Dodaj do ulubionych

Czy ktoś ma TAKIE dziecko?

19.04.05, 12:12
No wlasnie, sama juz nie wiem co mam robic, wiec postanowilam zwrocic sie do
Was.
Ignacy ma 14 m-cy i mamy problem ze spaniem w nocy. Od prawie pol roku
ciagnie sie to wszystko. Ignas generalnie zasypia bez problemow, ale w nocy
czesto jeczy przez sen, poplakuje, az w koncu zaczyna bardzo plakac. Potrafi
np tak jeczec przez kilka godzin, co chwile. Nie ma znaczenia czy spi sam,
czy z nami, nie pomaga glaskanie, przytulanie, picie. Przewraca sie przy tym
to na jeden to na drugi bo, wierci itd. To wszystko przez sen, nie budzi sie
wlasciwie wcale. Dzieje sie tak niemal noc w noc. Bywa tak, ze np jeki
zaczynaja sie dopiero o 2giej i jak juz jest placz jedynym uspokajaczem
okazuje sie flacha z mlekiem, chociaz nie zawsze to skutkuje. Czasem po niej
spi przez 2-3 h spokojnie a czasem dalej pojekuje, nie ma reguly.

Oczywiscie mowilam to wszystko lekarzom, ale oni to bagatelizuja. Robilam
badania krwi, moczu, kalu, wszystko ok. No mozna to zrzucic na zeby, bo on
caly czas zabkuje, ma ich dopiero 7. Ale czy to mozliwe, zeby tyle miesiecy
bylo tak zle wlasnie przez zeby? Dawalismy viburcol, melisal, smarujemy
dziasla zelami, czasem ibufen. Wszystko na nic, czasem lepiej nieco spal po
ibufenie ale poprawa nie powalajaca,a przeciez nie moge mu ciagle dawac lekow
przeciwbolowych. Lekarka stwierdzila, ze nie widzi konkretnej przyczyny, ze
tak po prostu ma.

No ale ja sie martwie, czy ktos z Was ma tego typu problem, czy to mozliwe,
ze taka jego po prostu uroda, czy moze to byc przez zeby (tak dlugo?!?)
Napiszcie co o tym myslicie.
Zastanawialam sie, czy moze udac sie na wlasna reke do neurologa czy co...

Dodam jeszcze, ze ja nie pracuje, jestem z malym calymi dniami. W dzien jest
bardzo pogodny, ladnie sie bawi, ma apetyt i wszystko jest super. Nie ma
zadnych innych objawow.
Do 7-8 mca zycia spal super, mimo ze byl karmiony piersia zaczal przesypiac
noc jak mial 2 m-ce, ale potem wszystko sie zmienilo.
Czekam na Wasze opinie!
Obserwuj wątek
    • mamusiamaciusia Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 19.04.05, 14:08
      po co od razu doszukujesz się choroby?
      mój ma juz 2,5 roku i też kiepsko sypia, przeważnie mruczy i kręci się, ale
      nigdy nie pomyślałam, ze jest chory i nie przyszłoby mi do głowy dawać mu bez
      powodu leki.
      ja też lubie ponarzekać, ale przecież to są jeszcze małe dzieci. pociszsię, że
      będziesz tak miała jeszcze rok-dwa.
      • anka1 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 19.04.05, 14:18
        dzieci nie zachowuja sie tak bez powodu. sama sie o tym przekonalam.
        czy twoj Maluszek jest alergikiem ? moze tu tkwi przyczyna ?
        a moze rzeczywiscie podejsc na wszelki wypadek do neurologa. u mojej znajomej
        dopiero po wizycie u takiego lekarza okazalo sie dlaczego dziecko nie spi.
      • margarettka Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 19.04.05, 14:19
        po pierwsze nie doszukuje sie choroby, tylko sie martwie, bo mimo wszystko nie
        wydaje mi sie to takie naturalne zeby dziecko noc w noc jeczalo przez kilka
        godzin i plakalo przez sen. Nie chodzi tu o zwykle krecenie sie. Od pol roku
        wszyscy jestesmy nie wyspani, bo spimy jednym ciagiem nie wiecej niz godzine.
        Zreszta po to tutaj napisalam, bo jak niczego innego chce zeby moje dziecko
        bylo zdrowe. Ale do tej pory jakos inne mamy tez sadzily ze takie zachowanie
        jest dziwne.
        Po drugie nie daje mu lekow bez powodu, tylko za poleceniem lekarza i to w
        sytuacji, kiedy dziecko nie moze spokojnie spac tylko ciagle placze.
        Po trzecie zupelnie nie ma tu nic do rzeczy czy ja lubie ponarzekac czy nie, bo
        bynajmniej nie szukam dziury w calym. Wydaje mi sie, ze to jednak jest pewien
        problem. A nie chcialabym czegos przeoczyc i potem sie obwiniac ze cos
        zaniedbalam.
        I skad akurat masz pewnosc, ze to potrwa rok czy dwa? Mysle, ze akurat tego nie
        mozesz przewidziec.

Mimo wszystko dzieki za Twoj wpis.

Nadal czekam na odzew innych mam, czy rzeczywiscie lubie sobie ponarzekac i
        doszukuje sie choroby na sile?

Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami.
        • margarettka Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 19.04.05, 14:23
          moj poprzedni post byl do mamusimaciusia.

anka1 maly jest alergikiem, ale wlasnie z tej alergii wychodzi i w zasadzie nie
          ma objawow skornych itp. Jest to alergia na bialko mleka krowiego, ale w tej
          chwili moze juz jesc jogurty.

No wlasnie sie zastanawiam nad wizyta u neurologa. A mozesz napisac, cos wiecej
          o przypadku dzieciaczka Twojej znajomej? Co sie okazalo itd?
          • anka1 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 19.04.05, 15:50
            Margaretka napisalam Ci maila, wole tu nie pisac co sie okazalo.
            • polibius Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 20.04.05, 11:58
              to napisz do mnie tez. Wizyte u neurolga juz zamowilam. A moze napisz
              publicznie, n pisanie na priva niczego nie zmieni.
            • nowaska Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 02.05.05, 18:48
              witam
              jestem nowa na forum ale czytam was od dawna, mam 15 mies. córeczkę i dokładnie
              takie same problemy. mój pediatra całkowicie lekceważy te objawy ale ja wiem na
              pewno, że nie jest to normalne i nie powinno tak być. Sama nie potrafię tego
              wytłumaczyć dlatego szukam porad innych mam. Napisz mi proszę na priv, jakie
              zagrożenia neurologiczne grożą takiemu dziecku? Wystraszyłam się na dobresad Nie
              chodzi o to aby wyszukiwać choroby ale aby w porę je zauważyć i działać. Każde
              dziecko może marudzić, popłakiwać i budzić się w nocy ale jeśli zdarza się to
              codziennie to chyba nie jest ok?
              Jeśli jakas mama chciałaby ze mną porozmawiac podaję swój nr GG 1684063
    • ewelina41 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 19.04.05, 17:00
      To rzeczywiście dziwne zachowanie, ja miałam również problem troszkę podobny ze
      spaniem małej, budziła się po około dwóch godzinach i później już średnio co 30
      do 40 min. z płaczem i tak prawie do 4 nad ranem,
      a rano budziła się jak gdyby nigdy nic i w dzień radosna
      u nas był to problem neurologiczny, mała jest rehabilitowana już 15miesięcy,
      myślę że warto skonsultować tę sytuację z lekarzem specjalistą, rozwiać
      wątpliwości choćby tylko po to żeby usłyszeć że taka jest uroda Twojego dziecka
      pozdrawiam
      • gpat Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 19.04.05, 17:10
        Czy te ćwiczenia coś pomagają? Czy wykonujecie je sami? czy możesz coś więcej
        napisać?
    • gpat Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 19.04.05, 17:04
      Margaretka, jakże ja cię doskonale rozumiem, gdyż identyczny, po prostu
      identyczny problem z 14 m. córeczką. Na razie zrobiłam jej tylko kał na
      pasożyty. Nic. Zamierzam się za nią solidnie wziąć, bo od 2 miesiecy nie
      przytyła. Zębów ma tylko 5 i wychodzą jej strasznie długo. Ostatnio doszły
      zaparcia, kiepsko zniosła szczepienie a wcześniej antybiotyk. Też nie działają
      na nią żadne uspkajacze. Generalnie co noc pobudki w godz. 2.00-3.00. Lulanie
      non stop. Mąż się złośći, że szukam choróbska, ale ja myślę tak samo jak ty.
      Ja mam ten problem właściwie od urodzenia. A ponieważ mała miała na starcie 2
      pkty, może to jakieś schorzenie neurologiczne. Dlatego jestem też ciekawa co to
      może być.
      Proszę wobec tego na priva, co napisała jedna z forumowiczek, albo proszę o to
      samo ową forumowiczkę-nicka nie zapamiętałam. Proszę.
    • katarzyna11 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 19.04.05, 19:48
      Ja mam takie, a właściwie miałam, bo u nas przeszło w wieku ok. 18 miesięcy.
      Gdzieś przeczytałam, że jak dziecko jest wrażliwe, to we śnie przeżywa silne
      emocje i stąd te niepokoje. Mam nadzieję, że u was też przejdzie. A zły sen od
      czasu do czasu to rzecz ludzka. Pozdrowionka
    • zona_mi Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 19.04.05, 21:02
      Margarettka, uwierz mi, że to MOGĄ być zęby. I mam nadzieję, że tak jest u Was,
      tylko rzeczywiście trochę to długo trwa. A czy każdej nocy? Bo może chodzi też
      o ilość bodźców w ciągu dnia? Może zbyt atrakcyjnie spędzacie czas? Jednak
      trzeba chyba iść do innego lekarza, niech Ci da skierowanie do neurologa.
      Jestem z Wami, jak wiesz smile
      Zona
    • paraga Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 19.04.05, 23:46
      A moja córeczka od 1,5 roku miała dotkliwe bóle wzrostowe nóżek. Jak mi się
      udało w tym popiskiwaniu dotrzeć do niej, to zawsze pokazywała nóżki. Wyjątkowo
      podawałam jej Paracetamol. Generalnie przytulałam i przeczekiwałąm. Wszystko
      skończyło się jak skończyła 2,5 roku. Wtedy też przestała się wiercić przez sen,
      rzucać i kopać na wszystkie strony.
      • kajka68 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 20.04.05, 08:21
        mam to samo mała budzi się prawie codziennie w nocy z jeczeniem płaczem
        narzekaniem ,possie chwilę cycusia ale za chwilę pręży się i jęczy...tak dwie
        trzy godziny potem zasypia i budzi się ok...podejrzewam ze wykluwają jej się
        piątki ale to już trwa kilka miesięcy.neurologicznie była badana.i nic .ma
        oczopląs...zaklejam jej w dzień oczy naprzemiennie ale przed zaklejaniem też
        takie nocki były nie wiem co zrobić a środki przeciwbólowe nie
        pomagają...napiszcie cos więcej
    • joannago Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 20.04.05, 10:20
      Oj jak ja dobrze to znam sad. Zrobiłam wszystkie badania (i wszystko w normie)
      Lekarze twierdzili, że to może być ząbkowanie (co jet możliwe bo od 7 miesiąca
      mój synek ząbkuje cały czas - no może ma tygodniowe przerwy). Ale ostatnio
      byłam z nim u alergologa i okazało się, że niespokojny sen i wszystkie
      niepokojące objawy miedzy godziną 2 a 5 rano bardzo często są związane z
      alergiami. Ja nie przespałam żadnej nocy od 8 miesięcy a moj synek nabawił sie
      próchnicy butelkowej i ma już zalapisowane ząbki (w nocy uspokaja się tylko
      przy butli i nie ma mowy o piciu wody)Piszę to bo są mamy, które zaraz na mnie
      naskoczą za nocną butelkę ale niech same śpią po 2 -4 godziny na dobę z
      przerwami idą do pracy i jeszcze zajmują się domem.
      Ja jestem wykończona, ale obawiam się, że alergia alergią, ale to nocne
      wiercenie zostanie mu jeszcze na jakiś czas - są dzieci, które tak mają i już!!!
      A my rodzice musimy się uzbroić w cierpliwość.
      Pozdrawiam cieplutko
      Joanna i Piotruś 15 m-cy : )))))
    • polibius Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 20.04.05, 11:55
      Tak jakbym czytala o mojej 13 miesięcznej Ani. Do 7 miesiąca spala dobrze, od
      tamtego czasu budzi sie z większym bądź mniejszym natężeniem. NIe pamiętam kiedy
      spalam ( spaliśmy z mężem - on wstaje też ). Kiedy placze są bardzo dlugie i
      trwają ponad 2-3 godzny podaję śrdoek p - bólowy, ale nie chcę Ani uzależenić od
      tego typu leków. Mówilam o tym pediatrom ,ale tez zbagatelizowali ten fakt.
      Pomóżcie
    • monlud Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 20.04.05, 12:23
      Ja mam coś podobnego, ale w niskim natężeniu. Czasami zdarzają się też noce
      całkowicie w porządku. Mój mały ma prawie 15 m-cy i wierzga po łózku jakby nie
      mógł sobie znaleźć miejsca. Ja mam natomiast inne podejrzenia. Mały jest
      łakomczuchem i dużo je, ostatni posiłek przed snem to kaszka z butli i potem
      praktycznie zaraz usypia. Trochę go trzymam w pozycji powiedzmy pionowej (on
      już śpi) a potem kładę go. No i wydaje mi się, że po prostu brzuszek go boli.
      Sama wiem jak jestem najedzona i od razu idę spać, to źle się śpi. Nie wiem
      jednak jak to zmienić, jedzenie przed kąpielą i potem hasanie w wannie z pełnym
      brzucehm to też niedobrze. U mnie też pomaga jedzonko, co też utwierdza mnie w
      bólu brzuszka.
      Monika
    • margarettka Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 20.04.05, 13:20
      No to widze, ze jest nas wiecej niewyspanych rodzicow nocnych jeczkow...

Joannago, u nas identycznie, ani mowy nie ma o piciu wody i czasem tylko flacha
      ratuje sprawe, zwykle kolo godziny 4 nad ranem...
      Ignacy tez ciagle zabkuje, teraz ma opuchniete bardzo dziasla w miejscu dolnych
      czworek, no i gorna dwojka czeka w kolejce...ehhh mam nadzieje ze to tylko te
      zeby...
    • mama_pysiaczkow Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 20.04.05, 13:23
      Neurolog jezeli jest konieczny to na pewno pomoze - idź na wizytę. Miejmy
      jednak nadzieję, ze to co innego.

Moje dzieci tez zaczęły się sporo budzić w nocy w podobnym okresie co Twoje
      Maleństwo. U nas pomogło zwiększenie ilosci węglowodanów w dziennej diecie.
      Napisałaś:
      > Nie ma znaczenia czy spi sam,
      > czy z nami, nie pomaga glaskanie, przytulanie, picie. Przewraca sie przy tym
      > to na jeden to na drugi bo, wierci itd. To wszystko przez sen, nie budzi sie
      > wlasciwie wcale. Dzieje sie tak niemal noc w noc. Bywa tak, ze np jeki
      > zaczynaja sie dopiero o 2giej i jak juz jest placz jedynym uspokajaczem
      > okazuje sie flacha z mlekiem, chociaz nie zawsze to skutkuje. Czasem po niej
      > spi przez 2-3 h spokojnie a czasem dalej pojekuje, nie ma reguly.

i po tym pomyslałam, ze Maleństwo moze się nie najadać w ciągu dnia, po mleku
      się uspokaja ale w tym wieku butla mleka wystarcza na 2 -3 godziny maksymalnie.
      Czasami też mleko samo w sobie moze byc przyczyną - moze powodować bóle
      brzuszka.
      Czasami jak podawałam mleko w nocy dzieciom - po nieudanych próbach
      przetrzymania - były również rozbudzone i nie mogły zasnąć. Napisałaś, ze
      Maleństwo jęczy az w końcu strasznie płacze - moze właśnie się rozbudziło za
      mocno?
      Zanim pójdziecie na wizyte do neurologa - spróbuj podawać Maleństwu więcej
      węglowodanów w ciągu dnia - powinny stanowić 50% dziennej diety. I napisz czy
      pomogło.
      Powodzenia.
      • maja21z Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 20.04.05, 14:31
        Witam Niewyspane Mamywink
        Mój Wiktorek ma 22 miesiące i burzliwe nocki na koncie. Karmiłam piersią-
        dziecko nie dojada dlatego budzi sie głodne w nocy. Odstawiłam od cyca- to z
        tęsknoty za cycychem. Chodzilismy do lekarza - ząbki. Przelewaliśmy wosk- jedna
        noc przespana. Nieoglądaliśmy dobranocek- krzyk bo chce "baje". Jedyne co zdaje
        egzamin to 5 granulek Chamomilla 15CH rozpuszczone w 5 ml wody na pół godziy
        przed jedzeniem i pół godz po jedzeniu, przed spaniem. A jeżeli i to nie
        pomoże... to mamy kolejna nieprzespaną nockę.
        pozdrawiam
        i życzę spokojnych nocek wink

Mama Wiktorka (13.06.2003)
        • anisr Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 21.04.05, 10:49
          Witam, jestem tu nowa aale chcia łabym wziąć udział w dyskusji. Moje słonko -
          12 miesiecy-od urodzenia żle śpi: a to zęby, a to kolki, a to lęki...Na
          szczęście mam świetnego pediatrę- przepisał Hydroksyzyne i jakoś żyjemy. To nie
          jest psychotrop!Nie zawsze jej daje, ale gdy trzeba pomaga. polecam.Pozdrawiam
          Ania z Dagą terrorystką
          • kajka68 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 21.04.05, 14:06
            ja też podaję hydroksyzynę jeśli nic innego nie pomaga...ale staram się robić
            to naprawdę rzadko...nie wiem właśnie czy ona nie uzależnia jakoś?bo melisa na
            małą w ogóle nie działa?
            • kasia_de Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 22.04.05, 11:33
              Mój synek ma podobnie, wygląda to jak ból brzuszka... Ma dopiero 3,5 miesiąca
              więc zęby to raczej nie są... Napiszcie proszę coś więcej o werdykcie
              neurologa, może też powinnam się wybrać?
              Kasia
            • kaja32 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 22.04.05, 11:33
              Mam ten sam problem z moją 9 miesięczną córką. Żadnych badań nie robiłam bo
              pani dokor twierdziła że taka jej uroda. A problemy ze spaniem miała od
              urodzenia. Gdy była na piersi, budziła się co godzinę, pół godziny. Myślałam,że
              to chęć przytulenia. Miesiąc temu przeszłyśmy na butelkę. Dostaje Bebilon pepti
              i jest niewiele lepiej, niz było. W dzień sypia dwa razy po 45 minut, a
              okazyjnie jedna dzremka rwa do 2 godzin. W nocy zasypia po wypiciu mleka z
              kaszą i śpi 1-2 godziny i znów się wybudza. Później w nocy co chwila się kręci
              i też nic prócz mleko jej nie uspokoi. Wypróbowałam podanie paracetamolu i
              faktycznie była dużo lepsza noc. Tylko raz się obudziła.Biorę pod uwagę że to
              mogą być zęby gdyż od miesiąca ma opuchnięte górne jedynki i dwójki, ale też
              nie chcę jej faszerowac lekami. mąz już dawno przeniósł się do innego pokoju.
              do tego doszedł u niej jakiś chrapliwy oddech i nie wiem czy to alergiczne.
              czasami sie juz załamuję bo od 8 miesięcy nie spała ciągiem dłużej niż 3-4
              godziny, a i to sporadycznieA najgorsze że końca tego problemu nie widać.
              Pozdrawiam Kasia mama Ali
            • bejoy Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 22.04.05, 12:00
              Może uzależniać
              • kajka68 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 22.04.05, 12:22
                dzięki bejoy...no to mamy problemsad((
          • polibius Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 22.04.05, 12:50
            anisr, uważaj z hydroksyzyną. Moja koleżanka zamierzaa t stosować, ale
            psychiatra ( z dużym doświadczeniem, specjalizacjami itp) powiedzial jej, że ten
            lek może spowodować zmiany w mozgu rozwijającego się dziecka. Lekarz ten byl
            przerazony, ze pediatrzy przepisują to niemowlętom i malym dziecim. Ja już wolę
            nie przesypiać nocy niż dawać cos takiego. To nie jest faktycznie psychotrop,
            ale silny lek uspakajający. Jesli będziesz chciala, o ustalę cos więcej z tym
            psychiatrą, ale dopiero za miesiąc.
            • kajka68 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 22.04.05, 22:30
              a ja dzisiaj pytałam pediatry co z tą hydroksyzyną i ona twierdzi że nie
              uzaleznia i spokojnie mozna podawac tylko robić przerwy...np podawać jeden -dwa
              dni później zobaczyć czy bez hydro jest ok jeśli nie to podawać dalej ale
              starać się jak najrzadziej....zgłupieć można...jeśli coś więcej się dowiecie
              dajcie znać tutaj-BARDZO PROSZĘ
              • polibius Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 23.04.05, 21:51
                kajko, to nie jest środek uzależniający. "...poczekać 2 dni..", wiesz ten
                środek na pewno uspokoi malucha ( ja byłam po nim dosyć ogłupiała) i nie będzie
                po takim terminie widać jakichkolwiek ujemnych skutków.
                Ale wiesz nie będę się wymądrzać. Zadzwonię do lekarza w poniedziałek i opiszę
                na czym polega szkodliwość tego specyfiku.
                • kajka68 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 23.04.05, 22:55
                  Będę Ci niezmiernie wdzięczna...bo wiadomo...wolałabym wiedzieć do czego to
                  zmierza...tym bardziej że mała ma oczopląs i ta jej nerwowość jest jakby
                  usprawiedliwiona -od półtora miesiąca nosi w dzień plasterki na oczach...to
                  jest męczące...ale co w zamian tego można podawać?może melisa podawana
                  systematycznie ?sama już nie wiem...
                  • szopki Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 24.04.05, 14:20
                    Witam ja mam małego który ma 20 mięsięcy i też tak sypiał do czasu.Wpadliśmy
                    na pomysł ażeby go naprawdę zmęczyć .Bardzo dużo przebywamy z nim na podwórku
                    nawet zimą czy w deszczowe pogody(powiem szczerze że nawet go to dobrze
                    zahartowało bo żadko choruje).Na godzinkę przed zasnięciem wychodzimy na krótki
                    spacerek czy jedziemy na rowerach pózniej kąpiel bajeczka i do łóżeczka.Maly
                    śpi jak niedżwiedż,a powiem ci że też tak jęczał i popłakiwał w nocy.Teraz
                    wstaje jeszcze do butli ale powiem mama am i zasypia szybko spowrotem.Spróbuj
                    może to pomoże doradziła nam to pediatra małego za co jestesmy jej wdzięzczni a
                    mały będzie napewno aktywnym malcem.Pozdrawiamy Ciepło

Agata i Szymonek
    • margarettka Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 25.04.05, 09:33
      My tez mielismy polecenie stosowac hydroxyzyne, ale tylko przez tydzien. Tak
      tez zrobilam, to bylo juz dawno, podawalam przez tydzien, ale wcale nie
      zauwazylam specjalnej poprawy, wiec juz nigdy wiecej tego nie podawalam. U nas
      troche lepiej jest po ibufenie, wiec sie przekonuje ze to moga byc zeby...bo
      jak sie w nocy calgelem dziasla posmaruje to tez na chwile sie ucisza, sama nie
      wiem...
      Narazie jestem za granica, ale jak wroce dla swietego spokoju zaliucze chyba
      neurologa.
      • kasieklan Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 27.04.05, 09:49
        wydaje mi się że robisz z igły widły. Lekarze mają rację ze się tym nie
        przejmuja. Mój mały też często budzi się w nocy a ma 2,5 roczku, często
        popłakuje itp. jedne dzieci spia spokojnie a inne nie i tyle. A robiemie badań
        moczu, kwi ikału tylko dlatego że maluszek śpi niespokojnie jest wielką
        przesadą . Wyszukujesz sobie jakieś choroby!!!
        • margarettka Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 27.04.05, 16:41
          tak tak, wlasnie tak...bardzo mi sie nudzi po prostu marze o tym, zeby moje
          dziecko bylo chore...oj kobieto kobieto, nie ma to jak matka zrozumie matke
          ehhhh
          • krzysiowamama Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 27.04.05, 21:18
            WitajsmileJA z moim Krzysiem tez mielismy taki problem maly zle spal,wiercil sie
            czesto przebudzal okazalo sie ze to alergia--pomimo braku kataru mial jakby
            zatkany nos pomogło zmniejszenie temperatury w pokoju i Zyrtec podawany przed
            snem.Problemy ze snem zniknęły ale oczywiscie nie alergia-w tej kwestii dalej
            szukamy>Ale może to cie naprowadzi na jakiś trop>Pamietaj to nie jest normalny
            sen dziecka ,mój pediatra uważa ze zawsze jest jakas tego przyczyna i
            najczesciej sa to alergie(moga byc utajone).pozdrawiam Krysia
    • madziulaw Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 27.04.05, 21:30
      U nas takie noce spowodowane sa zabkami --
    • mamadka Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 27.04.05, 21:41
      Witam nieśpiące mamy! Mam identyczny problem z 16-miesięczną córką. Nie śpi
      dobrze w zasadzie od urodzenia. Czasami przesypia kilka godzin (zaraz po
      zaśnięciu), czasami już po pół godzinie płacze, jęczy, nigdy nie otwierając
      oczu. Gdy kilka razy wybudziliśmy ją (bo płakała strasznie) płacz momentalnie
      ustawał jak gdyby nigdy nic i mieliśmy ze 2 godziny zabawy w środku nocy, aż
      znów zrobiła się sennasmile
      Od 2 tygodni nie karmię piersią, co nic nie zmieniło (dostaje teraz mleko ok. 5
      nad ranem, co ją na jakąś godzinkę uspokaja, piersi od jakiegoś czasu nie
      chciała w nocy).
      Jest lekką alergiczką (objawy skórne), niestety nie wiadomo na cosad Brała
      Zyrtec w kropelkach przez dłuższy czas przed snem - żadnej poprawy. Melisal nic
      nie daje. Czasem popicie czegokolwiek trochę pomaga ("bulgoce" jej coś w
      brzuchu). Ciągle zastanawiamy się z mężem czy to coś "brzuszkowego" czy nie
      (pediatra twierdzi, że to niemożliwe, że musiałaby mieć jakieś objawy w dzień)
      W ciągu dnia jest radosnym, pogodnym dzieckiem z dobrym apetytem.
      Żeby jakoś funkcjonować mąż "śpi" przy jej łóżeczku pół nocy (ja się wtedy
      wysypiam - jakieś 4 godz), a później przynosi mi ją do łóżka i walczymy dalejsmile
      Proszę bardzo mamy, które coś wiedzą o możliwych problemach neurologicznych
      albo mają za sobą wizyty u neurologa o informację na priva. Będę niezmiernie
      wdzięczna.
      Mama Majki (03.01.2004)
      • mamadka Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 27.04.05, 21:44
        Dodam tylko,że zębów ma tylko pięć. Druga górna dwójka od miesiąca wygląda
        jakby miała zaraz wyjść i nic. Może to jednak ma jakiś związek?
        Mama Majki (03.01.2004)
        • kajka68 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 27.04.05, 22:16

-mnie sie wydaje ze to chyba własnie zeby...i to własnie wtedy kiedy jeszcze
          nie widac...bo normalnie pije z piersi pieknie a przy zebach nie chce a
          własciwie to chce ale po chwili wypluwa znów łapie i talk w kółko...widac ze
          sie denerwuje a jak wyjda zeby to jest spokój...-
          Aniołek Sara...06.03.90
          Kajetan...14 lat
          Kaja... 2 latka
          • justno.1 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 27.04.05, 23:12
            margarettka, widze, ze sie martwisz; mam nadzieje, ze to tylko zeby!!! chociaz
            jestem zdania, ze to nie jest normalne, by dziecko spalo w nocy niespokojnie;
            wiec idz do neurologa, po to sa, moze po Twoim opisie lekarz od razu skojarzy
            jakies schorzenie;
            trzymamy kciuki!!!
            justyna i Oliwka
            • zona_mi Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 28.04.05, 09:05
              Margarettka, a może też zamiast calgelu, stosunkowo delikatnego, smaruj mu np.
              sacholem. On bardzo dobrze znieczula, wypróbowałam na sobie i Kacprowi tylko
              sacholem smaruję.
              Buziaczki
              • margarettka Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 28.04.05, 09:26
                a widzisz..dzieki za rade, jak tylko dotre do Polski to wyprobuje sachol.
                Calgel mu generalnie pomaga, bo jak sie mu posmaruje to sie ucisza na troche
                ostatnio, zreszta teraz to na dolnych dziaslach w miejscu chyba czworek ma
                takie pileczki opuchniete...u Was tez tak bylo? I po jakim czasie te czworki
                sie w koncu przebily? U nas banki na dziaslach wieksze z kazdym dniem, zebow
                nie ma, zreszta trudno to zobaczyc, bo on sobie nie da zajrzec.
                • zona_mi Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 28.04.05, 18:13
                  U nas te !@#$% i %$#@! czwórki górne przez trzy miesiące nie dawały żyć, a
                  dolne około dwóch, ale na razie jest tylko jedna, druga w drodze...
                  Tak chyba nusi być i tyle. Pociesz się, że przy zębach stałych nie będzie tego
                  problemu smile))
              • anusia271 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 29.04.05, 14:53
                A próbowalaś tych żelowych gryzaczków??. Na mojego Piotrusia nie działa nic (
                oprócz Nurofenu), ale jak mu dam takiego mocna zmarznietego gryzaczka to trze po
                dziąsełkach i po chwili się uspokaja. On ma dopiero 1 całkowicie wyrżniętego i
                drugiego troszeczkę :o). Także wszystko przedemną.
                Pozdrawiam
    • gosialeszcz Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 28.04.05, 14:01
      cześć mam 17- miesięczną Olę i miałam podobny problem. Jednym z powodów było
      jedzenie porostu za mało jadła w dzień a drugim było ząbkowanie. Może to być
      jeszcze za dużo wrażeń w dzień. Napewno nie jest to żadna choroba. Moge tylko ci
      poradzić żebyś przeanalizowała cały wasz dzień no wiesz jedzenie picie i może
      wtedy znajdziesz jakąś przyczynę budzenia się w nocy - Powodzenia pa pa !!!
      Jeżeli chciałabyś porozmawiać to jest mój numer gg 4190388 !!!
    • iza282 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 28.04.05, 16:19
      WITAM CIE!JESTEM ZDRUZGOTANA JAK TY TO WYTRZYMUJESZ. POWIEM CI TYLE, MOJA
      KUMPELA MA DZIECKO 3 MIESIACE STARSZE OD TWOJEGO, ALE MA PODOBNY PROBLEM.
      LEKARKA POWIEDZIALA, ZE DZIECKO W TEN SPOSOB WYRAZA EMOCJE. MALY KUMPELI
      LUNATYKUJE TEZ PLACZE PRZEZ SEN, ALE NIE WYGLADA TO TAK PRZERAZAJACO JAK U
      CIEBIE.NIE MARTW SIE TYM TO SAMO PRZEJDZIE. ZDZIECKIEM JEST WSZYSTKO OK.
      KRZYSIU TEZ JEST POGODNYM DZIECKIEM (W CIAGU DNIA). JA TEZ MAM DZIECKO MA 16
      MIESIECY, ROWNIEZ MIEWA TAKIE NOCE, ALE JA WIAZE TO Z ZABKAMI. TEZ MU NIC NIE
      POMAGA.ZYCZE CI WIELE CIERPLIWOSCI I POZDRAWIAM.
      • zona_mi Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 28.04.05, 18:10
        Iza, wyłącz caps lock bo się tego nie da czytać smile
        • kaja32 Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 02.05.05, 10:16
          Wczoraj podczas kolejnej bezsennej nocy zaczęłam analizować od kiedy u mojej
          córeczki pojawiły się takie niespokojne noce. Ona zawsze miała kłopoty z
          zaśnięciem ale jak już jej się udało to spała w miarę spokojnie, budziła się co
          dwie godziny na cycusia chwilę pociągnęła i dalej spokojnie spała w swoim
          łóżeczku. Aż pewnej nocy przeistoczyła się w terrorystkę. Jak odkładałam
          najedzoną ona spała głębokim snem i ja też powoli zaczynałam zapadać w sen aż
          tu nagle ryk. No to ja ją znowu do cycusia, ona usypia ja ją odkładam ona śpi
          ja zasypiam ona się budzi i tak kilkanaście razy. Od tego czasu zaczęłam ją
          brać do łóżka bo normalna egzystencja w ciągu dnia po takiej nocy była
          niemożliwa /mam jeszcze dwójkę dzieci/. Próbowałam sobie przypomnieć kiedy to
          było i wyszło mi ,że gdy miała ok. 3-4 miesięcy czyli jak zaczęły jej iść
          pierwsze zęby. Pojawiły się jak miała 6 miesięcy . A zaraz potem zaczęły iść
          kolejne które do tej pory nie wyszły chociaż ma już dziurki w dziąsłach.
          Doszłam do wniosku ,że być może to jest kwestia słabej odporności dziecka na
          ból. Ona gdy cokolwiek jej się przytrafi od razu bardzo mocno płacze, inaczej
          niż moi chłopcy którzy się przewraqcali, podnosili i szli dalej.
    • malgorzata-w Re: Czy ktoś ma TAKIE dziecko? 02.05.05, 11:42
      Mój synek ma już prawie 18 miesięcy a przespał w swoim życiu jakieś 3 noce
      całe.Rozumiem Cię więc doskonale.Zawsze były dwa warianty-albo budzil sie i
      płakal co godzina-półtorej,dostawał kaszke w butelce-ma alergie na białko
      odzwierzęce więc mleka nie może pić),albo budził sie ok 12 i nie spał np. do 4.W
      tym czasie chciał sie bawić,oglądać bajki,itd.Pediatra zlecił wszystkie możliwe
      badania i nic nie znalazł.Ja również aplikowałam czopki przeciwbólowe które
      czasmi pomagały.Byłam wykończona,gdyż w dzień również mało spał,a pilonować
      trzeba go ciągle,bo nie potrwfi siedzieć w miejscu,jest ciągle w ruchu.Dodatkowo
      jestem w ciąży(teraz 8 miesiąc)i po prostu nie dawałam sobie rady ze
      zmęczeniem.W koncu trafiliśmy do neurologa,który stwierdził że dziecko jest
      nadruchliwe i zaproponował zestaw witamin(B1,B2,C),magnez i mieszankę syropów
      uspokajająco-nasennych(malisal,passispazmina,hydroxizina).Dawki były bardzo
      niewielkie gdyż nie chcemy go uspokajać,chcemy tylko żeby spał w nocy.Na
      początku trochę sie bałam dawać mu to wszystko ale zaczeliśmy kurację.Już po 3
      miesiącach było lepiej!Zaczełam powoli wycofywać witaminy i syropy.Teraz od
      miesiąca nie bierze już nic.W nocy budzi się TYLKO RAZ!Dostaje pić-herbatkę,bo o
      kaszce nie ma już mowy i śpi dalej.Wstaje co prawda wcześnie bo ok 5.30,ale
      śpimy prawie jednym ciągiem.Nie wiem czy Twojemu dziecku to pomoże ale jeśli
      jeszcze nie masz innego sposobu -spróbować warto.Widzę że mamy podobne
      dzieci,więc jeśli będziesz miała ochotę to napisz do mnie.Może na wzajem
      będziemy sobie radzić co robić z tymi łobuzami.Mój adres malgorzata-w@o2.pl
    • mufka51 Re: Do margarettka 02.05.05, 23:52
      Miałam wrażenie czytając twój post,że sama go napisałam.Problemy ze snem zaczęły
      się od razu pierwszej nocy po przywiezieniu do domu.Trwały do ok.2 roku zycia.To
      był koszmar.Nie wiem jak udało się nam przez to przejść.Wydaje mi się,że był to
      problem neurologiczny(ciężka zamartwica po urodzeniu,odpowiednio w kolejnych
      minutach 1,3,3 pkt.apgar)Nigdy nie potwierdził tego neurolog,ani tez nie
      potrafił nam pomóc.Wybawiła nas z tego obłędu cudowna kobieta
      -bioenergoterapeutka z Warszawy pani Ewa Miazga.Tej kobiecie zawdzięczamy to,że
      nasz syn jest zdrowym,cudownie rozwijającym się pięciolatkiem.A co do
      spania?Wystrzały z armaty by go nie obudziły.
      Ps.także podawałam,oczywiście na zlecenie lekarza leki.W naszym przypadku był to
      diphergan oraz luminal.
      Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę wytrwałości,a przede wszystkim tego
      ,żeby te kłopoty okazały się tylko nieważnym epizodem w waszym życiu.
      • dankajurga Re: Do margarettka 03.05.05, 23:01
        Witam!Jestem mamą 19-sto miesięcznej Weroniki i mam dokładnie te same problemy.
        Od urodzwnia małej nie przespałam ani jednej nocy z powodów dokładnie takich
        samych jak opisujesz.Początkowo myślałam że "to taka uroda" to również słowa
        pediatry i starałam się jakoś to znosić. Zmieniłam oczywiście lekarza i po
        zmianie mleczka na sojowe jest mała poprawa.Mała budzi się raz w nocy "na
        mleczko" i przy odrobinie szczęścia zasypia chociaż we śnie przybiera
        najdziwniejsze pozycje.Oczywiście zdarzają się takie noce kiedy nie śpi po
        kilka godzin ale teraz sporadycznie. Zauważyłam że jest to również związane ze
        zmianą pogody. Kiedy zapowiadają niże i deszcze jest chyba gorzej.A swoją drogą
        to trochę pocieszające że nie tylko ja mam taki problemsmile))Pozdrawiam i życzę
        duuużo siły!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka