Dodaj do ulubionych

Przedszkole tek czy nie

11.09.14, 14:06
Rozwazam ostatnio poslanie dziecka do przedszkola na rano (do 13). Ale jakos nie ma przekonania. Z jednej strony towarzystwo dzieci uspolecznianie etc z drugiej dzieciak taki fajny kumaty bawi sie fajnie zlych nawykow nie ma no i JA mam na jego wychowanie 100% wplyw. Duzo razem robimy jezdzimy do Kopernika teatru muzeow do parkow roznych. Malujemy piaskujemy bawimy sie ciastolina albo lezymy do gory brzuchami i zajmujemy sie swoimi sprawami. Warto poslac? Zawsze bede miec jeszcze pozostala czesc dnia (o 13 idzie spac na 2 godziny) wiec od 15 w gore powiedzmy - do 19. Malo jakos mi sie wydaje...
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 14:13
      Twoje dziecko ma z Tobą bardzo dobrze smile A skoro i Ty się w tym odnajdujesz, to - moim zdaniem - poślij go dopiero w wieku 5 lat do przedszkolnej zerówki.
      • julita165 Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 14:47
        Jw. Ewentualnie zapisz go gdzieś i obserwuj - jeśli okaże się że bardzo mu się spodoba to czemu nie ? Jeśli będzie tak sobie lub kiepsko to najwyżej zrezygnujesz.
    • klubgogo Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 16:46
      Nie masz przekonania nie posyłaj, proste, ale Kopernik i muzea kiedyś wam się znudzą. Ja uważam, że posłanie córki do placówki w wieku 10 m-cy to był bardzo trafiony wybór i nigdy nie postąpiłabym inaczej.
      Z praktyki widzę, że najwięcej problemu z aklimatyzacją mają synkowie, którzy późno poszli do przedszkola, w wieku 3-4 lat.
      • ichi51e Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 17:20
        Przekonanie nawet mam - tylko watpliwosci mam rozne uncertain najbardziej by mi pasowalo poslac go 8-12...
    • mikams75 Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 16:53
      poslij do klubiku na 3 godziny ze 2 razy w tygodniu
      poza tym jak dziecko pojdzie do przedszkola to sie zmieni rytm dnia, nie bedzie zasypiac o 13, o ile w ogole bedzie sypiac jeszcze w dzien.
      A jak spi po poludniu to o 19 juz znowu idzie spac? Moja jak sypiala w dzien to do pozniej nocy miala nadmiar energii.
      • ichi51e Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 17:16
        O 19 to spac nie idzie ale gdyby szedl to by go ojciec tylko spiacego ogladal.
    • mamatin Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 18:18
      A ile lat ma dziecko?
      Jeśli poniżej 2,5 to ja bym nigdzie nie wysyłała.
      Swoje wysłałam w wieku 2 lat, ale nie miałam dla niej perspektywy takiego pięknego dzieciństwa jakie ty fundujesz swojemu dziecku. Wolałam przedszkole niż nianię.
    • kanna Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 18:32
      Umiejętności społeczne tylko w kontakcie z innymi da się kształtować.
      Dzieci musza się uczyć dogadywania z innymi dziećmi, a to tylko w grupie się udaje.
      • mama_kotula Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 21:59
        kanna napisała:
        > Umiejętności społeczne tylko w kontakcie z innymi da się kształtować.

Zgoda, ale ten kontakt nie oznacza przebywania dziecka w przedszkolu. To nie jest tak, że dziecko, które nie chodzi do przedszkola, siedzi 24h/dobę w domu z mamusią jeno i wychodzi na plac zabaw na godzinkę.

> Dzieci musza się uczyć dogadywania z innymi dziećmi, a to tylko w grupie się udaje.

Jak wyżej. I nie "z innymi dziećmi" tylko "z innymi ludźmi". Dorosłymi również. Dziećmi w swoim wieku, ale i - starszymi, młodszymi, znajomymi, obcymi. W różnych sytuacjach społecznych, a nie tylko w sztucznie stworzonej grupie rówieśniczej.
        • kanna Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 22:42
          Zwykle dzieci mają niezłe wyćwiczone kontakty z dorosłymi - bo jacyś są wkoło.
          A kontakty z dziećmi to całkiem inna bajka. I plac zabaw nie wystarcza, bo tam nie ma grupy, tylko jest układ rodzice + dzieci.

Nie mówię, ze przedszkole musi być, ale jakaś grupa dla dzieciaków - bardzo by się 3-, 4- o latkowi przydała. Samo inwestowanie w intelekt i kontakt z mamusia jest ograniczaniem rozwoju.

No, ale to moje zdanie i nie ma obowiązku się z nim zgadzania smile
          • mama_kotula Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 23:00
            Cytat
            Nie mówię, ze przedszkole musi być, ale jakaś grupa dla dzieciaków - bardzo by się 3-, 4- o latkowi przydała. Samo inwestowanie w intelekt i kontakt z mamusia jest ograniczaniem rozwoju.

Raz: nie musi być to grupa rówieśnicza, a nawet nie powinna, o wiele lepiej sprawdzają się grupy mieszane wiekowo, korzystają na tym wszyscy. Miałam przyjemność obserwować taką grupę na wakacjach, ósemka dzieci od 2,5 do 11 lat, większość czasu interaktowały między sobą, z bardzo niewielką ingerencją dorosłych. Dwa: nie musi być to grupa, z którą dziecko spędza 6 godzin dziennie codziennie. Trzy: bardziej dla 4-latka, niż 3-latka, trzylatek może spokojnie socjalizować się bez grupy, naturalnym miejscem socjalizacji dla 3-latka jest rodzina.

• julita165 Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 23:30
              Mnie się też wydaje, że grupa mieszana wiekowo jest lepsza. Widzę w przedszkolu gdzie chodzi mój synek ( część zajęć odbywa się wspólnie ) jak fajnie układa się współdziałanie w takiej grupie - starsze poniekąd ciągną te młodsze ( mój synek uwielbia tych 5-6 letnich chłopców ) a same też na tym korzystają bo uczą się jakiejś odpowiedzialności, a poza tym widzę jak bardzo czują się dowartościowane kiedy opiekunka prosi je o jakąś pomoc - oczywiście nie chodzi o to, że zrzuca swoje obowiązki na starsze dzieci tylko właśnie uzyskuje w ten sposób jakiś efekt pedagogiczny.
              • kanna Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 13:52
                Maluchy bardzo korzystaja na grupie miesznej wiekowo (w przedszkolu np.), starsze dzieci - juz mniej. Mój byl najmłodszy i to byl dla niego super uklad.

Socjalizowanie w rodzinie jest czymś innym niz socjlizacja w grupie. U trzylatka warto jest, jak się te formy uzupełniają.

Poza wszystkim - rzeczywistośc jest taka, że w szkole sa grupy rocznikowe. Dlatego warto nauczyć dziecko funkcjionowania z rówiesnikami.
                • mama_kotula Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 15:31
                  > starsze dzieci - juz mniej.

Starsze dzieci korzystają nie tyle mniej, co w inny sposób smile.
                • mamatin Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 23:44
                  stars
                  > ze dzieci - juz mniej.

oczywiście, że tak. Poza tym starsze tracą uwagę nauczycielek. Uwaga zarezerwowana jest dla maluchów. To naturalne.
    • asu1981waw Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 21:16
      W hockach - klockach otwierają teraz grupę przygotowującą do przedszkola, 2 razy w tygodniu po 3 godziny.
      Spróbujcie, zaczyna się kiepski okres pogodowy, a dziecko będzie miało rozrywkę wink
      Plus inne dzieci, bo to jednak ważne smile
      • ichi51e Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 06:44
        No zastanawiam sie czy by tam nie zapisac - choc po zeszlym roku mam doswiadczenia taki ze niby wszystko pieknie w planie zajecia sa tylko ze potem "akurat tych nie ma"
    • mama_kotula Re: Przedszkole tek czy nie 11.09.14, 22:07
      ichi51e napisała:

> Rozwazam ostatnio poslanie dziecka do przedszkola na rano (do 13). Ale jakos ni
      > e ma przekonania.

Skoro nie masz przekonania, to nie posyłaj, po prostu.

Z jednej strony towarzystwo dzieci uspolecznianie etc z drugi
      > ej dzieciak taki fajny kumaty bawi sie fajnie zlych nawykow nie ma no i JA mam
      > na jego wychowanie 100% wplyw.

Nie masz 100%, bo wpływ mają wszyscy, z którymi dziecko przebywa - również rodzeństwo, dziadkowie, znajomi. Ale wiem, o co ci chodzi smile.

> Duzo razem robimy jezdzimy do Kopernika teatru m
      > uzeow do parkow roznych. Malujemy piaskujemy bawimy sie ciastolina albo lezymy
      > do gory brzuchami i zajmujemy sie swoimi sprawami. Warto poslac? Zawsze bede mi
      > ec jeszcze pozostala czesc dnia (o 13 idzie spac na 2 godziny) wiec od 15 w gor
      > e powiedzmy - do 19. Malo jakos mi sie wydaje...

No więc robię dokładnie to samo - do tego dziecko spędza czas z rodzeństwem, kuzynostwem (starszym i młodszym), rozmaitymi ludźmi. Szukam okazji do interaktowania, spotykania się, a jednocześnie spędzam z dzieckiem tyle czasu, ile potrzebuję. Jesteś z Warszawy?

Nota bene w przeddzień pierwszego września jedna pani na placu zabaw zagadnęła moją córkę (niespełna 3-latkę), czy idzie jutro do przedszkola. Córka odpowiedziała: "Nie idę do przedszkola, bo nie mam czasu, Ania i Szymek tez nie idą do szkoły" - po czym poleciała do drabinki wołając do zupełnie obcych dzieciaków, w wieku podstawówkowym "Heej, chłopaki, jeszcze ja!". Pani do mnie zdziwiona: "Ale jak to?" - "A tak to - mówię i wyjaśniam szczegóły edukacji domowej". "A nie boi się pani, że takie dziki z nich wyrosną, co to buzi do ludzi nie otworzą?". Przecież przed chwilą z panią rozmawiała, nie? tongue_out
      • ichi51e Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 07:52
        Z wwy. Nie przejmowalabym sie gdyby bylo rodzenstwo kuzynostwo i znajomi - ale niestety znajomych dzieci brak i boje sie ze mi dzik rosnie ktory woli kaluze kamienie i drzewka/krzaki owocowe od kontaktu z dziecmi. Albo sie jeszcze nie nadaje suspicious
        • mama_kotula Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 08:41
          ichi51e napisała:

> Z wwy. Nie przejmowalabym sie gdyby bylo rodzenstwo kuzynostwo i znajomi - ale
          > niestety znajomych dzieci brak i boje sie ze mi dzik rosnie ktory woli kaluze k
          > amienie i drzewka/krzaki owocowe od kontaktu z dziecmi. Albo sie jeszcze nie na
          > daje suspicious

- Mania, idziemy.
          - Dokąd?
          - Socjalizować się tongue_out. Do sklepu, na plac zabaw, do przedszkola...?
          - Do lasu, szukać żaby.

wink Tak było wczoraj. Co mnie nie martwi, bo kiedy nie chodzimy socjalizować się z żabami, socjalizuje się pięknie z ludźmi wink.
          Dasz mi jakiś namiar na priv, bo chciałabym o coś zapytać, hm? marta (c) owlcoding.com możesz wrzucić priv.
      • dzoaann Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 09:30
        Fajnie masz, zazdroszcze odwagi podjecia takiej decyzjismile szkoda, ze nie mozna na blogu poczytac o waszych przygodach i nauce w domusmile
        • mama_kotula Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 09:55
          dzoaann napisała:

> Fajnie masz, zazdroszcze odwagi podjecia takiej decyzjismile szkoda, ze nie mozna
          > na blogu poczytac o waszych przygodach i nauce w domusmile

Na fejsuniu można suspicious jak się znajdzie i zaprosi do znajomych. A znaleźć nietrudno, bo świat jest mały.
          • dzoaann Re: Przedszkole tek czy nie 13.09.14, 11:28
            Ooo, dobrze wiedziecsmile
      • kanna Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 13:55
        "A tak to - mówię i wyjaśniam szczegóły edukacji domowej".

Myśle, że to piekielnie trudne być pełnoetatowym nauczycielem dla własnych dzieci.
        • mama_kotula Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 15:27

> Myśle, że to piekielnie trudne być pełnoetatowym nauczycielem dla własnych dzie
          > ci.

Nie twierdzę, że to bułka z masłem. Nie twierdzę, że dla każdego jest to rozwiazanie. Ale dla mnie to spora przyjemność, dająca olbrzymią satysfakcję.

Poza tym od razu uprzedze komentarze, bo zaraz się pewnie pojawią - pełnoetatowy to nie oznacza: spędza z dziećmi 24h godziny na dobę i jest wyłącznym nauczycielem dziecka. Ale aaaa, ja nie chcę kolejnej dyskusji o ED wink.
    • mamma_2012 Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 19:09
      Zdecydowałam sie na wczesne posłanie dziecka do żłobka, a potem do przedszkola. Efekty sa rewelacyjne. Syn swietnie radzi sobie w kontaktach z dziecmi, dorosłymi, jest samodzielny, bardzo szybko nauczył sie mowić.
      Do przedszkola idzie z uśmiechem, a raczej pędzi w podskokach.
      Robią wszystko, to co Ty ze swoim, ale w towarzystwie dzieci, ktore na wzajem sie od siebie uczą. Male grupy, świetne warunki, wypasiony plac zabaw. Dla mnie sielanka. Troche zajęć we własnej grupie, sporo swobodnych zabaw w grupach mieszanych wiekowo.
    • 18lipcowa3 Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 21:33
      Ło matko, to z dzieckiem będąc wygrywasz na autorkę najwiekszej ilosci postów, a co będzie bez...?
      • ichi51e Re: Przedszkole tek czy nie 12.09.14, 22:46
        Spoko - wroce do warcrafta i fitnesu big_grin
      • dzoaann Re: Przedszkole tek czy nie 13.09.14, 11:29
        smile
    • annubis74 Re: Przedszkole tek czy nie 15.09.14, 08:27
      posłać. Dziecko uspołecznione musi skonfrontować się nie tylko z tymi wyselekcjonowanymi przez mamusię uspołecznionymi, fajnymi, kumatymi ale z innymi też Musi nauczyc sie radzic sobie w grupie bez parasola ochronnego. Musi sięteż bawić z rówieśnikami czego nie zastąpi nawet najbardziej kreatywna zabawa z mamą.
      Minusy przedszkola - chorowanie - no ale wtedy też będziecie mogli malować, piaskować i leżeć do góry brzuchami
      • annika_gottfried Re: Przedszkole tek czy nie 15.09.14, 14:20
        Zgadzam sie w 100%. Sama jestem dzieckiem chowanym przez mamusie, nigdy nie chodzilam do przedszkola, choc bawilam sie z dzieciakami z podworka.

Coz, to nie wystarczylo. Jak poszlam do zerowki, to byl dla mnie szok. Nie umialam odnalezc sie w grupie i walcze z tym cale zycie. Wieczne problemy z kolezankami, niesmialosc, poczucie izolacji i braku uczestniczenia w czymkolwiek. Czulam sie strasznie wyalienowana, moje lata nastoletnie to byl koszmar. Nigdy mi sie nie udalo na 100% dostosowac, choc teraz - sporp po trzydziesce jest w koncu lepiej.

I moja mama i ja zgodnie uwazamy, ze to wina tego, ze nie chodzilam do przedszkola. Moja mama sama mnie namawiala, zeby synka poslac do zlobka. I dlatego chodzi on do zlobka/przedszkola od malenkosci i obecnie, jako prawie trzylatek dobrze sobie radzi. Dodam, ze ma podobny do mnie charakter, tez jest niesmialy z natury. Ten kontakt z grupa rowiesnicza w tam mlodym wieku ewnidentnie mu sluzy.

• sunshine_83 Re: Przedszkole tek czy nie 15.09.14, 15:29
          To chyba zalezy od dziecka. Ja nie chodzilam do przedszkola i nigdy jakos nie mialam problemow o jakich piszesz. Moja siostra chodzila i wciaz byl problem. Nadal jest aspoleczna. Ale calego zycia i problemow zadna z nas nigdy nie obarczala przedszkolem. To takie smieszne troche.
          • dorotek83 Re: Przedszkole tek czy nie 15.09.14, 15:33
            Zależy od dziecka, fakt.
            Ale my z siostrą żałujemy braku chodzenia do przedszkola, bo było nam trudniej nawiązać kontakty.
            Kiedyś rozmawiając z większą grupą znajomych, okazało się że nie my jedyne mamy takie przemyślenia.
            • julita165 Re: Przedszkole tek czy nie 15.09.14, 16:52
              Ja też nie chodziłam do p-kola tzn mając 6 lat poszłam do zerówki ale zupełnie nie przypominam sobie żebym miała jakiekolwiek problemy w związku z tym, że nie chodziłam do przedszkola od 3rż. Tym nie mniej uwazam, że dziecku ok 3-letniemu jest już potrzebna jakaś grupa rówieśnicza i dzieci na placu zabaw albo dzieci przyjaciół nie wystarczą, chodzi o stałą codzienną współpracę. Mój synek chodzi dopiero miesiąc ( a wcześniej w domu też bardzo starałam się o zapewnienie mu wszechstronnego rozwoju tak jak autorka wątku ) i widzę jak on bardzo się rozwinął, pewne rzeczy w grupie dziecko nabywa szybciej niż w domu, w grę wchodzi naśladownictwo itp. W każdym razie moim zdaniem przynajmniej spróbować warto, przecież niekoniecznie na 8 czy 9h dziennie skoro p-kole nie ma być głownie formą opieki, wystarczą 3-4h
          • annika_gottfried Re: Przedszkole tek czy nie 15.09.14, 17:10
            Moze dla Ciebie smieszne, bo dla mnie wcale niesmieszne. Zreszta, na pewno sie znajda badania na ten temat.

Oczywiscie, ze zalezy od dziecka. Sa dzieci, ktore sa wysoko zsocjalizowane same z siebie. I sa dzieci, ktore musza sie nauczyc. 5-6 lat to na taka nauke dla tych dzieci za pozno. Natomiast, jesli zaczna wczesnie, kiedy dzieci sa jeszcze dla siebie mile i wspolpracujace, to beda chetnie z innymi przebywac. Co widac po moim synku, ktory wykazujac podobne do mnie cechy oraz pewna niesmialosc, przedszkole i inne dzieci w nim uwielbia.
            • sunshine_83 Re: Przedszkole tek czy nie 15.09.14, 18:24
              Ja nie twierdze, ze twoj problem jest smieszny, tylko sposob w jaki twierdzisz, ze twoje "przedszkolne braki", sa winne wszystkiemu w twoim zyciu. Duzo moich znajomych bylo homeschooled, wiec oni juz wogole powinni byc antyspoleczni, a nie sa. Moze masz poprostu taki charakter? Polacy sa bardzo zle nastawieni do zycia, lubia wciaz narzekac, wciaz sie krzywia... moze brakuje ci lepszego nastawienia do zycia.
              Jesli chodzi o dziecko, to moj syn ma 3.5 roku. To typ przywodczego, otwartego chlopca, ktorego nic nie zatrzyma, a idzie przez wszystko jak tornado. Ma to po tacie. Taki jest. Nauczylam sie z tym zyc. Nie poszedl do przedszkola, bo moja mama sie nim zajmowala. Teraz od miesiaca chodzi do preschool i widze pozytywne, jak i negatywne zmiany.
              • annubis74 Re: Przedszkole tek czy nie 16.09.14, 09:35
                wiele rzeczy kształtuje dziecko. dom rodzinny, przedszkole. Ja akurat z własnego przedszkola mam koszmarne wspomnienia. ale w przypadku mojej córki widzę jak wiele jej to dało.
                Piszesz o swoim 3,5 letnim synku jakby to była już ukształtowana, dojrzała jednostka. Super że idzie jak burza i być moze zawsze tak będzie. a być moze okaże się ze synek który do tej pory był typem lidera zostanie rozstaiony po katach przez silniejszego lidera. Właśnie takie wyobrazenia o dziecku (oraz wyobrażenia dziecka o samym sobie) pozwala skonfrontować grupa rówieśnicza
              • annika_gottfried Re: Przedszkole tek czy nie 16.09.14, 15:05
                "Polacy sa bardzo zle nastawieni do zycia, lubia wciaz narzekac, wciaz sie krzywia... moze brakuje ci lepszego nastawienia do zycia. "

Dzieki, mieszkam od wielu lat za granica, wiem jacy sa Polacy (uwazam, ze sa bardzo fajni!) i wiem jaka jestem sama. Nie potrzebuje Twoich rad w tym zakresie. Tak samo, jak nigdzie nie napisalam, ze jestem antyspoleczna. Ja jestem bardzo spoleczna, lubie ludzi i mam z nimi obecnie swietne relacje. Ale zazwyczaj preferuje jeden na jeden lub kilka osob, natomiast w duzej grupie jest mi trudniej. Ale to nie jest watek o mojej osobowosci, tylko o przedszkolu.

Nie napisalam, ze brak chodzenia do przedszkola jest winny wszystkiemu w moim zyciu. Napisalam, ze i ja i moja mama uwazamy, ze brak chodzenia do przedszkola jest winny temu, ze bylo mi trudniej nawiazywac relacje w duzej grupie rowiesniczej.

Przyklad Twojego dziecka jest kompletnie bez sensu i nielogiczny. To ze kogos nie boli noga, to nie znaczy, ze nikogo na swiecie nie bola nogi.
    • tomelanka Re: Przedszkole tek czy nie 15.09.14, 17:00
      Mialam ten sam dylemat, synek będzie mial 3 w listopadzie. Chcieliśmy najpierw posłać go za rok bo i tak jestem z niemowlakiem w domu ale jednak sie zdecydowałam 11 września, 12 zadzwoniłam do wybranych dwóch, w jednym się miejsce zwolnilo od października, więc za tydzień zaczyna tygodniem adaptacyjnym na 2 h a potem będę zaprowadzac na sniadanie o 8.30 i odbierać po podwieczorku o 14.30
      Ile można patrzeć na matkę i małą siostrę. Zima pewnie będę przeklinac ten pomysł rano smile
      • mama_kotula Re: Przedszkole tek czy nie 15.09.14, 23:32
        Cytat
        Ile można patrzeć na matkę i małą siostrę.

A, w takim przypadku faktycznie lepiej posłać do przedszkola, jeśli dziecko ma w perspektywie spędzanie czasu wyłacznie z matką i siostrą tongue_out
    • aleksandra1357 Re: Przedszkole tek czy nie 15.09.14, 22:28
      Przedszkole - NIE.
      • 3-mamuska Re: Przedszkole tek czy nie 16.09.14, 09:41
        Wysłać jesli dziecko ma 3 latka lub wiecej.
        Uważam ze rocznikowi czy 2-Latkowo nie jest potrzebna socjalizacja , ale mama.
        Miedzy 3 a 5 r.z nauczy sie wszystkiego czego potrzeba zeby zacząć zerowke.

Problem w wieku 3 lat z pójściem do przedszkola maja te dzieci ktore były z mama/babcia w domy, ktora we wszystkim wyreczala, ktora trzymała pod kloszem, ktora najwieksza rozrywkę zakewniona dziecku to płac zabaw pod domem , przez 3 lata ten sam, lub stateczny spacer po uliczkach parku w wózku.
        Wtedy o wiele lepiej dla dziecka ze pójdzie do placówki juz jako roczniak.
        Jesli mama zapewnia dziecku rożnego rodzaju zajęcia, urozmaica czas, pokazuje nowe ciekawe rzeczy to spokojnie do 3 lat dziecko moze zostac w domu.

Moje wszystkie poszły powyżej 3 lat, ale były playgrupy, wycieczki, zajęcia dodatkowe , i poszły do przedszkola bez płaczu i trzymania sie kurczowo nogi mamy.

Znam chłopca ktory obiecywał ze bedzie ściągał kurze, sprzatal w domu zeby tylko mama nie wyslala go do przedszkola. W koncu matka zabrała dzieci i uciekła do polski zeby ten młodszy mogl jeszcze posiedzieć w domu. I mysle ze poszedł dopiero do zerówki jak juz musiał jako 6(?) latek, czy 7 latek do szkoły.
        Ale oni siedzieli wiecznie w domu, nie dało sie ich namówić na playgrupy dla dzieci czy wspólne spędzenie czasu w parku .
    • jehanette Re: Przedszkole tek czy nie 16.09.14, 13:48
      A jakie masz plany na powrót/znalezienie nowej pracy/pracę w domu, ewentualnie na dalsze rozmnażanie? Bo to też ma znaczenie. Jeśli planujesz pracę w perspektywie najbliższych miesięcy, to może warto na spokojnie przeprowadzić przedszkolną adaptację, a nie na ostatnią chwilę gdy za kilka dni miałabyś zaczynać pracę.

Ja nie wyobrażam sobie sezonu jesienno-zimowego z dwulatkiem - a chyba Twój synek skończył 2 lata, dobrze kojarzę? - w domu. Mam podobną sytuację, dzieci w rodzinie i wśród znajomych nie ma (rodzina) albo prawie nie ma (znajomi), w miarę jak robi się "gorsza" pogoda dzieci magicznie znikają z placów zabaw i parków, i w zeszłym roku moja wtedy niespełna 2letnia córka była tym bardzo rozczarowana, mimo że jeszcze nie bawiła się z dziećmi, tylko obserwowała.

Jeśli możesz teraz go posłać na luzie na kilka godzin dziennie, to wg mnie to dobre rozwiązanie i dobry moment. Skoro jesteś z Wawy to i tak tylko niepubliczne wchodzi w grę, a tam są bardziej elastyczni niż w publicznych. Nie zamykają przedszkola (słyszałam od koleżanek, że w publicznym po prostu nie odbierzesz dziecka przed 13 czy 12.30 "bo nie!"), możesz posłać np. na 3 dni w tygodniu.

• julita165 Re: Przedszkole tek czy nie 16.09.14, 14:45
        jehanette napisała:

> słyszałam od koleżanek, że w publicznym po prostu nie odbierzesz dz
        > iecka przed 13 czy 12.30 "bo nie!"

Poważnie takie akcje !? Jakby mnie do p-kola po dziecko nie wpuścili kiedy mi się podoba to bym chyba policję wezwała !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka