Dodaj do ulubionych

3 lata -12kg 300 gr

21.06.05, 16:09
Obserwuj wątek
    • mamapitunia Re: 3 lata -12kg 300 gr 21.06.05, 16:12
      jestem w szoku przez 6 miesięcy nie przytył.Może sa tu mamy które mają takie
      lekkie dzieciątka.ż chęcią porozmawiała bym z kimś bo się martwię
      • palka_zapalka Re: 3 lata -12kg 300 gr 22.06.05, 00:40
        Moja córcia za 4 miesiące skończy 3 latka waży 14,600, ma 97 cm.Stopa to nr 25
        Kazde dziecko jest inne jesli wyniki badan masz ok to nie ma czym sie martwicsmile
      • orla6 Re: 3 lata -12kg 300 gr 26.06.05, 22:30
        MOja starsza majac 3 lata miała 12, 6 kg - to juz bylo niewiele, prawda?
        Wczesniej majac 2 lata miala 10,6 kg. Obecnie ma 5 lat, wazy jakies 17 kg, ale
        wzrostu ma zaladwie 103 cm, jest najnizsza w swojej grupie w przedszkolu.
        Mlodsza ma teraz dwa lata i wazy rowne 10 kg i ma 83 cm. I co mam zrobic? Obie
        od malego mialy problemy z przybieraniem, zawsze ponizej normy, caly perwszy
        rok przybieraly za malo, czasem prawie nic. Teraz ze starsza jest ciut lepiej
        ale tez i je w koncu troche lepiej, a ja przestalam sie juz tym wszystkim
        zamartwiac bo bym chyba zbzikowala. mlodsza 3 dni potrafi nie jesc nic. I jak
        mowie nic, to znaczy nic. A energii i sily ma wiecej niz czasem caly plac
        zabaw razem wziety... Glowa muru nie przebijemy, tylko tej madrosci zyciowej
        sie nabiera dopiero z latami i kolejnymi dziecmi. Jezeli Cie to pocieszy moj
        najlodszy brat majac rok wazyl 11kg, ale majac 2 lata 11,1 kg - przez rok
        odmawial jedzenia czegokolwiek poza skorkami od chleba. Moja mama myslala ze
        osiwieje. I co? I ma 18 lat, zdrowy jest jak byk i wyglada normalnie, w
        dodatku jest przystojny... smile)))
    • gabrysia_s Re: 3 lata -12kg 300 gr 21.06.05, 16:24
      Moja córka ma 3 latka i 4 miesiące i waży 13,3 kg. Fakt, jest dziewczynką, więc
      może być mniejsza niż chłopcy. Na bilansie 2 latka wpisali mi ją w grupę
      dysperensyjną, ale nadrobiłą zaległości. Teraz jest w podobno w normie.
      Ubranka kupuję na 98, czasami 104.

Dla mnie jednak jest ważne, że jest zdrowa, je dużo owoców, nabiału. Wyniki z
      badań ma dobre, więc chyba wszystko w porządku.

Głowa do góry, jeśli masz zdrowe dziecko to nie stresuj się wagą. Kiedyś
      podgoni, a jak nie to będzie drobnym facecikiem. Tacy też są na świecie.

Gabi
      • inia25 Re: 3 lata -12kg 300 gr 21.06.05, 16:30
        chyba nie ma sie co martwic - moze duzo biega i szybko spala? co na to lekarz?
    • mamapitunia Re: 3 lata -12kg 300 gr 21.06.05, 16:51
      badania w normie .Jest bardzo ruchliwym chłopcem,nie chodzi tylko ciągle biega.
      Zmienaiamy lekarza bo stwierdziła że ma mocna niedowagę i powinnam sie zaczać
      martwic tym że nie przytył przez tak długi okres czasu.Chodzimy na basen ,mały
      gra w piłke ,prowadzimy sportowy tryb życia.Może to jest za dużo dla takiego 3-
      latka, sama nie wiem.Je bardzo dużo owoców i warzyw.Może ma to coś wspulnego z
      wzmożonym napięciem mięśniowy.Był przez 8 miesięcy rehabilitowany
      • jagienkaa Re: 3 lata -12kg 300 gr 21.06.05, 18:36
        mój dwu i pół latek waży około 12 kg, w ciągu półtoras roku przytył tylko 1kg,
        wcale się nie martwię - je, dużo się rusza.
        • lizbetka Re: 3 lata -12kg 300 gr 21.06.05, 19:21
          Witam !
          Ja mam trzyletnią córkę . Asia waży 10 kg 200g . Waga nie drgnęła od ponad pół
          roku . Ma 89 cm wzrostu , rozmiar bucika to 22 .
          Martwię sie bardzo słabym przyrostem wagi , zwłaszcza że Asia od urodzenia
          właściwie ma problemy z apetytem a raczej z jego brakiem .
          Pozdrawiam . Lizbetka
    • edytka73 Re: 3 lata -12kg 300 gr 21.06.05, 21:09
      Kuba ma 3;6, od zawsze w okolicach 3 centyla... Mierzy teraz ok. 98cm, waży
      ok.12kg. Bardzo ruchliwy, biega, biega, biega a z apetytem czasem marnie.

Najgorzej, kiedy przyplacze się jakieś choróbsko - półtora miesiąca temu
      rotavirus, dwa tygodnie temu - zapalenie oskrzeli i jeszcze dignozujemy go w
      kierunku alergii.
      Gdyby nie te choroby to bym się nie martwiła.
      • ekan13 Re: 3 lata -12kg 300 gr 21.06.05, 23:35
        Jeżeli wyniki są w normie to nie masz się czym martwić. Moje dziewczyny są
        wielkie-Ola 3 latka-18kg, ubranka na 110-116, but 26 i wierz mi nie jest to
        wcale powód do dumy. Waga urodzeniowa 4800 i 62 cm i odpoczątku problemy z
        napięciem mięśniowym. Nie jest gruba, ale wygląda na czterolatka. Ja z
        zazdrością patrzę na drobniutkie dzieciaczki i martwię się co też wyrośnie z
        moich wielkoludówsmile
        Znam bardzo dobrego lekarza, który zawsze powtarza, że dzieci powinny być chude
        jak harty i obserwując różnice pomiedzy rozwojem fizycznym drobnych a
        potężniejszych dzieci przyznaję mu rację.
    • jotika Re: 3 lata -12kg 300 gr 22.06.05, 08:35
      nie martw się
      najważniejsze żeby waga była w miarę proporcjonalna do wzrostu
      mój Karolek też należy do tych drobnych i malutkich i podobnie jak Twoj synek
      waży ok.13 kg i własnie niedawno skończył 3 latka, ubranka kupuje na 98-104 a
      buciki 24, początkowo sie tez tym martwiłam, byliśmy nawet u endokrynologa, ale
      pani Dr. mnie pocieszyla, że teraz zmieniły sie normy (centyle) i w sumie rodzi
      sie wiecej wiekszych dzieci, jak sobie porównałam siatki centylowe mojego
      starszego syna, to dla mojego Karolka wychodzi mi 10 centyl, a w nowych
      siatkach jedynie 3, ale tak jak powiedziala mi Pani dr. najwazniejsze są dobre
      proporcje, to swiadczy o prawidłowym rozwoju i nie jest oznaką do niepokoju!
      jesli Twoj synek poza tym jest zdrowy i rozwija sie dobrze to po prostu ciesz
      sie z tego, przeciez to najważniejsze!! a tak juz na pocieszenie, to mam kilka
      przykladów (z najblizszej rodziny) ze chlopcy byli mali w wieku przedszkolnym i
      szkolnym i nadrabili potem i wyrośli na przystojnych i wysokich facetów !! moj
      kuzyn dostal sie nawet do kompanii reprezentacyjnej WP smile))
    • mamapitunia Re: 3 lata -12kg 300 gr 23.06.05, 09:39
      Synek waży 12kg900gr oczywiście lekaz się pomylił.Wysokość 101cm,czyli przytył
      600 gr i urósł 5 cm ,a ja tak sie martwiłam przez te kilka dni .Wyniki ma
      bardzo dobre .I jak tu ufać tym lekarzom,chyba trzeba będzie zmienic
      przychodnie.Jutro robimy USG węzłów chłonnych ,a tak dla pewności ,bo ma je
      dosyć spore.
      Pozdrawiam ciepło
      • hankem Re: 3 lata -12kg 300 gr 23.06.05, 14:13
        mój synek tez jest taki drobny, od niemowlaka brak apetytu, nawet piersi nie
        chciał pić, konczyło się na tym że jak płakał to chciałam dac mu piers a on
        wcale nie chciał i wszyscy sie dziwili, ze takie dziecko. Mi było głupio bo jak
        zaczynała płakać, to ludzie na to: nakarm go. Ja wiec wywalałam cycka ale na
        darmo. Do teraz mu to zostało, je strasznie mało, ma kilka ulubionych potraw,
        zlicze je dosłownie na palcach, w życiu nie miał w ustach owoców ani warzyw, na
        ich widok wpada w hiseryczny płacz. Trudno, staram się z tym pogodzić ale
        ciężko mi.
        Synus ma 3lata i 5 miesięcey i wazy 13 kg i mierzy 98cm. Zazdroszcze matkom.
        które mają pulchne dzieci, wręcz dochodzi do tego,ze unikam kontaktów z nimi,
        bo trudno mi sie pogodzić ze mam takie chude i mizerne i małe dziecko. Niestety
        wdał się w męża, który jak był dzieckiem to też był taki niejadek. Ale był
        zawsze długi a synuś strasznie mały. Teraz mój mąż to normalny męski facet.
        Najgorsze, ze moja teściowa wcale sie tym nie przejmuje bo widzi w swym wnuku
        swoje dzieci niejadki.I jeszcze się z tego cieszy. Denerwuje mnie. Do tego
        synuś mój to mały tyranek.
    • anet22 Re: 3 lata -12kg 300 gr 23.06.05, 19:47
      Drogie mamy, czy Wasze dzieci nie mają czasem pięknych, dużych oczu i niezwykle
      długich, czarnych rzęs?
      Czy chorują rzadko, a jeśli już, to krótko a intensywnie? (Np przez dwa - trzy
      dni wysoka gorączka i później choroba zanika)
      To są cechy charakterystyczne pewnej choroby.
      Odpowiedzcie mi, a może będę mogła Wam powiedzieć coś więcej
      Pozdrawiam
      Anet
      • mamapitunia Re: 3 lata -12kg 300 gr 23.06.05, 20:50
        mój synek ma długie rzęsy i faktycznie choruje bardzo mało,a jak już jest chory
        to raczej szybko dochodzi do siebie.
        Anet22 odezwij się bo jestem zainteresowana tym co to za choroba.
        • anet22 Re: 3 lata -12kg 300 gr 23.06.05, 21:17
          MamoPitunia, wszystko to co napiszę nie jest w 100% pewne, bo nie jestem
          lekarzem. Mam znajomą, która ma 3 letniego synka - waży on 10 kg. Nie martwiła
          się tym za bardzo, bo ona sama w dzieciństwie była bardzo drobna. Ale synek do
          tego niedawno dostał dziwnego uczulenia i dlatego dałam jej namiary na moją
          alergolog (świetny lekarz - w Gliwicach) Ale pani alergolog stwierdziła, ze to
          nie alergia jest tu problemem - bo alergia jest tylko następstwem, dalszym
          rowojem choroby - tzn Zespołu Złego Wchłaniania.
          I powiedziała właśnie o tych oczach i braku chorób u takich dzieci. I jeszcze
          jedno- takie dzieci robią bardzo śmierdzące kupki, oraz często skarżą się na
          bóle nóg.
          Pani doktor pobrała chłopcu krew, zrobiła testy - wyniki będą w najbliższy
          poniedziałek. Wtedy też dostaną opracowaną przez nią dietę - na pewno
          wykluczającą gluten, bo gluten baaardzo utrudnia wchłanianie. Nie wiem na czym
          ta dieta będzie jeszcze polegać, zobaczymy w poniedziałek.
          Zespół złego wchłaniania polega na tym, ze jedzenie wchłaniane jest w bardzo
          małych ilościach - prawie w całości jest wydalane. Dlatego dzieci nie
          przybierają na wadze, często mają też braki składników odżywczych w organiźmie.
          Powiedziała jeszcze, ze ta moja znajoma też pewnie w dzieciństwie miała tę
          chorobę - i u niej się to widocznie dobrzes kończyło, ale u jej synka nie musi -
          a chodroba ta może mieć smutne następstwa.
          O ZZW można przeczytać w internecie, np tu:
          www.emedica.pl/szczeg_choroby.php3?nr=96&typ=1&nazwa=gastroenterologia
          Nie mieszkasz czasem na Śląsku? bardzo polecałambym Ci moją panią doktor.
          zresztą, do niej przyjeżdżają ludzie nawet z Wrocławia czy Jeleniej Góry -
          spotykamy takich w poczekalni. Ma 4 specjalizacje, jest niezwykle mądra - taka
          troche wiedźma, czyli kobieta z dużą wiedzą. Niesamowite wiadomości ma...
          Stosuje naturalne leczenie, często homeopatię.
          Ale Ty pewnie jesteś z Warszawy smile
          W każdym razie, warto poszukać dobrego lekarza i zasugerować mu tę chorobę.
          Pozdrawiam serdecznie
          Anet
          • mamapitunia Re: 3 lata -12kg 300 gr 23.06.05, 21:29
            anet22 dzieki za informacje.Wszystko jest możliwe,robimy dodalkowe badania,a
            jak bedziesz już wiedziała w poniedziałek wszystko to prosze daj znac
            Pozdrawiam ciepło
            • marmusia Re: 3 lata -12kg 300 gr 23.06.05, 23:39
              anet22, moglabys podac namiary na te pania doktor? Z gory dziekuje i
              pozdrawiam smile.
              • anet22 Re: 3 lata -12kg 300 gr 24.06.05, 22:01
                napisałam maila na adres marmusia@gazeta.pl
                Pozdrawiam
                Anet
          • marta76 Re: 3 lata -12kg 300 gr 24.06.05, 22:39
            Anet to o czym piszesz to nietolerancja glutenu chyba.Nasz mały miał robione
            badania jak skończył półtora roku,bo kiepsko przybierał na wadze.Byliśmy w
            szpitalu w Wawie na Działdowskiej.Wszystko skończyło się ok.Maluch ma teraz 3
            lata ,waży około 15 kg.
          • edithael Re: 3 lata -12kg 300 gr 25.06.05, 22:08
            Anet22, jestem ze Śląska, Mały jest mały, ma alergię. Poczytałam o ZZW, ale
            większość objawów jednak mi nie pasuje.
            Szukam za to dobrych lekarzy, bo świruję po tym, co się dzieje w przychodniach.

Gdybyś mogła podać mi namiary na tę lekarkę w Gliwicach, na adres:
            edrazmus@poczta.fm
            • anet22 Re: 3 lata -12kg 300 gr 25.06.05, 22:37
              Ok
              smile

• erkal Re: 3 lata -12kg 300 gr 27.06.05, 15:09
                celiaklie,bo chyba o tym pisala anet22 mozna zdiagnozowac(na poczatku)z krwi na
                przeciwciala p.endomysium,retikulinie,gliadynie IgA,badanie wykonywane
                odplatnie ok.90zl prawie w kazym labolatorium,na wyniki czeka sie 2tyg,jesli to
                badanie potwierdzi obecnosc przeciwcial,dziecko zostaje skierowane na biobsje
                kosmkow jelitowych. Zespol zlego wchlaniania mozna poznac na pierwszy rzut
                oka,dziecko jest blade,apatyczne,nie ma apetytu,ma bardzo wydatny brzuszek,a
                chude raczki i nozki,rzeczywiscie slabo przybiera na wadze,wrecz ma tendencje
                spadkowa,slabo rosnie,robi cuchnace tluste stolce(nie chce sie splukiwac w
                toalecie),z reguly pojawia sie okolo 4-6 miesiecy od wprowadzenia
                glutenu,gluten wyniszcza kosmki jeslitowe,co wiaze sie z bardzo bolacym
                brzuszkiem,dlatego taka sugestia o zespole zlego wchlaniania, kiedy rozmawiamy
                o prawie 4-letnich dzieciach wydaje mi ciut dziwna,przeciez przez okolo 2lata
                mama zauwazylaby ze cos sie dzieje niepokojacego z jej dzieckim.Mam 2
                synow,3,5latek wazy 14kg,wzrost 95cm,mlodszy 20miesiecy 9800,85cm,sa
                szczupli,ten mlodszy wrecz chudy,ale jest to wynik 4-miesiecznej walki z
                alergia,poprostu przez 4-miesiace a ja ani lekarze nie moglismy dojsc do tego
                co go uczula,Jas przeszedl wszystkie mozliwe badania,lacznie z tym o ktorym
                pisalam powyzej,jak w zwykle w sytuacjach patowych pomogl przypadek i dr
                Albrecht,na ktorego nie dam zlego slowa powiedziecsmileokazalo sie ze dziecko ma
                alergie na skrobie ziemniaczana..dla mnie siatki centylowe to wymysly dawnych
                czasow,ze kazdy musial sie miescic w jakis normach,a jak sie nie miesci mimo ze
                jest zdrowy(wyniki badan)to cos z nim nie tak.Paranoja,zaczyna sie szukanie
                chorob,no bo moze jednak cos sie przeoczylo,a po co?Jeden jest niski drugi
                wysoki,jeden chudy drugi gruby itd,itd
                Pozdrawiam serdecznie
                • anet22 Re: 3 lata -12kg 300 gr 29.06.05, 23:19
                  Celiakia to jedynie jedna z możliwych przyczyn Zespołu Złego Wchłaniania - inną
                  przyczyną może być alergia, której symtomami są nie objawy skórne, czy
                  oddechowe lecz upośledzone wchłanianie!
                  Alergia moze się objawiać nie tylko wysypkami, bólami brzuszka itp - moze to
                  być także ciągły stan podgorączkowy, bóle reumatyczne, upośledzone wchłanianie -
                  lub masa innych rzeczy.
                  Pozdrawiam
                  Anet
                  • erkal Re: 3 lata -12kg 300 gr 03.07.05, 11:37
                    zgadzam sie z Toba,ze moze byc mnostwo innych obajwow,tylko ze mi chodzi o
                    to,ze w swoim poscie zwrocilas uwage na gluten,ktory z reguly wprowadzany jest
                    do diety okolo 10-12 miesiaca zycia,my rozmawiamy o dzieci 3-letnich,czyli
                    przez 2 lata nikt tj.mama,tata,lekarz itp nie zwrocilby uwagi,ze cos jest z
                    dzieckiem nie tak,przeciez oprocz dlugich rzes musza byc jakies inne
                    objawy,jesli dziecko nie przybiera kompletnie na wadze to rzeczywiscie jest to
                    objaw niepokojacy,ale jesli przybiera nawet te 200/300g miesiecznie i rosnie,bo
                    to najwazniejsze to po co na sile wyszukiwac chorob i to bardzo
                    powaznych,powtorze jeszcze raz,jesli jest uczulenie na gluten/skrobie,to nie
                    sposob tego nie zauwazyc tak samo jak na inne rzeczy i mowie to z wlasnego
                    doswiadczenia.Bole nog w tym wieku moga tez byc bolami wzrostowymi,duze oczy i
                    dlugie rzesy,duzo dzieci moze odziedziczyc to po rodzicach,nie wolno zapomninac
                    o genetyce,wielu chlopcow do okresu dojrzewania jest drobnych,a potem
                    przybieraja na wadze itp.
                    Uposledzone wchlanianie odbija sie na problemach zoladkowo-jelitowych i uwierz
                    mi,ze kupa wyglada wtedy okropnie i nie sadze zeby nie wzbudzila podejrzen.
                    Zgodze sie z Toba,ze sa choroby genetyczne i chyba wlasnie mowisz o czyms
                    takim,no ale w tej kwestii nie bede sie wymadrzac.
                    W sumie pisze to wszystko po to,zeby zdawac sobie konsekwencje z tego co sie
                    pisze,juz widze mamy,ktore bacznie przygladaja sie rzesa swoich pociech i
                    probuja stwierdzic czy jest chory czy nie.Blagam o niestraszeniesmile)
                    Pozdrawiam serdecznie
          • mamuska110 Re: 3 lata -12kg 300 gr 28.06.05, 17:16
            prosze o namiary tej pani doktor na adres gazetowy.
            bardzo mi na tym zalezy.
            z gory dziekuje.
          • zebra12 To może być to! 29.06.05, 06:20
            Wszystko pasuje! Moja Jadzia od malutkiego bardzo mało przybierała na wadze. Na
            rok ważyła 8 kg! Teraz ma 5 lat i waży 16. Jest bardzo drobniutka, a co dziwne
            przy tym normalnie je! Niestety wciąż prześladuje ją anemia! Rzęsy ma okropnie
            długie. Urodziła się z takimi! Wszyscy się dziwili noworodkiem z takimi
            rzęsami! Niestety do tego opisu nie pasują te rzadkie choroby. Choruje często,
            3 razy była w szpitalu, dwa razy miała ciężkie zapalenie płuc, z którego ledwo
            wyszła!
    • bocha72 Re: 3 lata -12kg 300 gr 29.06.05, 16:23
      Moj Maly ma niecale 3 lata i wazy ok.13 kg.Mysle,ze nie ma sie czym martwic.Sa
      dzieci wieksze i ciezsze i sa tez mniejsze albo po prostu drobniejsze.Moj synus
      jest ciagle w ruchu- wiercipieta-nie chodzi tylko biega, jakby sie bal,ze nie
      zdazy czegos zobaczyc albo pobawic sie na dworze.Pozdrawiam:0)
    • wroblewska-agnieszka Re: 3 lata -12kg 300 gr 29.06.05, 19:07
      Anet, proszę podaj mi też namiary na tą panią doktor. Byłam z małym już trzy
      razy w szpitalu endokrynologicznym i nic mi nie stwierdzono, a objawy wszystkie
      się zgadzają. jest teraz na diecie bezglutenowej, ale mam dość działania
      samodzielnie i po omacku. Potrzebuję dobrego lekarza do potwierdzenia co jest
      małemu a na pewno coś jest. Z góry dziękuję.
    • anet22 Re: 3 lata -12kg 300 gr 01.07.05, 15:42
      Dziewczyny,
      mam już tę dietę skomponowaną dla synka mojej znajomej.
      Jeśli ktoś jest zainteresowany, to wyślę mailem.
      Piszcie na adres anet22@gazeta.pl
      Pozdrawiam
      Anet
      • anet22 Re: 3 lata -12kg 300 gr 04.07.05, 15:45
        up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka