Dodaj do ulubionych

wskazywanie palcem

26.09.14, 11:08
Witam,
mamy proszę napiszcie kiedy Wasze dzieci zaczęły wskazywać paluszkiem?
Moja córka skończy za chwilkę rok a od paru dni wskazuje ale całą dłonią, gdy poproszę aby coś pokazała- chociaż nie zawsze (wzrokiem za to zawsze pokaże). Ogólnie jest kontaktowa i wykonuje polecenia, mówi też parę słów ze zrozumieniem.
Obserwuj wątek
    • kataryna_wysz Re: wskazywanie palcem 26.09.14, 11:21
      Każde dziecko inaczej się rozwija, mysle że to nie jest powód do zmartwień. Moje dziecko też najpierw dłonią pokazywało dopiero później paluszkiem smile
    • kobietka_29 Re: wskazywanie palcem 26.09.14, 11:35
      Mysle, ze najwazniejsze, ze wogole pokazuje. Czy pokazuje cala dlonia czy jednym palcem, jest mniej istotne. Ja nie pamietam, kiedy moja corka zaczela wskazywac jednym palcem. Jakos pozno chyba. Moze w okolicach 18 miesiecy? Wczesniej wskazywala czasem paluszkiem, ale najczesciej wlasnie reka. Nie wiem, ile to trwalo, bo nigdy jakos specjalnie nie interesowaly mnie takie rzeczy. Pozatym bylam przekonana, ze to potrafi, tylko pokazuje reka, bo jej najzwyczajniej wygodniej. Dziecko chodzi co rok na bilans. Lekarz zawsze wpisuje jej w ksiazeczke, ze jest swietnie rozwinieta. Nie ma sensu szukac dziury w calym. Twoja corka na pewno tez jest z tych wygodnickich. smile
    • alpepe Re: wskazywanie palcem 26.09.14, 12:02
      nigdy nie ćwiczyłam tego z dzieckiem, ale jak się już chwalimy, to moja młodsza córka raczkowała w wieku 4,5 miesiąca, a starsza jak miała rok, to bawiła się na niby niewidocznymi zabawkami.
      • gia2012 Re: wskazywanie palcem 26.09.14, 12:38
        Jeśli córka rozwija się prawidłowo to nie ma się czym martwić. U jednych dzieci wskazywanie palcem pojawia się w 8 miesiącu, u innych w 18. Synek zaczął pokazywać, gdy miał 10,5.
    • klubgogo Re: wskazywanie palcem 26.09.14, 22:04
      Nie wyglądałabym tak tej chwili, za parę lat napiszesz, kiedy wreszcie przestanie pokazywać palcem, jak wyleci głośno pokazując na ta panią w złotych włosach, i zawoła popatrz mamo jaka ta pani jest brzydka big_grin big_grin big_grin
    • yadrall Re: wskazywanie palcem 26.09.14, 22:42
      Nie ma znaczenia czy dziecko pokazuje palcem czy cala dlonia-wazne,ze wskazuje rzeczy/przedmioty/sytuacje,ktore ja ciekawia i ktorymi chce sie podzielic z Wami. Chodzi o tzw. dzielenie pola uwagi-czyli dziecko wskazuje (w dowolny sposob-palcem, reka, wzrokiem) to co chce,zeby inni zobaczyli. I to wskazywanie powinno sie pojawic w okolicach 12 mz,aczkolwiek jezeli pojawi sie pozniej to tez jest ok. Marwic sie nalezy jezeli dziecko nie buduje pola uwagi po 18mz.
      Samo zas wyizolowanie palca do wskazania jest jednym z etapow rozwoju motoryki malej,ale tu tez martwic sie mozna jak dziecko skonczy 18 mies i nie umie wyizolowac palca wskazujacego w zaden sposob (nie ma chwytu pensetowego, nie wskazuje pacem, nie umie zlapac plastikowego kubeczka za ucho itp.)
    • koza_w_rajtuzach Re: wskazywanie palcem 03.10.14, 12:11
      Córka na pewno jeszcze przed skończeniem roku. Myślę, że miała ok 10 miesięcy.
      Syn dopiero po 2-gich urodzinach ;P.
    • wro-tka Re: wskazywanie palcem 03.10.14, 13:04
      moja do prawie 3 lat wszystko pokazywała fack-iem wink
      żyjemy... przestawiła się na wskazywacz.
    • kumikumi Re: wskazywanie palcem 03.10.14, 13:13
      Moja 4 latka nadal w większości pokazuje środkowym. Ale teraz w przedszkolu okazauje sie, że trzyma nieprawidłowo długpis,podtrzymuje róniez palcem środkowym i ćwiczymy pisanie tak aby prawidłowo trzymac paluszki...
      • sika88 Re: wskazywanie palcem 03.10.14, 14:09
        u nas byl to czas miedzy 10-11 miesiacem
    • kangoorol Re: wskazywanie palcem 04.10.14, 04:52
      U nas rowno na 10m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka