Dodaj do ulubionych

2-latek zbyt dużo pije

23.01.14, 20:42
Mój 22 miesięczny synek wypija ogromne ilości płynu w ciągu dnia. Soki rozcieńczam mu 1/4 soku na 3/4 wody. Nie lubi wody niestety (to pewnie mój błąd, że go nie nauczyłam). Potrafi wypić w ciągu dnia 300 ml soku rozcieńczonego tą wodą a w żłobku kolejne kubeczki sad Wiem, że to może wiązać się z cukrzycą, ale chciałabym zapytać inne mamy/tatusiów czy mieli podobną sytuację i nie było to groźne. Za kilka dni mam wizytę u naszego pediatry i poproszę o skierowanie na badania. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: 2-latek zbyt dużo pije 23.01.14, 21:23
      odstaw sok, daj mu samą wodę, wypije tylko dla ugaszenia pragnienia a nie dla smaku
    • mruwa9 Re: 2-latek zbyt dużo pije 23.01.14, 21:35
      pije, bo slodkie i smakuje. Soki to odpowiednik slodyczy. Odstaw soki, do picia, gaszenia pragnienia tylko woda i zobacz, co sie bedzie dzialo. Bedzie mu sie chcialo pic- wypije. Nie wypije- znaczy, ze to nie o pragnienie chodzi, ale o slodki smak.'
    • majenkir Re: 2-latek zbyt dużo pije 23.01.14, 21:39
      surykatka30 napisała:
      > chciałabym zapytać inne mamy/tatusiów czy mieli podobną sytuację i nie było to groźne

Przeciez ludzie maja rozne sytuacje. Jeden pije bo lubi, drugi bo ma w domu cieple I suche powietrze, trzeci bo go suszy wink itd.

Pewnie to nic takiego, ale jesli masz podejrzenia co do cukrzycy, to nie czekaj nawet tych pare dni, zbadaj mu po prostu krew z palca. Na pewno ktos z rodziny czy znajomych ma glukometr.
    • annubis74 Re: 2-latek zbyt dużo pije 23.01.14, 22:48
      300 ml sok z wodą czy 300ml soku + 900 ml wody. Bo jeśli wypija to pierwsze to nie idzę powodu do paniki. po pierwsze postaraj się zaobserwować ile jest płynu w diecie dziecka w ciągu dnia (np w dniu wolnym). najlepszy jest patent z dużym garnkiem - wlewaj do niego taka ilość wody ile płynu wypija twoje dziecko (soczek, mleko, zupa itd)
      po drugie zamiast wymyślać mu cukrzycę - należy dzięki prostym badaniom stwierdzic czy ją ma
      moja córka w wieku 2-3 lat piła sporo. dziennie wciagała 2 butelki mleka (ok. 250 ml każda) plus sporo picia 300-500 ml (podczas upałów pewnie wiecej). teraz z kolei na picie trzeba ja namawiać - co martwi mnie bardziej
    • mamatin Re: 2-latek zbyt dużo pije 24.01.14, 01:27
      Potrafi wypić w ciągu dnia 300 ml soku rozcieńczonego tą wodą a
      > w żłobku kolejne kubeczki sad

A jesteś pewna tych kubeczków w żlobku? Moze wlasnie tam dostaje malo picia i nadrabia w domu.
      A 300 ml to niewiele ponad szklanke. Nie uznalabym tego za bardzo duzo.
      • agooo Re: 2-latek zbyt dużo pije 24.01.14, 08:34
        A wydala równie duzo siusiu co wypije? Bo jesli nie to wtedy byłby problem .
    • tuya Re: 2-latek zbyt dużo pije 24.01.14, 10:11
      Suche powietrze jest, może dlatego pije. Mój dużo pije a nie przyszłoby mi do głowy z tego powodu po lekarzach go ciągać.
      • tumigutek5 Re: 2-latek zbyt dużo pije 24.01.14, 10:22
        Córa szfagierki potrafiła wypić w ciągu dnia do 2-3 litrów picia , więc 300ml to dla niej nic. Zdrowa, jak podrosła przeszło . Znaczy dalej dużo pije , lubi poprostu .
    • kosa.bar Re: 2-latek zbyt dużo pije 24.01.14, 12:55
      Cukrzyca u dzieci to nie tylko wzmożone pragnienie,ale szereg innych objawów- brak apetytu, utrata masy ciała,wielomocz, moczenie nocne. Moja córka w tym wieku ciągle biegała z kubeczkiem, tylko,że dostawała wyłącznie wodę. Sama nauczyłaś soku, musisz teraz odstawić. Podawaj zwykłą wodę,jeśli nie pije to widocznie nie czuje pragnienia.
      • majenkir Re: 2-latek zbyt dużo pije 24.01.14, 14:16
        kosa.bar napisała:
        > Cukrzyca u dzieci to nie tylko wzmożone pragnienie,ale szereg innych objawów- brak apetytu,

Akurat calkiem odwrotnie - apetyt maja ogromny.
        • kosa.bar Re: 2-latek zbyt dużo pije 24.01.14, 21:28
          Akurat piszesz bzdury. Wśród zaburzeń łaknienia u dzieci z cukrzycą dominuje osłabienie apetytu aż do jadłowstrętu. Nadmierny apetyt występuje znacznie rzadziej.
          • majenkir Re: 25.01.14, 01:04
            Moze troche grzeczniej?

Brak odpowiedniej ilosci insuliny powoduje niemoznosc przeniesienia cukru do komorek. Organom I miesniom wyczerpuje sie energia. To powoduje intensywny glod w zasadzie nie do zaspokojenia.

Objawy

Początek choroby jest często tak nagły, że trudno go przeoczyć:
            - niewyjaśnione chudnięcie pomimo zwiększenia apetytu
            - wzmożone pragnienie zmuszające do wypijania ponad 3 litrów płynów dziennie - chory pije dużo niezależnie od temperatury otoczenia, wysiłku, itd.
            - częste oddawanie dużych ilości moczu
            - stałe zmęczenie fizyczne
            - pojawienie się grzybicy, swędzenie w okolicach intymnych
            - zaburzenia widzenia, brak ostrości obrazu i trudności w czytaniu
            - senność w ciągu dnia trudna do opanowania
            • kosa.bar Re: 25.01.14, 09:59
              Może podasz źródło z którego cytujesz? Bo ja opieram się na książkach medycznych smile
              • majenkir Re: 25.01.14, 14:10
                Wystarczy kliknac.
                A Twoje ksiazki medyczne klamia.
                • aniaurszula Re: 25.01.14, 15:35
                  internet bardziej wiarygodny niz wiedza lekarza.
                  • majenkir Re: 25.01.14, 16:10
                    Nie internet, tylko osobiste doswiadczenie.
                    Ale zawsze mozna pisac oczywista nieprawde wzieta z wyimaginowanych "ksiazek medycznych", a dyskutantom odpowiadac, ze bzdury pisza. Forum wszystko przelknie tongue_out.
                    • aniaurszula Re: 26.01.14, 21:31
                      jesli jestes taka madra to powinnas wiedziec ze w medycynie kazdy przypadek jest indywidualny. i jeszcze jedno dlaczego mamy uwierzyc tobie a nie kosa.bar
                • kosa.bar Re: 25.01.14, 18:20
                  Padłambig_grin Tak oczywiście, moje książki kłamią, 9-letnie doświadczenie zawodowe też big_grin Naukowcy to debile, tylko net to jedyna słuszna prawda. Myślałam,że nic mnie nie zdziwi, a jednak.
                  • majenkir Kosa, nie osmieszaj sie juz 27.01.14, 01:51
                    Strzelilas babola I zamiast sie przyznac do pomylki, brniesz dalej.
                    Link do Juvenile Diabetes Research Foundation, ale dla Ciebie to pewnie tez nie jest dobre zrodlo. To moze Ty mi zalinkuj tych swoich naukowcow?

Nie wiem, na kogo sie tu na forum kreujesz, a jezeli faktycznie masz jakis zwiazek z medycyna, to tym gorzej dla pacjentow majacych z Toba stycznosc.
                    • annubis74 Re: Kosa, nie osmieszaj sie juz 27.01.14, 14:56
                      po prostu dane którymi dysponuje kosa są hiper-tajne przez super-poufne
                      a na pytanie o pochodzenie rewelacji na które się powołuje zawsze odpowiada osobista wycieczką
                      niestety o tyle szkodliwe że podaje sie za lekarza (choć bardziej obstawiałabym że jest absolwentka kursu wróżbiarstwa i wróżenia z fusów)
                      • kosa.bar Re: Kosa, nie osmieszaj sie juz 28.01.14, 11:12
                        big_grin ZAWSZE linkuję źródło mojej wiedzy jeśli jest dostępne w necie, jak chociażby rekomendacje antybiotykoterapii, to ty stwierdziłaś infantylnie,że nie musisz tego czytać. Główna bazę w medycynie stanowi jednak fachowa literatura, dla laików może jest to tajemna wiedza, dla lekarzy szeroko dostępna. Nie wnosisz nic do kolejnych wątków oprócz ujadania na mnie. Mam to gdzieś, bo osoba z takim poziomem nie jest w stanie mnie obrazić, więc piszesz w zasadzie tylko dla siebie.Dno, kompletne dno.
                    • kosa.bar Re: Kosa, nie osmieszaj sie juz 28.01.14, 11:02
                      Proszę bardzo: www.adam-europe.eu/prj/7409/prd/12/1/R10_Guidelines_diabetes%20mellitus_2011.pdf
                      Niestety książek nie zeskanuję bo nie mam możliwości w szpitalu smile
                    • kosa.bar Re: Kosa, nie osmieszaj sie juz 28.01.14, 11:59
                      Tym się właśnie kieruję w pracy, polskimi wytycznymi wydanymi przez PTD i KLR, to taka nasza biblia. Tylko laik może wrzucić wszystkie przypadki cukrzycy typu 1 do jednego worka. Niestety jej obraz bardzo się różni w zależności od wieku. Te objawy, które podałaś są charakterystyczne dla starszych dzieci i młodzieży. Temat jest mi szczególnie bliski gdyż w trakcie specjalizacji pisałam cykl poprawy jakości na temat wykrywania cukrzycy u małych dzieci. Dlaczego mnie obrażasz? Dlaczego uważasz,że powinnam na forum udawać kogoś innego? Żeby wpasować się w tłum?
                      • majenkir Re: 28.01.14, 15:18
                        I naprawde nie widzisz roznicy miedzy "charakterystyczne objawy: (...) wzmozone laknienie", a "Uwaga: wzmozone laknienie nie jest objawem stalym"? Nie twierdze, ze nie ma ani jednego dzieciaka, ktory stracil apetyt, tylko ze zdecydowana wiekszosc je za dwoch.
                        Przypomne, ze sama napisalas: "Akurat piszesz bzdury. Wśród zaburzeń łaknienia u dzieci z cukrzycą dominuje osłabienie apetytu aż do jadłowstrętu. Nadmierny apetyt występuje znacznie rzadziej"

Wiesz dlaczego male dzieci przed diagnoza nie maja apetytu? Bo najczesciej sa juz wtedy w zaawansowanej kwasicy, ostatnim stadium, ze tak powiem. Wiadomo, ze wtedy juz sie jesc nawet nie chce.

I nikt Cie tu nie obraza, robisz to sama swoimi napastliwymi wypowiedziami.

Surykatka, sorry za ten nieprzyjemny off topic.
                        • kosa.bar Re: 28.01.14, 19:31
                          Dlaczego cytujesz wybiórczo? Dalsza część wypowiedzi dotyczyła częstszego występowania utraty łaknienia u małych dzieci. Oznacza to dokładnie,że dominuje utrata apetytu w grupie małych dzieci. Czy tak trudno zrozumieć czytany tekst? Wątek dotyczy podejrzenia cukrzycy u dwulatka, nie było pytania o typowe objawy. Więc nie masz racji. Przypominam,że to Ty pierwsza podważyłaś moja wypowiedź, nie sadzę żeby jedno moje zdanie o pisaniu bzdur było wytłumaczeniem dla kolejnych postów z obelgami wobec mnie.
                          Jeśli nadal nie potrafisz dokładnie przeczytać i zinterpretować tekstu wytycznych to bardzo mi przykro. Nie zamierzam dalej dyskutować z kimś kto nie rozumie,że pisze zupełnie nie na temat. Możesz dalej na zmianę z moja psychofanką poużywać sobie, mam to gdzieś co myślą o mnie byty internetowe. Mam nadzieję,że zalinkowane wytyczne przydadzą się komuś, kto potrafi uważnie czytać.
    • aniaurszula Re: 2-latek zbyt dużo pije 24.01.14, 15:24
      tez slyszalam ze nadmierne picie moze wskazywac na cukrzyce ale nie wiem czy to prawda. starsza corka tez duzo pila nie pamietam jakie ilosci bo minelo kilka lat, miala robione wszystkie badania i nic nie wyszlo. mlodsza wg mnie pije za malo. moj brat tez pil bardzo duzo jako dziecko i tez zdrowy. moze dziecko pije bo ma wieksze zapotrzebowanie z powodu suchego powietrza, bo mocniej sie poci w czasie zabaw
    • gemmi18 Re: 2-latek zbyt dużo pije 26.01.14, 22:39
      Przyjmuje się, że dziecko na każdy kilogram masy ciała powinno wypić co najmniej 100 ml napoju (i powinna to być woda!). Przelicz sobie. Poza tym nie rozumiem: sama piszesz, że wiesz, że robisz błąd, podając dziecku sok, a nie robisz nic, żeby to zmienić. Przez ten błąd dziecko pije więcej, bo dzieci tak mają, że zazwyczaj uwielbiają słodkie. Po co go tuczysz takimi cukrami? Przejdź na wodę, a Twój problem zniknie, dziecko będzie piło zdecydowanie mniej. I nie zawracaj lekarzowi głowy naprawianiem Twoich błędów. Na początek zrób dziecku miętę, herbatę owocową, byle bez cukru!
    • kluska77 Re: 2-latek zbyt dużo pije 02.02.14, 22:47
      300ml to dużo? Moja ma 1,5 roku i wypija w ciągu dnia 2x tyle kompotu czy wody z sokiem i by mi nie przyszło do głowy, że to nienormalne. Domyślam się, że w przedszkolu będzie wypijać około litra smile
      • kasiak37 Re: 2-latek zbyt dużo pije 03.02.14, 14:23
        300 ml + 900 ml daje 1200 ml plynow, do tego dolicze ze 300 ml plynow w przedszkolu (zakladam zupe i picie). 1.5 litra plynow to nie jest bardzo duzo. Jest sporo ale nie zastraszajaco duzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka