Dodaj do ulubionych

Pamięć dziecka

03.06.15, 08:26
Mam pytanie dotyczące pamięci małego dziecka, a konkretnie półtorarocznego dziecka. Jak myślicie, ile takie dziecko może pamiętać? Albo raczej jak długo? Każde dziecko kojarzy rodziców. A co, jeżeli jedno z rodziców wyjedzie na jakiś czas? Czy wtedy też pamięta równie dobrze, czy dopiero wtedy, kiedy już się troche oswoi z tym rodzicem po powrocie?
Obserwuj wątek
    • stara-a-naiwna Re: Pamięć dziecka 03.06.15, 09:29
      pamiętać będzie na pewno ale... czy sie nie będzie np. bało rodzica po powrocie zależy od samego dziecka (charakteru - czy odważne czy raczej ostrożne itp), kontaktu rodzica z dzieckiem - zżycia, czasu nieobecności rodzica itd

chyba nie można uogólniać
      • baba_za_kolkiem Re: Pamięć dziecka 03.06.15, 10:13
        Mojego znajomego córka rozpłakała się na widok taty, jak ten wrócił ostrzyżony od fryzjera smile
        • camel_3d Re: Pamięć dziecka 03.06.15, 11:46
          moze go tak brzydko ostrzygl...
          • baba_za_kolkiem Re: Pamięć dziecka 03.06.15, 19:11
            Na rekruta, to sie chyba nie da tego zepsuć? smile ale fakt, ze wczesniej był juz zarośniety jak neandertalczyk. Córka miała wtedy jakieś 3 lata.
            • truscaveczka Re: Pamięć dziecka 03.10.15, 17:39
              Ja miałam 20, jak mój tata się pierwszy raz w życiu ogolił. I się wystraszyłam, obcy człowiek z łazienki wyszedł wink
      • camel_3d no wymyslaj na sile.. 03.06.15, 11:46
        stara-a-naiwna napisała:

> pamiętać będzie na pewno ale...

nie bedzie... w tym wieku dzieci nei maja az takiej pamieci.

• camel_3d ogolnei warzywo... 03.06.15, 11:45
      dzieci dopieo kolo 2 roku zycia zaczynaja pamietac.

do tego czasu jezeli kogos widza codzeinnie, jest ok..jezeli ta osoba zniknie..to bardzo szybko ja zapomna.. Duzo zalezy jaki byl tez stosunek i kontakt z ta osoba.
      Ale nawet matke moga szybko zapomniec...
      • illegal.alien Re: ogolnei warzywo... 08.06.15, 16:43
        To chyba Twoje.
        Moje dzieci duzo wczesniej kojarzyly swojego ojca. Wyjezdzam z nimi na okres od tygodnia do dwoch i na pewno przed pierwszymi urodzinami juz sie cieszyly na jego widok po powrocie i go rozpoznawaly.
    • babybump Re: Pamięć dziecka 03.06.15, 17:33
      Moje dziecko miało dokładnie 1.5 roku, jak tata na tydzień wyjechał. Czekałyśmy na niego na lotnisku. Gdy wszedł do sali przylotów (wraz z innymi ludźmi), córka od razu cała roześmiana do niego pobiegła (ja jej nic nie powiedziałam, że to tata). zaznaczę, że codziennie na skypie z nim rozmawiała, chociaż nie zawsze patrzyła na obraz.
      Tak więc coś jednak dziecko pamięta.
      • biankao Re: Pamięć dziecka 04.06.15, 13:43
        Syn ma 19 miesięcy i bardzo dobra pamięć. Ostatnio w książce był rysunek choinki i wskazał na róg pokoju, gdzie choinka stała na świeta i powiedział: " tam choinka była, bombki". Parę tygodni temu była u mnie znajoma, która widział po raz pierwszy i do tej pory ją wspomina choć była tylko 1-2 godziny. Tak więc moim zdaniem dzieci maja bardzo dobrą pamięć.
    • srubokretka Re: Pamięć dziecka 04.06.15, 13:46
      Wszystko zalezy od dziecka. Moja corka pamietala wypadek, ktory miala jako roczniak. Duzo wiecej i lepiej pamieta niz np moj syn.
      Jezeli martwisz sie o pamiec o rodzicu, to obecnie latwo mozna zadbac o kontakt mimo odleglosci.
    • plater-2 Re: Pamięć dziecka 04.06.15, 14:25
      Moj czteroletni siostrzeniec nie poznal wlasnej babci, z ktora mieszkal w jednym mieszkaniu od urodzenia.

Babci wrocila z zagranicy po kilku miesiacach nieobecnosci.
    • kangoorol Re: Pamięć dziecka 05.06.15, 09:18
      Moja ma niezla pamiec. W wieku 19 miesiecy odwiedzalam znajoma ktora ma psa. 3 tyg pozniej pojechalysmy kolejka do tej samej stacji ale poszlysmy zupelnie innymi uliczkami w inne miejsce. Caly czas bylo: ciocia Ania, Ula doggie.
      Mysle ze bedzie pamietac a zawsze mozna sie wspomoc skajpem czy zdjeciami. Moja na zdjeciach rozpoznaje kolezanki z ktorymi widuje sie raz na miesiac.
      • 3-mamuska Re: Pamięć dziecka 08.06.15, 00:05
        Mój syn miał rok i 7 miesięcy, gdy maź wyjechał do pracy.
        Po 4 miesiącach dojechaliśmy do niego, i rano gdy maź chciał iść do sklepu , to młody pobiegł do drzwi i wali pięściami i krzyczał tato.
        Nie spodziewałyśmy sie takiej reakcji. Wrócił i Zabrał młodego se sobą.
        Pózniej juz było ok, ale pamietam ze długo potem bal sie zostać bez mamy lub taty, nawet z ciocia z która wtedy na codzień mieszkaliśmy.
    • rulsanka Re: Pamięć dziecka 08.06.15, 14:38
      Przez kilka miesięcy będzie pamiętać, później zapomni.
      Z moich obserwacji wynika, że pamięć dziecka do lat 3 jest zaskakująco dobra, ale po pierwsze wybiórcza, a po drugie w wieku 3 lat następuje wielkie wymazywanie i uczenie się wielu rzeczy od nowa.
      Mój starszak do ukończenia 3 lat potrafił pamiętać miejsca, w których był jeden raz, rok wcześniej. Młodszy ostatnio mnie zaskoczył. Kilka miesięcy wcześniej jeździł na biegówce w skate parku. Byliśmy tam jeden raz, bo jak dla mnie było tam za dużo blokersów jeżdżących jak szaleńcy i porozumiewających się wulgaryzmami. A ostatnio młody widząc to miejsce z daleka, zaczął opowiadać, że jeździł tam na rowerku a starszak na rolkach. Obecnie ma 2,5 roku.
    • amiralka Re: Pamięć dziecka 04.10.15, 16:53
      Moj poltoraroczniak swietnie pamieta dziadkow z ktorymi rozmawia na skypie raz na dwa tygodnie. A ze oswoic bedzie sie z nimi musial jak przyjedziemy, to inna sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka