kropka251 05.01.05, 17:33 Czesc mam pytanie jak wyglada u waszych dwulatkow dzienny jadlospis bo moja mala wlasnie zrezygnowala w butli grysiku rano i na noc(dojrzala))) wiec ile posilkow dziennie wasze dwulatki jedza i ile waza i maja wzrostu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linka555 Re: Menu dwulatka 05.01.05, 18:23 Zuzia ma 2l 5m ,ok 98 cm i waży ok 14 kg. śniadanie: miseczka płatków (zwykłe kukurydziane albo Frutina albo Kangusy alibo Cheeriosy, itp.) z mlekiem 2% lub więcej z kartonika, podgrzane w mikrofali II śniadanie: jakiś owoc(jabłuszko, gruszka, banan, 2 mandarynki albo pomarańcza)+ actimel pom. obiad:talerz zupki z mięsem drobiowym (np. ogórkowa, rosół, pomidorowa, żurek, grochowa, itd.)zupa rybna z kaszką manną. Rzadko kiedy je wtedy II danie. albo ryba gotowana na parze z ziemniaczkami (też na parze), gulasz z dowolną kaszą albo z makaronem, placuszki z jabłkami. Jeśli chodzi o surówki, najczęściej jest to ogórek kiszony, bo jestem leniwa i nie zawsze chce mi się trzeć marchewkę. deser: monte albo danonek albo jakiś owoc kolacja: kupna kaszka manna z sosem albo ryż Zotta albo serek homo Danona albo ŚniaDanio albo inny serek czy jogurt, a ostatnio kanapka (jakieś ziarniste albo ciemne pieczywo z masłem i albo serem żółtym albo plasterkirm szynki i pomidora bez skórki) + szklanka kakao. na noc butelka wody (Żywiec) Pozdrawiamy, lina i Zuza Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga Re: Menu dwulatka 05.01.05, 18:52 Martynka ma 2,5 roku. Rano jak mamy mało czasu je kaszkę mleczną nestle lub bobowita, a kiedy zostajemy w domu to np. jajecznica, serek wiejski (który uwielbia) albo kanapka. Potem jakaś przekaska w postaci np danonka. Około południa sama domaga się butelki z mlekiem ok 120ml ( Junior np. waniliowe albo z miodem). O 14 zupka z mięsem wtedy drugiego dania tylko odrbonina, na deser owoce ( w słoiczku albo jabłko, banan ), kolacja kaszka ok 220 ml . Od urodzenia mała ma apetyt i nie trzeba jej do jedzenie namawiać, muszę uważać na to co je bo nie chcę potem walczyc z nadwaga a waży niemało bo ok 18 kg na szczęście wzrost idzie u niej z wagą w parze. Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: Menu dwulatka 06.01.05, 12:28 Mój syn od dawna nie chce kaszek. Szczególnie rano, bo wieczorem czasem jakaś owsianka na modyfikowanym przejdzie. Jest za to wielkim wielbicielem mleka i dużo go pije. Potrafi obalić nawet dwa kubki. Daje mu tylko modyfikowanee lub sojowe. A śniadanie je w dwóch częściach - pierwsze i drugie - pierwsze to taka lekka przegryzka (wstaje b. rano....) - różne to są rzeczy: ser żółty, banan, awokado, chlebek, mleko sojowe. Potem konkret - parówki sojowe (nie jemy mięsa), jajecznica. Obiad to zupa + drugie - w sumie to samo, co my. Kolacja - wariacje nt śniadania, lub coś w rodzaju naleśników. No i mleko, ale tylko jak sobie zażyczy. Poza tym lubi różne "dziwne" rzeczy, jak oliwki, ogórki kiszone itp. Nie znam dokładnych 'wymiarów'. Wzrost ok 94, waga 14. Na noc woda. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pyzuni Re: Menu dwulatka 06.01.05, 13:01 Karolina - 25 miesięcy, raczej niejadek, alergik, ciężko przekonać ją do nowych potraw: Sniadanie (ok. 8.00)- kanapki (z szynką, żółtym serem, pieczonym schabem lub parówka). Niestety nie jada jajek w żadnej postaci. Potem jakieś owoce (jabłko, gruszka) lub jogurt czy serek waniliowy, czasem kawałek drożdżówki na spacerze. ok. 12 - 200 ml kaszki na Bebilonie pepti. ok. 15 - zupa (z posiekanym mięskiem), lubi chyba wszystkie rodzaje. ok. 16.30 - drugie danie (kotleciki z piersi kurczaka, duszone mięsko z warzywami, spagetti, lub dania bezmięsne - naleśniki, kopytka, pierogi) Potem znowu jakiś owoc, a przed kąpaniem bułeczka z twarożkiem lub jabłuszkami (taki domowy dżem jabłkowy) i ostatnio pół kubeczka kakao. ok. 21 - znowu 200 ml kaszki na Bebilonie pepti. Waży ok. 12,5 kg, 95 cm wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś