Dodaj do ulubionych

RYSOWANIE - 2 LATEK

09.09.04, 11:10
Witam,
Syenk lubi rysować, ale najbardziej uwielbia zamalowywać uprzednio narysowane
obrazy. Często prosi o narysowanie kotka, pieska, konika itd, a jak już
pojawi się na kartce to wówczas z wielkim zacięciem zamalowuje obrazek
(najchętniej ciemnym kolorem). Po zamalowaniu jest płacz że np. nie ma kotka
i ponownie prosi o narysowanie i ponownie z wielkim zapałem zamaluje.
Czy Waszze dzieci też tak postępują?
pozdrzawiam
mal
Obserwuj wątek
    • anula30 Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 09.09.04, 11:14
      U nas jest bardzo podobnie. Ale my rysujemy ciągle traktory z przyczepami, a
      kubenio (25 mcy) zamalowuje je. Z tym że on preferuje trzy kolory: czerwony,
      zielony i żółty. Może to normalne w tym wieku?
      • hanka_79 Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 09.09.04, 13:47
        Moja córka ma już 3,5 roku, ale jeszcze niedawno rysowała właśnie tak jak Twój
        syn. I też lubiła ciemne kolory. Później był etap dokładnego "zarysowywania"
        linii obrazka. Tzn nie środka, czy całości, ale poprawiała po swojemu linię
        rysunków. Teraz już stara się rysować "normalnie".
      • ada1077 Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 12.09.04, 08:42
        Hej! To dokładnie jak mój Mikołaj (2,5 roku) - też ciągle tylko każe mi rysować
        traktory z przyczepą i to różne marki! A potem on to zamalowuje i kaze malować
        następny... Szkoda tylko, że nic innego nie każe mi narysować. Ciągle tylko
        traktory i traktory ....

Pozdrawiam
        Ada
    • malpig Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 09.09.04, 15:22
      Bardzo dziekuję za odpowiedzi.

Uspokoiłyście mnie,gdyz mam pewna znajomą, domorosłą panią psycholog,
      bezdzietną, ale..... najlepiej znającą sie na psychice dziecka i ogólnie na
      psychologii smile. I ta oto znajoma odwiedziła nas ostatnio (szczęściem są to
      sporadyczne odwiedziny smile) i po kilku minutach obserwacji zabawy z kredkami
      wysnuła 2 godz. wykład nt. rozwoju naszego synka. Niestety, słuchając jej
      wywodu mój optymizm malał i z tego też względu poprosiłam Was o wypowiedź.
      Jeszcze raz dziekuję
    • mamusiamaciusia Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 10.09.04, 10:31
      mój synek rysuje baloniki i lizaki. kolorów raczej nie wybiera. z nazwy zna
      kilka kolorów, ale bezbłędnie rozpoznaje pomarańczowy i fioletowy.
      czasem koloruje obrazki, ale to tylko jak mu sie powie.
      generalnie u nas rysowanie polega na tym, że ja rysuję, a Maciuś dorysowuje
      wszędzie baloniki.

malpig napisała:

> Witam,
      > Syenk lubi rysować, ale najbardziej uwielbia zamalowywać uprzednio narysowane
      > obrazy. Często prosi o narysowanie kotka, pieska, konika itd, a jak już
      > pojawi się na kartce to wówczas z wielkim zacięciem zamalowuje obrazek
      > (najchętniej ciemnym kolorem). Po zamalowaniu jest płacz że np. nie ma kotka
      > i ponownie prosi o narysowanie i ponownie z wielkim zapałem zamaluje.
      > Czy Waszze dzieci też tak postępują?
      > pozdrzawiam
      > mal
      • kiciakicia Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 10.09.04, 14:08
        Moja mała 2 latka skończyła w lipcu u nas jest tak samo ja rysuję wózek z lalka
        i Martynką prowadzącą a ona po narysowaniu zamalowuje to sumiennie i czeka na
        następny wózek - tak to juz jest z tymi dwulatkami.
    • olna Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 10.09.04, 22:52
      a my rysujemy misie,ktorym ewa (20 m-cy)dorysowyje buzie i ogony)te misie
      ciagna sie juz 4 m-ce i wszyscy juz mamy dosc oprocz ewy.
    • pankracea Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 11.09.04, 01:05
      z tym zamalowywaniem to chyba nic szczegolnego, bo tez znam 2latka, ktory
      zamazal moj kolorwy rysunek. fakt, ze niezbyt dokladnie, ale dlatego, ze nie
      jest obyty z kredka i farbami(w zasadzie nie interesuje go to). a ciemnymi
      kolorami tez bym sie nie przejmowala, bo chyba czesto dzieci w tym wieku to
      preferuja. spotkalam sie tez z 2latkiem, ktory lubil tylko niebieski i zielony
      (we wszystkich odcieniach) nie tylko jako kredki, ale tez zabawek.
    • ibirka Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 11.09.04, 14:57
      Moje dziewczynki(2.5) też tak rysowały, na znikopisach. Było też tak że ja
      rysowałam, one znikały rysunek i od nowa. Teraz, jak dostały kredki (znikopisy
      już zniszczone...) to rysowały z początku kółeczka, potem baloniki i bałwanki,
      a ostatnio ku mojemu zachwytowi rysują głowonogi smile
    • poleczka2 Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 11.09.04, 15:04
      Mojego synka pasja to alfabet. Nauczył się go w wieku 20tu miesięcy i od tego
      czasu uwielbia wskazywać literki a od niedawna też próbuje je "pisać". Ma
      książkę do kolorowania w tematyce bożonarodzeniowej którą wyciągnął z szafy bo
      trzymałam ją na ten rok. W książce są obrazki i różne zadania, kolorowanie,
      połączanie punktów itd. On jakoś nie zwraca uwagi na obrazki tylko ćwiczy na
      nich swoje literki. Jak bawimy się razem to ja koloruję (przyznam, że odkryłam
      na nowo tę czynność którą bardzo lubiłam jako dziecko) a on marze literki.
      Myślę, że nauczy się kolorować w linii niedługo.
      • edytek1 Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 11.09.04, 22:39
        Da talentu plasycznego nie mam wiec mała koloruje obrazki z książeczek to co
        narysuje ja jest i koniec ona sama rysuje( kółko wiadomo co to jest) kwadrat,
        trójkąt (tu potrzeba instrukcji rysownikawink i kreskę. Rysuje teża kropki ,
        paski kółka , plamki.... Lubi zamalować obrazek , ale od niedawna używa do tego
        więcej niż jednego koloru (zamalowuje detale a potem... całość) kiedy skończy
        nigy obrazek jej sie nie podoba wiec do gnie wyrzuca i prosi o nowy...
        • ala_willa Re: RYSOWANIE - 2 LATEK 12.09.04, 00:22
          taaaaak,jak miał 2 latka tez zamalowywał,dokładnie jak Twoj synus,a potem
          płacz.teraz ma 3 i dawno mu przeszłosmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka