Dodaj do ulubionych

Pobudka o piątej!!!

01.07.05, 14:44
Proszę, napiszcie chociaż, że nie jestem sama, bo w jakiekolwiek sposoby
chyba już nie wierzę... Moja córcia (prawie 2 lata) od jakiegoś czasu wstaje
o piątej, a czasem wcześniej! Kiedyś takie wcześniejsze pobudki związane były
z ząbkowaniem, ale teraz nic nie idzie, chyba że piątki gdzieś tam siedzą i
czekają na swoją kolej smile)) Dodam, że sypia w dzień (niespanie wcale nie
pomaga), a w nocy ma w pokoju ciemno jak... w piwnicy.
Dwa miesiące temu pojawiła się w domu siostrzyczka, ale to raczej nie jest
powód.
Pozdrawiam wszystkie ranne ptaszki smile)
Ola
Obserwuj wątek
    • lula11 Re: Pobudka o piątej!!! 01.07.05, 15:07
      A moze to jest powód???
      Moje dzieci od miesiaca czyli od narodzin najmłodszej pociechy wstają pomiędzy 4
      a 5.00 rano, pewnie budzi ich przewijanie małej, która jak już się obudzi razem
      ze slonkiem to nie chce dalej spać.

Agata.
      • didi005 Re: Pobudka o piątej!!! 01.07.05, 16:50
        Wydaje mi się, że nie jest to powód, bo malutka jest cicha jak trusia i śpi o
        tej porze... Nawet nie stęknie.
        Ola
    • asia9946 Re: Pobudka o piątej!!! 01.07.05, 15:25
      tez wstaje o pietej, ale mam 3 miesieczne dziecko smile
      • tunia78 Re: Pobudka o piątej!!! 01.07.05, 16:55
        ja dzisiaj 5.15 juz karmiłam w kuchni mojego 16-miesięczniaka.Oduczmy się od
        cyca no i nad ranem synek jest juz taaaaak głodnysmile)) że nie ma radysad
    • mal.go.sia Re: Pobudka o piątej!!! 01.07.05, 17:46
      Mam to samo - 14 miesiecy teraz, od jakichs dwoch miesiecy pobudka o 5.28.
      Codziennie, jak w zegarku smile
      - zmienilam zaslony na podwojne, w pokoju nie jest calkiem ciemno, ale slonce
      juz nie swieci - nic
      - zamykam mu w pokoju okno (mieszkamy przy ruchliwej ulicy) - nic
      - dokarmialam w nocy przez sen - nic
      - przetrzymywalismy w dzien bez spania, pozniej kladlismy spac - nic
      - myslalam, ze to golebie go budza, ale golebie wystraszylam - i nic sad
      Teraz jak sie obudzi rano, dostaje herbatke i odkladam go do lozeczka. Potrafi
      tak troche przydrzemujac przetrwac do 6.30. A ja czekam na zime - wtedy pozniej
      wstawal...
      • arla5 Re: Pobudka o piątej!!! 02.07.05, 20:51
        ja juz sie przyzwyczailam,maly zasypia o 20 i po prostu ok 5 ,czasem 6 jest juz
        wyspany i rzeski,tak juz ma i nic na to nie poradze,jestem z nim w domu,do
        pracy nie wstaje wiec ok.Miki ma 18 miesiecy.
    • mama.szymona Re: Pobudka o piątej!!! 02.07.05, 22:53
      Hej!
      Ja również się dołączam. Szymon od dwóch tygodni wstaje ok 5. Czasami 15 po,
      czasami za 15sad Zawsze wstawał wcześnie, ale nie budził się przed 6). Problem
      rannego wstawania pojawił się odkąd zmienilismy mieszkanie. Szymon ma własny
      pokoik, w którym przesypia spokojnie całą noc, może szybciej się wysypiatongue_out
      Dodam tylko, ze Sim ma 27 m-cy, wieczorem zasypia ok 21 i bez dziennej drzemki
      (ok 2 godz.)nie wytrzyma. Mam nadzieję, że niedługo zacznie sypiać przynajmniej
      do 6-7 (to takie moje malutkie marzenie). Tego i Wam drogie Mamusie życzęsmile
      Pozdrawiam
      mama Szymona
      • magnolia76 Re: Pobudka o piątej!!! 03.07.05, 06:13
        Witam smile

Nie jesteś sama smile mam 4-miesięczną corkę i ona od urodzenia wstaje o 5 rano,
        już się przyzwyczaiłam, moja córa chodzi spać a 20-tej, ale czasami jest tak,
        że gdziś pojedziemy i wtedy idzie spać o 22-giej, nie wpływa to niestety na
        porę wstawania sad

Pozdrawiam
        • nikita333 Re: Pobudka o piątej!!! 03.07.05, 20:45
          A mój synuś ma 16 miesięcy i rzadko mu się zdarzało wstawać póżniej, były czasy,
          kiedy budził się około 6 - 7 rano, ale to rzadko i raczej w zimie. Teraz piąta
          rano to normalny czas jego wstwania, bez względu na to, ile spał w dzień i o
          której się położył do nocnego snu.... cóż, tak już chyba musi być, trzeba
          przeżyć, widać biologiczny zegar naszych dzieciątek o piątej rano stwierdza, że
          dzień się zaczął i pora wstać na nóżki.. też się pocieszam, że może zimą mu
          trochę się odmieni, ale mój mąż twierdzi, że tak się stanie dopiero za parę lat
          - jak będzie musiał wstać do szkoły, to będzie chciał spać do dziesiątej wink

pozdrowionka
          Gośka
    • ekos Re: Pobudka o piątej!!! 03.07.05, 23:40
      Witam wszystkie Mamusie!
      Nie zaglądam zbyt często na forum, ale dzisiaj chciałam Was prosić o radę, o
      pomoc.
      Odpowiedź na moje problemy cześciowo znalazłam w tym poście.
      Dołączam się do grupy Niewyspanych Mam Rannych Ptaszków.
      Moja Jagoda ma 27 misięcy i budzi się od tygodnia pomiędzy 5.30 a 5.55.
      Analizując Wasze listy muszę powiedzieć, że się nieco zmartwiłam, ponieważ
      zauważyłam wiele podobieństw w zachowaniu naszych maluchów ale sądziłam, że
      powodem wczesnych pobudek jest odstawienie mojej córki od piersi a co za tym
      idzie brak płynów. Rozwiązanie upatrywałam w dopajaniu mojego skarbusia
      herbatką. Uważam, że moja córka zbyt mało pije (w przybliżeniu 800 ml na dobę).
      Podzielcie się swoimi opiniami na ten temat.

Pozdrawiam, Ewa.
      • nikita333 Re: Pobudka o piątej!!! 04.07.05, 14:07
        Ewo, niewylkuczone, że Twojej dzidzi akurat chce się pić, napewno nie zaszkodzi
        podać jej w nocy wodę. W koncu i my, dorośli, też wstajemy w nocy żeby się
        napić, więc dziecku też może się chce pić. No i jednak każde dziecko jest trochę
        inne, więc może u Was podziała napojenie i dzidzia będzie trochę dłużej spała,
        czego Ci oczywiście życzę.

pozdrawiam
        Gośka
        • ekos Re: Pobudka o piątej!!! 04.07.05, 22:38
          Dziękuję bardzo za radę. Spróbuję, może się uda.

Pozdrawiam, Ewa
    • izia30 Rehej co z tymi dzieciakami? 04.07.05, 11:29
      moja ma 2 latka, do niedawna spala do 6, czasem nawet do 7 rano . od jakiegos
      czasu 5 a nawet wczesniej! to koszmar jakis!!!!!!!!!!!!11
    • agnieszka_gk Re: Pobudka o piątej!!! 04.07.05, 14:28
      Moja ma nieco ponad 2 latka. Od niedawna, tj. od ok. mca budzi się z reguły ok.
      7, ale też zaczęła póxniej chodzić spać ok. 22.30. Wcześniej, przez ponad rok
      wstawała z reguły między 5-6.00, ale chodziła spać ok. 21.00 (wcześniej ok.
      20.30). W dzień śpi, ale wybudzam ją po 2 godzinach, choć nie jest z tego
      zadowolona. W sumie wychodzi jej ok. 10-11 godzin snu na dobę. Widocznie nie
      potrzebuje więcej (szkoda, bo tyle to i ja potrzbujęsmile)) Wcześniej nie byłam w
      stanie kłąść jej póxniej spać, żeby dłużej rano pospała, bo po prostu ok. 20.00
      już była bardzo marudna i zmęczona, teraz - mimo, że dużo więcej czasu spędza
      na powietrzu i większym ruchu - zmęczenie dopada ją ok.21.30-22.00 i dopiero
      wtedy ją kąpiemy i kładziemy spać. Oczywiście wcześniejsze przebudzenia (przed
      6) też się zdarzają, o zgrozo, zwykle w sobotę, gdy nie muszę iść do pracy...
    • izia30 Re: Pobudka o piątej!!! 05.07.05, 08:52
      no to dzisiaj pobilysmy wszystkich na glowe, pobudka o 4.00.
      kto da wiecej?
      • didi005 Re: Pobudka o piątej!!! 05.07.05, 13:34
        Ha! A ja mialam niespodzianke - wstala dopiero o 7!!
        Niestety doswiadczenie uczy, ze jutro wroci do starych przyzwyczajen i wypruje
        z pokoju po 5 sad((
        • jasma76 Re: Pobudka o piątej!!! 05.07.05, 14:03
          MÓj synek od urodzenia, czyli juz od 2 lat nie spał dłużej niż do 6 a to zdarza
          się sporadycznie. W 99% wstaje codziennie 4.30-5.30, nawet najczarniejsza,
          grudniową zimą.........Kiedys chociaz zasypiał ok.20 a teraz zasypia o 22, a
          pobudkla bez zmian. spi w dzień, bez tego nie da rady, bo wtedy zasypia na
          stojąco ok 16 i wstaje o północy wyspany....
          no cóż ja już ledwo ciągne ale co mam zrobic.
          jest nas więcej, ale tygodniem takiego wstawania bym się nie przejmowała, 2
          lata to jest dopiero koszmar....
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka