Dodaj do ulubionych

cholerna narkoza..

02.03.14, 20:15
Mam spory kłopot. Moje dziecko musi mieć wycięty trzeci migdałek i jeszcze zrobioną rektoskopie w związku z krwistymi kupami.

Próby zrobienia obu tych zabiegów trwają już półtora roku i ciagle mała ma jakies infekcje które uniemożliwiają zrobienie ich. Szczerze jestem już bezsilna- co się zbliża termin zabiegu to znów katar i tak w kółko.

Ktoś ma podobne doświadczenia? Może jakies pomysły jak sprawić by doprowadzić wreszcie temat do końca.

dzieki
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: cholerna narkoza.. 02.03.14, 20:53
      Jak dziecko ma powiększone migdały, to na brak Kataru można sie nie doczekać. Dlatego u nas katar czy przeziębienie nie jest przeciwwskazaniem do zabiegu, tyle tylko, ze dziecko nie może mieć gorączki.
      Młody miał 3 zabiegi ( migdały i dreny w rożnych kombinacjach), za każdym razem był zasmarkany albo miał infekcje uszu.

• mia_siochi Re: cholerna narkoza.. 02.03.14, 21:00
      Gdy syn miał mieć wycinane migdały, zrobiliśmy mu kwarantannę.
      Na zmianę urlop, w sumie 2 tyg, kilka dni u babci. Tak żeby nie miał kontaktu z dziećmi, bo od nich się zarażał. Pomogło.
      • malamalinkaa Re: cholerna narkoza.. 02.03.14, 21:08
        mamy ciągle kwarantannę. mała siedzi w domu, nie chodzi na basen na łyżwy, ciągle ja w czymś ograniczam żeby się tylko nie zaziębiła a i tak guzik z tego wychodzi..

więc już teraz, jeśli tym razem jej nie zakwalifikują, w ten wtorek to chrzanie to wszystko. dzieciak idzie do przedszkola i zyje normalnie
        • aniasa1 Re: cholerna narkoza.. 02.03.14, 21:38
          a latem tez tak jest?
        • mia_siochi Re: cholerna narkoza.. 02.03.14, 21:40
          To ciekawe. Bo choruje nie od łyżew i basenu, tylko wirusów i bakterii. U nas odizolowanie wystarczyło, bo nie było w okolicy źródeł zakażenia....
    • kaskahh Re: cholerna narkoza.. 02.03.14, 21:44
      Mojej corce tez cieli z katarem. Akurat dzień przed sie pojawił.
      Nawet anestezjolog mówił, ze cieżko u dzieci migdałowych bez. Przeciwwskazaniem miała byc tylko gorączka
      • malamalinkaa Re: cholerna narkoza.. 02.03.14, 22:16
        Oby...we wtorek mamy kwalifikacje. W piatek miala 37,6 wiec zastosowalam ibuprom przez weekend. Zobaczymy co bedzie jutro. Najgorsze ze ja sama ledwo dycham..mega przeziebienie. Totalne wariactwo
    • fasol-inka Re: cholerna narkoza.. 03.03.14, 10:04
      mój syn też miał z katarem cięty migdał i drenowane uszy
      miał kwarantannę tydzień przed zabiegiem od przedszkola, żeby czegoś poważniejszego nie złapał
      i katar przeszedł jak ręką odjął dzień po zabiegu... zabieg był pod koniec stycznia, kataru nie ma cały czas
      tak więc katar u migdałowców przeciwwskazaniem raczej nie jest
      • malamalinkaa Re: cholerna narkoza.. 04.03.14, 20:47
        zakwalifikowanasmile w czwartek cięcie..
        • ella_nl Re: cholerna narkoza.. 04.03.14, 20:50
          No to powodzenia i zdrówka życzęsmile
    • gato.domestico Re: cholerna narkoza.. 05.03.14, 17:08
      napiszcie prosze jakie mieliscie wskazania do ciecia...u nas poza b.czestym katarem i oczywiscie powiekszonymi migdalami brak innych objawów , nie choruje...uszy, sluch ok...
      boje sie ciac ze wzgl na narkoze...
      Jest szansa ze z biegiem czasu bedzie coraz lepiej mozna z tego wyrosnac??
      • tijgertje Re: cholerna narkoza.. 05.03.14, 18:46
        Mozna wyrosnac, albo i nie. Nie ma gwarancji. Ja musialam ciac migdaly po 30-tce i zaluje, ze rodzice nie zdecydowali sie na zabieg, jak bylam dzieckiem. Wyroslam, na jakis czas. Ale ile w szkole zawalilam, ile razy tylek mialam kluty, jak zoladek scharatany... Tego naprawde wolalam oszczedzic synowi. A tak w kooooncu cholerstwa sie pozbylam. 5-letni syn majacy zabieg 2 mies. przede mna doszedl do siebie jakies 4-5 razy szybciej ode mnie.
        Nie wiem, dlaczego ludzie sie tak tej narkozy boja??? 30 lat temu faktycznie bym sie denerwowala, ale teraz, gdy dziecko jest naprawde dobrze monitorowane, a zabieg trwa raptem kilka minut?
        • ella_nl Re: cholerna narkoza.. 05.03.14, 21:10
          U nas wskazaniem było chrapanie, bezdechy no i przerośnięty 3 migdał który został zdiagnozowany już w 2 miesiącu życia dziecka.
          Nie chorowała na uszy czy anginy. Miała usunięty 3 migdał i podcięte boczne.
          Niestety 3 migdał zaczyna jej odrastaćsad
          • gato.domestico Re: cholerna narkoza.. 05.03.14, 21:44

3 migdal chyba jakos usuwaja z "korzeniem " tak slyszalam ze robia w krk...ponoc wtedy jest pewnosc ze nie odrosnie (?)tego tez sie boje sad
            mój nie chrapie, bezdechów brak, tylko ten katar.
            • doti_2 Re: cholerna narkoza.. 05.03.14, 22:33
              a czego się tak boisz. Boisz się zabiegu, znieczulenia, dochodzenia do siebie...
              Po pełnej narkozie i głupim jasiu dziecko nie ma urazów psychicznych, nie pamięta po co było w szpitalu ani że było na zabiegu. Fizycznie moje dochodziło do siebie 2 h, spał w tym czasie. Dziecko naprzeciwko miało gorszy przebieg, bo żołądek zwrócił krew jaka mu spłynęła w czasie zabiegu (brązowa przetrawiona krew, nie żywo czerwona. Jakbym nie wiedziała że może tak być to bym pomyślała że po prostu zwymiotował po narkozie). Potem obaj harcowali do wieczora, w jedzeniu im to nie przeszkadzało wcale.

A nie boisz się brać leków sama albo podawać dziecku? Bo to też duże ryzyko. Jak powiedział nasz laryngolog, jak ktoś będzie miał pecha to można ogłuchnąć od jednej dawki aspiryny...;/
              • malamalinkaa my już jesteśmy "po" 07.03.14, 14:39
                wczoraj był zabieg, dziś już w domu - na razie ok.
                • aniaurszula Re: my już jesteśmy "po" 08.03.14, 21:38
                  duzo zdrowka
        • aniaurszula Re: cholerna narkoza.. 08.03.14, 21:38
          zgadzam sie z wiekiem ciezej sie przechodzi. bratanek mial zabieg i szybko wszystko bylo ok. wiec ja 30 letnia kobieta zebralam sie i poszlam na wyciecie jak przeszlam to lepiej nie pisac. wiem jedno jesli bedzie taka potrzeba u moich ddzieci nie zawacham sie przed szybkim zabiegiem. korzyscie oczywiste przestaly mnie meczyc anginy i inne chorubska
      • aniaurszula Re: cholerna narkoza.. 08.03.14, 21:34
        z tego co mi wiadomo 3 migdal zanika tylko nie wiem w jakim wieku
        • tijgertje Re: cholerna narkoza.. 08.03.14, 21:39
          Zdrowy zanika po 12. roku zycia. Jak ktos ma problemy, to raczej na samowyleczenie z wiekem nie ma co liczyc.
          • aniaurszula Re: cholerna narkoza.. 09.03.14, 08:12
            prerosniete migdaly mialam od dziecka, to co przeszlam to moje.i wiem jaka poprawa zycia i zdrowia jest po ich wycieciu. wiem tez ze jesli ktores z moich dzieci bedzie mialo problem z migdalalmi od razu zalatwiam sprawe . nie bede czekac i narazac je na cierpienie
    • aniaurszula Re: cholerna narkoza.. 08.03.14, 21:32
      u nas po kilku probach , udalo sie dopiero latem. mala byla zdrowa. termin wyznaczylam wczesniej na okres letni, wiadomo sezon urlopowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka