Dodaj do ulubionych

MYCIE ZĄBKÓW U ROCZNEGO DZIECKA

03.09.04, 07:37
MYCIE ZĄBKÓW U ROCZNEGO DZIECKA-CZY WYSTARCZY TO ROBIĆ SAMĄ SZCZOTECZKĄ I
WODĄ CZY ISTNIEJĄ JAKIEŚ PASTY DO ZĘBÓW DLA ROCZNYCH DZIECI. JAK WYGŁĄDA
TAKIE MYCIE ZĘBÓW I ILE TRWA?
Obserwuj wątek
    • nefretete11 Re: MYCIE ZĄBKÓW U ROCZNEGO DZIECKA 03.09.04, 08:04
      Witam!
      Ja swojej 19 miesięcznej córeczce myję ząbki pastą przeznaczoną dla dzieci w
      jej wieku. Jest to pasta "bobini" przeznaczona dla dzieci powyżej 1-go roku
      zycia. Powinno się myć ząbki jakieść 2 - 3 minuty, ale moja kochana córeczka
      tego nie wytrzymuje smile. Dodam, że pasty uzywa się tylko raz dziennie.
    • mamaszyma Re: MYCIE ZĄBKÓW U ROCZNEGO DZIECKA 03.09.04, 08:51
      Mój synek ma prawie rok, i też myjemy zęby pastą bobini. Ma małą zawartość
      fluoru, w związku z czym dziecko może ja łykać. Całe mycie zębów trwa u nas
      jakieś 15s. Przejade szczoteczka pare razy po 4 zębacyh na górze a potem po
      dwóch na dole (rosna następne dwa) i tyle. Myjemy raz dziennie, albo rano, albo
      wieczorem, zalezy jak mi sie przypomni.
    • gagunia Re: MYCIE ZĄBKÓW U ROCZNEGO DZIECKA 03.09.04, 09:30
      ja myje Mlodemu juz od dawna, bo pierwsze zabki wyrosly mu jak mial 5,5 mies, a
      gdy mial 9 mies posiadal juz 8 zebow smile wczoraj wyszedl mu 9 zab - chyba to
      jest piatka.
      dotychczas mylam szczoteczka bez pasty - zwykle rano i wieczorem. czasem jak
      nie chial myc - przecieralam zwilzona pielucha tetrowa. mycie trwa rowniez
      kikanascie sekund - gora, dol, a pozniej chwile jeszcze sam "szoruje". dzis
      konczy 14 miesiecy i chyba mu zakupie ta paste do zebow smile
    • beatak Re: MYCIE ZĄBKÓW U ROCZNEGO DZIECKA 03.09.04, 10:51
      Ja podobnie jak mamaszyma myję raz dziennie pastą, w zależności kiedy mam czas,
      jak idę do pracy wieczorm, jak nie - rano i czasamiw ieczorem. Ale trwa to
      niedługo niestety, jednak widze, że Emilka to lubi. Myjemy zęby od około
      miesiąca, czyli od roczku. Najpier ja pastą, a później Emilka gryzie
      szczoteczkę - potrafi gryźć nawet 10 minut i musze zabierać, bo wydaje mi się,
      ze tak długo to nie ma sensu. Ale fajnie nam to wychodzi. DLa pocieszenia
      dodam, że córeczka mojej koleżanki, 2-letnia Patrysia - myje ząbki
      samodzielnie, bardzo chętnie i ślicznie to robi smile Także wszystko przed nami.
    • monika_oli Re: MYCIE ZĄBKÓW U ROCZNEGO DZIECKA 03.09.04, 17:13
      Ja myję córeczce ząbki raz dziennie - wieczorem szczoteczką (ORAL-B dla dzieci
      w wieku 1-3 lata) i minimalną ilością pasty (Olcia nie umie opłukać ust). Pani
      stomatolog, u której byliśmy na przeglądzie na moje pytanie o pastę
      powiedziała, że mogę myć córci tylko taką bez fluoru - kupiłam DENTICA ŻEL
      (innej nie znalazłam w sklepie, ale ta jest naprawdę ok, nawet niewielka ilość
      ładnie się pieni). Nasze mycie wygląda tak: moczę szczoteczkę, nakładam na nią
      odrobiną pasty (jakiś milimetr), szorowanie - tak gdzieś po 3-4 razy góra i
      dół, a następnie płukanie szczoteczki i tą ząbków. Tak właściwie to Oliwcia
      zaczęła pozwalać na umycie sobie ząbków dopiero po zakupie tej pasty (polubiła
      jej smak), wcześniej myliśmy szczoteczką moczoną w przegotowanej wodzie.

Pozdrawiamy
      Monika i właścicielka 12 ząbków -
      Oliweczka (12.05.2003) - Gwiazdeczka, Słoneczko, cały mój Wszechświat (zdjęcia
      z 24.08.04) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=14386150&a=15310955
    • steffa Re: MYCIE ZĄBKÓW U ROCZNEGO DZIECKA 03.09.04, 17:32
      Najpierw od 6-8 miesiąca chyba przecierałam dziąsła, potem dodatkowo dałam mu
      do łapki szczotkę, żeby się oswajał. Nie chciał, żebym mu sama myła, a ja na
      siłę nie rozwierałam mu szczęki. Trochę to trwało, a teraz (prawie dwa lata)
      jest tak: najpierw on sobie myje, a potem ja jemu myję. Pasta bez fluoru
      nenedent, bo jest wielbicielem pasty.
    • magda.u Re: MYCIE ZĄBKÓW U ROCZNEGO DZIECKA 04.09.04, 15:40
      Napiszcie mi drogie mamy czy pasta ma być bez fluoru? bo my kupiliśmy pastę
      Vademecum junior o smaku jabłkowym i nie wiem czy mogę synkowi myć nią zabki,
      (pasta ma niską zawartość fluoru) synuś ma 13 m-cy i 3 zęby
      Pozdrawiam Magda
      • zuzia_i_werka Re: MYCIE ZĄBKÓW U ROCZNEGO DZIECKA 04.09.04, 20:34
        Hej! My używamy past bez fluoru-Dentiki albo Nenedent.Młoda ma 19mies,16 zębów
        a myjemy praktycznie od pierwszych dwóch.Najpierw gazikiem,potem silikonową
        szczoteczka a teraz elektryczną bo niby lubi ale szybko jej się nudzi a taką
        mogę chyba lepiej domyć.No i to brzęczenie w buzi jest fajnesmilePozdr!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka