Dodaj do ulubionych

Wasze sposoby na USYPANIE

29.10.04, 10:41
Witam!
Pomyślałam sobie, że mogłybyśmy podzielić się sposobami na usypianie dzieci w różnym wieku - szczególnie w dzień, bo na noc bardzo pomaga rytuał. Mój Szymon ma 8 miesięcy i od dawna mam z tym problem. Długi czas zasypiał na dworze, ostatnio zaczął w domu, ale tylko wtedy, gdy w odpowiednim momencie przystawię go do piersi. Mój wkład w ten wątek jest zatem bardzo mizerny, ale może Wy macie jakieś pomysły? smile
Pozdrawiam!
Joanna
Obserwuj wątek
    • dziunia_f Re: Wasze sposoby na USYPANIE 29.10.04, 13:37
      Poki karmilam Malego piersia (16 miesiecy) zasypial przy swoim "cy"smileNiania
      zwykle usypia go w dzien w wozku i przenosi do lozeczka.A po odstawieniu od
      piersi,po wieczornej kapieli klade sie z synkiem do lozka (spimy wciaz
      razem),czytam mu ksiazeczki (uwielbia Pana Kuleczke),przytulamy sie,tarmosimy i
      w koncu wtulony we mnie zasypa.Uwielbiam te nasze wieczorne rytualysmilePozdrawiam
      • monika.pap Re: Wasze sposoby na USYPANIE 29.10.04, 13:53
        Starsze dziecko Natalie juz teraz usypiam czytajac jej bajke,spiewajac
        kolysanki lub glaszczac.Prawie cale swoje zycie spi sama w luzeczku tylko ciaze
        spala ze mna bo niemialam sily do niej wstawac w nocy.
        A z synem bylo gorzej od samego poczatku.Duzo plakal malo spal i usypiany byl w
        lezaczku z koleczkami a potem przemoszony do luzeczka.Od miesiaca zasypia
        sam.Najpierw nauczylam go zasypiac wieczorem a potem w dzien,wiec problemu juz
        niemam ale co sie nameczylam zanim sie maly nauczyl to ju moje.

pozdrawiam i zycze wytrzymalosciMonika mama Natali i Jakuba.
        • tjoanna do Moniki.pap 29.10.04, 14:50
          Ale JAK nauczyłaś synka samodzielnego zasypiania w dzień? smile I w jakim jest wieku?
          • monika.pap Re: do Moniki.pap 30.10.04, 09:12
            Jakub ma teraz 10 mies.i juz dobry miesiac zasyoia sam.Przedewszystkim to ja
            dojrzalam do tego zeby jego nauczyc i sie zaparlam.Zaczelam od wieczornych
            rytualow mycie,jedzenie,picie,gaszenie swiatel i puszczalam mu kolysanki.Maly
            na poczatku bardzo plakal ale ja nielecialam do niego odrazu tylko tok co 5
            min.i za karzdym razem wydluzalam ten okres.Zaklinaczka stosuje matode
            podnoszenia i kladzenia,ja go nie podnosilam tylko kladlam i wychodzilam.Po
            paru dmnach malutki juz nierobil takich chisteri bo wiedzial ze nic nie
            zyska.Nie zasypial odrazu ale juz nieplakal,a ja co jakis czas wchodzilam i go
            kladlam.Z dniem juz bylo latwiej,bo wiedzial ze jak go klade glaskam to czas na
            drzemke i nawet nieprubowal tak plakac jak przy nauce wieczornego zasypiania.

Sory za chaotyczne opisywanie ale to nielatwo w kilku zdaniach opisac jak
            nauczylo sie malucha zasypiania.Jak masz pytania to pisz na gg 8883531 lub na
            adres; monika.pap@interia.pl
    • mamcia-2003 Re: Wasze sposoby na USYPANIE 30.10.04, 16:38
      Moja Emi karmiona do 4 miesiąca piersią zawsze przy niej usypiała. Po
      odstawieniu rytuała:
      - po butli odkładanie do łóżeczka
      - smoczek
      - pilucha tetra "na twarz"
      - przytulanka - pozytywka (już druga, bo pierwsza się popsuła)
      Przyznam, że moja niunia jest kochaniutka i nigdy nie miała problemu z
      zasypianiem. Dodam tylko, że od czasu jak jest z opiekunką (ma niecały roczek),
      kiedy przychodzę z pracy i ona śpi w dzień to czasem płacze i chce sasnąć na
      rąćżkach, ale trwa to sekundę, przytuli się i już śpi!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka