monikaa13 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 12:25 Kąpiel ok. 19 potem mleko z butli, trochę noszenia i do łóżka. Zapinam w śpiworek i zostawiam, bo najczęściej już śpi. Jak nie to czasami muszę z nią posiedzieć z 10 minut (ale tylko wtedy gdy się prześpi w ciągu dnia np. w aucie, bo tak już w dzień nie śpi). Odpowiedz Link Zgłoś
az-82 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 12:36 18:30 dostaje pierś, potem kąpiel, potem toaleta po kąpieli z czytaniem książeczki w międzyczasie, potem pakuję w śpiwór, przytulam, całuję i oddaję tatusiowi. Wychodzę z pokoju 18:50, tata śpiewa kołysankę, 2 czasem 3 razy, jak dziecię uśnie, odkłada do łóżeczka. Ok 19:00 już dziecko śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
szonik1 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 13:03 Kąpiel ok 20, potem książeczki, gaszenie światła, pierś, czasem ze 2 podejścia,jakie szeptanki-bajki, ok 21 śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 13:10 Tatuś kąpie 19.30-20.30 (w tym przedziale w zależności od zmęczenia młodego). Siadam z młodym na rękach i do niedawna zasypiał z cyckiem...teraz staram się aby był tylko przytulony. Po kilku minutach odkładam do łóżeczka. Starsza w ten sposób zasypiała przez prawie trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
jomi81 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 15:01 U nas koło 19-20 kąpiel, potem mleko z butelki, które pije leżąc u męża na kolanach. Zazwyczaj usypia pod koniec jedzenia i trzeba ją tylko przenieść do łóżka. Mnie jednak martwi to zasypianie przy mm, bo córka ma już sporo zębów, więc dobrze by było umyć je po jedzeniu. Próbowaliśmy mleko zastąpić inną kolacją, ale wtedy usypianie to minimum godzinna masakra Odpowiedz Link Zgłoś
mamadiabelka Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 15:15 Nasz synek ma prawie 2 latka ale od dłuższego czasu zasypia w ten sam sposób tj u nas w łóżku kąpiel ok 19.30 potem "normalna kolacja" razem z mamą i tatą ok 20.30 kładziemy się wszyscy gasimy światło mały trochę szaleje ale powoli się wycisza muszą być buziaki itp ok 21 dostaje butelke z kaszką i przed 22 zasypia potem trzeba go przenieść do jego łózka z zębami też problem tj nie myjemy po wieczornej kaszce Odpowiedz Link Zgłoś
jomi81 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 15:21 mamadiabelka napisała: > Nasz synek ma prawie 2 latka ale od dłuższego czasu zasypia w ten sam sposób tj > u nas w łóżku kąpiel ok 19.30 potem "normalna kolacja" razem z mamą i tatą o > k 20.30 kładziemy się wszyscy gasimy światło mały trochę szaleje ale powoli się > wycisza muszą być buziaki itp ok 21 dostaje butelke z kaszką i przed 22 zasypi > a potem trzeba go przenieść do jego łózka z zębami też problem tj nie myjemy po > wieczornej kaszce Nasza córa też je kolację z nami przy stole, kanapeczkę jakąś na przykład. Czasem zjada naprawdę sporą kolację, więc odnoszę wrażenie, że to mleko z butelki nie zaspokaja jej głodu, a jest jedynie sposobem na wyciszenie (szczególnie, że niekiedy wypija jedynie 120ml). Próbowaliśmy położyć się razem z nią, przytulać, nosić, kołysać, niestety, dopóki nie dostanie butelki mleka nie zaśnie, jest tylko coraz bardziej zmęczona i coraz bardziej zirytowana Odpowiedz Link Zgłoś
agncwy Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 18:19 U mnie tak samo. Syn zje najpierw z nami kolacje a potem butle z manną i tez z mycia zębów juz nici,ok 21 zasypia ze mną przy boku. Z dwójką starszych miałam tak samo,ale zęby do dziś w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
agncwy Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 18:22 Aha zęby myje wieczorem podczas kąpieli. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 17:52 Przy piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
niepewna85 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 18:01 Moja mała prawie od urodzenia była nauczona że zasypia sama.Ok 20 mycie potem mleko z butli parę całusów i odnoszę do łóżeczka daje ulubionego misia i zasypia sama. Zuzu ma teraz 13 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 15.03.14, 19:31 Moje dzieci nadal lubią z kimś w pokoju zasypiać - mają teraz 3 i 8 lat. Dzięki temu ja zyskuję wieczorem chwilę na spokojne poczytanie czy porobienie na drutach - kiedy przy nich czuwam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiap0585 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 19:15 Na dzień dzisiejszy (16 mies.): 19.30 kąpiel/lub nie (kąpiemy co drugi dzień) 20.00 mleko (córka pije, ja w tym czasie smaruję skórę całego ciała - AZS), zakładam pieluszkę i piżamę. Następnie mycie zębów i czekamy... W ciągu max godziny zaczyna się charakterystyczne marudzenie wtedy zanoszę do łóżeczka, buziak i wychodzę. Czasem przyjdzie jeszcze na kilka minut, pokręci się wśród zabawek i znowu marudzenie więc znowu odnoszę i po 5 min. śpi. Wiem, że gdybym dała jej butelkę w łóżeczku zasnęłaby od razu, ale wolę tym sposobem bo nie daje mi spokoju gdy zęby są nie umyte Odpowiedz Link Zgłoś
malinkaaaaaaaaaa Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 19:18 Kąpiel ok.18.30, potem kolacja (kanapka, naleśnik, placuszki itp.), mycie zębów i w sumie sam wędruje do naszego łóżka (śpimy we trójkę), gasimy światło, kładziemy się razem z synem, trochę się pokręci, poprzytula i ok. 19 śpi. My dajemy nogę ok. 21 przebudza się na mleko z butli, raczej z głodu bo kolację zwykle zjada w 20%. Póki co zęby okej. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_aprilla Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 19:52 u nas ostatnio odpukać rewelacja, usypiamy tak samo od kiedy przestałam usypiać na piersi, tj jak miał 8 mcy. ok 18.30 kolacja, kanapki, potem jeszcze chwilę urzęduje, ok 19.00 kąpiel, mycie zębów, po kąpieli idzie do łóżka, (spi na dostawce) dostaje smoka, tata kładzie się obok i po max 15 minutach zasypia bywało ze zasypianie trwało godzinę, ale z reguły zasypia dość szybko Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 14.03.14, 20:40 Bardzo różnie. U nas nie ma stałych pór kąpieli, bo i kąpiele rzadko (b sucha skóra), myjemy pupę kiedy trzeba i resztę, jak trzeba Gdzieś tam czasem kolacja, albo i nie - zależnie czy młoda dostawała pierś, czy głodna i coś chce. Ja usypiam przy piersi, mąż tuli po prostu i tak zasypiają w naszym wspólnym łóżku. Jak zdarzy nam się jakaś wieczorna wycieczka / powrót samochodem - to zaśnie w foteliku. Jak wracamy ze spaceru wózkiem - to w wózku, przed samymi drzwiami na klatkę, standard Pełna dowolność. Przy nikim innym młoda nie potrafi zasnąć, przetestowane za pomocą dziadków. Bujali w huśtawce, nosili przy piosenkach do upadłego - i nic, młoda czekała na mnie do 21 z czerwonymi oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
twix12 Re: ale czy śpią jeszcze w dzień? 15.03.14, 11:17 pytanie głównie do tych mam których dzieci idą wcześnie spać, widzę, ze nawet o 19! czy te maluchy mają jeszcze drzemkę? bo to chyba kluczowe jeśli chodzi o czas wieczornego zasypiania. moja córeczka nie chodzi spać przed 21 a czasem później, wolałabym oczywiście żeby szła wcześniej bo przed 22 to ja mam już dość wszystkiego ale na razie nie widzę opcji jak to zmienić. wstaje ok 7.00, drzemka między 12.30 a 15.00 i do wieczora ma mega dużo energii. bez drzemki jeszcze nie wytrzyma... mogłabym ją oczywiście budzić np. o 6.00, wtedy pewnie drzemka i nocne spanie wypadłyby wcześniej chwilę ale to wszystko. moja mała ma 17 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
jomi81 Re: ale czy śpią jeszcze w dzień? 15.03.14, 12:51 Moja córka zasypia wcześnie, bo około 20tej, czasem parę minut przed, ale ... córka budzi się ekstremalnie wcześnie Rano wstaje o 5tej (mi to akurat pasuje bo o 7mej wyjeżdżam do pracy, więc mamy rano trochę czasu dla siebie). W dzień śpi raz, od 12tej do 14tej. Odpowiedz Link Zgłoś
malinkaaaaaaaaaa Re: ale czy śpią jeszcze w dzień? 15.03.14, 15:22 u nas jak u jomi. Wstaje o 5, kładzie się spać o 19, drzemka zwykle 1,5-2h (czasem w dwóch rzutach). Odpowiedz Link Zgłoś
az-82 Re: ale czy śpią jeszcze w dzień? 17.03.14, 06:27 Tak, moja ma drzemkę. Obiad je o 12:00 i o 12:30 zasypia, śpi różnie, w tygodniu zazwyczaj godzinę, w weekendy my się kładziemy z nią na drzemkę, wtedy 2 godziny. O 19:00 zasypia. Problem z zasypianiem jest wtedy, kiedy tatusiowi się nie chce wstać w weekend (ja wstaję wcześniej zawsze i wyprowadzam psa) i pozwala dziecku spać 3 godziny wtedy mamy szaleństwo nawet do 23:00. Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: ale czy śpią jeszcze w dzień? 21.03.14, 08:34 tak, ma drzemkę między 12 a 13:30. Zasypia na noc ok20. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 15.03.14, 18:22 Moja 15 miesieczna w łozku naszym, przytulona, ze smoczkiem. Potem ją przekładamy do łozeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
alinalen Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 15.03.14, 22:09 normalna kolacja 18.30, kąpiel, krótka zabawa, ząbki, wsadzam do łóżeczka gasze światło siadam obok i młody odpływa w ciągu minuty od 20.00 czas wolny Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 16.03.14, 01:08 Najmłodsza już ma więcej niż 1,5 roku,ale ten sam rytuał do tej pory jest jak był Najpierw kolacja, następnie generalne mycie się ,ząbki przed snem PO jedzeniu obowiązkowo myte są od 1 kiełka , choćby nawet na śpiocha, ale w tym temacie u mnie dziecię bez mycia zębów spać nie pójdzie , to się tyczy dzieciaków w każdy wieku posiadające zęby nie ważne w jakiej ilości ( na tym punkcie z mężem mamy fiola)Nawyk higieny to podstawa Po umyciu się albo jeszcze trochę sobie pobryka,czy czym się zaciekawi,albo jak woli od razu do łózka ,książeczka poczytana i wychodzimy z pokoju jej .Potrafiła zasnąć od razu jak i potrafiła jeszcze sobie sama poleżeć bez towarzyszenia jej .Tak było i jest Odpowiedz Link Zgłoś
awidyna Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 16.03.14, 08:15 Po 19.00 je kolacje, którą zazwyczaj popija mlekiem z bidonu. koło 20.00 idzie się kąpać, myje zęby, potem jej poprawiam, bo wiadomo... Całus od taty i idę do sypialni. Leżymy w łóżku, chwila na pieszczoty i zasypia. Czasem po 3 minutach czasem po 15 min. Zależy od jej zmęczenia. Jak mąż usypia to tak samo. Jak zaśnie to przekładam do łóżeczka. Jak się przebudzi w nocy to ją zabieram do łóżka jak nie to śpi do rana w łóżeczku. W dzień zasypia tak samo o ile nie jest na spacerze, wówczas zasypia w wózku. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 16.03.14, 15:15 mój obecnie prawie dwuletni synek je ze satrszą siostrą kolację chwilę po godzinie 18, o 19 idzie się kąpać, potem buziaki dla wszystkich i kładziemy go do łóżeczka, dostaje do przytulenia swoją żabkę, czasem wychodzimy z pokoju i zasypia sam, czasem są dni kiedy nas woła żeby posiedzieć z nim w pokoju, zasypia w ciągu 5-15 minut Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d normalnie.. 17.03.14, 08:49 kladlem go spac o 19.30, czytanie, "kizia mizia" i dobranoc. Zasypainei trwalo czasme 5 minut czasem 20..ale bez placzu.. Odpowiedz Link Zgłoś
ladnyusmiech Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 17.03.14, 22:25 Samo zasypia. Odkładam do łóżeczka, poczytam i wychodzę. Zostawiam małą, przyciemnianą lampkę bo bawi się jeszcze w łóżeczku. Czasem wystarczy 15 min a czasem 1,5h. Odpowiedz Link Zgłoś
matka.madzi Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 18.03.14, 20:15 U nas odwrotna kolejność 18:30 kąpiel, tata pilnuje, żeby się nie potopiły, potem kolacja, córka na deser mleko z butli (syn butli kijem nie ruszy, sam się odstawil), mycie zębów przez mamę (ryki są ale tu nie ma zmiłuj), książeczki na dobranoc i do łóżeczek. Zwykle tata siedzi aż zasną, bo lubią jak ktoś jest w pokoju. Śpią od ok. 20 do ok. 6:30, mamy wciąż drzemke dzienną zwykle 11-13. Odpowiedz Link Zgłoś
siven1987 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 19.03.14, 21:02 Kolacja ok 18:30-19 po tym kąpiel i mycie ząbków po czym idziemy do łóżka. Młody zasypia przy piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 21.03.14, 08:21 ok19:00 kolacja, 19:30 kąpiel, 20 idziemy do łóżka, młody wchodzi do łóżeczka, powierci się jakieś 5minut (układa miśki, poduszki itp.) ok.20:10 śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
kindddzia Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 22.03.14, 20:50 a czy wasze poltoraroczniaki nie marudza przy tych wszystkich toaletach? Bo u nas (20 miesiecy) ostatnio wlaczylo sie marudznie przy kolacji, kapieli, siku, myciu zebow, ubieraniu. Czasami wrecz histeria. Dopiero jak sie poloze z nia do lozka to sie uspokaja na dobre, bo tak to cala wieczorna rutyna to raz slonce, raz deszcz. Myslalam, ze moze za pozno to wszystko i juz jest za bardzo zmeczona, ale jak sprobowalam wczesniej, to zasnac nie mogla, nie chciala i byly cyrki Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 24.03.14, 07:58 kindddzia napisała: > a czy wasze poltoraroczniaki nie marudza przy tych wszystkich toaletach? nie marudzi, bo ma starszego brata i oni to robią równolegle (kąpiel, ubieranie, mycie zębów). Odpowiedz Link Zgłoś
empirical Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 24.03.14, 09:12 U nas marudzi tylko, jak jest zbyt zmęczony. Spróbuj wykąpać wcześniej, niech w piżamie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
progress04 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 24.03.14, 19:46 około 19.30/20.00 kąpiel, butla mleka, włączone rybki z melodyjką Fisher Price i buziak na dobranoc po mleku. młody najczęściej odwraca się na bok i zasypia, czasami pobiega po łóżku i po 10-15 mnutach śpi. żadnego noszenia, siedzenia, ale był uczony od początku i w swoim pokoju. tak, śpi po południu 2-3 h między 11.30-14.30 pi razy rzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
cor.fu30 Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 26.03.14, 14:51 u nas podobnie. w prawdzie jeszcze półtora roku nie ma ale po 18 kolacja taka ludzka(trochę zje kanapki, omleta), 18.30-19.00 kąpiel, potem butla z mlekiem zagęszczonym kaszą, mycie ząbków, jak już pada to odwraca się i zasypia w łóżeczku, czasami jeszcze się pobawi w łóżeczku z misiem, przejdzie po domu pogasi światła położy się i zasypia. a jak jest mega zmęczony, że aż pobudzony to muszę mu pomóc i chwilę pobujać by się wyciszył. ale to sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Jak zasypiają wasze 1,5 roczniaki? 27.03.14, 11:27 Usypiana na rękach. Odpowiedz Link Zgłoś