Dodaj do ulubionych

nauka siusiania

26.01.05, 20:20
Proszę o podpowiedź. Mojego synka (17 msc) od paru dni sadzam na sedes (na
specjalną nakładkę) bo na nocnik nie chce. Co ile powinnam go sadzać? Dodam,że
w czasie od 9.00 do 12.00 pielucha była pełna a wczoraj tylko raz zrobił siku
do ubikacji i do pieluchy ani razu. Boję się żeby nic mu się nie stało.
Poradżcie bo nie wiem co robić. A może sobie jeszcze odpuścić. Ale siada
chętnie i sam biegnie pod drzwi.
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: nauka siusiania 26.01.05, 21:28
      MOje dziecko (18 mies)po porannej butelce mleka samo wola siusiu albo ee i
      wyciaga nocnik spod lozka. sadzam go i siedzi az mu sie znudzi - zwykle ok 15
      minut. w tym czasie sobie "czyta" ksiazeczki albo sie bawi zabawkami. nie zawsze
      cos zrobi i nie ma to wplywu na sikane w pieluche. na nakladce w ubikaci siedzi
      nie wiece jak 5 minut, bo mu niewygdnie, ale tez zdarza sie zrobic siku albo kupe.
      Mysle, ze nie masz powodow do obaw. Moze po prostu mniej wypil tego dnia. Kacper
      tez czasem ma pieluche napompowana po 1-2 godzinach, a czasem niemal sucha po 4.

• alpepe Re: nauka siusiania 26.01.05, 21:48
      Boże, gdyby maluszki wiedziały jakimi pierdołami przejmują sie ich mamusie, to
      penie sikałyby jak w zegarku. Wrzuć na luz dziewczyno, wszystko dobrze. Mój
      brat jak był mały w ogóle nie chciał sikać do nocnika a wtedy nakladek nie
      było, więc trzeba było dziecko przytrzymywać do sikania. To był dopiero
      problem. Nie martw się a nocnika nie chowaj, jeszcze synek bedzie chciał sikać,
      tak dla odmiany, zobaczysz smile
      I najważniejsze: NIE ODPUSZCZAJ SOBIE!. Bardzo dobrze robisz z odzwyczajaniem
      od pieluchy, tylko, że to będzie trwało miesiącami, ale się nie załamuj. Moja
      corka była sadzana, najpierw na kupkę jak miała ok. roku, jak miała 22 miesiące
      rozstała się ostatecznie z pieluchą. A najwazniejsze, ze kupkę robiła wyłącznie
      do nocnika.
    • anek.anek Re: nauka siusiania 26.01.05, 23:31
      jak siada chętnie i nie boi się, to nie rezygnujsmile
      a może pytaj, na pewno zna już pojęcie "siusiu"?
      Ja wysadzałam co jakieś dwie godziny, chyba często, ale też młody pije
      hektolitry dziennie. Teraz kiedy już w 100% kontroluje swój pęcherz, sam
      chodzi do łazienki co jakieś trzy godziny. ale nadal pije jak smok.
      • anek.anek P.S. sposób na nocnik 27.01.05, 00:06
        niech zawsze stoi obok kalofryferasmile Mojemu synkowi przeszkadzało to, że jest
        chłodny, a taki z kaloryfera bardzo lubiłsmile
    • zaga25 Re: nauka siusiania 27.01.05, 12:08
      Dzięki wielkie za pomoc.
      Jak go pytam czy chce siusiu to biegnie do ubikacji ale nie zawsze zrobi.
      Wysadzam go co godzinkę ale czasami się spóźnię i już pieluszka jest mokra.
    • ala.julki Re: nauka siusiania 27.01.05, 22:47
      Ja mam córkę 1.5 roku zaczynam ją uczyć siadania na nocnik, z marnym
      skutkiem.Jak już usiądzie to muszę ją czymś zająć bo ucieka jak już ją czymś
      zainteresuję to Czasami siedzi 30 minut i nic,a wstanie i zrobi siku na
      podłogę. Chyba jeszcze nie do końca wie co się dzieje.Nie dawno byłam z pracy
      na szkoleniu gdzie pani psycholog powiedziała,że dziecko dopiero w około 20
      miesiącu dorasta do kontrolowania własnej fizjologii i nie należy przyspieszać
      zbyt wczesnym sadzaniem na nocnik.Układ nerwowy dziecka jest jeszcze nie
      dojrzały. NIe wiem do końca co o tym myśleć bo znam dużo osób, które nauczyły
      dziecko załatwiać się o wiele wcześniej.(wyuczenie czy świadome kontrolowanie?)
    • zaga25 Re: nauka siusiania 28.01.05, 11:14
      To chyba zależy od dziecka. Mojej sąsiadki syn zaczął wołać gdy miał 10 msc. Bez
      wcześniejszych prób sadzania. Ale był cały czas na tetrze. My jesteśmy na
      pampersach. U nas z każdym dniem jest lepiej. Wczoraj nie zmoczył ani jednej
      pieluchy, tylko na noc. Wysadzam go co godzinkę. Ale nie woła.
    • zaga25 Re: ps. 28.01.05, 11:16
      Mojej koleżanki córka siedzi na nocniku bez problemu. Nawet godzinę, ale dopiero
      jak wstanie robi siku na podłogę. Tak wstrzymuje. A jak się cieszy jak zrobi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka