Dodaj do ulubionych

Wąskie buciki na wiosnę

29.03.15, 19:27
No właśnie. Synek z miesiąca na miesiąc ma coraz chudszą nogę w stosunku do długości. Obecnie mamy 13,5 cm ale noga wąziuteńka. W ten weekend próbowaliśmy kupić buty - masakra. Z tego co widzę jedyną firmą produkującą wąskie buty jest SuperFit. Kupiliśmy, choć to buty będą bardziej wyjściowo, spacerowe. Na podwórko moim zdaniem są zbyt masywne, łatwobrudzące i trudnoczyszczące (produkują tylko z nabuku). Chciałbym mu kupić jeszcze jakieś adidaski albo jakieś skórzane (nie nabukowe) trzewiki żeby miał na rower, hulajonogę i drabinki i żebym nie musiała się martwić że jak wlezie w błoto to zostanie z nich szmata. Ale chodzi mi o porządne markowe, zdrowe dla stopy buty. Jakieś doświadczenie macie, na jakie jeszcze firmy mogę zwrócić uwagę?
Obserwuj wątek
    • shinee5 Re: Wąskie buciki na wiosnę 29.03.15, 19:46
      aurelka
    • tijgertje Re: Wąskie buciki na wiosnę 29.03.15, 20:15
      Mjk syn nosi Piedro. Ma 11 lat, a nogi tak waskie, ze sandaly w jego rozmiarze tylko ortopedyczne robione na miare, nikt nie produkuje przewiewnych butow w szerokosci 2 uncertain
    • mikams75 Re: Wąskie buciki na wiosnę 30.03.15, 01:23
      ja lubie superfity wlasnie dlatego ze sa waskie ale druga zaleta - niezniszczalne, impregnuje - podobno brud sie mniej czepia i jestem w stanie doczyscic z kazdego blota - szczotka pod kranem.
    • boo-boo Re: Wąskie buciki na wiosnę 30.03.15, 22:11
      Clarks na szerokość buty dobierane ma i jak dla mnie jakościowo są super.
    • kcmc82 Re: Wąskie buciki na wiosnę 01.04.15, 11:47
      Super Fit to jedna z najlepszych Marek obuwia dzieciecego, podobna jakosc ma tez marka Ricosta, np pampolina, buty maja rozne szerokosci, Tzn s,m,l. Moja młoda ma rowniez waska stope, ale m sa idealne. Nie wiem jednak czy sa one dostepne w pl, Ja kupuje w niemczech, Cena od 40-70€.
      • kcmc82 Re: Wąskie buciki na wiosnę 01.04.15, 11:48
        Ricosta pepino, Nie pampolina smile pampolina to ciuchy, nie obuwie.
      • koala0405 Re: Wąskie buciki na wiosnę 01.04.15, 13:33
        tez tak uważam
        Superfity są super dla dzieci, Legero dla dorosłych najwygodniejsze. Tylko dlaczego superfity tak trudno sprzedać? Kupiłam dla synka z gore texem ale nie trafiłam z rozmiarem i teraz bujam się żeby ktoś je odkupił. Musi nosić na razie Bartki po starszym bracie. Ludzie się jeszcze nie przekonali do tej firmy.
        • thank_you Re: Wąskie buciki na wiosnę 01.04.15, 15:42
          Ci, którzy znają, to się przekonali. wink A ci, którzy nie znają, to wolą Ecco. Ecco sprzedają mi się świetnie, a z Geoxów/Superfitów itp. ledwo jakieś grosze się odzyskuje. wink
          • tijgertje Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 00:07
            Ecco sa szerooookie. Mojemu synowi kiedys jakis sprzedawca uslilowal zimowe trzewiki wcisnac. Sznurowane powyzej kostki i najwyrazniej wzial mnie za idiotke, wmawiajac, ze pasuja idealnie (sam sznurowal najciasniej, jak sie dalo). Do momentu, az syn biegnac przez sklep nie zgubil po drodze jednego z tych "idealnie pasujacych na jego nogi" butow big_grin
            • thank_you Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 09:03
              I wyrobiłaś sobie opinię na temat szerokości butów danej firmy, bo Twoje dziecko przymierzyło aż jedną parę? smile Doprawdy, paradne. smile))
              • tijgertje Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 09:21
                Skadze, miezyl rozne, a Ecco nosze ja, bo to jedne z niewielu marek, w ktore mi sie rozlazle po ciazy stopy mieszcza.
                • thank_you Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 12:52
                  Ja Ecco nie noszę, ale trzyletni syn ma za sobą 3 pary Ecco Mimic, 2x sandaly Ecco - Urban Safari i śniegowce (na rzepy) - Ecco Snowboarder i o ile któreś mogłyby być za szerokie, to tylko sandały - ale po to mają aż trzy rzepy, żeby swobodnie dopasować je do stopy. Nie wydaje mi się też, aby miał szeroką stopę - raczej normalną, wręcz szczuplejszą niż inne dzieciaki w tym wieku.
                  Najszersze buty jakie ma, to model Desert Boots firmy Clarks i śniegowce Sorel. Sandały Superfit Stone Tecno są szersze niż Urban Safari, ale model Rocky jest faktycznie węższy.
                  • tijgertje Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 14:26
                    moj syn na pewno nie ma normalnej szerokosci stopy. Ma 11 lat, rozmiar buta 36 a obwod stopy jak 2-3- latek. "normalne" stopy to szerokosc buta 5-7, on musi miec 2, gora 2,5 i te czasem sa juz za szerokie. Nawet z wkladka ortopedyczna obejmujaca piete! Regulacja sznurowkami czy rzepami nic nie daje, jesli podeszwa jest za szeroka, bo noga i tak w takim bucie jezdzi. dziecko majace zdrowe stopy raczej przezyje, mojemu ze wzgledu na zbyt wiotkie stawy stopy zapadaja sie do srodka, but musi solidnie trzymac wkladke i stope. Jak mial 5 czy 6 lat, raz sie dalam namowic na pol rozmiara za szerokie buty, bo innych po prostu nie bylo. solidne, skorzane. Wytrzymaly prawie miesiac. Zle dopasowany but moment mial przetarte na wylot krawedzie przy wewnetrznej stronie podeszwy. Sandaly robimy na wymiar, bo nikt tak waskich nie produkuje. Nawet waskie dziewczece sa za szerokie. I wyobraz sobie, ze nawet w tak robionych butach z odcisku wymierzonej z kazdej strony stopy trzeba skracac zbyt dlugie rzepy. jesli twoj syn regularnie nosi ecco, ktore u nas sa ogolnie znane jako buty na przynajmniej normalne i szerokie stopy, to naprawde nie widzialas waskich stop wink Po buty dla mlodego jezdze 50km w jedna strone, bo majac niemal pod nosem kilkadziesiat sklepow z naprawde swietnymi butami dla dzieci dopiero dzieki telefonom do producentow i importerow znalazlam maly sklepik z podologiem na miejscu, specjalizujacy sie w nietypowych szerokosciach butow. standardowych butow nawet nie mamy co mierzyc, jest zaledwie kilka firm, ktore produkuja buty nie majace tylko dosc waskiej rozmiarowki, ale produkujace te same modele i rozmiary w roznych rozmiarach szerokosci. Kiedys nawet nie wiedzialam, ze istnieje cos takiego, teraz wiem, ze takich butow poza specjalistycznymi sklepami w zasadzie nie ma co szukac.
                    • thank_you Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 16:13
                      No tak, tylko Ty mówisz w tym momencie o skrajności. Dziewczyna z pierwszego postu wyraźnie napisała, że Superfity są dla niej ok (na wąską stopę dziecka). To tak jakby pisać o kimś, że jest szczupły i 36 z niego spada, a w ostateczności okazuje się, że nosi rozmiar 0.
                      • tijgertje Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 16:48
                        Autorka watku pytala o WASKIE buty. Ja za waskie uwazam wezsze niz przecietne, superfitow nie znam, wiec nie mam porownania. Wyglada na to, ze wcale o waskie nie chodzilo, tylko o "normalnie waskie" wink
                        • thank_you Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 16:58
                          To dobrze, że Ty tak uważasz, ale może powinnaś jednak być bardziej precyzyjna w swoich wypowiedziach? Bo póki co wychodzi na to, że za szczupłą stopę można uznać taką, z której spada mocno zasznurowany but. Tylko czy aby na pewno o to chodziło autorce?

Czy szczupłą osobą jest dorosła osoba nosząca rozmiar 36? Tak.

Czy szczupłą osobą jest dorosła osoba nosząca rozmiar 30? Tak, ale to już skrajność i zaburzenie.

A ktoś, kto nie ma doczynienia ze skrajnościami uważa "normalnie wąską" stopę za wąską, dziewczyna nie pyta przecież o firmy, które szyją buty na zamówienie, bo jednak udaje jej się kupić buty u masowego producenta butów. Czyż nie?
                          • tijgertje Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 17:10
                            Chwila, jak to jestem nieprecyzyjna? Autorka pisze:

"Synek z miesiąca na miesiąc ma coraz chudszą nogę w stosunku do długości. Obecnie mamy 13,5 cm ale noga wąziuteńka. W ten weekend próbowaliśmy kupić buty - masakra. Z tego co widzę jedyną firmą produkującą wąskie buty jest SuperFit."

Umiem czytac ze zrozumieniem, i jesli ktos pisze, ze noga jest coraz wezsza w stosunku do dlugosci, a znalezienie wiecej niz jednego producenta pasujacego na nogi dziecka okresla jako masakre, to mam prawo uznac, ze dziecko ma znacznie wezsze niz przecietne stopy.
                            • thank_you Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 18:41
                              A gdybyś jednak poznała szerokość butów firmy Superfit, to może byś tak nie dyskutowała? smile
                              Bo - przypominam - Superfity pasują, a to jednak masówka a nie Jan Kielman. smile))
                              • tijgertje Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 19:53
                                Nie rozumiem, o co ci chodzi. Naskoczylas na mnie, gdy stwierdzilam, ze ecco nie sa waskimi butami. Nie sa i juz. Autorka pytala o waskie buty, problem zakupu ktorych rozumiem jak malo kto, wiec naprawde nie pojmuje, czego w ogole sie czepiasz. Jak komus zalezy na NAPRAWDE waskich butach, to szuka marek produkujacych buty w roznych szerokosciach, a nie mierzy wszystkie po kolei ecco ludzac sie, ze moze ktores spasuja.
                                • thank_you Re: Wąskie buciki na wiosnę 15.04.15, 12:11
                                  A widziałaś, że autorce odpowiadają Superfity? To jest masowy producent obuwia. A Ty mówisz o skrajnościach. I nie napadłam na Ciebie, lecz skwitowałam wyrobienie sobie opinii na temat jakiejś marki po przymierzeniu jednego modelu butów.

To dyskusja typu:

- Czy dobrze dobrany antybiotyk wyleczy chorobę zwaną anginą?
                                  - Nie.
                                  - A dlaczego?
                                  - Bo skoro na nowotwór kości nie pomoże, to na anginę też nie.

Twój syn ma skrajnie chudą/szczupłą czy jak to tam zwał stopę, dziecko autorki ma szczupłą - a że robi się szczuplejsza w stosunku do długości to chyba normalne - wszystkie dzieci mają najpierw poduszeczki zamiast stóp a potem wraz z upływem czasu stopy robią się dłuższe i szczuplejsze - u jednych bardziej, u innych mniej, ale jednak nie widzę powodów, aby wpadać w skrajności i projektować swoją wizję szczupłych stóp na stopy dziecka autorki (przypominam - im masowy producent odpowiada, Ty musisz szyć na zamówienie).
                                  • tijgertje Re: Wąskie buciki na wiosnę 15.04.15, 13:29
                                    thank_you napisała:
                                    I nie napadłam na Ciebie, lecz skwitowałam wyrobi
                                    > enie sobie opinii na temat jakiejś marki po przymierzeniu jednego modelu butów.

Nigdzie nie pisalam, ze mierzylismy tylko jedne. Raz sie jedynie zdarzylo, ze sprzedawca ewidentnie usilowal mi wcisnac zbyt szerokie buty, mimo, ze wyraznie nie pasowaly, co zdarzalo sie rowniez z innymi markami, choc nie az tak ekstremalnie, jak z ecco, ktore sa jednymi z najszerszych butow na rynku.
              • kasik-wroc Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 09:39
                U nas dodatkowy problem polega na tym, że dziecko jeszcze nie umie sznurować a musi być w przedszkolu samoobsługowe - zostają rzepy.
                • thank_you Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 12:53
                  Niepotrzebnie boisz się, że ten nubuk będzie się brudził - nubuk w firmowych butach jest niezniszczalny i łatwo się czyści. smile
                • tijgertje Re: Wąskie buciki na wiosnę 14.04.15, 14:29
                  U nas problemem nie jest brak nieumiejetnosci. syn ma wiotkie stawy i zbyt malo sily w dloniach, zeby porzadnie dociagnac sznurowki. Nawet z rzepami ma problem, wiec z radoscia powitalam jakis czas temu nowosc na rynku: buty sznurowane czy z rzepami, ale z zamkiem. Ja mlodemu porzadnie dociagam, zeby but noge trzymal i co jakis czas poprawiam, on bez problemu zaklada i tylko zasuwa zamek. Ten sam problem mielismy ze spodniami / koszulami. Nie byl fizycznie w stanie zapiac guzikow. Dopiero jak skonczyl 10 lat przestalam przerabiac wszystkie zapiecia w jeansach i sztruksach na haczyki, teraz wystarczy, ze dziurka jest nieco luzniejsza.
    • aamarzena Re: Wąskie buciki na wiosnę 02.04.15, 11:40
      Superfity świetnie się czyszczą. Ten nubuk jest nie do zdarcia. Moja córa całą jesień i ół zimy popylała w tym do piaskownicy, po błocie, skakała po kałużach i jeszcze się nie rozpadły, nawet całkiem nieźle wciąż wyglądają. Wyprałam tylko sznurówki.
      Niektóre modele Bartka też są wąskie, trzeba mierzyć.
      Ze sportowych pumy tego typu
      https://cdn2.sarenza.net/static/_img/productsV4/0000106240/vig_0000106240_196886_12.jpg?201407220546
      • babybump Re: Wąskie buciki na wiosnę 13.04.15, 18:14
        Moja córka nosi rozmiar 19.5 i na dodatek ma wąziuteńką stopę. Rewelacyjne są Stride Rite (nie wiem, czy są w Polsce) oraz Clarks. Chociaż te drugie jakby ciut za szerokie, ale też zależy od modelu buta.
    • kasik-wroc a sportowe? 17.04.15, 23:58
      No właśnie, a sportowe? Jakieś adidaski, tenisówki. Coś wygodnego na podwórko i na rower? Pumy zalinkowane wyżej odpadają - sznurówki.
      • mikams75 Re: a sportowe? 18.04.15, 09:12
        wszelkie takie buty sa szerokie, bedziesz rzepami sciskac na maksa a i tak rzepy beda za krotkie z jednej strony a z drugiej beda sie ciagnac po ziemi.
        Kupilam ostatnio adidasy trekingowe - ale to na gorskie wedrowki i raczej nie lekkie obuwie jak tenisowki, ale jedyne waskie z tego rodzaju, tylko ze my przy wiekszych rozmiarach jestesmy, wiec nie pomoge.
        • kasik-wroc Re: a sportowe? 18.04.15, 09:33
          kurde, ma w skórzanych półbucikach jeździć na rowerze i bawić się w piaskownicy? To musi być strasznie niewygodne...
          • thank_you Re: a sportowe? 18.04.15, 14:19
            A dlaczego? Co ma być niewygodnego w porządnych, elastycznych, wygodnych skórzanych butach? smile

A co do sportowych na rzepy - syn ma jedne Nike Milestones, elastyczne, ale faktycznie są szerokie i ten rzep zawija się prawie do podeszwy. wink Prawie wszystkie sportowe dziecięce są i szerokie i mają twardą jak skała podeszwę.
            • thank_you Re: a sportowe? 18.04.15, 14:24
              O takie:
              https://i1.ztat.net/large/NI/11/4A/01/G5/03/NI114A01G-503@5.1.jpg
          • tijgertje Re: a sportowe? 18.04.15, 21:16
            Dlaczego? Syn ma jedne buty jesienno-zimowe plus ocieplane kalosze, jak snieg spadnie, jedne polbuty na wiosne-lato i jedne sandaly. W dodatku z koszmarnie sztywna wkladka ortopedyczna. Nigdy nie narzekal, jezdzi na rowerze, wspina sie gdzie, biega, skacze i lepiej daje rade niz boso. Skorzane buty sa czesto wygodniejsze, niz sztuczne i sztywne "adidaski".
            sama rowniez mam zazwyczaj jedna pare butow na sezon, w jednych polbutach wytarlam dziury na wylot w podeszwach (a calkiem gdube byly). Tylko skorzane, tak do -5 stopni wkladam frotowe wkladki i nosze buty na bose stopy. W "wyjsciowych" z niby-skory stopa po godzinie sie poci. Nieraz slyszalam, ze ludzie dzieciom byle jakie buty do zabawy kupuja, bo skorzane po prostu sa za drogie, a dziecko strasznie szybko zdziera buty. W rezultacie placa wiecej, bo jedne solidne skorzane wychodza taniej, niz 3-5 par tanich, ale byle jakich, ktore migiem sie rozpadaja. Moj sp. tesciu byl czlowiekiem wyjatkowo oszczednym (sknera wrecz), ale nigdy nie zalowal na buty i solidny samochod, bo uwazal, ze kupione taniej na dluzsza mete zawsze drozej wychodza. Potrzebowalam calkiem sporo czasu i kilku sezonow w porzadnych butach, zeby zrozumiec, co mial na mysli smile
            • thank_you Re: a sportowe? 18.04.15, 21:35
              A co robisz, gdy buty się pobrudzą? smile W czym chodzi wtedy syn?
              • tijgertje Re: a sportowe? 19.04.15, 00:31
                Czyszcze i zaklada czyste. Do chodzenia po kaluzach zaklada kalosze wink
                • thank_you Re: a sportowe? 19.04.15, 08:11
                  Nigdy nie zdarzyło Ci się, że wylał na buty np. jogurt? Albo wdepnął w coś klejącego i buty trzeba było szorować/prać? Bo ja przeżyłam i asfalt na butach, i serek wiejski i błoto w bucie, i jakaś nienazwaną lepiącą się substancję na podeszwach, które kleiły się przy każdym kroku i szorowałam je następne dwa wieczory. No nijak nie wyobrażam sobie posiadania jednych sandałów dla dziecka - przecież po zabawach w piasku/w błocie/kałużach trzeba je raz na kilka dni porządnie wyszorować - a to wymaga następnie schnięcia.
                  • mikams75 Re: a sportowe? 19.04.15, 15:19
                    latem to proste - zawsze mamy jakies crocsy czy baleriny dodatkowo.
                    w innych porach roku - roznie bywa, ale nie zdarzylo mi sie nigdy, zeby buty typu superfit po wieczornym czyszczeniu nie nadaly sie do zalozenia na drugi dzien.
          • mikams75 Re: a sportowe? 18.04.15, 21:31
            trzeba kupic wygodne buty i bedzie wygodnie i na rowerze i w piaskownicy i wszedzie indziej. Szczerze mowiac, to nie wiem w czym widzisz problem.
          • kasik-wroc Re: a sportowe? 19.04.15, 13:14
            Kupiłam mu superfity. Jeździ na biegówce i nie narzeka. Na oszczędności mi nie zależy. Jak zniszczy kupię nowe. Kupiłam też elefanteny w tęgości III. Nie jakieś super ale dają radę jako buty awaryjne. Rózwnież nie wyobrażam sobie posiadania jednych butów. Zawsze się może z nimi coś stać i newet nie ma w czym pojechać po nowe. Że o schnięciu nie wpomnę.
            No ale nie jestem przekonana czy dobre skórzane półbuty to odpowiednie buty na rower czy do kopania piłki. Ja sobie nie wyobrażam jechać na wycieczkę rowerową, biegać czy grać w nogę bez adidasów. No ale to może tylko moje uprzedzenia.
            • thank_you Re: a sportowe? 19.04.15, 13:32
              To na pewno są indywidualne upodobania, ale np. mój 3-letni syn, jeżdżący codziennie x km na rowerze, najczęściej wybiera skórzane półbuty Ecco Mimic. Na zajęciach piłki nożnej gra w butach sportowych, ale widziałam, że połowa chłopaków jest w półbutach i zasuwają tak, że ho hooo. smile Młody oczywiście łamie mi serce, bo ma taki wybór butów, a wybiera wg mnie najbrzydsze. wink Byle do lata. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka