anoczek 06.10.04, 12:49 Mam pytanie: Od kiedy uczyć dziecko siusiania do nocnika. Moja córeczka ma za parę dni roczek. Czy to właśiwy czas na naukę. Pozdawiam wszystkie mamusie Mama Ani Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzenalach Re: Nocnik - od kiedy uczyć 06.10.04, 14:21 Witaj, Moim zdaniem to jeszcze za wcześnie, oczywiście jeśli córeczka ma z tego radochę to czemu, nie. Dzieci dopiero gdy ukończą 18m można uczyć wołania siusiu, bo wtedy właśnie zaczynają trzymać zwieracze (tak Mi mówiła pediatra). Możesz spróbować, ale jak nie będzie chciała to nic na siłę, bo się zniechęci i długo nie będzie chciała wołać. Moją córcie nauczyłam jak miała 19m. A zaczynałyśmy miesiąc wcześniej, trzeba dużo cierpliwości, czego i Tobie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2003 Re: Nocnik - od kiedy uczyć 06.10.04, 14:36 Ja moich chłopców (18m-cy) tak naprawdę zaczęłam wysadzać na nocniczek jak skończyły 16-17 mc-y. Na poczatku było trudno. Ale ich absolutnie do niczego nie zmuszałam. Tak im się to teraz spodobało - że chcą siadać na nocniczku co 10 minut.;_) Ale to jest wielki sukces. Wcześniej nie ma sensu - bo dziecko nie potrafi jeszcze kontrolować jelit i pęcherza moczowego. Grunt to nie robić nic na silę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: Nocnik - od kiedy uczyć 06.10.04, 14:35 Roczne dziecko mozna juz nauczyc na nocnik robic kupkę. Jesli tylko oddaje stolec o stałej porze dnia. Po prostu sadzasz dziecko wtedy na nocniczku (oczywiscie po przyzwyczajeniu dziecka do nowego przedmiotu, trzeba dac mu kilka dni na obejrzenie, na zabawe nocnikiem), a jeszcze lepiej, zeby dziecko zobaczyło inne małe dziecko w tej sytuacji. Trzeba powtarzac eee i czasem pomaga połaskotanie w okolicy odbytu. Jak sie uda to nagrodzic oczywiscie, ja dawałam herbatnik za siedzenie, dziecko wtedy chetnie siedziało i nie uciekało. Oczywiscie nie bedzie jeszcze współpracowac, czyli wołac. Nawet jesli na widok nocnika bedzie powtarzało eee, to nic nie znaczy, to jeszcze nie jest wołanie tylko dziecko się cieszy, ze wie jak nazywa sie nocnik. Sisi - podobnie, ale duzo pózniej. Jesli dziecko na widok nocnika mówi sisi, to nie znaczy, ze woła, ze rozumie o co chodzi. Dlatego nie mozna sie gniewac i wyobrazac sobie, ze złosliwie nie woła, bo ono jeszcze nie rozumie, ze robi siusiu. Słowo sisi - to dla niego nazwa nocnika. Ale czestym wysadzaniem około 15-18 miesiaca mozna osiagnąc, ze pielucha bedzie prawie zawsze sucha, bo dziecko w tym wieku robi juz duzo i rzadziej. Jesli jest ciepło w mieszkaniu lub lato, to dobrze pozwolic dziecku biegac bez pieluchy, tylko w łatwych do zdjecia majteczkach. Szybciej pojmie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: Nocnik - od kiedy uczyć 06.10.04, 14:41 Powinno sie zaczynac nie wczesniej jak kiedy dziecko ma 18 miesiecy. Powinno byc swiadome tego , ze sie zalatwia, czuc parcie ( moj 17 mies nie czuje jeszcze), po drugie powinno potrafic zdjac sobie samo spodnie, majtki , po trzecie powinno potrafic zakomunikowac Tobie, ze potrzebuje. Oczywiscie mnostwo jest w Polsce nadgorliwych matek, ktore zaczynaja wczesniej, ale na szczescie coraz wiecej ludzi wie, ze powinno sie poczekac. a zaczekam do skonczenia przez synka 2 roku zycia i wtedy zobacze czy nadal czekac czy nie. Norma jest rozpoczecie nocnikowania miedz 18 a 36 miesiacem zycia dziecka. Pozdrawiam i zycze duzo zdrowego rozsadku )))))) Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
lulka77 Re: Nocnik - od kiedy uczyć 06.10.04, 14:44 Witaj, czytałam kiedys opinie matek na tym forum i sa takie które wysadzały dzieci juz w 6 m-cu (uprzednio wsadzając nózki dziecka do ciepłej wody) na nocnik. Uważam, że to za wczesnie. Mój synuś ma 2 lata i 3 miesiace i siusia do nocnika, w nocy zakładam mu pieluszkę. Zaczynalismy jak miał ok 1,5 roku, ale to nic nie dało. A potem w wakacje jak skonczył 2 lata- i "zaskoczył". Teraz tylko kupke robi do pieluchy, bo nie lubi siedzieć tylko stac podaczas wyprózniania. Trudno- na to tez przyjdzie odpowiedni moment. (oczywiście nalegam i pytam, ale nie zmuszam) Wszystko co robione wbrew dziecku i na siłę nie jest dobre. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anoczek Re: Nocnik - od kiedy uczyć 07.10.04, 14:00 Chyba z tym nocnikiem poczekam jeszcze z rok. Dziękuję mamusiom Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: Nocnik - od kiedy uczyć 07.10.04, 14:13 aha i jeszcze jedno. oprócz tego co napisała kingaolsz to chciałam dodać że jednym z wyznaczników czy Twoje dziecko jest gotowe na nocnikowanie to jest fakt czy ma pieluszkę suchą po nocy/drzemce. Jeśli jest sucha/lekko mokra, to znaczy że może nadszedł czas. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka25 Re: Nocnik - od kiedy uczyć 07.10.04, 14:26 Kochane mamy , musicie same spróbować i zobaczyć. Moja niunia niedawno skończyła rok, i też sobie myślałam, nie będę się wygłupiać choć byłam strofowana przez teściową, szwagierkę etc. Ale pomyślałam sobie że spróbuję w końcu mam czas trochę mogę potrenować (siedzę w domu z młodą). No i raz usiadła (miała około 11m) płacz, wzrok z wielkim wyrzutem. No to potem za tydzień, i tak próbowałam, że teraz Amelcia wali kupsko do nocnika, bez ceregieli nie zwiewa mi z niego (siedzę i bawię się z nią)i jestem pewna że kojarzy do czego służy, (prawie zawsze siedzenie kończy się sukcesem, oczywiście jak jest taka potrzeba) bo zawsze pokazuję jej co zrobiła, biję brawo i chwalę. Także trzeba spróbować a nóż (jak było u mnie) załapie, i w tedy można być dumnym. Ale nigdy nic na siłę bo może akurat dla któregoś ze szkrabów jest jeszcze za wcześnie. Powodzenia i całuski. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia152 Re: Nocnik - od kiedy uczyć 10.10.04, 22:47 to przyszło samo miesiac przed ukończeniem dwóch let, przez dwa, trzy dni sikała tak jak stała mówiła fuj, a potem nauczyła się. Myślę że nic na siłę , kiedyś tak czy siak przestanie sikać w pieluchy, Odpowiedz Link Zgłoś