maaharet 30.03.05, 13:01 Czym się różni alba dziewczęca od chłopięcej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: komunia - alby 30.03.05, 15:46 Nie ma różnicy. Jedynie w niektórych parafiach dziewczynki mają długie, a chłopcy krótkie + spodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: komunia - alby 31.03.05, 08:46 Zależy od producenta. W naszym kościele chłopięce były zdobione prostą wstążeczką, dziewczęce wstążeczką w kształcie kwiatków. Dodatkowo dziewczęce były długie, przepasane paskiem, miały wygląd skromnej sukienki. W innych kościołach wyglądały inaczej. Wszystko zależy naprawdę od producenta i tego co zostanie wybrane. U nas przed komunią pokazano nam kilka wzorów, rodzice wybierali (chłopcy mieli krótkie - jak komże ministrantów - moim zdaniem bardziej praktyczne). Ale mimo że wybrano dla dziewczynek i tak najmniej skromne - kilka dziewczynek popłakało się, bo chciały mieć sukienki jak ich koleżanki w innych parafiach. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha33 Re: komunia - alby 31.03.05, 09:27 Mam fajną stronke z albami mozna zobaczyc ale tak jak inne forumowiczki pisza wszystko zależy od producenta. mama-i-ja.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: komunia - alby 31.03.05, 15:09 Możesz szukać, ale sprawdź dokładnie jak jest w twoim kościele. U nas był konkretny producent (może znajomy księdza?) i on miał kilka wzorów. Mogliśmy wybierać wśród wzorów, a nie producenta. A lepiej żeby dzieci miały podobne stroje do innych, bo inaczej może być dziecku przykro. Ksiądz pewnie problemów nie zrobi, ale po co dziecko ma czuć się inne? Odpowiedz Link Zgłoś