05.01.16, 10:33
Drogie Mamy! Proszę o radę. Córka 16 miesięcy aktywnie ząbkuje, w tej chwili wychodzą jej dolne trójki, jedna już się przebiła. Wiem, że przy ząbkowaniu różne się rzeczy dzieją, ale czy możliwe żeby taki Nurofen działał tylko 4h albo w ogóle?
Od kilku dni córa budzi się w nocy z histerią... Drze się jakby ją ze skóry obdzierali, pomaga tylko cycuś, ale na chwilę. Wczoraj daliśmy Nurofen i zasnęła, ale dziś nic nie pomagało. Ogólnie jest po przeziębieniu, nie ma gorączki. Może to gardło albo uszy? Ale w takim przypadku jakiś środek przeciwbólowy by przecież pomógł?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Zęby? 05.01.16, 11:48
      Na zęby daje się paracetamol, bo ma lepszy efekt przeciwbólowy przy mniejszych skutkach ubocznych.
      O ile dajesz prawidłową dawkę to nurofen powinien zadziałać i to na długo. Jeżeli silny ból nawraca szybko to konieczne jest obejrzenie uszu przez dobrego pediatrę a najlepiej laryngologa. Przy bólu gardła byłby problem z jedzeniem/piciem.
      • megulenka Re: Zęby? 05.01.16, 13:34
        Właśnie wróciłyśmy od lekarza. Gardło lekko zaczerwienione, ale nie na tyle żeby dać taki efekt bólowy. Do uszu zaglądała, ale miała za duży wziernik i kiepsko widziała, więc dalej nie wiemy.
        Nurofen zawsze działał na zęby, dziwne, że tym razem zawiódł. Dawka prawidłowa, konsultowana z lekarzem.
        Mamy za 2 dni się pokazać do kontroli uszu.
    • babybump Re: Zęby? 05.01.16, 18:05
      Obstawiam przemęczenie
    • alpepe Re: Zęby? 05.01.16, 18:44
      Mój bratanek tak ciężko przechodził każde kolejne zęby, że musiałam na prośbę bratowej kupować w Niemczech niby homeopatyczne czopki Weleda na ząbkowanie. W składzie same substancje narkotyczne, nawet jeśli w dawce hoemeopatycznej. Tylko to skutkowało.
      Natomiast moje córki zwykle były wtedy solidnie zakatarzone i gorączkowały.
      • megulenka Re: Zęby? 05.01.16, 21:17
        Babybump jak to przemęczenie? W sensie ząbkowaniem czy ogólne?
        • babybump Re: Zęby? 05.01.16, 21:40
          ogólnie
    • izasmile Re: Zęby? 05.01.16, 21:39
      U nas zawsze pomagał paracetamol ale w czopkach. Niektórzy stosują żele na dziąsła. Nie wiem czy to pomaga, ale można spróbować.
    • san_vito Re: Zęby? 06.01.16, 20:49
      Uszy sa prawdopodobne. Wyzej glowe unies, albo lozko. Tylko nurofen na uszy by zadzialal. Dawaj nurofen co 8h przez 3 dni.
      • rulsanka Re: Zęby? 06.01.16, 20:56
        Nurofen na bakteryjne ucho działa bardzo krótko, tzn. już po 4 godzinach albo wcześniej jest nawrót silnego bólu.
        • megulenka Re: Zęby? 06.01.16, 21:19
          Sytuacja juz się wyjaśniła- kolejny wirus. Jest katar, kaszel, ale wczorajsza noc w porządku. Daję na zmianę nurofen i paracetamol. Dzisiaj ostatni raz paracetamol był o 7 rano i do wieczora było ok. Na noc dałam jeszcze nurofen.
          Ehh z jednej choroby w drugą dosłownie, a właśnie się adaptujemy w żłobku i nici bedą z tego w najbliższych dniach.
    • koniczy-nka Re: Zęby? 08.01.16, 12:42
      U nas przy ząbkowaniu i tego typu atrakcjach pomagała Camilla - do kupienia w aptekach. To są takie mini ampułki homeopatyczne, które uspokajają dziecko i uśmierzają ból. Poleciła nam kiedyś pediatra i to był strzał w dziesiątkę.
    • megulenka Re: Zęby? 09.01.16, 17:40
      W tej chwili córka ma spory mokry kaszel, ostatniej nocy tak kasłała że nie spaliśmy wszyscy. Czy jest coś co można na noc podać takiemu małemu dziecku żeby się wyspało? Ma rok i 4 miesiące.
      • rulsanka Re: Zęby? 09.01.16, 20:26
        Najlepiej nebulizacja z soli fizjologicznej, 2-3x dziennie po 4-5 ml. Jeśli jest nieodkrztuszona wydzielina, to na noc posmarować maścią rozgrzewającą i oklepać plecki w pozycji leżącej lekko głową do dołu.
        Kaszel w nocy częściej pojawia się gdy w domu jest za ciepło, czasem wystarczy przewietrzyć i problem znika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka