Dodaj do ulubionych

co do picia dla malucha?

10.04.14, 09:20
wody pić nie chcą - młodszy jeszcze kilka łyków weźmie, ale starszy absolutnie gardzi wodą
herbatek też nie tkną (kupiłam Bobovity granulowaną, wolą nic nie pić, niż herbatkę).
Do tej pory pili rozwadniane bobofruty, ale ilość się tak zwiększyła, że trochę nas to przeraża i postanowiliśmy zrezygnować z zakupu słodkich soczków.
I teraz chłopcy nie piją niczego sad
co im zaproponować?
Obserwuj wątek
    • jematkajakichmalo Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 09:28
      No teraz to juz bedzie ciezko, bo sama piszesz, ze ilosc slodkich napojow sie zwiekszyla...

Nie wiej jak duze sa dzieci, ale moze chociaz woda lekko gazowana? Zawsze inaczej i troche lepiej smakuje jak zwykla.
      Moze kompoty bez cukru co jakis czas?
      • tabakierka2 Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 09:47
        jematkajakichmalo napisała:

>
        > Nie wiej jak duze sa dzieci,

3,5 i 1,5 roku

ale moze chociaz woda lekko gazowana? Zawsze inacz
        > ej i troche lepiej smakuje jak zwykla.

spróbuję.

> Moze kompoty bez cukru co jakis czas?

nie wiem, czy przejdą bez cukru (sama pewnie bym nie dała rady), ale chyba dobry pomysł.
    • mia_siochi Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 09:30
      Mój 3 latek: w nocy i wieczorem woda, nie ma innej opcji.
      W dzień:albo woda, albo zwykły sok pomarańczowy,albo jabłkowy tłoczony, albo roiboos (bez cukru, bo my niczego nie słodzimy, więc nie mamy cukru).
      Bobo frutów nigdy nie kupowałam.
      • jematkajakichmalo Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 09:40
        A jak gosc zechce poslodzic wink
        • mia_siochi Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 17:23
          Nie znam takich, więc problem nie istnieje wink
      • tabakierka2 Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 09:50
        mia_siochi napisała:

> Mój 3 latek: w nocy i wieczorem woda, nie ma innej opcji.

w nocy?
        mi chodzi o dzień - w nocy w ogóle nie piją.
        Wieczorem czasami kakao do kolacji.

> W dzień:albo woda, albo zwykły sok pomarańczowy,albo jabłkowy tłoczony, albo ro
        > iboos

no dobra, ale pisałam, że wody odmawiająwink
        sok pomarańczowy? chyba wolę bobo fruty - nie mają cukru (niektóre smaki, akurat te, które kupujemy/kupowaliśmy raczej/), a soki pomarańczowe zwykle mają syrop glukozowo - fruktozowy i raczej zdrowe nie są. Tłoczone też średnio (ale smakują dzieciakom, jakby co, można się przerzucić).
        • jematkajakichmalo Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 10:00
          Ja tez bym sie trzymala z daleka od soku pomaranczowego...
          Wlasnie ogladalam program gdzie podawali, ze cukier zawarty w 1L NATURALNEGO soku pomaranczowego (np. hohes c) odpowiada 30 kostkom cukru... (dziwnie wytlumaczone, ale wiecie o co chodzi wink )

Moze sok jablkowy? Albo dawaj to co dawalas tylko jeszcze bardziej rozcienczaj az dojdziesz do wody.

Z ta gazowana to chyba dobryp omysl, bo obserwowalam jak to u nas w przedszkolu bylo. Najpierw zamawiali dla dzieciakow zwykla wode, ale wiekszosc nie chciala pic. Potem zaczeli zamawiac gazowana i medium i nie bylo tego problemu.
          • tabakierka2 Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 10:12

>
            > Moze sok jablkowy? Albo dawaj to co dawalas tylko jeszcze bardziej rozcienczaj
            > az dojdziesz do wody.

tak by było najłatwiej, ale oni do pewnego momentu rozcieńczenia wypiją, a potem już nie chcą tongue_out

>
            > Z ta gazowana to chyba dobryp omysl, bo obserwowalam jak to u nas w przedszkolu
            > bylo. Najpierw zamawiali dla dzieciakow zwykla wode, ale wiekszosc nie chciala
            > pic. Potem zaczeli zamawiac gazowana i medium i nie bylo tego problemu.

spróbuję, zobaczymy.
          • mia_siochi Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 17:25

> Ja tez bym sie trzymala z daleka od soku pomaranczowego...
            > Wlasnie ogladalam program gdzie podawali, ze cukier zawarty w 1L NATURALNEGO so
            > ku pomaranczowego (np. hohes c) odpowiada 30 kostkom cukru... (dziwnie wytlumac
            > zone, ale wiecie o co chodzi wink )
            >
            > Moze sok jablkowy?

W pomarańczowym jest cukier, a w jabłkowym nie ma? Czary big_grin
        • aleksandra1977 Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 10:04
          chyba wolę bobo fruty - nie mają cukru (niektóre smaki, akura
          > t te, które kupujemy/kupowaliśmy raczej/), a soki pomarańczowe zwykle mają syro
          > p glukozowo - fruktozowy i raczej zdrowe nie są.

no to jak wolisz bobo fruty, to o co pytasz? Na bobo frutach swiat sie nie konczy, sa inne rownie dobre soki i nie tak drogie jak mala buteleczka bobo fruta.

Moze byc kazdy inny sok bez cukru. Nie kazdy bez cukru jest slodzony syropem glukozowo-fruktozowym - sprawdzaj etykiety. Bez cukru i zadnych innych slodzikow jest np. 100% sok jablkowy z Tymbarku (1,75 l kosztuje ok. 6zł - kupuje w Auchan), albo 100% sok jablkowy Vitafit z Lidla (ok. 4zł).
          • tabakierka2 Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 10:15
            aleksandra1977 napisała:

> no to jak wolisz bobo fruty, to o co pytasz? Na bobo frutach swiat sie nie konc
            > zy, sa inne rownie dobre soki i nie tak drogie jak mala buteleczka bobo fruta.

głównie o te koszty chodzi właśnie.

>
            > Moze byc kazdy inny sok bez cukru. Nie kazdy bez cukru jest slodzony syropem gl
            > ukozowo-fruktozowym - sprawdzaj etykiety. Bez cukru i zadnych innych slodzikow
            > jest np. 100% sok jablk
            > owy z Tymbarku
            (1,75 l kosztuje ok. 6zł - kupuje w Auchan), albo htt> p://www.opinie.senior.pl/zdjecia/Soki-i-nektary/VitaFit-Sok-jablkowy-46611-big.> jpg z Lidla (ok. 4zł).
            >
            >

Dzięki!
        • mia_siochi Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 17:24
          Nie kupuję nektarów, tylko soki.
      • camel_3d Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 10:11

> W dzień:albo woda, albo zwykły sok pomarańczowy,albo jabłkowy tłoczony, albo ro
        > iboos (bez cukru, bo my niczego nie słodzimy, więc nie mamy cukru).

a myslisz, ze w sokach nie ma cukru? jest bardzo duzo. inny niz ten dosypywany rafinowany, ale jest. Na zeby dziala dokladnei tak smao szkodliwie, do tego te soki maja kwasy niszczace szkliwo, wie cnie warto przesadziac.
        • mia_siochi Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 17:26
          camel_3d napisał:

>
          > > W dzień:albo woda, albo zwykły sok pomarańczowy,albo jabłkowy tłoczony, a
          > lbo ro
          > > iboos (bez cukru, bo my niczego nie słodzimy, więc nie mamy cukru).
          >
          >
          > a myslisz, ze w sokach nie ma cukru? jest bardzo duzo. inny niz ten dosypywany
          > rafinowany, ale jest. Na zeby dziala dokladnei tak smao szkodliwie, do tego te
          > soki maja kwasy niszczace szkliwo, wie cnie warto przesadziac.

Serio uważasz, że normalny człowiek nie wie, że cukier to nie tylko ten w cukierniczce? tongue_out
    • camel_3d Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 10:06

> co im zaproponować?

wode...niezelaznie od tego co mysla. Szczegolnie na placu zabaw i spacerach.

ZADNE DZIECKO nie zsuszy sie na smierc.
      • aleksandra1977 Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 10:13
        camel_3d napisał:

>
        > > co im zaproponować?
        >
        > wode...niezelaznie od tego co mysla. Szczegolnie na placu zabaw i spacerach.
        >
        > ZADNE DZIECKO nie zsuszy sie na smierc.
        >
        tez prawda wink
        • tabakierka2 Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 10:18
          aleksandra1977 napisała:

> tez prawda wink

a jednak odwodnienia się zdarzają, szczególnie o maluchów.
          • camel_3d Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 11:02
            > a jednak odwodnienia się zdarzają, szczególnie o maluchów.

podczas biegunki.... nie panikuj... bierz wode i zostaw soki w domu, zeby cie nei podkusilo.

Wogole nie kupuj... choc teraz ciezko bedzie jezeli bierzesz dzeici na zakupy., bo juz wiedza co jest co smile
            • tabakierka2 Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 11:14
              camel_3d napisał:

> zostaw soki w domu, zeby cie n
              > ei podkusilo.

no nie mamy, wszystko spiły chłopaki tongue_out

>
              > Wogole nie kupuj... choc teraz ciezko bedzie jezeli bierzesz dzeici na zakupy.,
              > bo juz wiedza co jest co smile

nie, jeśli na liście soków nie będzie, to nie będą truć tongue_out
              starszy ma fazę na bycie strażnikiem listy i niczego spoza listy kupić nie wolno wink
      • tabakierka2 Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 10:18
        camel_3d napisał:

>
        > > co im zaproponować?
        >
        > wode...niezelaznie od tego co mysla. Szczegolnie na placu zabaw i spacerach.

niech myślą co chcąwink ale oni tej wody nie piją.
        wczoraj wylałam dwa kubki wody ze śniadania (nic nie wypili) i z kolacji.
        Dziś 2 kubki wody ze śniadania poszły do zlewu.

>
        > ZADNE DZIECKO nie zsuszy sie na smierc.

o odwodnienie nie boję się bardzo, bo jedzą owsiankę na 1/2mleka i 1/2 wody albo kaszę mannę (tez na wodzie lub 1/2wody i mleka). Ale coś ponadto pić muszą, a jest protest.
        • camel_3d Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 11:04
          > niech myślą co chcąwink ale oni tej wody nie piją.

jak bedzei im sie pic chcialo to wypija...

> wczoraj wylałam dwa kubki wody ze śniadania (nic nie wypili) i z kolacji.
          > Dziś 2 kubki wody ze śniadania poszły do zlewu.

> o odwodnienie nie boję się bardzo, bo jedzą owsiankę na 1/2mleka i 1/2 wody alb
          > o kaszę mannę (tez na wodzie lub 1/2wody i mleka). Ale coś ponadto pić muszą, a
          > jest protest.

moze im sie pic nie chce, a ty koniecznie chcialas zeby cos pily..wiec dalas im soczki...

mlody chcodzi do przedszkola, wczesniej do zlobka..3 latki same wiedza kiedy chca pic, w ogrodzie staly kubki i woda, same sobei nalewaly i pily. Nikt im nie mowil ile i kiedy maja ppic.
          • tabakierka2 Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 11:16
            camel_3d napisał:

>
            > moze im sie pic nie chce, a ty koniecznie chcialas zeby cos pily..wiec dalas im
            > soczki...

albo sami się obsługiwali (starszy potrafił otworzyć soczek, jeśli już butelka była wcześniej otwarta) - starszy 'polewał' obojgu.

>
            > mlody chcodzi do przedszkola, wczesniej do zlobka..3 latki same wiedza kiedy ch
            > ca pic, w ogrodzie staly kubki i woda, same sobei nalewaly i pily. Nikt im nie
            > mowil ile i kiedy maja ppic.
            >

u nas w żłobku też tak było - w faktycznie wszyscy jak jeden mąż pili wodę z dystrybutora.
        • silje78 Re: co do picia dla malucha? 19.04.14, 09:53
          a mleko ? moja córka pije wodę, do tego czasami jakiś sok, ale głównie wodę. herbaty nie pija, jeśli już to wybrałaby granulowane, ale nie kupuję ich. u babci czasami wypije. często do śniadania lub kolacji dostaje mleko lub kakao, zwłaszcza je zmarznie na placu zabaw. kiedyś mleka nie piła wcale, jedynie kakao. teraz popije, a najbardziej lubi właśnie z lodówki, choć ciepłym też nie pogardzi.
    • princessa.of.persia Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 10:35
      moje tez nie chcialy pic niczego oprocz rozwodnionych sokow. sa one drogie wiec postanowilam ich "przeglodzic". po 2 dniach z pragnienia zaczely pic wode i tak jest do dzis. codziennie rano nalewam kubki z woda na caly dzien i wypijaja caly kubek do wieczora. soki dostaja tylko do obiadu.
    • tulimatka Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 14:04
      Ja ostatnio zakupiłam sok jabłkowo-buraczany NFC 5litrów - buraki zdrowe bardzo, w smaku sok jest świetny i synek zaakceptował od razu. Wypija pół szklanki rano, pół około godz18 i czasem do kolacji. Reszta - woda bez ograniczeń. Córka jako że mniejsza na razie tylko na wodzie pomijając mleka i zupy.
    • katriel Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 14:32
      > herbatek też nie tkną (kupiłam Bobovity granulowaną, wolą nic nie pić, niż herb
      > atkę).
      Herbatki granulowane składają się w ok. 97% z cukru. To już bym wolała ten rozcieńczony
      sok dawać.

Moi piją herbaty ziołowe i ziołowo-owocowe, ale normalne, parzone.
      Najbardziej im smakuje pokrzywa (zwłaszcza starszemu), rooibos (zwłaszcza młodszemu)
      i mięta z jabłkiem (obydwu). Starszy jest koneserem - dopomina się, żeby herbatki były firmy
      Malwa a nie z Herbapolu, bo ponoć lepsze są.
      Soki też pijają, czasem nawet nierozcieńczone - ale to wtedy raczej forma deseru jest: raz
      wziąć wypić, za pół godziny zęby umyć, i tyle.
      Wodę też piją mało chętnie, chyba że w upały.
    • levoonia Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 15:56
      Nasi też ostatnio jęczą o soki ale wodę na szczęście też piją.
      Sok podaję rozwodniony, taki jabłkowy tłoczony z 5 litrowych kartonów z kranikiem.Kupuję od znajomego sadownika, jabłka z jego sadów.
      Daj znać jeśli chcesz bo masz do źródełka niedaleko wink mogę dać namiar
    • klubgogo Re: co do picia dla malucha? 10.04.14, 19:38
      Wodę. I wodę.
    • next_exit Re: co do picia dla malucha? 14.04.14, 12:42
      Ja mojemu synkowi (14 mcy) daję do picia sok świeżo tłoczony, który mozna kupic w 5 l kartonach z kranikiemsmile na pewno bardziej się oplaca od bobofrutow, nie zawiera cukru, a bobifruty w większosci go mają. Cena to chyba ok 25-30 zł za 5 l? Kupujemy w tesco. U nas ulubione to marchewkowo-jablkowy i jablkowy. W Piotrze i Pawle są te same soki innego producenta, i tam jest wiele rodzajów jablkowego z dodatkami, np jablko-gruszka, jablko truskawka itp.
      • tabakierka2 Re: co do picia dla malucha? 14.04.14, 13:01
        next_exit napisała:

a bobifruty w większosci go mają.

kupowałam te, które nie mająwink

od czwartku chłopcy NIC nie wypili (każdy po kilka łyków herbatki owocowej) wodą wzgardzili totalnie! Muszę kupić soki, bo nic z tego nie będzie. Będę im najwyżej rozwadniać.
        • next_exit Re: co do picia dla malucha? 14.04.14, 14:56
          Ja tez kupowalam te bez cukru, ale jest ich zdecydowana mniejszosc, co mnie bardzo zdziwilo niestety..
      • camel_3d sok nie zawiera cukrow?? 15.04.14, 19:22
        >nie zawiera cukru, a bobifruty w większosci go mają.

oczywiscie ze zawiera..... fruktoze..
        dla zebow rownie szkodliwe...
        • aleksandra1977 Re: sok nie zawiera cukrow?? 15.04.14, 19:47
          camel_3d napisał:

> >nie zawiera cukru, a bobifruty w większosci go mają.
          >
          > oczywiscie ze zawiera..... fruktoze..

zawieraja fruktoze, bo sa owocowe. Logiczne, chyba? W watku chodzi o bialy cukier, dosypywany do soku owocowego, sacharoze.

> dla zebow rownie szkodliwe...

szczotke i paste do zebow ma?

zawieraja fruktoze, bo sa owocowe. Logiczne, chyba? W watku chodzi o bialy cukier, dosypywany do soku owocowego, sacharoze.
          • camel_3d Re: sok nie zawiera cukrow?? 15.04.14, 21:34
            to pisz, ze nie zawieraja dosypywanego cukru, nie ze nie zawiaraja cukru...

• blogbydozza Re: co do picia dla malucha? 15.04.14, 21:57
      Cukier uzależnia - niestety sad Dzieci przyzwyczajają się do cukru bardzo szybko. My pijemy wodę, moje dziecko tylko wodę piło, żadnych soczków. Tobie polecam przeczekać "odwyk", naucz ich picia wody, a na przyszłość zaoszczędzisz sobie i im kłopotów smile Wytrwałości życzę!
    • mynia_pynia Re: co do picia dla malucha? 19.04.14, 18:35
      Syn pije herbaty z miodem albo z sokami domowymi.
      Pija kompoty rozcieńczone z wodą.
      Na noc pije wodę.
      Oczywiście w dzień też się wody napije jak nie ma nic innego ale mówi: nie to picie wink.
    • mamma_2012 Re: co do picia dla malucha? 21.04.14, 09:35
      Masz kilka mozliwosci, mozesz zacząć stopniowo rozwadniac te soczki coraz bardziej, powoli coraz mniej i mniej, tylko powolutku, przez dwa-trzy miesiące
      Mozesz kupic sok malinowy czy inny (taki domowy lub niedlugo zrobic go sama).
      Mozesz, póki nie ma upałów, dawać całe picie w postaci zup, owoców i warzyw, galaretek itp.
      Wody, ktorej nie wypili nie wylewaj, a zostawiaj w latwodostepnym miejscu, moze sie skusza w którymś momencie.
      Aby dzieci przezwyczaily sie do smaku wody mozesz wymyślać rożne zabawy (np. w zwierzęta, ktore piją wodę z miski językiem).
      Osobiście zima (latem zdecydowanie bardziej) nie przepadam za smakiem wody niegazowanej, wiec dodaje kilka kropli soku z cytryny i juz jest ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka