Dodaj do ulubionych

Spiworek? Koldra?

11.01.14, 01:05
Mam w glowie irracjonalny, wiem - ale jednak mam lek przed koldra dla malucha. Ze naciagnie na glowe, bedzie mial trudnosci z oddychaniem itepe. Dzieciak ma 14. miesiecy, pierwsze pare spal w rozku, potem do teraz spiworki. Jest duzy, ze spiworkow wyrasta a jeszcze wieksze w sklepie juz nie zawsze sa. Poza tym kurka nie bede go przez moje fobie do pelnoletnosci w spiworkach trzymac wink
Jak to u Was bylo z koldra? Dawalyscie dzieciom od poczatku, jesli nie to od kiedy? Jak dziecko sobie radzi z przejscia ze spiworka na koldre? Naciaga za wysoko, we snie, nieswiadomie? Bo kwestia odkrywania sie w nocy jest oczywista... Nie wiem jak ugryzc temat, czy moze jednak szukac spiworkow dla dwulatkow (rozmiarowo)
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 08:38
      14 miesięcy to jeszcze maluch, spokojnie może spać w śpiworku.

Starsza córka spała w śpiworku dobre 2,5 roku, do tego praktycznie od 2-3 miesiąca życia miała kołdrę.
      Młodsza ma 1,5 roku i nie zamierzam jak na razie ze śpiworka rezygnować. Śpi w śpiworku i na to kołdra. Mam śpiworek duży po starszej córce więc myślę, że do 2 - 3 lat na pewno w śpiworku będzie.

I nie pisz, że nie ma dużych śpiworków. Jest ich pełno.

Co do kołdry normalnie daj kołdrę i nie bój się, dziecko sobie poradzi. Tylko problem będzie z odkrywaniem się i takie małe jeszcze samo się w nocy nie przykryje z powrotem.
      • bbuziaczekk Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 08:47
        14 m-cy to jest juz duze dziecko, ktore w razie potrzeby potrafi sie odkryc.
        Masz fobie.
        Ale jesli lubi spiworki to poszukaj spoworka.
        Jesli nie lubi to na sile nie wkladaj.
        Ja nie pamietam dokladnie od kiedy moi spali podkoldra ale napeno byli mniejsi niz 12 m-cy.
        Wczesniej spai w spiworku i nakryci do polowy koldra.
        Potem juz tylko koldra lozeczkowa.
        14 miesieczniak to nie niemowle - potrafi sie odkryc.
        • monikaa13 Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 08:56
          Tak jest. Tylko przykryć z powrotem się nie potrafi smile
    • klubgogo Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 09:27
      Moja 5-letnia córka od urodzenia spała pod kołderką, nigdy nie naciągnęła jej na siebie, natomiast w drugą stronę tak, wiecznie się rozkopywała, zwykle 3-4 razy w nocy chodziłam ja przykrywać, dopiero około 3 rż. nauczyła się sama na śpiąco przykrywać.
    • lianis Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 10:29
      Syn spal do wieku 38 mies w spiworku, sam chcial i sie dopominal o zalozenie, potem bez problemu zaczal spac pod koldra, sam umie sie przykryc. Dla mnie to tez byla zaleta, bo zima spimy przy temp 17-18st wiec nie martwilam sie o to ze spi odkryty.
    • budzik11 Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 10:49
      Moi przez ~ 3 pierwsze m-ce spali w rożku, potem kołderka i normalna duża kołdra (gdzieś od 2rż.). Dziecko prędzej się rozkopie niż zakryje z głową.
    • princessa.of.persia Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 12:21
      koldre dawalam od ok 18 mcy.wczesniej spal w pajacu polarowym i podspodem body z dlugim rekawem (bo u nas zimno).w spiworku plakal bo byl skrepowany. zawsze bylo mu cieplo. potem jak byl wiekszy to sam sie kazal nakrywac kocykiem.
    • pokotka Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 12:40
      Córeczka 13 miesięcy,od zawsze pod kołdrą lub kocykiem, kilka razy kołdra jej zakryła główkę i bardzo się spociła,ale to było parę miesięcy temu. Teraz co noc śpi rozkopana ,ewentualnie kładzie się na kołdrze.
      • domi_33 Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 18:54
        syn bardzo kręcący się w nocy udało się, że spał w śpiworku do ponad 4 lat, zanim zażądał kołdry.
    • grajfrutt Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 20:05
      Ja lubiłam śpiworki, ale odkąd syn zaczął wstawać i chodzić przy szczebelkach (ok 9-10 miesiąca) to go denerwowały, wstawał, chciał chodzić po łóżeczku i się przewracał, wściekał przez to więc zrezygnowałam. I dostał kołdrę. A jakoś zaraz później na stałe przeprowadził się do naszego łóżka, więc problem w ogóle przestał istnieć smile Na głowę nigdy kołdry nie naciągał, jak mu było ciepło to się odkopywał, i głównie z powodu rozkopywania się długo spał w pajacykach, żeby plecy miał zakryte. Ale jak dziecku śpiworek nie przeszkadza a Ty lubisz i możesz kupić rozmiarowo odpowiedni to niech śpi. Mój 3-latek drobny, i jeszcze do jednego ze śpiworków by się zmieścił smile
    • oolijull Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 20:37
      Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
      Mlody spi w spiworku bez problemu, "spaceruje" w nim po lozeczku, i generalnie nie zglasza sprzeciwu. Mnie sie wydawalo ze moze jest za stary big_grin big_grin albo ze potem bedzie problem z zaakceptowaniem koldry. Ale jak tak Was czytam to nie bede swirowac, poszukam wiekszych spiworow i niech zostanie jak jest skoro się sprawdza.
    • mikams75 Re: Spiworek? Koldra? 11.01.14, 21:31
      moja zaczal spiworek kolo roczku wkurzac strasznie, bo nie mogla sie wyplatac z niego i przy wstawianiu przeszkadzal i zmienilam na kolderke.
      Dzieci sie raczej rozkopuja niz zakopuja, moja najczesciej spala na koldrze a nie pod.
      A spiworkow wiekszych jest duzo. Mnie spiworek bardzo odpowiadal, bo nie musialam ciagle przykrywac dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka