Dodaj do ulubionych

Do mam przedszkolaków ?

11.09.05, 13:25

Ile lat musi mieć dziecko, żeby zostać przyjętym do przedszkola ?? Mój mały nie ma i raczej nie będzie miał rodzeństwa, mieszkamy na podwarszawskiej wsi, więc dzieci jak na lekarstwo. Chciałabym, żeby mały miał kontakt z równieśnikami. Wymyśliłam, żeby jak najwcześniej zapisać Go do przedszkola, odbierałabym Go przed obiadem, lub po, jeśliby chciał jeść przedszkolne obiady. Żłobka u nas nie ma, jest tylko państwowe przedszkole. We wrześniu w przyszłym roku mały będzie miał 2 lata i 4 miesiące czy to za wcześnie ?
Obserwuj wątek
    • driadea Re: Do mam przedszkolaków ? 11.09.05, 13:28
      Może to zależy od przedszkola, tego nie wiem, ale w "moim" przedszkolu (chodził
      doń mój tata, ja, moje rodzeństwo i za rok pójdzie córka smile) przyjmują
      dzieciaki od 2,5 roku. Może można negocjować - nie wiem. Najlepiej, jakbyś
      zapytała w danej placówce. Może są też jakieś żłobko-przedszkola, kto wie? wink
      Pozdarwiam, Aga
      • maja45 Re: Do mam przedszkolaków ? 11.09.05, 13:47
        To zalezy od przedszkola.Jeśli dzieci jest mało, to z obawy przed likwidacją
        placówki przyjmują nawet 2 latki w pampersie.
        Jesli natomist dzieciaków jest dużo wymagają zeby dziecko miało skończone 3
        lata i było samodzielne.
        M.
        • 76kitka Re: Do mam przedszkolaków ? 12.09.05, 13:06

w maju 2006 Mikuś skończy dwa latka więc zaczniemy naukę nocnikowania, mam nadzieję, że przez okres od maja do września zaskoczy o co z tym siusianiem do nocnika chodzi i przez pampersa Go niezdyskwalifikują smile
          • monidob Re: Do mam przedszkolaków ? 13.09.05, 10:06
            Uwaga techniczna - zapisy do przedszkoli państwowych wszystkich są w okolicach
            lutego- marca (na sezon od września) - jak sobie upatrzysz jakieś konkretne to
            tzreba porozmawiać z dyr jak ona to widzi tzn. młodsze dziecko w pzredszkolu i
            potem pilnować teminu składania podań, o ile wiem w prywatnych też robią
            wcześniej jakieś listy.
    • gandzia4 Re: Do mam przedszkolaków ? 14.09.05, 09:59
      Oskar poszedł do przedszkola w wieku 2 lata i 8 miesięcy. Korzystał jeszcze z
      pampersa na spanie i smoczka, dyrektorka zgodziła się go przyjąć "warunkowo"
      (jeśliby sobie nie radził to przestaje chodzić). Zaskoczył wszystkich, dawał
      sobie radę lepiej od dzieci które miały już dobrze ponad 3,5 roku. Co do
      zapisów u nas wnioski trzeba składać do 15 kwietnia, Oskara zapisywałam w
      tamtym roku na początku września i czekaliśmy na liście rezerwowej jakieś 4 dni
      na przyjęcie (dużo rodziców rezygnuje gdy pociecha mocno rozpacza, szczególnie
      w najmłodszej grupie). Dodam tylko, że w tamtym roku chodził do przedszkola z
      radością i nie bardzo chciał wracać do domu, a w tym roku niezbyt chętnie
      chodzi i zdarzało się w pierwszym tygodniu, że płakał. Teraz już chyba pogodził
      się ze smutnym losem przedszkolaka i nie płacze. Koleżanka swego dwuletniego
      synka prowadza na 4/5 godzin do przedszkola prywatnego.
      • 76kitka Re: Do mam przedszkolaków ? 14.09.05, 13:20
        Dzięki za informacje na temat terminów składania podań. U nas niestety prywatnego przedszkola nie ma, więc jestem zdana na łaske pani dyrektor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka