Dodaj do ulubionych

Samodzielność u 2latki

25.04.14, 13:33
Hej. Jak z samodzielnością u Waszych dzieci. Moja córka ma 21 miesięcy i nie opuszczała by mnie na krok, bawi się super ale jak jestem w pobliżu. Gdy wychodzę z pokoju, oddalam się mimo ze jest zajęta jakąś zabawą zauważa i zaraz jest przy mnie. Do wszystkich czynności potrzebuje towarzystwa taty mamy lub babci.
Obserwuj wątek
    • stokrotka_beauty Re: Samodzielność u 2latki 25.04.14, 20:08
      nie mam córki, ale dwuletniego syna i jest identycznie jak u Ciebie.
      • francuska506641 Re: Samodzielność u 2latki 25.04.14, 20:30
        stokrotka_beauty napisała:

> nie mam córki, ale dwuletniego syna i jest identycznie jak u Ciebie.

Nie mam kontaktu z dziećmi w tym wieku dlatego chciała bym się dowiedzieć czy to normalne że córka jest taka nie samodzielna?
        Jak np korzystam z komputera to bedzie skakac po mnie przytulać się do tej pory az skończę , woli "wchodzić mi na głowę" niż się samemu bawić . I szybko wszystko ją nudzi
        • truscaveczka Re: Samodzielność u 2latki 25.04.14, 20:50
          To jest taki etap rozwojowy, zaczyna się koło półtora roku, trwa parę miesięcy. A jak zaczynasz z nią zabawę i jak już się zajmie, to dasz radę dyskretnie się wycofać? Niektóre dzieci przegapiają fakt zniknięcia rodzica / odpalenia tabletu / otwarcia książki wink
          • stokrotka_beauty Re: Samodzielność u 2latki 25.04.14, 23:12
            truscaveczka napisała:

> To jest taki etap rozwojowy, zaczyna się koło półtora roku, trwa parę miesięcy.
            > A jak zaczynasz z nią zabawę i jak już się zajmie, to dasz radę dyskretnie się
            > wycofać? Niektóre dzieci przegapiają fakt zniknięcia rodzica / odpalenia table
            > tu / otwarcia książ

niewykonalne. cwaniak mój zawsze wyczai kiedy znikam i zaraz jest przy mnie.
        • stokrotka_beauty Re: Samodzielność u 2latki 25.04.14, 23:13
          Nie mam kontaktu z dziećmi w tym wieku dlatego

też nie mam kontaktu z innymi dwulatkami. chętnie więc podpatrzę co tu ludzie piszą.
    • aleksandra1357 Re: Samodzielność u 2latki 26.04.14, 00:21
      Zmiany oczekuj ok. 3 roku życia, wtedy dziecko potrafi pójść się bawić z innymi dziećmi.
      • mamma_2012 Re: Samodzielność u 2latki 26.04.14, 07:26
        Moj synek nie ma dwoch lat i juz coraz sprawniej potrafi bawić sie z dziećmi, tzn. ewidentnie zaczął bawić sie z dziećmi, a nie koło dzieci. Tylko, ze on "zlobkowy".
    • mamma_2012 Re: Samodzielność u 2latki 26.04.14, 07:15
      Moj syn (tez 21 miesięcy) potrafi przez godzine, a czesto i duzo dluzej bawić sie sam w ogrodzie.
      W domu, jesli znajdzie interesujące zajęcie, tez potrafi samodzielnie zorganizować sobie zabawę na dłuższy czas, przy czym rzadko uzywa zabawek.
      Gdybym pozwoliła mu na swobodna zabawę np. prawdziwa skrzynka z narzędziami nie byłoby go przez 3 godziny i nawet by nie zauważył, ze jest sam w domuwink
      Ludzie, kiedy to widza sa w lekkim szoku, bo dziecko to nie typ spokojnego mysliciela, a energiczny, uśmiechnięty lobuziak. Tyle, ze my pracowaliśmy na taki stan od malenkiego.
      • mahogany6 Re: Samodzielność u 2latki 26.04.14, 08:05
        A w jaki sposób?
    • jw.ow Re: Samodzielność u 2latki 26.04.14, 07:49
      a ma kontakt z innymi dziećmi ? spotykasz się ze znajomymi ? dziecko zostaje samo w domu ? ( z babcią, ciocią?). Jeżeli nie to zacznij...bo czas na przedszkole przyjdzie szybciej niz myslisz i będzie problem.
      • francuska506641 Re: Samodzielność u 2latki 26.04.14, 11:56
        jw.ow napisał(a):

> a ma kontakt z innymi dziećmi ? spotykasz się ze znajomymi ? dziecko zostaje sa
        > mo w domu ? ( z babcią, ciocią?). Jeżeli nie to zacznij...bo czas na przedszkol
        > e przyjdzie szybciej niz myslisz i będzie problem.

Z innymi dziećmi owszem spotykamy się, ma kontakt z innymi ludźmi tyle że zawsze jestem ja albo mój mąż przy niej. Babcie i dziadkowie- hmmm jak by ich nie było uncertain Córka od początku skazana tylko na rodziców.
        • jw.ow Re: Samodzielność u 2latki 27.04.14, 10:02
          To wy ją skazaliście na takie coś. Skoro spotyka się z innymi dziećmi to co za problem zostawć dzieci pod opieką 1 z dorosłych ? Reszta sobie wychodzi na kawę do kawiarni i tak stopniowo czas jest wydłużany.
    • pajesia Re: Samodzielność u 2latki 27.04.14, 08:24
      moje dzieci też tak miały, przeszło im około 5 rz, w przedszkolu było ok, zostawali w miarę chętnie, ale najlepiej było gdy mogli się bawić samodzielnie z innymi dziećmi, ale byleby mamusia była blisko
    • makurokurosek Re: Samodzielność u 2latki 28.04.14, 08:38
      Mam dziecko w tym samym wieku samo się ubiera, samo się rozbiera, samo je, sprząta, myję się i samo wychodzi na dwór.
      A tak poważnie, czego ty oczekujesz od dwulatka przecież to jeszcze małe dziecko i zdecydowanie bliżej mu do noworodka niż do szkolniaka od którego samodzielności się oczekuje.
    • anuusia_80 Re: Samodzielność u 2latki 28.04.14, 11:10
      samodzielność? owszem, próbuje sama się ubrać, sama jeść, ale nie bawić, nigdy big_grin także taki to wiek, mam tak samo
      • francuska506641 Re: Samodzielność u 2latki 28.04.14, 20:18
        anuusia_80 napisała:

> samodzielność? owszem, próbuje sama się ubrać, sama jeść, ale nie bawić, nigdy
        > big_grin także taki to wiek, mam tak samo

Aha no to spoko wink Czyli u Nas norma zachowana smile smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka