Dodaj do ulubionych

Problemy ze spaniem 3-latki

26.10.15, 23:07
Witamsmile
Przejrzałam już kilka wątków o problemach ze spaniem, ale nie znalazłam problemu podobnego do swojego, więc poniżej krótki opis i prośba o radysmile
Moja córka ma 3 lata. Od początku spała bardzo słabo, zarówno w nocy, jak i w dzień. Na szczęście to już za namiwink
Od początku września poszła do przedszkola (od 7.45-8 do 12.30); w przedszkolu nie ma leżakowania, dlatego zabieram ją ok. 12.30, bo widzę że potrzebuje snu.
Przedszkole uwielbia od początku.
Teraz jej tryb życia wygląda od pon do pt następująco:
pobudka:5-6-6.30 (leżymy w łóżku do 6.30)
śniadanie 7.15-7.40
przedszkole 8-12.30
posiłek w domu 12.45
drzemka 13 (czasami zasypia po 13) do 14.30-15
wstawanie z drzemki trwa czasami ponad pół godziny (inaczej wstaje w złym humorze)
zabawa
zupa 16, kilka minut po
zabawa
kolacja 19
pójście do łazienki 19.30
kąpiel 19.45-20.15
ok. 20.20-20.30 ląduje w swoim pokoju, w swoim łóżku
czytanie książki, cyckowanie (córka to cycoholik od urodzenia, ma manię na punkcie ssania, na szczęście zachowuje się kulturalnie i mnie np nie szarpie w miejscach publicznych albo jak tylko usiądę, hehe)
i zaczyna się koszmar zasypiania: sukces jak zaśnie przed 22, czy to ze mną czy z tatą
śpi bardzo różnie: kiedyś co noc budziła się co 40 minut, 3 godziny spania ciągiem to było święto; teraz świętem są dwie pobudki w ciągu nocy; z reguły kręci się, wierci
nie jest jej ani za zimno ani za gorąco, czasami w nocy domaga się piersi (czasami mam wrażenie że faktycznie chciało jej się pić, czasami że robi to dla samej przyjemności)
W weekendy wstaje podobnie, drzemkę ma od 12 do 14, obiad je ok 15.30-16, kąpiel i reszta wieczoru jak wyżej.
Proszę o radę co zmienić: tryb życia; czas posiłku/kąpieli; czas/długość drzemki - tak aby choć trochę to spanie (a szczególnie zasypianie) się poprawiło.
Dziecko urodzone w terminie przez CC, karmione piersią od urodzenia, brak alergii, raczej w normie rozwojowejwink, bezsmoczkowe, wysiusiane przed spaniem
Zerkałam na stronę WeeBee ale tam porady dotyczą głównie dzieci młodszych.
Jakie powinny być proporcje w ilości spania/czuwania u dziecka w tym wieku? Jak i co "poprzesuwać"?
Jak uwzględnić w tym wszystkim jej pobyt w przedszkolu?
Liczę szczególnie na pomoc babybump i dziewczyn udzielających się w wątkach o problemach ze spaniem czy tu, czy na Niemowlęciu.

Obserwuj wątek
    • carmelita81 Re: Problemy ze spaniem 3-latki 26.10.15, 23:37
      Wg mnie jedynym problemem jest tu usypianie przy piersi ( nie komentuje karmienia piersią 3 letniego dziecka Twoja sprawa Twój wybór). Wszyscy budzimy sie w nocy i dorośli i dzieci ale dorośli (i niektóre dzieci)potrafią zasnąć same i spać dalej , cześto nawet rano tego faktu nie pamiętając. Jeżeli Twoje dziecko zasypia przy piersi to jeżeli obudzi się w nocy i nie ma pierśi to nie potrafi zasnąć. A jeśli chodzi o samo zasypianie to może jest poprostu za wcześnie na spanie skoro całkiem spro śpi w dzień.
      • babybump Re: Problemy ze spaniem 3-latki 27.10.15, 06:01
        Do tego co napisala Carmelita dodam tylko,mze drzemke zrobilabym od 13-14 (tylko godzina) i spanie o 20 (dziecko juz spi o 20). Jesli dalej beda pobudki o 5-6, to przesunelabym do 19.45 i zobaczyla czy pomoze.
        Ale jesli dziecko zadypia przy pomicy piersi, to nawet najbardziej idealny pkan dnia nie pomoze.
        I nie musisz calkowicie odstawiac hesli nue chcesz. Moja corka ma 21m, nie zasypia przy piersi i nie dostaje piersi w nocy, ale za to sporo jest kp w dzien. Syn 3m tez nie zasypiabprzy piersi a jest kp.
        • babybump Re: Problemy ze spaniem 3-latki 27.10.15, 06:18
          Poczytaj sobie tutaj, moze znajdziesz cos ciekawego dla siebie.
          Akurat w drugim liscie Kim radzi to samo co ja: krotsza drzemka i wczesniejsza pora spania.
          sleeplady.com/napping/weekly-toddler-and-baby-sleep-tip-to-nap-or-not-to-nap-for-my-3-and-4-year-old/
        • estrella1975 Re: Problemy ze spaniem 3-latki 27.10.15, 09:33
          Zastanawiam się nad tym przesunięciem drzemki. Ona wyraźnie jest zmęczona już po 11 (o ile jest w domu, a nie w przedszkolu) i łatwej zasypia jak ją kładę 11.30-12 niż jak próbuję ok 13. próbować mimo to przesunąć drzemkę na 13? Trzymać się tego schematu i w dni przedszkolne i w weekend?
          • babybump Re: Problemy ze spaniem 3-latki 27.10.15, 11:14
            Trzymalabym sie na razie tej 13 i ograniczyla do godziny (przy jednoczesnym wczesniejszym pojsciu spac). Wczesniejsza drzemka po jakims czasie moze spowodowac coraz wczesniejsze pobudki, co u Was juz teraz jesr problemem.
      • estrella1975 Re: Problemy ze spaniem 3-latki 27.10.15, 09:31
        Może niedokładnie napisałam: córka nie zasypia przy piersi. Dostaje pierś, czytamy 1-2 książeczki (z serii o Kici Koci, więc nie są długie) i rozpoczyna się "procedura" zasypiania, z reguły okraszona protestami, zrzucaniem kołdry, dyskusjami, aż do momentu "padnięcia". Ja albo tata się do córki nie odzywamy, nie dyskutujemy, tylko przykrywamy i ew. mówimy że jest pora spania.
        O samym karmieniu piersią w przypadku mojej córki trudno mówić, bo dostaje pierś tylko przed spaniem i po spaniu, w ciągu dnia nie dostaje, aczkolwiek zaglądać w dekolt lubi i mówi o tym jak kocha cyce.
        • mlfox Re: Problemy ze spaniem 3-latki 27.10.15, 10:20
          Też jestem ciekawa dalszych porad, bo u nas usypianie wygląda identycznie jak u Ciebie, z tym, że córka ma 2 lata i nie karmię już piersią. Rozkład dnia praktycznie taki sam, pobudka ok 6:30-7, drzemka w żłobku od 12:15 do 14:30. Kąpiel ok ok 19:30-20, po kąpieli czytanie książeczek z tatą i ok 20:30 przychodzę ja, córka robi tacie papa i dobranoc, dostaje buziaka, tata gasi światło i nas zostawia. Córka śpi na naszym łóżku z jednym z rodziców, naprzemiennie raz ja, raz mąż (we trójkę się nie wysypiamy), ale zawsze to ja usypiam, bo mała protestuje jak próbuje ktoś inny (natomiast książeczki przed snem woli z tatą). Widzę, że mała próbuje zasnąć, ale nie może, chwilę leży spokojnie trzymając lub skubiąc moją rękę, ale z reguły potem zaczyna się przewalanie po łóżku, odkrywanie, przykrywanie, piciu, siku i inne dyskusje. Mówię jej spokojnie, żeby się położyła i zamknęła oczka bo idziemy spać. Staram się zbytnio nie dyskutować. Jak zasypia o 21:30 to jest prawdziwy sukces, raczej ok 22. W nocy czasem się przebudza, żeby skontrolować czy na pewno ktoś obok niej jest, ale jak się ją pogłaszcze lub da rękę do potrzymania, to z reguły zasypia. Marzę o tym , żeby mała chodziła spać we własnym łóżku, najlepiej ok 20:30 w stylu bajeczka, buziaczek, papa, gasimy światło i sama zasypiasz, ale zupełnie nie wiem jak to osiągnąć bez płaczu i stresu.
          • tlenek.molibdenu Re: Problemy ze spaniem 3-latki 27.10.15, 11:27
            Tu tak samo: moim zdaniem za późno kąpiel i czytanie. Moja dwulatka z drzemką do ok. 14:00 wskakuje do wanny ok. 18:30. Być może Twoje dziecko wymaga dłuższego wyciszenia. Jeśli chcesz, by zasnęła o 20:30, to czemu sama się u niej pojawiasz dopiero o tej porze? Wiadomo, że się ucieszy Twoją obecnością, będzie chciała pogadać przed snem. Zostawcie sobie na to dobry zapas czasowy. Jeśli chodzi o zasypianie w stylu "buziak i wychodzę", to niekoniecznie jest to ideał, do którego trzeba dążyć. Chwile bliskości przed snem mogą być bardzo fajne, ale musi być na to czas, żeby dziecko bez stresu przeszło w tryb "jest mi fajnie, zasypiam". Widzisz różnicę między "jest 19:00, tulimy się przed snem, czytamy i rozmawiamy" a "jest 22:00, usypiam dziecko od dwóch godzin, ona skacze po łóżku, a moje wkurzenie sięga zenitu"? No właśnie...
            • mlfox Re: Problemy ze spaniem 3-latki 27.10.15, 13:42
              Chyba masz rację, spróbujemy się dziś ogarnąć wcześniej smile
              • tlenek.molibdenu Re: Problemy ze spaniem 3-latki 27.10.15, 14:09
                Próbujcie, powodzenia smile
    • tlenek.molibdenu Re: Problemy ze spaniem 3-latki 27.10.15, 11:05
      Moim zdaniem bruździ za późna drzemka jak na czas wstania. Ja mam córkę 2l3m i jeśli chcę, by zasnęła o sensownej porze (20), to najlepiej, żeby drzemkę miała maks. do 14:00. Przypuszczam, że u trzylatka jest jeszcze gorzej, zwłaszcza, że Twoja córka wcześnie wstaje i snu nocnego nie ma za wiele. Co wg mnie możesz zrobić:
      - Jeżeli nie masz możliwości w tygodniu, to przynajmniej w weekendy spróbowałabym zrobić drzemkę wcześniej i wcześniej położyć na noc, zobaczysz o której córka faktycznie uśnie i o której wstanie.
      - Możesz też próbować zrezygnować z drzemki i położyć o 18-19, chociaż rozumiem motywy za chęcia utrzymania drzemki.
      - Przesunąć kolację i całe wieczorne przygotowania o pół godziny do przodu. U nas jest tak, że córka długo je, długo się bawi w wannie, uwielbia książki przed snem i nieraz jemy kolację już o 17:30, żeby ze wszystkim zdążyć.
      • estrella1975 Re: Problemy ze spaniem 3-latki 02.11.15, 22:05
        Po 5 dniach prób sytuacja wygląda/ła tak:
        -drzemka przesunięta na 13. Pozwalam spać godzinę, potem budzę (oczywiście delikatniewink )
        -kolacja 18.30
        -wanna 18.45-19.15
        -łóżko 19.45 (najpierw pierś, ale bardzo krótko, max 5 minut; potem książeczka-jedna; potem gasimy większe światło)
        -przy takiej organizacji dnia córka zasypiała: 20.50; 20.20; 20.10; 20.20; 20.25
        - budzi się ok 5.00, leżymy do 6.00-6.30 (to mi akurat najmniej przeszkadza, bo zanim wstanie-a ona na to potrzebuje dużooo czasu- zanim śniadanie, wyjście do przedszkola, to akurat jest przed 8)
        I moje pytania:
        -czy drzemkę przesunąć jeszcze wcześniej? nie chcę z niej rezygnować bo córka wyraźnie jej potrzebuje
        -czy kolację/kąpiel zrobić wcześniej i wcześniej ją kłaść?
        -czy nie robić nic na razie i czekać aż się to ureguluje?
        Jak na razie bardzo dziękuję za wszystkie rady-okazały się bardzo konstruktywne i efektywnesmile
        • estrella1975 Re: Problemy ze spaniem 3-latki 02.11.15, 22:08
          Sprostowanie:
          -łóżko 19.15 a nie 19.45 smile
        • babybump Re: Problemy ze spaniem 3-latki 02.11.15, 22:18
          Ja bym próbowała pozbyć się tych pobudek o 5tej rano. One pewnie zaczęły się z przemęczenia, teraz są z przyzwyczajenia, ale dalej przyczyniają się do przemęczenia.
          Czy dzień, kiedy zasnęła o 20.10 różnił się jakoś od tych innych dni? Położenie spać o 19.45, a zaśnięcie o 20.10 to bardzo dobrze! Jak wygląda noc?
          Ja bym na razie nic nie robiła. Starsze dzieci potrzebują czasu, aby przyzwyczaić się do czegoś nowego, nawet 2 tygodnie.
          Poczekałabym jeszcze tydzień i potem bym zaczęła kombinować.
        • tlenek.molibdenu Re: Problemy ze spaniem 3-latki 03.11.15, 10:20
          Super smile Też uważam, żebyście na razie dalej wdrażały się w ten rytm, a kolejne zmiany po jakimś czasie, wtedy też lepiej będziesz widzieć, co działa, a co nie. Myślę, że 20:10-20:30 po wstaniu z drzemki o 14:00 to na trzylatkę bardzo fajny rezultat i szczerze mówiąc nie wiem, czy przy tej godzinie drzemki uda Ci się ugrać wcześniejsze zasypianie. Z wczesną pobudką za bardzo nie pomogę, bo nie mam doświadczenia, ale coś jeszcze przyszło mi do głowy.
          - Piszesz, że "gasimy większe światło" - czyli zasypiacie przy włączonej lampce? Spróbuj może całkowicie zgasić światło, wtedy dziecko nie będzie się rozpraszać.
          - Może przestawić pierś z czytaniem? Czyli najpierw światło i czytanie, a potem ciemność i krótkie wyciszenie przy piersi, na koniec dziecię wskakuje do łóżka. U nas się to super sprawdza. Oczywiście nie chodzi o to, by dziecko usnęło przy piersi, tylko o to, żeby już nie rozbudzać jej potem czytaniem.
          - Co do pobudek o 5:00 - teraz jest dobra pora roku, bo ciemno. Jak w ogóle wyglądają te pobudki? Piszesz, że leżycie razem. Rozmawiacie i bawicie się, tzn. Ty uczestniczysz we wszystkim, czy raczej przysypiasz, dając znak, że jeszcze jest noc, a córka zajmuje się sama sobą?
    • estrella1975 Re: Problemy ze spaniem 3-latki 09.11.15, 09:35
      Witam,
      Po 2 tygodniach nowego trybu życia sytuacja wygląda tak:
      Marysia budzi się 5-6. Zawsze przynajmniej do 6-6.30 leżymy w łóżku (ja przysypiam, ona się kokosi obok, przytula, łazi po mnie, coś mówi, opowiada; nie zapalmy światła, nie bawi się niczym).
      Śniadanie, przedszkole.
      Powrót do domu ok. 12.30-40, drugie śniadanie i ok. 13 drzemka. Daję jej spać godzinę, czasami +10 minut.
      Wstaje generalnie bez problemu, choć gdybym nie obudziła, to pospałaby więcejwink
      Zabawa, obiad, zabawy z tatą.
      Kolacja ok. 18.30.
      Kąpiel 18.45-19.15.
      Łóżko zaraz potem.
      Pierś, książeczka (w sumie max 10 minut).
      Gaszę lampkę (zostaje mała lampka ledowa, bo bez niej to ciemno jak w.... - Marysia nie widzi bezpośrednio lampki, a ja dzięki temu mogę ją znaleźć w ciemności w nocywink )
      Marysia głośno mówi że nie będzie spać, że tylko odpoczywa. Czasami się wygłupia, odkrywa, dyskutuje sama ze sobą. Ja się nie włączam, przykrywam, przypominam że śpimy.
      Generalnie zasypia 20.20-20.30
      W nocy śpi różnie. Ostatnio zaliczyła katar, pasowanie na przedszkolaka, wyjazd do dziadków (z powodów zawodowych nocujemy u nich co +/- 2 tygodnie), urodziny, więc tych "wrażeń" wpływających na spanie było sporo, ale tego chyba nie da się uniknąć.
      Jak na razie uważam że jest ok.
      Najcenniejsza była Wasza rada, że kładziemy ją spać za późno - chyba w życiu bym na to nie wpadła, za co bardzo dziękujęsmile
      Będziemy trzymać się tego trybu, a w razie czego znowu poproszę o pomoc.
      Za dotychczasową bardzo dziękuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka