Dodaj do ulubionych

gdzie do sanatorium z dzieckiem

09.06.05, 08:13
Kochane mamy małych dzieciaków! Moze któraś z Was była w sanatorium z
dzieckiem 3-7-letnim. Miesiąc temu złożyłąm wniosek więc chciałabym się
dowiedzieć jak wyglada rytm dnia w takim ośrodku, jakie sa terminy
oczekiwania, jak jest z odpłatnością za opiekuna.Z góry dziekuje za
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • amj2 Re: gdzie do sanatorium z dzieckiem 09.06.05, 08:41
      Trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytania dotyczące rytmu dnia czy płatności,bo
      każde sanatorium może mieć inne zasady.A naprawdę mogę polecić miejscowość
      czyli Rabkę.Jeżeli masz taką możliwość to naprawde warto tam jechać.Atrakcji
      dla dzieci jest sporo.
    • gabrysia_s Re: gdzie do sanatorium z dzieckiem 09.06.05, 10:21
      Byłam w Świnoujściu w listopadzie. Sczerze odradzam to właśnie sanatorium.
      Opłata wynosiła 945 zł + klimatyczne za siebie + opł. za telewizor. Pokoje są
      fajne, z łazienką. Opieka beznadziejna, jedzenie beznadziejne. Przygotuj się na
      spore dożywianie (na kolację np. 2 plasterki salcesonu, albo 1 naleśnik).
      Zabiegi w sumie 3, wszytkie do południa, więc popołudnia są wolne, tym
      bardziej, że zabaw dla dzieci nikt nie myśli zorganizować. Przeptraszam, była
      raz dyskoteka na którą udostepniono salę i dano dzieciom magnetofon.
      Sala do zabaw jest ciemna, bez okna, mała i niebezpieczna (przewracające się
      stoliki i wypadające drzwi od szafy). Zabawki zniszczone.
      Wracając do zabiegów, jedyny, który mam jeszcze sens to inhalacje, dwa
      pozostałe to grupowa gimnastyka i muzykoterapia (coś na kształt rytmiki). Czyli
      zabawa dla dzieci, ale niezbyt lecznicze zabiegi.

Czekałam chyba 4 m-ce na termin.

Gybyś chciała jeszcze coś wiedzieć to pisz. Zresztą nie tak dawno wypowiadałam
      się na ten san temat.
      • aniap73 Re: gdzie do sanatorium z dzieckiem 09.06.05, 12:48
        Dziękuje bardzo za odpowiedz.Szczerze powiem ze myslałąm o Świnoujsciu bo
        ślaski NFZ w tym roku wysyła tam i do Dabek jesli chodzi o uzdrowiska
        nadmorskie. To sanatorium z którym mój NFZ ma podpisana umowe miesci sie na ul.
        Sienkieicza 2 i nazywa sie HENRYK. Prawdopodobnie skierowanie juz mam, bo tak
        mnie poinformowano lecz jeszcze nie dotarło do mojego domu. Ciekawa jestem czy
        tez bedzie to listopad skoro czeka sie 3 miesiące. Chce tam pojechac z dwójka
        dzieci (3 i 6 lat). Moze wiesz czy w wakacje obowiazuje ta sama opłata za
        opiekuna. Czekam na odpowiedz.
        • gabrysia_s Re: gdzie do sanatorium z dzieckiem 09.06.05, 14:08
          Aniu, moja wypowiedź jest w tym wątku.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=22804810&a=22807616
          Też jestem ze Śląska i składałam do Dąbek, wszyscy mi bardzo zachwalali
          właśnie to sanatorium.Niestety dostałam to nieszczęsne Świnoujście. O ile
          pamiętam składałam wniosek torszkę później, chyba w lipcu, więc może masz
          szansę na wcześniejszy termin. Szczerze mówiąc to pogoda w tym akurat okresie
          była fajna, za 20 dni padało chyba raz i było dość ciepło.
          Dojazd jest bardzo dobry pociągiem, polecam, o wiele lepiej niż samochodem.
          Ja też byłam z 2 dzieci w podobnym wieku, tyle, że moja lekarka wprowadziła
          mnie w błąd. Dziecko musi mieć ukończone 3 lata, pamiętaj o tym, bo była tam
          tez dziewczyna, której w zupełnie innym mieście powiedzieli tak jak mnie, że
          dziecko może mieć 3 rok. Dlatego ja brałam córkę na własny koszt, bo mała
          kończyła 3 lata dopiero w lutym.

A tak z czystej ciekawości, z jakiego jesteś miasta?

Pozdrawiam
          Gabi
          • aniap73 Re: gdzie do sanatorium z dzieckiem 09.06.05, 14:13
            Jestem z Częstochowy. Pracuje w zawodzie nauczyciela dlatego termin w srodeku
            roku szkolnego nie bardzo mi odpowiada. Jesli masz ochote czasem do mnie
            napisac to codziennie z racji wykonywanego zawodu korzystam ze skrzynki
            plusa@womczest.edu.pl
            • gabrysia_s Re: gdzie do sanatorium z dzieckiem 09.06.05, 14:24
              NIe jestem przekonana, czy wnioski z Cżęstochowy rozpatruje ten sam NFZ w
              Katowicach. Może uda Ci się zadzwonić lub pojechać i poprosić o przyznanie
              terminu jaki Ci pasuje. O ile wiem to w wakacje dostają też sanatorium dzieci,
              które np. idą do szkoły lub zmieniają szkołe np. z podstawowej na gimnazjum.
              Tak przynajmniej mówiła tam pielęgniarka. Jeśli Twoje dziecko idzie do
              pierwszej klasy, to może masz szansę.
              Zadzwonić i zapytać zawsze możesz.
              Gabi
              • aniap73 Re: gdzie do sanatorium z dzieckiem 09.06.05, 14:29
                Juz rozmawiałam i teraz mysle ze mój wniosek został troche "źle" wypełniony. Ja
                sama nie wiedząc jakie sa warunki w Świnoujsciu poprosiłąm pediatre o
                zaproponowanie w skłądnym wniosku osrodka HENRYK.Dzwoniłąm do Katowic i
                powiedziano mi ze skierowanie zostało wysłane juz do mojego domu, a co do
                terminu i miejsca nie chciano nic powiedziec. Pozostaje mi tylko czekac i miec
                nadzieje ze nie uwzględnili mojej prosby co do miejsca leczenia. Ty równiez
                byłąs w Henryku na ul. Sienkiewicza 2?
                Ania
                • gabrysia_s Re: gdzie do sanatorium z dzieckiem 09.06.05, 18:20
                  Tak w Henryku. Niestety w Świnoujściu nie ma innego sanatorium dla dzieci.
                  To jest nieduże, jest tam ok.50 dzieci jednorazowo.
                  Jak dostaniesz odpowiedź, to napisz gdzie dostałaś.
      • aniap73 Re: gdzie do sanatorium z dzieckiem 09.06.05, 12:49
        Gabrysiu gdzie zostały zamieszczone twoje wczesniejsze wypowiedzi?
        • ewa1715 Rabka - Cegielski 09.06.05, 13:02
          Byłam tam niedawno, warunki dobre, jedzenia bardzo smaczne, można też
          skorzystać z diety bezmlecznej (jedna córka - skaza białkowa) wogóle to wejdź
          na stronę
          www.sanatorium-cegielski.pl
          tam są bardzoiej szczegółowe informacje
          jeśli chodzi o zabiegi - dużo ich jest, lekarz po badaniu kieruje na nie,
          trochę z tym jest bałągan, ale jak będziesz pilnowała godzin i terminów, będzie
          ok
          z ośrodka - piękny widok, jest plac zabaw, przedszkole (można zostawić dziecko
          na godzinkę - dwie) basen z podgrzewaną solarami wodą (na upalne dni -
          idealnie) i wogóle Rabka jest sama w sobie stworzona dla dzieci
          i jeszcze - może mało ważna ale praktyczna informacja - jest pralka i suszarka
          można za niewielka opłatą skorzystać i się nie męczyć
          cos jezcze miłąm dopisać, ale mi wyleciało z głowy smile
          gdybyś chciała jeszcze\
          a wiem...!
          organizują wycieczki (np. piesze po górach w Rabce, do Wieliczki, Wadowic,
          Zakopanego) itp. za naprawdę niedużą opłatą, to też jest ważne, przynajmniej
          jakieś dodatkowe atrakcje

gdyby coś - pisz
          Pozdrawiam Ewa
          • aniap73 Re: Rabka - Cegielski 09.06.05, 13:17
            Dziękuję Ewo za opis sanatorium w Rabce. W jakim miesiacu tam byłaś?Jaka jest
            opłata za opiekuna w Rabce?Złozyłam wniosek w maju, jak myslisz mam szanse
            dostac skierowanie w sierpniu lub we wrzesniu?
            Pozdrowienia
            Ania
    • aniap73 Re: gdzie do sanatorium z dzieckiem 09.06.05, 13:22
      Skoro jest dużo wypowiedzi krytycznych na temat leczenia uzdrowiskowego może
      lepiej pojechac prywatnie?
    • aniap73 Re: gdzie do sanatorium z dzieckiem 09.06.05, 14:00
      Może ktoś jeszcze cos napisze o sanatorium dla matki z dzieckiem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka