Witam

Przejrzałam już kilka wątków o problemach ze spaniem, ale nie znalazłam problemu podobnego do swojego, więc poniżej krótki opis i prośba o rady

Moja córka ma 3 lata. Od początku spała bardzo słabo, zarówno w nocy, jak i w dzień. Na szczęście to już za nami

Od początku września poszła do przedszkola (od 7.45-8 do 12.30); w przedszkolu nie ma leżakowania, dlatego zabieram ją ok. 12.30, bo widzę że potrzebuje snu.
Przedszkole uwielbia od początku.
Teraz jej tryb życia wygląda od pon do pt następująco:
pobudka:5-6-6.30 (leżymy w łóżku do 6.30)
śniadanie 7.15-7.40
przedszkole 8-12.30
posiłek w domu 12.45
drzemka 13 (czasami zasypia po 13) do 14.30-15
wstawanie z drzemki trwa czasami ponad pół godziny (inaczej wstaje w złym humorze)
zabawa
zupa 16, kilka minut po
zabawa
kolacja 19
pójście do łazienki 19.30
kąpiel 19.45-20.15
ok. 20.20-20.30 ląduje w swoim pokoju, w swoim łóżku
czytanie książki, cyckowanie (córka to cycoholik od urodzenia, ma manię na punkcie ssania, na szczęście zachowuje się kulturalnie i mnie np nie szarpie w miejscach publicznych albo jak tylko usiądę, hehe)
i zaczyna się koszmar zasypiania: sukces jak zaśnie przed 22, czy to ze mną czy z tatą
śpi bardzo różnie: kiedyś co noc budziła się co 40 minut, 3 godziny spania ciągiem to było święto; teraz świętem są dwie pobudki w ciągu nocy; z reguły kręci się, wierci
nie jest jej ani za zimno ani za gorąco, czasami w nocy domaga się piersi (czasami mam wrażenie że faktycznie chciało jej się pić, czasami że robi to dla samej przyjemności)
W weekendy wstaje podobnie, drzemkę ma od 12 do 14, obiad je ok 15.30-16, kąpiel i reszta wieczoru jak wyżej.
Proszę o radę co zmienić: tryb życia; czas posiłku/kąpieli; czas/długość drzemki - tak aby choć trochę to spanie (a szczególnie zasypianie) się poprawiło.
Dziecko urodzone w terminie przez CC, karmione piersią od urodzenia, brak alergii, raczej w normie rozwojowej

, bezsmoczkowe, wysiusiane przed spaniem
Zerkałam na stronę WeeBee ale tam porady dotyczą głównie dzieci młodszych.
Jakie powinny być proporcje w ilości spania/czuwania u dziecka w tym wieku? Jak i co "poprzesuwać"?
Jak uwzględnić w tym wszystkim jej pobyt w przedszkolu?
Liczę szczególnie na pomoc babybump i dziewczyn udzielających się w wątkach o problemach ze spaniem czy tu, czy na Niemowlęciu.