Dodaj do ulubionych

Zaburzenia mowy

23.06.15, 12:23
Moj 2,5 latek nagle zaczal sie jakac. Najpier zacinal sie tylko na niektorych wyrazach, najczesniej na zlepku "pr" albo "prz" , np. pjo pjo pjo pjo pjosze mi dac smile.
Niestety z dnia na dzien powtorzen sylab i zglosek jest coraz wiecej sad.
Czytalam , ze to moze byc normalny etap rozwoju mowy, ale jednak mnie to niepokoi. Trwa juz 2 tygodnie, co jesli przerodzi sie w trwala wade wymowy?
Czy ktos mial podobna sytuacja i jak sobie z nia poradziliscie?
Obserwuj wątek
    • betka1984 Re: Zaburzenia mowy 23.06.15, 13:14
      U mojej corki w podobnym wieku tez wystapilo jakanie. Trwalo ok 1,5 miesiaca. Dostalam rade, zeby zaczekać, nie.poprawiac i nie zwracac uwagi dziecka na jakanie. Przeszło samo. Ja bym poobserwowala i jak.dlugo bedzie.sie utrzymywać to udala sie do logopedy.
      • utrzymanka Re: Zaburzenia mowy 23.06.15, 18:54
        zapisalam sie do logopedy za 2 dni, bo boje sie, ze maly sie przyzwyczai do takiego mowienia.
        Czyli mniej wiecej po 2 tyg jakania. Przesadzam ?

• betka1984 Re: Zaburzenia mowy 23.06.15, 20:14
          Może troszkę smile sprawdzić nie zaszkodzi. Ja mam koleżanki logopedki i zostalam uspokojona przez nie. Tak jak pisalam, mojej córce samo przeszło. Daj znać co Ci powiedzą smile
          • utrzymanka Re: Zaburzenia mowy 26.06.15, 12:03
            Bylam wiec z malym u logopedy. Wizyta krotka, maly nie byl zbyt rozmowny, ale wstepnie - raczej nieplynnosc rozwojowa.
            Tak czy inaczej bedziemy chodzic na zajecia, bo przy okazji wyszlo seplenienie miedzyzebowe - a przy okazji potwierdzimy lub zrewidujemy diagnoze.
            Na razie syn sie wkurza kiedy nie moze sie plynnie wyslowic i to mnie najbardziej martwi. Ale ja chyba juz jestem z tym martwiacych smile.......
    • mamiczka_malucha Re: Zaburzenia mowy 27.06.15, 16:55
      Mój synek ma 3,5 roku i czasem zdarza mu się jąkać jak zaczyna jakieś zdanie. Zauważyłam, że to jest związane z tym, gdy chce opowiedzieć o czymś, co go bardzo emocjonuje. Rozmawiałam z koleżanką, która jest logopedą i na razie kazała tylko obserwować. Bo to może być jedynie przejściowe. U nas to trwa kilka miesięcy, ale zdarza się raz na kilka dni.
    • utrzymanka Re: Zaburzenia mowy 01.07.15, 15:37
      Mamiczka, gdyb to byly objawy sporadyczne co kilka dni, pewnie bym sie nie przejela.
      Ale u nas synek jaka sie codziennie, czasem mniej czasem wiecej, ale jednak......
      Czy ktos jeszcze mial podobny problem z tak malym dzieckiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka