Dodaj do ulubionych

sen 2 letniego dziecka

18.02.14, 19:05
Witam, mam pytanie, czy wasze dwulatki przesypiają całą noc bez pobudek? Mojemu żadko się to zdarza...budzi się na picie lub z płaczem, zazwyczaj pije lub sie przytula i zasypia dalej. Pobudka może byc 1 w noxy a nawet 2-3....czy to normalne? dziecko generalnie nie ma problemow zdrowotnyxh stałych. Piszcie proszę
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: sen 2 letniego dziecka 18.02.14, 19:19
      Normalne wink
      Chyba wiekszosc dzieci w tym wieku i nawet starszym budzi się w nocy wink

Moja 3 latka budzi się codziennie w nocy 1 raz na sikanie albo picie albo po prostu się obudzila.
      I laduje się do naszego lozka. Do swojego nie wroci.
      Zadko przesypia cala noc.
      • bbuziaczekk Re: sen 2 letniego dziecka 18.02.14, 19:21
        Aaa i czasami jak ma focha to cyrk odstawia w nocy bo ma taki kaprys, żeby wkurzyc rodzicow albo się wyladowac, albo jest zla na siebie bo nie umie zasnąć, albo w zlej szklance dalo się picie czy cos nie tak jej się powiedziało wink
        • romka78 Re: sen 2 letniego dziecka 18.02.14, 23:32
          to tak jak bym czytała o moim smyku wink
      • mamka_adrianka Re: sen 2 letniego dziecka 18.02.14, 19:24
        mój synek przestał się budzić, odkąd przestał spać w dzień, czyli od około miesiąca... ale często mu się zdarza płakać w nocy , gdy go spotka coś "nowego" w ciągu dnia, zawsze przeżywał w nocy gościny, imprezy rodzinne, albo gdy go coś niemiłego spotkało.
    • aaaniula Re: sen 2 letniego dziecka 18.02.14, 19:54
      TO mnie nie pocieszyłyście. Liczyłam, że jak wylezą trójki to będzie już lepiej. Ostatnio pobija rekordy, potrafił budzić się co 45 minut. Wstaje każdego dnia o 4.30-5. No, ale fakt wyszły wszystkie czwórki i dwie trójki. Dwie następne już w zasadzie widać...
    • aleksandra1357 Re: sen 2 letniego dziecka 18.02.14, 20:22
      Starszy syn przespał pierwszą noc w wieku 3 lat. Jak miał 2, to budził się 5-10 razy każdej nocy.
      Młodszy ma teraz 3,5 roku. Nie przespał ani jednej nocy. Budzi się zawsze o północy i 5 rano na przytulenie (nie je, nie pije). Moim zdaniem niektóre dzieci tak mają, jest to normalne i nie należy z tym walczyć.
    • mika_p Re: sen 2 letniego dziecka 19.02.14, 01:32
      Moje dziecięta przestały się budzić i przychodzić do naszego łóżka mając coś koło 6 lat każde. Przy czym te ostatnie 3-4 lata to bylo cichutkie tupu-tupu i nikt się nie musiał budzić (tylko, dziwnym trafem, tatusowi było niewygodnie i się budził i wynosił, a mamusia budziła się rano z kimś innym niż zasypiała)
      • sylwina128 Re: sen 2 letniego dziecka 19.02.14, 07:49
        Moja córka ma trzy i od 18 mcy przesypia całe noce. Czasami zdarzy jej się obudzić i przyjsc do nas. Nigdy w nocy nie je i nie pije. Moje obydwie corki wczesnie zaczely przesypiac cale noce
    • una_mujer Re: sen 2 letniego dziecka 19.02.14, 15:31
      Moja ma 2,5 roku, i też regularnie budzi mnie z drugiego pokoju: "Mama przykryj"... I popylam przykryć dziecko, które rozkopało sie z kołderki... Pewnie nie powinnam, bo doskonale potrafi przykryć się sama, jak tylko chce, ale no nie umiem jej tak zostawić w środku nocy, żeby dawała sobie radę... A poza tym wydaje mi się, że jej nie chodzi o to przykrywanie tak naprawdę, tylko o przytulenie, pogłaskanie i wiedzę, że mama gdzieś tam jest w tym ciemnym mieszkaniu...
    • katriel Re: sen 2 letniego dziecka 20.02.14, 10:26
      Starszy przestał się budzić w nocy jak miał 14 miesięcy, aż byłam zdziwiona.
      Teraz ma 5 lat, obudzi się sporadycznie - raz na 2-3 tygodnie. Wstaje, zapala światło, idzie
      zrobić siusiu i wraca do łóżka spać. Jedyny kłopot że światła nie gasi.

Młodszy (dwulatek) się budzi, chociaż ostatnio zwykle dopiero nad ranem, tj. po 3:00.

IMHO 1-2 pobudki w tym wieku to nie jest jakoś dużo.
    • truscaveczka Re: sen 2 letniego dziecka 20.02.14, 19:06
      Jakby przesypiały, to bym się niepokoić zaczęła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka