wartowniczkanocy 26.02.26, 20:58 Hej mam problem z synem. Lat 14 i od niedawna zaczął moczyć się w nocy. Nie wiem co robić, prania jest strasznie dużo a ja już nie daje rady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nida21 Re: Moczenie nocne 27.02.26, 11:10 Moczenie nocne /oprócz chorób układu moczowego/ może być spowodowane przeżywaniem przez syna ciągłego stresu, np. tego związanego ze szkołą, jak i stresu domowego. Czy w Twojej Rodzinie są jakieś konflikty?. Np między Tobą, a mężem? Pomyśl nad tym, co miałoby taki stresogenny wpływ na syna. Syn na pewno jest bardzo wrażliwy emocjonalnie. Fakt moczenia się w nocy jest także dla niego przykry i niekomfortowy. Nie krzycz na niego z tego powodu, bo to jeszcze bardziej pogłębi jego stan. Tymczasem może zastosujcie pampersy dla dorosłych do czasu ustania problemu. Nie możesz też robić mu przykrości i informować innych o jego spaniu w pieluchach. Skoro zdecydowałaś się napisać o swoim problemie, to wiem, że bardzo zależy Ci na dobru syna. Odpowiedz Link Zgłoś
wartowniczkanocy Re: Moczenie nocne 27.02.26, 20:44 Konfliktów żadnych nie mamy, nie mam zamiaru na niego krzyczeć. Wiem że to nie jest jego wina. Boję się jednak że na hasło pampersy będzie wielka awantura Odpowiedz Link Zgłoś
nida21 Re: Moczenie nocne 27.02.26, 21:43 Ale to tylko na czas snu. Nikt nie musi o tym wiedzieć. Zaoszczędzisz na praniu. Porozmawiaj z nim spokojnie w cztery oczy, że to tylko rozwiązanie tymczasowe i czasem tak bywa. Sam też w nocy będzie miał większy komfort. Skoro, jak piszesz "konfliktów żadnych nie mamy" rozumiem, że w domu. Musisz dotrzeć do problemu, który go dręczy, a o którym on nie mówi lub nie chce powiedzieć. Przypomnij sobie jego wcześniejsze zachowanie sprzed nocnego moczenia się, treść tego co mówił, obawy, strach przed czymś lub przed kimś. Ty go najlepiej znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
keriss7aman12 Re: Moczenie nocne 01.03.26, 11:00 Ale co nie byłaś z tym u lekarze? Miał jakieś inne dolegliwości w swoim życiu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wartowniczkanocy Re: Moczenie nocne 02.03.26, 13:49 Innych dolegliwości nie ma. Do lekarza został zapisany ale w między czasie szukam sposobu jak założyć mu pieluchy Odpowiedz Link Zgłoś
keriss7aman12 Re: Moczenie nocne 02.03.26, 14:34 Gdybym był na twoim miejscu to użył bym pieniędzy albo prezentów. Coś za coś. Masz tylko jedno dziecko? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nida21 Re: Moczenie nocne 02.03.26, 15:57 Moim zdaniem przekupywanie syna pieniędzmi lub prezentami to nie jest dobry pomysł. Ma 14 lat więc powinien zrozumieć, że problem jest poważny, a wtedy, gdy są problemy każdy z nas musi poświęcić odrobinę swojego komfortu codziennego w imię oczekiwanej poprawy zdrowia. Lekarz prawodpodobnie także doradzi stosowanie bielizny chłonnej. W ciągu dnia będzie zakładał normalną bieliznę, a na noc ochronną. Połóż mu w pokoju worek plastikowy, do którego niech sam wkłada zużyty pampers, który sam powinien wyrzucać, żeby się nie krępował. Spokojna rozmowa, przedstawienie mu sytuacji także z Twojego punktu widzenia, kładzenie nacisku na to, że to nie na zawsze, a tylko na krótki czas i jednocześnie pokaż mu taką bieliznę chłonną /wcześniej przez Ciebie zakupioną/ żeby od razu wiedział jak to wygląda z praktycznego punktu widzenia. Rozmowa teoretyczna bez pokazania tej bielizny może go bardziej zdenerwować. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś