Dodaj do ulubionych

Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka

14.12.15, 10:45
Witam! Właściwie od samego początku mamy problem ze słabym przybieraniem na wadze naszej córki. W tej chwili ma 76cm wzrostu, waży 7500kg i ma niecałe 16 miesięcy. Te 7,5kg jest od dłuższego czasu, ale ogólnie córka jest bardzo drobna (my rodzice również) i pediatrzy zawsze czepiali się jej wagi. Co jakiś czas ma robione badania pod kątem anemii, ale wszystko jest ok. Teraz ma zlecony poziom hormonów tarczycowych.
Córka od zawsze ma mały apetycik, ale zjada codziennie dosyć ładnie śniadanko np. owsiankę, kaszkę, kanapkę z różnymi rzeczami, naleśnika itp., potem drugie śniadanko np. jakiś owoc lub serek, obiadek w formie zupy z mięsem, kaszą, ryżem, makaronem itp., następnie podwieczorek oraz na kolację kaszkę. W tej chwili karmię jeszcze piersią po południu, wieczorem i rano.
Nie mam już siły, bo lekarze ciągle się doszukują choroby, a ona jest bardzo pogodna, ruchliwa w normie, ogólnie nie sprawia wrażenia chorej. Dosyć często się przeziębia- tutaj mogłabym się dopatrywać przyczyny niedowagi, bo co nadrobi to straci podczas przeziębienia.

Czy powinnam się martwić i szukać specjalisty? Jeśli tak, czy możecie polecić jakiegoś pediatrę z Warszawy który umie diagnozować niedowagę?
Obserwuj wątek
    • camel_3d wymyslasz 14.12.15, 10:58
      na sile

76 cm i 7,5 kg to malo??

To calkiem ok.

> Córka od zawsze ma mały apetycik, ale zjada codziennie dosyć ładnie śniadanko n
      > p. owsiankę, kaszkę, kanapkę z różnymi rzeczami, naleśnika itp., potem drugie ś
      > niadanko np. jakiś owoc lub serek, obiadek w formie zupy z mięsem, kaszą, ryżem
      > , makaronem itp., następnie podwieczorek oraz na kolację kaszkę. W tej chwili k
      > armię jeszcze piersią po południu, wieczorem i rano.

Jak na moj gust tozjada wiecej niz moj 7 latek smile
      na snaiadanie miseczka musli, drugei dniadanie w szkole..zja lub nie..najczesciej 1 jablko, obiad o 12-13 a potem dopiero kolacja..1-max 1.5 kanapki.

Mze lekarz zauwazyl, ze mama panikuje i ciagnie kasesmile)
      • drobnostka7 Re: wymyslasz 14.12.15, 11:17
        camel_3d napisał:

> na sile
        >
        > 76 cm i 7,5 kg to malo??
        >
        > To calkiem ok.

>
        > Mze lekarz zauwazyl, ze mama panikuje i ciagnie kasesmile)

Wg. Siatek to 7,5 jest mało i tego się pewnie lekarze czepiają. .

Do autorki: Poszukałabym dobrego pediatry,takiego zmyślnego, porobiła małej badania tarczycowe i świeże ogólne i uderzyła do tego nowego pediatry, tak całkiem dla pewności że jest ok z malą. Sama od dzieciństwa mam w korcie zdrowa niską wagę i niski wzrost a wszystko ze mną w porządku, przed 40 tką mogę mieć przynajmniej nadzieje taką wink Powodzenia!
      • wro-tka Re: wymyslasz 14.12.15, 11:30
        7,5 kg dla prawie półtora rocznej dziewczynki uważasz, że to całkiem ok?

hello...

do autorki wątku:
        ja bym drążyła temat - endokrynolog i gastrolog
        bo jeśli dużo je a mało przybiera to gdzieś leży problem - może w wchłanianiu, może w hormonach. poproś o skierowania do specjalistów.
        • camel_3d dziwne.. 14.12.15, 22:08
          sprawdzilem na jakiejs siatce centylowej i bylo po srodku, teraz sprawdzilem jeszcze raz i wyszlo faktyzcnie malo..

• yoma Re: dziwne.. 15.12.15, 13:57
            Zależy jak stara siatka. Mój smyk na bilansie dwulatka wypadł w 90. centylu i tak ma wpisane w książeczkę, kurczę, a tak naprawdę wg nowszych siatek jest w 50. smile
          • wro-tka Re: dziwne.. 16.12.15, 09:08
            mniej więcej w pierwszych 5 miesiącach dziecko podwaja wagę urodzeniową wink
    • juuuu7 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 11:22
      Moj synek tez jest drobny-na roczek wazyl ok.8.5kg, na 2latka ok.10.5. Moim zdaniem ma to po tacie-jak patrze na zdjecia meza z dziecinstwa to tez taki byl. Synek jest pogodny,usmiechniety,pelen energii i z pewnoscia nie wyglada na chorego. Nasza pediatra mowi,ze przyrosty na tym etapie moga byc male,dziecko rosnie i sie rozwija bdb. Z tego co piszesz Twoja coreczka ladnie je-u nas to zazwyczaj jest wlasnie z jedzeniem problem-typowy niejadeksad. Na moja prosbe bedziemy sie badac pod katem tarczycy i celiakii, ale objawow jakichkolwiek nietolerancji pokarmowych brak.
      • rulsanka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 12:34
        Chłopiec ważący 8,5 kg w wieku roku wg. siatek who jest na 15 centylu. Mój syn też tyle ważył. Na dwa lata 10,5 ten sam centyl. To jest norma. www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_6_2.pdf?ua=1

Dziewczynka w wieku 16m ważąca 7,5 kg znajduje się poniżej 3 centyla. Owszem, jest możliwość, że wszystko w porządku, ale nie można ot tak wyjaśnić tego drobnością. Jeżeli dziecko dużo je a nadal jest bardzo drobne to też chyba bardziej niepokojące niż gdyby jadło mało i było drobne.

www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_2.pdf?ua=1
        • megulenka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 15:45
          Hmm, wyszło na to, że moja córka jest głodomorem, a tak nie jest zupełnie. Generalnie te ilości które napisałam to obowiązują u nas od niedawna. Całe miesiące córka była niejadkiem- jadła wróbelkowe ilości, dopiero jak odstawiłam częściowo od piersi to tak lepiej je.
          No na pewno zrobię je te zlecone badania, ale właśnie się zastanawiam czy jeśli wyjdą ok to drążyć dalej czy dać jej spokój.
          • megulenka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 15:48
            Pytanie jeśli nie anemia to co?
            Czytałam o tarczycowych chorobach, ale jakby objawy zupełnie mi nie pasują do córki.
            Może celiakia? Córka ma od dłuższego czasu zaparcia, ta niska waga.. Ale to by było na tyle jeśli chodzi o objawy.
          • rulsanka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 19:41
            W takiej sytuacji można rozważyć częstsze karmienia piersią, po posiłkach. Mleko jest lekkostrawne i dość kaloryczne, zawiera dużo tłuszczu. Piszesz, że od jakiegoś czasu stoi z wagą, czy przypadkiem nie od momentu ograniczenia piersi?
        • juuuu7 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 18:21
          Wedlug siatek who moze i norma,ale wg siatek w ksiazeczce zdrowia jest ponizej 3go centyla.
          • rulsanka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 19:37
            Polskie siatki takie są, odzwierciedlają grubiejące społeczeństwo. Jeżeli dziecko ma wzrost w normie i jest powyżej 3 centyla z wagą na siatkach who to z dużym prawdopodobieństwem wszystko jest ok.
            • juuuu7 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 20:33
              Na bilansie 2latka mial ok.89cm wiec jak najbardziej w normie.
              • rulsanka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 20:40
                No właśnie o tym mówię. Decydujący jest wzrost smile
    • paulinus2001 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 16:20
      Może rzeczywiście Twoja córka zacznie teraz lepiej jeść co poskutkuje lepszymi przyrostami. Jednak 7,5kg na 1,5 roczne dziecko to jest bardzo mało! Nawet na dziecko po drobnych rodzicach. Radziłabym koniecznie poszukać dobrego specjalisty pediatry oraz endokrynologa można by też gastroenteoroloa, ale to raczej w drugiej kolejności, jak endokrynolog nic nie znajdzie. Wydaje mi się, że badanie hormonu tarczycy nie wystarczą, trzeba by zbadać jeszcze inne hormony, hormon wzrostu itd. Dziwię się, ze w ogóle pediatra wcześniej nie zlecił diagnostyki. Na pewno bym nie "dawała sobie" spokoju, bo można przegapić coś ważnego.
    • megulenka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 18:07
      Przepraszam, córka ma dokładnie 71,5cm wysokości- wiem, niewielka pociecha. Na siatkach WHO jest dokladnie na 3 centylu wzrostowo i wagowo.
      • juuuu7 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 18:26
        Dla mnie bardziej od wagi niepokojacy by byl niski wzrost-i na pewno przebadalabym dziecko pod tym katem.
      • rulsanka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 19:39
        To zdecydowanie nie jest pociecha, niski wzrost jest bardziej niepokojący od niskiej wagi. Diagnostyka konieczna.
    • sadzka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 14.12.15, 21:42
      W Twoim przypadku poszłabym do gastrologa.
      Moja córka z powodu niskiej wagi (7,6 kg w wieku 13,5 miesiąca - między 3 a 5 centylem WHO) trafiła do gastrologa, tam została zbadana pod kątem celiakii, miała też zrobioną morfologię krwi + poziom żelaza. Wszystko było ok poza żelazem, ale lekarz stwierdził, że niskie żelazo to wina najprawdopodobniej tego, że w czasie badania była chora. Tak czy inaczej dostała żelazo, które miała brać przez miesiąc. Mam zgłosić się za rok na ponowną wizytę.
    • paulinus2001 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 15.12.15, 09:41
      Dziewczynka w wieku 16 m-cy o wadze 7,5kg i wzroście 71cm jest POZA siatką centylową WHO dostępną na stronie Instytutu Matki i Dziecka. Siatki WHO to siatki średnie dla całego świata, a należy wziąć pod uwagę, że przedstawiciele rasy żółtej, która stanowi jednak znaczną część naszego świata, są niżsi od przedstawicieli rasy białej dlatego też siatki te zaleca się do stosowanie jedynie u dzieci do 5 roku życia, gdyż wtedy różnice nie są jeszcze tak duże. Siatki centylowe w książeczkach naszych dzieci są to stare siatki powstałe na początku lat 90-tych, a wtedy nie było jeszcze problemu grubiejącego społeczeństwa. Zresztą cały świat tyje nie tylko Polska. Wg mnie dziewczynka wymaga diagnostyki przyczyny niedowagi i niskiego wzrostu.
      • ela.dzi Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 15.12.15, 11:41
        Siatki w książeczkach odzwierciedlają głównie dzieci na mm, zostały stworzone przez IMiD i nie mają nic wspólnego z prawdziwymi siatkami WHO. Dobrze, że mój pediatra nigdy się nie sugerował siatkami książeczkowymi, bo pewnie dawno kazałby mi dokarmiać dziecko.
        • paulinus2001 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 15.12.15, 12:38
          Siatki centylowe nie są tworzone przez IMiD. Pisałam, że na stronie IMiD są dostępne siatki centylowe WHO, które zresztą IMiD zaleca w stosowania dla dzieci do 5 r.ż. Siatki centylowe nie dotyczą tylko dzieci karmionych mm, tylko są wynikiem badań statystycznych przeprowadzonych na losowej, reprezentatywnej próbie danej populacji. Nie pisz bzdur o rzeczach o których nie masz pojęcia!
          • ela.dzi Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 15.12.15, 13:43
            www.mp.pl/artykuly/13755
            Najważniejszy fragment :

W Polsce w roku 1999 opublikowano "Siatki centylowe do oceny rozwoju somatycznego dzieci i młodzieży" Palczewskiej i Niedźwieckiej z Instytutu Matki i Dziecka (rys. 1.–6.). Zostały one opracowane na podstawie danych z badań przekrojowych, obejmujących ponad 6000 dzieci z Warszawy w wieku od 1. miesiąca życia do 18 lat. Siatki centylowe opracowano dla następujących cech antropometrycznych: wysokości i masy ciała, obwodu głowy oraz wskaźnika względnej masy ciała (BMI) dla obu płci (rys. 7.). W roku 2001 te same autorki opublikowały "Wskaźniki rozwoju somatycznego dla dzieci i młodzieży warszawskiej", których podstawę stanowiły powyższe dane.[5] Opracowanie to zawiera charakterystyki liczbowe cech oraz ryciny przedstawiające siatki centylowe 15 cech i 17 obliczonych na ich podstawie wskaźników. Jest to najbardziej aktualne tak obszerne opracowanie podstaw oceny rozwoju somatycznego dzieci i młodzieży w Polsce.

Więc nie gadaj bzdur, że te siatki to są siatki WHO. Coraz mniej kobiet karmi piersią, więc dlatego te normy dotyczą głównie dzieci karmionych mm. Skąd byłyby takie rozjazdy z siatkami WHO ?
            • aneta.pawliczuk Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 03.01.16, 17:05
              Siatki centylowe WHO

Siatki te stanowią narzędzie uniwersalne, obowiązujące na całym świecie. Powstały one w sposób nietypowy - na podstawie pomiarów antropometrycznych wykonywanych przez 5 lat w grupie 8500 dzieci z różnych stron świata. Dzieci te miały zapewnione optymalne warunki rozwoju począwszy od okresu prenatalnego, wszystkie były karmione piersią w okresie niemowlęcym, wszystkie były też oczywiście zdrowe. Po pięciu latach obserwacji uzyskano wyniki zaskakujące - dzieci z różnych grup etnicznych, z różnych rejonów świata (ze wszystkich kontynentów!) - rosły w niemal identyczny sposób!
              W ramach tego projektu wyrózniono program Ola i Olaf
              Siatki centylowe OLA/OLAF

Siatki te zostały wygenerowane na podstawie danych uzyskanych w ramach dwóch projektów badawczych: OLA i OLAF. Badaniami objęto dzieci z całej Polski w wieku od 3 do 18 lat, dobrane w sposób losowy. Siatki zostały opublikowane w 2013 . Ich wyniki nie sa jednak powszechnie dostępne.

siatki-centylowe.dietetykdladzieci.pl/ - a tu najnowsze dane WHO z interpretacją
    • an.16 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 15.12.15, 11:32
      Na początek przestań ja cycem zamulać.
      • rulsanka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 15.12.15, 11:46
        To akurat bardzo szkodliwa rada. Jeśli dziecko ma jakieś problemy z trawieniem, nietolerancje pokarmowe czy inne zaburzenia, to mleko jest najlepiej przyswajalnym, kalorycznym produktem. Z tego co pisze autorka, dziecko więcej je a zarazem nie przybiera od "jakiegoś czasu" i równocześnie wspomina, że ostatnio ograniczyła kp. Tak więc brak przybierania wydaje się skorelowany z ograniczeniem kp.

W ogóle co to znaczy "zamulać cycem" ? Co zamulającego jest twoim zdaniem w pokarmie kobiecym?
        Zdrowe dzieci na cycku rosną jak na drożdżach, wagowo może są w dolnej normie (ale normie, nie tak jak tutaj), natomiast wzrostowo są już w środku siatek. Wiadomo, że w 2 rż dziecko nie je samej piersi, ale mleko jest nadal ważne.
        • megulenka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 15.12.15, 12:38
          Akurat wzrostem to się nie martwię gdyż maź ma 167cm, teściowa 155cm, siostra męża 165cm. Ja mam 168cm, wiec rodzinnie może być niska. Dziecko znajomych młodsze tylko o 1 dzień jest takiego samego wzrostu.
          Najbardziej ta waga mnie dręczy, ale słabo przybierała nawet jak często karmiłam piersią.
          No nic, pozostaje mi tylko zrobić badania.
          Dziękuje za pomoc.
          • rulsanka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 15.12.15, 14:14
            Wzrost nie jest problemem dopóki znajduje się w siatkach. Jeżeli spada poniżej 3 centyla, w siatkach polskich a tym bardziej who, które są łagodniejsze, to jest powód jak najbardziej do zaawansowanej diagnostyki. O ile niedobory wagi po zdiagnozowaniu i leczeniu nadrabia się błyskawicznie, to niedobory wzrostu już nie są łatwe do odrobienia.
          • bergamotka77 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 19.12.15, 23:22
            akurat 168 czy 165 cm dla kobiety to nie jest taki niski wzrost, twoj maz rzeczywiscie jest bardzo niski ale corka strasznie mala i chuda. Ja bym zrobila kompleksowe badania...Nie pomoge bo moje dzieci kolo roku wazyly ze 12 kg ale urodzili sie majac 4 kg i 3,5kg i tyle co twoja corka mieli zanim skonczyli pol roku. Ily miala wzrostu i ile wazyla po urodzeniu twoja corka? To wczesniak?
    • alpepe Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 16.12.15, 11:52
      Jak rodzice mali, to po kim dziecko ma być duże? No właśnie. Ja bym dla świętego spokoju ją obadała. Sama przechodziłam męki z córką, która w wieku kilku miesięcy wyglądała jak te dzieci z Etiopii, tylko bez wzdętego brzucha, ale ona zawsze była wysoka/normalna. U mojej w końcu nic nie stwierdzono.
      • anetam1984 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 16.12.15, 23:45
        A poziom wit d jej sprawdzalas?
    • smoczy_plomien Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 19.12.15, 23:09
      Moja córka też jest bardzo drobna, na 16 mcy ważyła 7.8kg, wzrost 76cm. 7.5kg to faktycznie mało. Czy Twoja córka nie ma jakichś alergii?

U mnie to wygląda tak, że oboje z mężem jesteśmy wysocy, więc teoretycznie i ona powinna być wysoka. Nasza pediatra uspokajała, że dziecko jest pogodne i nie choruje, więc wg niej taka uroda.

Mieliśmy bardzo długi przestój wagi, od 8. do 16. mca córka przybrała zaledwie 300g z 7.5 do 7.8kg i przez ten czas miałam straszne huśtawki nastrojów, od "to przecież nie może być okej" do "pediatra musi się na tym znać". Robiliśmy badania z krwi oraz kał na stopień strawienia - bo nasza córka pożera ogromne ilości jedzenia, ale oba badania wyszły OK. Aż tu nagle przez 2 miesiące przybrała 1kg! i na 18 miesięcy ważyła 8.7kg. Teraz się uspokoiłam, córka też wyraźnie zaokrągliła się na twarzy, chociaż nadal na zdjęciu grupy żłobkowej jest najmniejsza, mniejsza nawet od dzieci o kilka miesięcy od siebie młodszych. Z tym, że u nas niestety są alergie: skaza białkowa, alergia na jaja i ostatnio zauważyliśmy reakcje skórne na cytrusy. Stąd mój trop jest w nieprawidłowym przyswajaniu. Póki co nie diagnozujemy dalej.
      • megulenka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 21.12.15, 14:15
        Słuchajcie zrobiłam zalecone przez pediatrę badania tzn. morfologię krwi, poziom żelaza, TSH i FT4 oraz przeciwciała przeciw tkankowej transglutaminazie IgA (na celiakię) i wszystko wyszło prawidłowo.
        Alergii stwierdzonych nie ma, nie ma też innych objawów które mogłyby wskazywać na alergię- żadnych skórnych zmian, biegunek, nadmiernych gazów itp.
        Idziemy w styczniu na kolejną wizytę do lekarza, nie wiem już co wymyśli. Na razie kazała podawać codziennie jajko, bo tylko hematokryt ma w niskiej normie.
        • anetam1984 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 21.12.15, 18:59
          Sprawdz jej poziom wit d koniecznie
          • megulenka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 21.12.15, 23:05
            Ok, ale dostaje codziennie witaminęD, czy mimo to możliwe że ma niedobór?
            • anetam1984 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 22.12.15, 00:49
              Jesli podajesz 400 jednostek to jwst bardzo mozliwe,ze ma niedobor i to pewnie jeszcze te typu twist off. Moja pediatra mowi ze najlepiej stosowac krople, ktore sa zarejestrowane jako lek,a nie te suplementy diety.
              • 3-mamuska Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 23.12.15, 02:24
                Moja młoda taka była, drobna malutka.
                Na roczek ważyła 8.5 kg waga urodzeniowa to 3.4, w wieku 18 miesięcy skończyliśmy przygodne z pieluchami na rozmiarze 3.
                Pozniej zawsze była szczupła malutka, drobna.
                Teraz ma 12 lat i zaczyna dojrzewać powoli nabrala kształtów.
                Mysle ze po prostu taka uroda nie wszczycy musza byc wielcy i grubi. Zwłaszcza przy drobnych rodzicach.
                • rulsanka Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 23.12.15, 10:01
                  8,5 kg to normalna waga dziewczynki w wieku roku, mój syn tyle ważył jak miał rok i to też jest norma dla chłopców. Dolna, ale norma.
    • kropkaa17 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 23.12.15, 14:45
      Moje dzieci tez takie drobne od urodzenia. Na 14 miesiecy- 7,6kg. Potem to przybieranie.troche sie poprawilo i na 2 lata 9,5 kg, 3 lata - 11 kg. Syn teraz 5 lat i 13,5 kg. Badania ok. Moze i u was taka uroda.
      • zuzka78 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 01.01.16, 12:00
        Moja córka ma prawie identyczną "historię" wagową: urodziła się z wagą 3270, na 15 miesięcy miała 7600, na 2 lata 9500, teraz ma 2,5 roku i waży 10 kg. Mam nadzieję, że na 3 lata będzie choć 11 kg. Lekarz macha ręką i każe się nie martwić, bo wzrost i rozwój są w porządku. Karmiona wciąż piersią (w tyg ok 3 razy na dobę, w weekend nieraz i 7). Ma umiarkowany apetyt - czasem wciąga jedzenie jak odkurzacz, a czasem nie chce jeść w ogóle. Rzadko choruje, przez 1,5 roku chodzenia do żłobka opuściła 19 dni, w tym miała ospę. Też się zamartwiam tą wagą i doszukuje Bój wie czego sad
        • anetam1984 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 07.01.16, 19:28
          2,5 roku i karmienie piersia? I to jeszcze w weekendy 7 razy?
          • jak-kania-dzdzu Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 07.01.16, 21:32
            A co jest takiego dziwnego w karmieniu 2,5 letniego dziecka?
    • thordis2 Re: Niedowaga 16 miesięczna dziewczynka 02.02.22, 23:25
      Dzień dobry, wiem że minęło sporo czasu, ale mam obecnie identyczną sytuację. Jak u Pani obecnie to wygląda? Czy mogłabym prosić o maila na adres madeleinez@wp.pl? Z góry bardzo dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka