Dodaj do ulubionych

4l i nocne sikanie

12.04.05, 12:23
Mam kłopot z moim 4l. Od 1,5 r. w dzień chodzi bez pieluchy, ale w nocy
jeszcze nie kontroluje sikania. Kilka razy próbowałam, ale bez rezulattu.
Teraz od tygodnia śpi bez pieluchy z różnym rezultatem raz sucho raz mokro.
Dziecko przed snem robi siusiu, ograniczam wieczorem picie co mogę jeszcze
zrobić jak postępować. Próbowałam w nocy budzić, ale to zupełnie nie
przyniosło rezultatu. Dziecku nie przedszkadza spanie w mokrym ubranku.
Poradzćie co robić ?
Obserwuj wątek
    • maniakow Re: 4l i nocne sikanie 12.04.05, 12:28
      Czasmi moczenie nocne jest jednym z objawów wady układu moczowego - może warto
      odwiedzić nefrologa.
      Pozdrawiam.
    • e-mamulka Re: 4l i nocne sikanie 12.04.05, 12:31
      Moje dziecko też ma 4latka jak zaczełam uczyć nie sikania w nocy to na początku
      często ją budziłam, teraz już nie budzę, ale czasami siknie w nocy, ja się w
      cale tym nie martwię zawsze pod prześcieradło kładę folię + duży ręcznik i jak
      się zmoczy to ściągam spodenki i kładę pod pupę ręcznik i tak śpi do rana.
      Pozdrawiam
    • bim-bam-bom Re: 4l i nocne sikanie 13.04.05, 11:59
      Nie chodzi mi o to, ze dziecko nagle zaczęlo robić siusiu w nocy. Chciałabym,
      żeby dziecko budziło się kiedy chce się załatwić.
      • jola_ep Re: 4l i nocne sikanie 13.04.05, 13:45
        A ja myślę, że raczej powinno nam zależeć na tym, aby dzicko nie budziło się w
        nocy, a jednocześnie nie sikało smile
        Aby to osiągnąć, trzeba czasu. Najważniejsze to nie zrobić z tego moczenia
        problemu. Ja po prostu podkładałam ręcznik fortte (folię pod prześcieradło), w
        nocy jak był mokry, to wymieniałam na suchy i tyle smile

Przy pierwszej córze próbowałam różnych technik i naukowo opracowanych metod wink
        Np podobno bardzo skutecznej 10 kroków. Robiliśmy też badania. Jak w końcu
        machnęłam ręką na te metody i dałam dziecku święty spokój, to ta zaczęła nagle
        budzić się w nocy, a dwa miesiące później problem sikania w nocy został
        ostatecznie pożegnany wink))

U nas sprawdziło się też wysadzanie śpiącego dziecka w nocy - tylko po to, aby
        łóżko było suche. Synka nie wysadzałam, bo nie lubił. I też wyrósł z nocnego
        moczenia smile (a w wieku 4 lat jeszcze mu się zdarzało)

Pozdrawiam
        Jola
    • saraanna Re: 4l i nocne sikanie 13.04.05, 14:08
      Moje dziecko, prawie 4 lata zawsze siusia zanim pojdzie spac to jest okolo
      18,30 a potem jak sama ide spac (okolo 24,00) to biore dziecko do ubikacji-
      czesto nawet sie nie obudzi tylko siusia przez sen.Nie daje tez jej picia przed
      samym spaniem minimum godzine przed.Moja siostra ma 2 dzieci 5 letnie i 8
      letnie i tez zawsze zanim sama pojdzie spac zaprowadza dzieci do ubikacji.
      • jola_ep Re: 4l i nocne sikanie 13.04.05, 15:18
        > Moja siostra ma 2 dzieci 5 letnie i 8
        > letnie i tez zawsze zanim sama pojdzie spac zaprowadza dzieci do ubikacji.

Rozumiem, że 8 latkę też budzi w nocy i prowadzi do ubikacji? A nie boi się, że
        utrawala w ten sposób nawyk wstawania w nocy do ubikacji? Jest coś takiego. Ja
        na przykład mam nawyk odwiedzin w ubikacji przed snem (mieszkałam kiedyś na wsi
        i ustęp był na podwórku, niezbyt miłe do chodzenia w nocy...). Nawet jak mi się
        nie chce... muszę.

Pozdrawiam
        Jola
        • saraanna Re: 4l i nocne sikanie 13.04.05, 23:16
          Dzieci mojej siostry zasypiaja okolo 19,00 wiec do rana jest bardzo duzo
          czasu.Mysle ze lepiej dziecko wysadzic np.o 24,00 niz mialo by
          sie obudzic o 5,00 rano a pozniej szalec po domu bo raczej juz pozniej nie
          zasnie.A tak siostra ma przynajmniej pewnosc ze np.w week-end dzieciaki pospia
          do 10,00 i sama sie wyspi.
    • lolka11 Re: 4l i nocne sikanie 14.04.05, 08:24
      My skonczylysmy z pielucha w nocy jak mala skonczyla 3 latka, ale bylo to
      poprzedzone dlugim okresem suchych pieluch po nocy. Teraz jak jej sie chce
      siusiu w nocy, to albo wola, albo sama czlapie do lazienki. Ma w tej chwili 3
      latka i 5 miesiecy. Nigdy nie budze jej w nocy, bo gdzies czytalam, ze takie
      nocne wybudzanie przez rodzica, zle wplywa na rozwoj dziecka (ile w tym prawdy
      nie wiem). Od listopada tylko raz zrobila siusiu przez sen, ale byla wtedy
      chora.
      Kazdy dziecko jest inne i nie nalezy sie tym stresowac. Dajcie mu troche
      czasu...

Powodzenia
      Dorota
    • osmag Re: 4l i nocne sikanie 14.04.05, 09:06
      Aby dziecko przestało siusiać wnocy odpowiedzialna jest za to przysadka. To
      ona powoduje ,że mocz zagęszcza się na noc, staje się cięższy i gęstrzy.Dzieci
      do 5 r.ż. mają prawo siusiać w nocy.
      Mój syn miał ten problem. Niedojrzała przysadka plus mała pojemność pęcherza
      moczowego. W dzień nie było problemu odkąd skończył 2 lata a w nocy był.Miał do
      tego twardy sen i nie budził się jak miał mokro. Nie pomagało ograniczenie
      picia, wysadzanie w nocy. Pomógł nam urolog i 6 mies. leczenie. Teraz może opić
      się do woli a jest sucho.
      Myślę, żę musisz jeszcze poczekać i przede wszystkim nie robić z tego problemu.
      Ja zakładałam pieluchy i nikt się nie stresował a dzieckoi ja byliśmy wyspani.
      Dodam jeszcze, że urolog powiedział, że nawet jeżeli wysadza się dziecko kilka
      razy w nocy to problem moczenia nocnego jest nadal. Masz tylko suche łóżka
      tylko ty nadal musisz pamiętać o wysadzaniu za swoje dziecko.
      • anmys Re: 4l i nocne sikanie 24.05.05, 22:57
        do osmag. Witaj, napisz proszę jak leczyłaś Twoje dziecko i kiedy przestałaś
        zakładać pampersy na noc. Mam ten problem z prawie 5 letnią córeczką, jestem po
        wszystkich badaniach które są w porządku, po różnych metodach: zakładanie
        pieluch tetrowych , nie zakładanie niczego, wysadzanie nawet 4 razy w nocy -nic
        nie pomaga, teraz dalej zakładam jej pampersy ale jak długo? Proszę Cię o
        odpowiedz
      • aanniittaa Re: 4l i nocne sikanie do osmag! 25.05.05, 08:51
        Ja tez prosze o odpowiedx nt. leczenia. My odwiedziliśmy urologa, układ moczowy
        i nerki ok, lekarz zalecił nam kurację Minirinem, min. 6 mies., ale może trwać
        nawet 2-3 lata. Czekam z rozpoczęciem leczenia, bo ten lek jest dosyc drogi, na
        jakąś większą kasę. Czy Wy stosowaliście ten sam lek?
        Anita.
    • jedzie Re: 4l i nocne sikanie 25.05.05, 09:26
      Ja tez wysadzam 4 letniego syna zanim sama sie poloze, okolo 24. Zanosze go do
      ubikacji na rekach, nawet jak sie przebudzi to potem natychmiast zapada w sen.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka