Dodaj do ulubionych

czapki a obecna temp.

11.02.14, 18:34
tyle sie naczytalam na forum jak to dzieci nie nalezy przegrzewac, mi sie tez pare razy oberwalo ze za cieplo ubieram dzieci. zima w tym roku jest taka jaka jest, kilka dni mrozu i ponownie wiosna. wczoraj mielismy 10 stopni slonce bez wiatru, moje juz od tygodnia chodza w lzejszych kurtkach i czapkach nawet kozaki poszly w kat. wczoraj spojrzenia matek dzieci w welnianych czapach, szalikach, mowily cos ty za matka zima wg kalendarza a t y dzieciaki jak na wiosne ubralas. fakt byl moment ze i bez czapek biegaly. wiem zaraz rozpetam wojne
Obserwuj wątek
    • ella_nl Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 18:39
      No, ale o co ci chodzi???
      • bbuziaczekk Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 18:45
        Ubieraj jak chcesz.
        Twoje dzieci, twoja sprawa.

Ja bym nie przeginała w żadna strone.
        Nie zakładam ani mega grubych kurtek puchowych, ani mega grubych czapek ani szali ani rekawiczek.
        Zakladam normalnie kurtki zimowe narciarskie.
        Zakladam jesienne czapki
        Zakladam po kurtke podkoszulke i bluzke z długim rękawem.
        Pod jeansy nie zakładam rajstop.
        Buty zimowe zakladam bo innych nie mamy a kupować specjalnie nie będę.
        Zreszt sama chodze w kozakach i wcale mi cieplo nie ma.
        Na szyje dzieci maja chustki.

Tak wiec nie ma co przesadzac w żadna strone.
        • najma78 Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 19:34
          Oh te czapki, rajstopy pod spodniami i cbustki a szynach big_grin
    • budzik11 Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 19:35
      aniaurszula napisała:

> fakt byl moment ze i bez czapek biegaly.

możesz je kąpać nawet w przeręblu. I co z tego?

>wiem zaraz rozpetam wojne

To po kiego to piszesz? To ma swoją nazwę - trollowanie: CytatTermin „trollowanie” pochodzi od ang. Trolling for fish – metoda łowienia ryb na haczyk, błystkę[1], ponieważ troll „zarzuca haczyk”, poruszając kontrowersyjny temat, często niepotrzebnie, aby wywołać kłótnię.
      • aniaurszula Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 20:45
        to mozecie zglosic do usuniecia.
    • 18lipcowa3 Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 21:08
      tak, moje dzieci też chodzą bez czapek w taką pogodę
      gupie nie som, same ściągają nawet
      • baba-baba Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 21:12
        a to takie pierdo....enie jest,że bez czapek...........nigdzie takich nie widzę a chodzę z moim (w czapce)na dłuuuugie spacery
        • bbuziaczekk Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 21:16
          Ja tez nie widziałam zadnego dziecka bez czapki wink
          No chyba ze takiego w polowie podstawówki który wraca ze szkoły spocony, bez czapki, bez kurtki i w krótkich spodenkach bo się mu po WF-ie nie chciało przebierać a mama nie widzi.....
          Natomiast widze dużo dzieci albo w czapeczkach typu smerfetka czyli cieniutkich "letnich"
          lub w grubaśnych wełnianych czapach wink
          • aniaurszula Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 21:56
            mi wlasnie chodzi o te grube welniane czapy i szliki gdy temp ok 10 , slonce i bezwietrznie. dzisiaj prze wietrze ok 3-4 m/s bez slonca dzieci bez czapek nie wypuscilam ale tych lekkich bawelnianych. o dzieciach z podstawowki nie wspominam im zawsze goraco a mamy i tak wladzy nie maja .
        • murwa.kac Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 21:50
          zapraszam do gdanska to zobaczysz.
          sam sobie moj sciaga
          jak mu zimno - prosi o czapke i zaklada.
    • toya666 Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 21:44
      A tu, gdzie mieszkam (pn.-zach. Niemcy) dzieci - także niemowlęta - śmigają bez czapek w taką pogodę. Rekordem (dla mnie) było ok. 3-5 miesięczne niemowlę bez czapki przy temp. +5*C i niemałym wietrze (ale dziecko w wózku). W taką samą pogodę roczny berbeć śmigał w rozpiętym kombinezonie zimowym bez szalika i czapki.
      Tak więc Twoje dzieci (nie wiem w jakim wieku) biegające "nawet przez chwilę bez czapki" nie są niczym nadzwyczajnym.
      • aniaurszula Re: czapki a obecna temp. 11.02.14, 21:59
        wiesz, kiedy w pewnych rejonach Niemiec bylo cieplo u nas juz calkiem niezle mrozilo. mi nie chodzi o pore roku ale o faktyczna temp ta odczuwalna
        • mamatin Re: czapki a obecna temp. 12.02.14, 23:37
          przygotowując dziecku ubranie na nastepny dzień,nie mam pojecia jaka bedzie temperatura odczuwalna o 8.00, 11.00 i 17.30,na wszelki wypadek - cieplejsze.
          Moja chodzi w rajstopach pod dzinsami, w zimowej czapce i szaliku. dzis miala pod kurtka (dosc ciepla)dzianinowa bluzke i koszulke z krotkim i bylo jej zimno (ok. 19.00).
          • aniaurszula Re: czapki a obecna temp. 13.02.14, 08:11
            rozumiem ze nie mozna przewidziec jaka bedzie odczuwalana temp, nawet rano wiec ubieramy troche cieplej. ale idac na spacer czy zakupy ok 12 w piekny sloneczny dzien term wskazuje 10 stopni a dzieci czapa welniana, szalik, rekawice i buty sniegowce to lekka przesada a obok mamusia lekki plaszczyk z apaszka ktora sluzy do ozdoby niz ochrony
    • mw144 Re: czapki a obecna temp. 12.02.14, 08:13
      Że patrzą na Ciebie dziwnie to nic, jak wychodziłam raz z synem ze szkoły (8-latek, nie małe dziecko), rozpiętym, bez czapki i szalika, bo tak zawsze chodzi, to jedna nadgorliwa matka do niego podbiegła, zapięła mu własnoręcznie tę kurtkę pod sam nos i założyła kaptur. Mina mojego dziecka-BEZCENNAbig_grin
      • 1maja1 Re: czapki a obecna temp. 12.02.14, 10:25
        mw144 napisała:

> Że patrzą na Ciebie dziwnie to nic, jak wychodziłam raz z synem ze szkoły (8-la
        > tek, nie małe dziecko), rozpiętym, bez czapki i szalika, bo tak zawsze chodzi,
        > to jedna nadgorliwa matka do niego podbiegła, zapięła mu własnoręcznie tę kurtk
        > ę pod sam nos i założyła kaptur. Mina mojego dziecka-BEZCENNAbig_grin

tjaaaa..... obca baba podchodzi i zapina obcemu dziecku przy jego matce kurtke??? lepszej historii nie mialas przygotowanej???
        • aniaurszula Re: czapki a obecna temp. 13.02.14, 08:14
          tez bylam swiadkiem podobnego zdarzenia
      • aniaurszula Re: czapki a obecna temp. 13.02.14, 08:13
        dzieci w szkole porozpinane to norma, sama core scigam zeby choc kurtke przed wyjsciem zalozyla i zapiela dla dzieci szkoda czasu na ubieranie sie.
    • klubgogo Re: czapki a obecna temp. 12.02.14, 09:14
      Podobnie jak siebie, ubieram dziecko stosownie do pogody, a nie pory roku. Jeśli jest plus 10, nie daję córce czapki, zakładam lżejszą kurtkę i wiosenne buty, kiedy dzieciaki w przedszkolu nadal noszą zimowe ocieplane spodnie.
      Nie da się jednak nie zauważyć, że grube czapy i puchowe kurtki w Polsce zakłada się co najmniej od października do kwietnia, a już niedopuszczalne jest ściąganie czapek w lutym, bo przecież to ciągle luty.
    • aniasa1 Re: czapki a obecna temp. 12.02.14, 09:31
      a ja bede pewnei walczyla gdzies do konca kwietnie zeby czapy juz nie wkladal. Strasznie lubi jak mu cieplo w glowe, nie cierpi jak wiatr mu po karku hula i co mam zrobic? Awanrurowac sie bo ktos tam na ulicy krzywo spojrzy?
      Kazdy ma inne odczucia i kazdy ma inny powod na noszenie i nienoszenie czap rajstop. Robta co chceta
      • betty842 Re: czapki a obecna temp. 12.02.14, 09:55
        aniasa1 napisała:

> a ja bede pewnei walczyla gdzies do konca kwietnie zeby czapy juz nie wkladal.
        > Strasznie lubi jak mu cieplo w glowe, nie cierpi jak wiatr mu po karku hula i c
        > o mam zrobic? Awanrurowac sie bo ktos tam na ulicy krzywo spojrzy?

U mnie jest dokładnie tak samo w przypadku starszego synasmile. A młodszy znów uwielbia chodzić w rękawiczkach i nie wyjdzie na podwórko bez. Tzn wyjdzie ale zaraz wraca i żąda rękawiczek.Ubieram mu wiec takie cieniuteńkie.No i też pewnie ktoś krzywo patrzy bo +10 a dziecko w rękawiczkach chodziwink.
        • 1maja1 Re: czapki a obecna temp. 12.02.14, 10:29
          dlugo sie jeszcze bedziecie podniecac tymi czapkami na glowach innych dzieci?? o wow, 10 stopni i puscilas dzieciaka bez czapy??? normalnie mega wyczyn, och tak i te spojrzenia inne, niesamowite! zaraz trzeba na forum leciec i obwieszczac taka bzdure????uncertain
          • betty842 Re: czapki a obecna temp. 12.02.14, 12:09
            1maja1 napisała:

> dlugo sie jeszcze bedziecie podniecac tymi czapkami na glowach innych dzieci??
            > o wow, 10 stopni i puscilas dzieciaka bez czapy???

Mam nadzieje,że to nie do mnie było? wink
            Ja już dawno przestałam zwracać uwagę na ubiór innych dzieci.Kiedyś strasznie ubolewałam jak widziałam przegrzewane dzieci ale teraz mi to zwisa i powiewa.Poza tym widzę po swoich dzieciach,że dziecko w grubej czapie to niekoniecznie zasługa rodziców.Mój syn w kwietniu (chyba dwa lata temu,wiec w wieku 5 lat) przy dosyć wysokiej temperaturze (to był pierwszy ciepły dzień tej wiosny) wyszedł na podwórko w czapce z daszkiem bo taką kazałam mu założyć.Po 30 sekundach wrócił do domu i zażądał czapki na uszy bo mu zimno w uszy.Próbowałam jeszcze go przekonać,że czapka nie jest mu potrzebna bo jest ciepło ale on,nie i koniec!jest mu zimno w uszy i chce czapkę! Dałam za wygraną i mój syn biegał po podwórku w czapce.No i co jak na jego drodze stanie autorka tego wątku? Zaraz pójdzie na forum napisać jak to przy 15stopniach widziała dziecko w czapce....Ehhh...
    • matka.madzi Moim czapki zakładam przy -30 12.02.14, 22:43
      Wcześniej to przegrzewanie jest!!!
      • aniaurszula Re: Moim czapki zakładam przy -30 13.02.14, 08:01
        jak mieszkasz na syberii to i tak czapki nosza cala zime
    • aleksandra1357 Re: czapki a obecna temp. 12.02.14, 23:01
      Oj tam czapki, to nic.
      Ale te ocieplane spodnie!
      Kurczę blade, jest 10 stopni, a rodzice ładują dzieci w spodnie od kombinezonu na przejście z przedszkola do samochodu - tego nie pojmę nigdy. A rodzice oczywiście rajstopek pod spodniami nie mają.
      Ach, zawsze mi się marzy, żeby te matki ubrać w takie spodnie przy 10 stopniach.
      • mamatin Re: czapki a obecna temp. 12.02.14, 23:45
        > Kurczę blade, jest 10 stopni, a rodzice ładują dzieci w spodnie od kombinezonu
        > na przejście z przedszkola do samochodu - tego nie pojmę nigdy. A rodzice oczyw
        > iście rajstopek pod spodniami nie mają.
        Rano nie jest 10 stopni tylko 0 albo i -2. Dziecko siada tylkiem w lodowatym foteliku, w spodniach od kombinezonu,nawet jak w kaluze pacnie to luz, nie przemoknie i nie bedzie konczyc przedszkolnego spaceru w mokrych portkach. Ja ich rozumiem.
        druga sprawa - to bardzo wygodne rozwiazanie i ciezko sie rozstac z kombinezonem.
        • murwa.kac Re: czapki a obecna temp. 13.02.14, 05:36
          jak taki wygodny to czemu w maju nie nosi?

zimny fotelik?
          kaman! big_grin
        • aniaurszula Re: czapki a obecna temp. 13.02.14, 08:16
          fakt kombinezon sporo kosztuje na przyszla zime moze byc za maly wiec trzeba nosic
      • romka78 Re: czapki a obecna temp. 13.02.14, 06:24
        aleksandra1357 napisała:

> Oj tam czapki, to nic.
        > Ale te ocieplane spodnie!
        haha też nie mogę się nadziwić jak można wink
        > Kurczę blade, jest 10 stopni, a rodzice ładują dzieci w spodnie od kombinezonu
        > na przejście z przedszkola do samochodu - tego nie pojmę nigdy. A rodzice oczyw
        > iście rajstopek pod spodniami nie mają.
        > Ach, zawsze mi się marzy, żeby matki ubrać w takie spodnie przy 10 stopniach
        Mnie też, sama narciary ubiera jak idzie na narty wink
        > .
        Moje dziecko w tym roku nie miało ani razu spodni od kombinezonu, rajstopy pod spodniami ze dwa razy.
        Najlepiej jak słyszę taką mamę jak mówi że dzieć choruje, brrr.
        • aniaurszula Re: czapki a obecna temp. 13.02.14, 07:57
          moja 3 latka nienawidzi rajstop pod spodniami ma to po mnie, cala zime chodzi w lekko ocieplanych leginsach,miala 2 razy spodnie narciarskie jak byl snieg i mroz ale dlatego aby sie nie zamoczyla. strasza tez od 3 lat rajstop nie nosi bo jej w klasie za cieplo a ze na boisku tylek zmarznie to juz inna sprawa. ale sa dzieci w szkole ktore caly dzien siedza w spodniach narciarkich na lekcjach i niech takie dziecko ma lawke przy grzejniku, chorubsko gwarantowane. piszac ten watek myslalam o spoconych dzieciach w futrzanych czapach i mamusiach porozpinanych.
      • aniaurszula Re: czapki a obecna temp. 13.02.14, 08:06
        wiesz czapka czapce nie rowna, ale te spodnie to juz przegiecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka