Dodaj do ulubionych

mama wraca do pracy

17.09.13, 14:33
Kobiety jak to jest z powrotem po urlopie wychowawczym? Pisałam podanie na dwa lata został mi jeszcze rok ale sytuacja finansowa zmusza mnie do powrotu. Dzwoniłam do szefa a on powiedział ze nie może utrzymać tylu pracowników i ze jak jedna pani która ma możliwość iść na zasiłek przedemerytalny się na niego zdecyduje to ja mogę wrócić a jeżeli ona powie że zostaje to otrzymam wypowiedzenie
Czy on może mnie po powrocie zwolnić? Kurcze strasznie mi przykro bo zawsze byłam jego najlepsza pracownica. Byłam głupia bo gdy on chciał zwalnić tą pania ze wgledów ekonomicznych ja byłam już w ciąży i zaproponowałam ze pójde na chorobowe żeby jej nie zwalniał a mi i tak będzie płacił zus więc zaoszczedzi później ja miałam wrócić a ona miała iść na ta pomostówkę. Teraz ona nie bardzo chce się decydować. teraz ona jest ważniejszym pracownikiem dla mojego szefa a przeciez jak by to ją zwolnił to ona by miała pomostówkę a ja prace a tak bede z gołą ręką. Jakbym wtedy nie uratowała jej tyłka to ona była by na zasiłku a ja dalej miałabym pracę
Czy są jakieś przepisy mówiące o powrocie z wychowawczego? Czy którejś z Was się udało?
Nie wiem co robic zostac na wychowawczym i czekać az tamta się zdecyduje tak to mam 400zł z mopsu.
Przepraszam za tak długi tekst ale jestem załamana liczyłam, że mam bardziej lojalnego pracodawcę i koleżankę z pracy
Obserwuj wątek
    • gacek-junior Re: mama wraca do pracy 17.09.13, 15:14
      jeśli złożysz wniosek o powrót na niepełny etat (choćby 7/8) to przez rok nie może Cię zwolnić.
      Kodeks pracy art.186
      • angazetka Re: mama wraca do pracy 17.09.13, 15:39
        A musi się zgodzić na powrót na niepełny?
        • kondolyza Re: mama wraca do pracy 18.09.13, 10:27
          tak, musi sie zgodzić, nie może odmówić.
    • paulinus2001 Re: mama wraca do pracy 17.09.13, 15:47
      Jak piszą dziewczyny jeśli złożysz wniosek pisemny o powrocie z wychowawczego na niepełny etat to zwolnić cię nie mogą przez rok. Pamiętaj tylko że wniosek musisz złożyć min. na 2 tyg. przed powrotem do pracy. Jak wrócisz na cały etat to niestety nie jesteś chroniona w żaden sposób. Powodzenia życzę.
    • ironia-losu11 Re: mama wraca do pracy 17.09.13, 21:50
      To nie do końca jest tak fajnie z tym cześciowym etatem - bo rzeczywiście jesli weźmiesz część etatu to jesteś chroniona przed zwolnieniem, ALE niestety jest luka prawna (z 2003 r): tzn jeśli pracodawca przeprowadza restrukturyzację (czyli np. zmniejsza etaty albo likwiduje stanowiska), to nie jesteś chroniona mimo tych 7/8 czy 9/10 czy ile tam weźmiesz etatu. więc to tylko teoretyczny przepis.
      Czyli: Istnieją sytuacje, kiedy pracodawca może jednak rozwiązać umowę o pracę z pracownikiem korzystającym z obniżonego wymiaru czasu pracy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne w razie:
      ogłoszenia upadłości,
      likwidacji pracodawcy,
      istnienia przyczyn uzasadniających rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika,
      zwolnień grupowych lub indywidualnych z przyczyn niedotyczących pracownika u pracodawcy zatrudniającego co najmniej 20 pracowników (por. uchwała Sądu Najwyższego z 15 lutego 2006 r., II PZP 13/05, OSNP 2006/21-22/315).
    • miss_sunday Re: mama wraca do pracy 17.09.13, 22:47
      Z tego co mi wiadomo, ten przepis obowiązuje po powrocie bezpośrednio z macierzyńskiego. Po wychowawczym to już nie działauncertain
      • ironia-losu11 Re: mama wraca do pracy 17.09.13, 22:48
        Ano wlasnie działa.
      • wuika Re: mama wraca do pracy 18.09.13, 10:50
        Działa tak długo, jak się ma prawo do przebywania na wychowawczym, tutaj autorka chce z niego wrócić szybciej, więc powinna się łapać.

Co do haczyków, jakie może stosować pracodawca, żeby jednak pracownicę chronioną zwolnić - stan świadomości bywa różny. Jak się uprze, to zwolni zawsze, choćby dyscyplinarnie, potem mało komu się chce po sądach biegać.
        • ironia-losu11 Re: mama wraca do pracy 18.09.13, 20:38
          To nie jest tak: rzecz w tym, że te 7/8 czy ileś tam etatu oznacza przebywanie "jedną nogą" na urlopie wychowawczym - bo ta mini reszta etatu to jest właśnie twój urlop wychowawczy.
        • wro-tka Re: mama wraca do pracy 18.09.13, 21:15
          no, ale nie ma co podkulać ogona.
          masz potrzebę ekonomiczną, masz rodzinę na utrzymaniu i walcz o swoje.
          • agucha824 Re: mama wraca do pracy 19.09.13, 09:14
            rozmawiałam z ta koleżanką żeby się w końcu określiła. Powiedziała, że pójdzie od grudnia napewno i ze ona che iść (chyba dotarło do niej ze to okazja taki zasiłek)ja jej na to że jej sprawa najwyżej szef będzie miał problem jak do grudnia znajde sobie cos innego. To sie biedaczka zmartwiła, że wtedy nie bedzie chciał jej zwolnić bo nie bedzie miał pracowników. Powiedziałam, że to już nie moja sprawa niech się oni martwią może pójść wczesniej. No zobaczymy dałam jej do myslenia tak czy siak ja wracam do pracy i już! Dałyście mi nadzieję! (właściwie to dziwie się tej babce bo wogóle umowa była tak ze idzie na ten zasiłek po moim macierzyńskim ale mnie też było na rękę ze jeszcze chce zostać ten rok. Także rok temu już mogła iść dziwię się bo tylko głupi by nie skorzystał a jak się zmienią przepisy to bedzie dybać do 67)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka