Dodaj do ulubionych

Długie jesienne wieczory

16.09.13, 21:33
Zbliża się jesień, pogoda czasami kiepska i nie zawsze po przedszkolu mogę z synkiem iść na spacer, plac zabaw itp. żeby się wybiegał, wyszalał. Syn jest baaardzo żywym dzieckiem, ciężko go utrzymać w miejscu dłużej niż 5 minut. I teraz moje pytanie, jak moge mu zorganizować czas w domu, jakąś spokojną zabawą, najlepiej siedzącą, ze względu nu na to że jestem w ciąży, powinnam się oszczędzać (problemy z kręgosłupem) i szalone zabawy już nie bardzo wchodzą w grę. Jakoś pomysłów nie mam, poza malowaniem, ciastoliną, puzzlami, ale to go zajmuje na 5-10 minut, trochę dłużej książeczki zadaniami i naklejkami. Zastanawiam się nad jakąś grą, syn niedługo skończy 3 lata. Jakoś potwornie zmęczona jestem i nie wiem czym go zająć. Dobrze że jeszcze pogoda sprzyja to siedzimy na dworze do oporu.
Obserwuj wątek
    • camel_3d komputer i tv 16.09.13, 22:14
      w zasadzie to cos to zatrzyma go na dluzej..

wszytsko inne to raczej jedna wielka niewiadomo i najpewniej po 10 minutach sie zudzi...

• jap.el Re: komputer i tv 17.09.13, 10:00
        co do tv i kompa - bardzo madre urządzenia pod warunkiem, że używamy z rozsądkiem ale to już wiemy. My zamiast bajek często oglądamy krótkie filmiki z płyt dołaczonych do podreczników do nauki języka angielskiego np English Adventure np. 1 (jestem anglistka więc posiadam ale myśle że zdobycie nie sprawiłoby nikomu problemu); co do kompa korzystamy z gier, jest ich masa w necie wystarczy wpisać w google gry dla 3 latka i wyskakuje masa głupich gier ale i kilka fajnych, selekcja i do roboty. Jak by nie było w dzisiejszych czasach komputer jest naszym nieodłącznym przyjacielem więc nic złego jeśli dziecko spędzi przed nim 30 min. Klikanie, najeżdzanie myszką świetnie ćwiczy koordynację wzrokowo-ruchową, poza tym maluch zawsze liźnie deczko angielskiego PLAY, ENTER, poznaje klawisze i ich funkcje (megaszybko). W co my gramy? - ubieranie kucyka, myszka i serek, farma owieczek itp. Mój czterolatek uwielbia kolorowanie za pomoca myszki.
        Kupilismy też grę planszowa Grzybobranie, łatwa i przyjemna z tym że akurat moje dziecko zagrało ze mna 1 raz a nastepnie wypakowało 20 grzybów i wozi na przyczepiesmileGra jest fajnym pretekstem do poznawania nazw grzybów, do rozmów o tym że niektóre grzybki sa jadalne a niektóre niejadalne. Słuchamy audiobooków, gramy balonem, pieczemy muffinki, robimy stworki, pojazdy z pustych pudełek, opakowań, rolek po papierze toaletowym, robimy wystawy prac itd.
    • justysialek Re: Długie jesienne wieczory 16.09.13, 22:16
      Najbardziej zajmujące są zabawy brudzące wink
      Mój dzisiaj godzinę mył kasztany w misce z wodą (potem oczywiście musiałam go przebrać). Myjnia dla samochodzików też go zajmuje na dłużej.
      Można dać dziecku kaszę albo mąkę i różne naczynia do przesypywania.
      Jednak nie oszukujmy się - ruchu dziecku nic nie zastąpi! (w paskudne dni zawsze pozostają sale zabaw)
    • mikams75 Re: Długie jesienne wieczory 17.09.13, 08:51
      zabawa woda z piana - narobic cala umywalke piany i postawic dziecko na stoleczku, dac kubeczki i lyzki. Pol godziny z glowy wink
      Gry tez sa fajne, w tym wieku corka uwielbiala spadajace malpki, domino.
      Lubila wszelkie plastyczne zajecia - karton, klej, jakies smieci i wyklejala.
      Ciastolina tez ja na bardzo dlugo zajmowala.

Poza tym jesienia tez mozna na dlugo z domu wychodzic choc jak zadnego towarzystwa dla niego nie znajdzie to ty nie odpoczniesz na lawce.
      • green-koala111 Re: Długie jesienne wieczory 17.09.13, 08:55
        Chińczyk np , przy okazji moze załapie liczenie. Albo gra memo. no i jak kolezanki wspomnialy klejenie, wydzieranie robienie barana z "tutki" po papierze i wełny albo małpki z papieru
    • angazetka Re: Długie jesienne wieczory 17.09.13, 09:34
      Obawiam się, że skoro syn jest bardzo żywym dzieckiem, to spokojne zabawy na dłuższą metę nie zdadzą egzaminu, bo go energia rozsadzi.
    • swistak-3 Re: Długie jesienne wieczory 17.09.13, 10:03
      możesz włączyć jakąś muzykę i potańczyć, albo poćwiczyć np koci grzbiet (dobry także dla Ciebie), rowerek, skłony. Można spróbować "baloniku nasz malutki" lub "gąski gąski do domu". To wszystko to też zabawa na kilka minut.
    • zazou1980 Re: Długie jesienne wieczory 17.09.13, 11:30
      moja córka w tym wieku odkryła gry planszowe - obecnie mamy z 15 różnych i po kilka wieczorem zaliczamy, ewentualnie budowanie z klocków, ale u mnie na razie bardziej kolekcjonuje zestawy lego niż się nimi bawi.

może na początek kup mu ciś takiego
      merlin.pl/25-gier-zestaw_Alexander/browse/product/206,698209.html
      jest tam i chinczyk, i warcaby, i bierki, i takie patyczki, które się układa samemu. może coś mu popasuje...
    • atojaxxl Re: Długie jesienne wieczory 17.09.13, 13:24
      Duże kartonowe pudła: w jednym niech sobie zrobi garaż dla samochodów, w drugim zoo jeśli ma jakie zwierzątka (pluszaki), w kolejnym domek dla skarbów albo sklep . Wbrew pozorom chłopcy uwielbiają zabawy w sklep. Bierze samochód albo ciężarówkę, jedzie do sklepu po zakupy dla zwierzątek, potem do zoo nakarmić np lwa . I znowu po zakupy dla misia.
      Znajomy mężczyzna lat 3 bawi się tak całymi wieczorami ( nie codziennie oczywiście). Z pudeł buduje się zamki, kryjówki a w największym lubi sobie drzemnąć oczywiście ze swoim lwem. Sklepem może zarządzać mama albo inna osoba.
      Można z pudeł i deski do prasowania zrobić niedużą pochylnię dla mniejszych samochodzików: każdy samochodzik ma swoją nazwę albo imię i po kolei zjeżdżają, zaznacza się, który dojechał najdalej, zwycięski samochodzik może np stać przy talerzyku synka przy kolacji smile
      No wiem, wiem, głupie mam pomysły i staroświeckie...
    • aniasa1 Re: Długie jesienne wieczory 17.09.13, 16:34
      jesli cos robie to angazuje go do tego wychwalajac pod niebiosa: och synku dziekuje ze mi podajesz pranie z pralki, mame by plecy rozbolaly od tego ciaglego schylania, poza tym:
      farby, kredki, plastelina, mycie aut zabawa z piana, z pustych rolek papieru toaletowego i recznikow kuchennych robimy rakiety, namiot z koca na srodku pokoju, oklejanie calej chalupy tasma z nadrukiem ulicy lub torow (pozniej jezdzie samochodzikami po tej ulicy) ukladanie kolejki drewnianej, puzle.....
      • stokrotka445 Re: Długie jesienne wieczory 18.09.13, 17:15
        A może takie gotowe pomysły na zabawę jak mamabox? www.mamabox.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka