Dodaj do ulubionych

W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI??

16.08.04, 15:47
i ile czasu wam to zajmuje???????????
Obserwuj wątek
    • renik.w Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 16.08.04, 15:56
      wieczorem usypia sam i nie wiem ile bo wychodze z pokoju, ale myślę , że nie
      dłużej niż 5 minut - a w ciągu dnia ok 10 minut - śpiewam mu kołysankę i
      zasypia smile
    • rriittaa Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 16.08.04, 19:17
      Renik - fajnie masz. Ja się trochę muszę namęczyć z córcią. Jaik zaśnie przy
      butelce to jestem w siódmym niebie. A tak czasem i cała płyta musi przelecieć,
      zanim zaśnie (20 !!!!!! piosenek). Ale sama to zasypia tylko na dworze....
      • saba76 Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 16.08.04, 21:58
        sama zasypia
        kolacja,kompiel,barszkowanie po rodzicielskim tapczanie ,łozeczko- magnettofon
        z kaseta kolysankami,i spi-niewiem jak i kiedy bo zamykma drzwi i zgaszam
        swiatło
        wczesniej przy butli
    • barbs Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 17.08.04, 10:27
      Przy piersi - praktycznie od pierwszego dnia życia smile A zajmuje to, w
      zależności od tego jak bardzo jest zmęczony - od 5 minut nawet do godziny - ale
      zwykle max kwadrans.
      Basia
    • rtex1 Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 17.08.04, 14:13
      W południe Maciuś najczęściej zasypia przy butelce. Jeżeli nie usnie to go
      troszkę pokołyszę na rękach i zasypią w ciągu kilku minut. Śpi najczęściej trzy
      godziny. Wieczorem najpierw kąpiel, potem butelka i zasypia sam, ale muszę
      leżeć koło niego. Zajmuje mu to czasmi nawet 20 minut.Wydaje mi się, że dla
      dziecka ważne są rytuały. Dlatego staram się aby zawsze wyglądało to tak samo.
      Pozdrawiam Agnieszka mama Maciusia
    • weronika31 Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 18.08.04, 16:22
      u mnie po kapieli daje mu kaszke apotem przytula sie maluch do mnie na chwile
      i do lozka a ja mu spiewam kolysanke .Zasypia roznie od 5 minut do 20tu wink
      • clara2 Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 18.08.04, 20:03
        Załamałam sięsmile)Mój usypia tylko na rękach.... Czasem 5 minut, ale czasem i25
        nie wystarczy....
    • mamadwojga Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 18.08.04, 20:21
      Wkładam do łóżeczka, przykrywam i wychodzę smile Zajmuje kilka sekund.
      Przy córce trwało to do dwóch godzin siedzenia przy niej.
      Przy drugim dziecku człowiek mądrzeje, he he. Od pierwszego dnia mały był po
      prostu odkładany i teraz nie ma z nim kłopotu. Polecam
    • olagolab Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 18.08.04, 21:00
      nina odkad skonczyla pol roku zasypia sama. terazjak jest starsza to czasem
      chce zeby jej zaspiewac i poglaskac.
      tak jak juz tu ktos napisal wazne sa rytualy, dziecko przyzwyczaja sie do
      schematu. jezeli chcesz zmienic sposob w jaki zasypia twoje dziecko musisz byc
      konsekwentna i po kroczku zmieniac jego zwyczaje. u nas b dobrym pomyslem bylo
      danie do spania pieluchy tetrowej (do dzisiaj z nia zasypia).
      mozna tez dac jakies ksiazeczki i dziecko ogladajac w koncu poczuje ze to pora
      spania.
      nine nauczylam zaypiac samej wg ksiazki "kazde dziecko moze nauczyc sie spac"
      czy cos takiego. metode oczywiscie TROCHE zmodyfikowalam zeby nie byla taka
      drastyczna. co prawda trwalo to 2 x dluzej niz opisuje ksiazka, ale poskutkowalo

pozdrawiam
    • mama_dominika Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 19.08.04, 08:18
      A ja sama lubię przytulać moją dzidzię, więc chętnie biorę go na kolana, chwilę
      oglądamy telewizję, potem on wtula się w cyca (który już od ddawna go nie
      karmi) i odlatuje (średnio 10 - 15 min).

Czasami dla odmiany kładziemy się w łóżku, zapalamy lampkę i czytamy bajki -
      słucha dokąd może, potem znów się wtula i po nim. Szkoda by mi było go zostawić
      i wyjść - za mało czasu z nim spędzam.
    • agnieszkamamaweroniki Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 20.08.04, 13:31
      Cześć,
      odkąd moja Weroniczka skończyła roczek zaczęła zasypiać sama w łóżeczku,
      zarówno w dzień, jak i w nocy. Przesypia całe noce, mniej więcej od 21-ej do 6-
      tej, 7-ej rano. Żeby zasnęła sama muszę tylko być w pokoju, ona kręci się w
      łóżeczku, a ja leżę sobie na kanapie do czasu, aż zaśnie. Zbiegło to się z
      odstawieniem od piersi, chociaż już na tydzień przed odstawieniem zaczęła
      przesypiać noc.
      Agnieszka mama Weroniki (ur. 01.07.2003)
    • anfido Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 20.08.04, 15:23
      Mojego starszego trzeba usypiać. Ktoś musi przy nim leżeć, opowiadać bajki, po
      prostu przy nim być. Wycisza się i w końcu zasypia. Czasami zasypia sam, ale
      musi być bardzo zmęczony. Po prostu przyzwyczailiśmy go do tego i teraz trudno
      jest go od tego odzwyczaić.
      Natomiast młodszego od samego początku nauczyłam zasypiać samemu. Wyjątki robię
      tylko w dzień i gdy na prawdę bardzo się męczy z zaśnięciem. Kołyszę go wtedy w
      wózku. Ogólnie jednak zasypia sam. Bardzo pomaga mu włączona cichutko muzyka
      relaksacyjna dla dzieci. Słuchałam jej będąc z nim w ciąży i może dlatego tak
      na niego wpływa.
      Czsowo jest różnie od dosłownie sekund do godziny. Wszystko zależy od ich
      zmęczenia i od tego ile spali w dzień.
    • malwina18 Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 22.08.04, 23:01
      Wcale nie usypiam. Baraszkuje z nami w sypialni (to też Jej pokój zabaw) jak ma
      dość to przychodzi, przytua się i zasypia, albo my mamy "dość" , bierzemy do
      lóżka i gasimy światło. Tak jest od urodzenia i nie narzekamy. Dla rodziców
      uzypiających dzieci o 7-ej to lekki horror, ale ja wracam z pracy niekiedy o
      10ej wieczorem więc nie koniecznie boleję na nadmiar kontaktów z córką.
      A.
      • mamaoscara Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 23.08.04, 09:37
        U mnie jest tak samo! Mały zasypia ze mną o 23-24 i śpi do 10-11 rano. Gdy nie
        chce spać, idzie jeszcze do dużego pokoju pobawic się i gdy chce spac
        wraca,wspina się na łóżko i zasypia. Nie wiem czy to dobrze, że śpi z
        rodzicami, ale trudno. Żal by mi było tracić godzinę lub dwie na usypianie
        synka oraz nerwy z obu stron.
        • ewa2233 u mnie wcale nie jest mądrzej przy drugim dziecku! 23.08.04, 09:57
          Synek odkładany do łóżeczka natychmiast wstaje i się cieszy.
          Musi się go powozić w wózku!Jjak się go tylko połóży i nie wozi - też wstaje.
          A pierwsze dziecko samo zasypiało przy połozeniu do łóżeczka.
          Chyba nie ma na to "przepisu".
    • olenkaj Re: W JAKI SPOSOB USYPIACIE SWOJE ROCZNE DZIECI?? 23.08.04, 20:17
      Od czasu jak Paulinka skonczyla pół roczku procedura wygląda tak samo. W ciągu
      dnia dostaje butle z wodą do popicia, potem mama daje buzi, smoczek i kładzie
      do łóżeczka, podaje pieluszke tetrową i wychodzi z pokoju. Po jakis pięciu
      minutach jest juz cisza. A wieczorem dostaje kaszke na mleku, myjemy ząbki i
      reszta tak samo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka