Dodaj do ulubionych

USG stawów biodrowych

12.10.05, 09:37
Dziewczyny, robiłyście dzieciom USG stawów biodrowych? Jeżeli tak to kiedy i
kto wam powiedział, że trzeba?
Ja niedawno zauważyłam u jacha nierówne fałdki pośladkowe i zapytałam o to
pediatrę, która się specjalnie tym nie przejęła, ale dała skierowanie do
ortopedy. Ten jak się dowiedział ile jachu ma miesięcy to się za głowę złapał
i powiedział, że powinnam z nim przyjść jak najwcześniej po urodzeniu, a nie
teraz. Po badaniu okazało się, że Jachu wprawdzie dysplazji nie ma, ale jądra
kostnienia w obu bioderkach ma jakby miał 3-4 m-ce, a nie 5. Zalecił
nakładanie na pampersa pieluchu tetrowej i kontrolę za miesiąc.
Strasznie się zeźliłam, bo ani w szp[italu, ani potem pediatra nie
powiedziała, że trzeba zrobić to USG. Ja oczywiście na forum o tym czytałam,
ale myślałam, że dopiero jeśli pediatra zauważy nieprawidłowe odwodzenie
(badała na każdej wizycie) to kieruje na dodatkowe badania. Czy trzeba
skończyć medycynę, żeby nie zaniedbać nic u własnego dziecka?????????
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: USG stawów biodrowych 12.10.05, 09:45
      Przez pierwsze pol roku Matusi myslalam dokladnie to samo latajac od lekarza do
      lekarza, a to neurolog, a to okulista, a to ortopeda...chyba nie bylo mnie u
      dentysty i dermatologa (choc u tego drugiegi bylismy juz prawie, prawie).
      Matek mial w szpitalu po urodzeniu badaniue bioderka i tam powiedziano "wszystko
      jest , bardzo ladnie odwodzi ale na wszelki wypadek moze Pani szeroko
      pielucowac".Pieluchowalam tak jeden dzien i stwierdzilam ze no nonsens "na
      wszelki wypadek".Potem polozna i peditra rowniez twierdzili, ze odwodzenie jest
      prawidlowe i zadnego skierowania do ortopedy.O piluchowaniu nikt nic nie
      wspominal.Jak Matek mial ok 5m-cy to pediatra dala nam skierowanie do ortopedy,
      bo " w tym wieku czesto cos tam sie dzieje z tymi jaderkami kostenienia,
      zwlaszcza u chlopcow".Nie mialam pojecia o czym mowi ale poszlam.Oczywiscie
      prywatnie, bo na NFZ wizyta za dwa m-ce.!!Wszystko bylo ok i lekarz nic nie
      mowil ze tak pozno przyszlismy (bylismy u Szybinskiego na Mlodych Technikow).
      • xemm1 Re: USG stawów biodrowych 12.10.05, 10:23
        U nas w szpitalu nawet nic nie wspomnieli o bioderkach ;-( Sama na pampersa
        zarzucałam dodatkową pieluchę. Też wyczyłałam na forum , że powinno się iśc z 4
        tygodniową dzidzią na USG. Ale pediatra mówiła, że z bioderkami jest wsio OK i
        żebym dała sobie spokój, wręcz dała mi do zrozumienia, że jestem nadgorliwa wink
        Już sama zaczęłam myśleć, że może troszkę przesadzam z tymi lekarzami i
        powinnam jej zaufać i odpuścić wizyte u ortopedy.
        Ale jednak dała mi skierowanie - Malunio miał 6 m-cy. Ortopeda (NFZ)zaczął
        wymyślać że Malunio nie ma jąder kostnienia, że ma bioderka jak u noworodka.
        wpadliśmy w panike i pobiegliśmy szybko do Szybińskiego, ocenił, że jest
        wszystko w jak najlepszym porządku, tylko stwierdził, dlaczego tak późno
        przyszliśmy. Aha i stwierdził, że to już nie te czasy, że stan bioderek ocenia
        sie po fałdkach.
    • viviene12 w niemczech usg bioder robia rutynowo 12.10.05, 11:16
      pediatrzy na trzecim badaniu kontrolnym, tzn. miedzy 4 a 6 tygodniem. U nas bylo
      wszystko OK.
    • martiks Re: USG stawów biodrowych 12.10.05, 11:29
      W książeczce zdrowia dziecka (str. 6) wpisano, że konrola stawów biodrowych ma
      się odbyć między 4 a 6 tygodniem życia; dodatkowo powtarzano o tym wszystkim
      matkom w szpitalu. Myslałam, że to standard i wszędzie wysyła się noworodki do
      ortopedy. Oczywiście musieliśmy miec skierowanie od pediatry, ale dala
      zaocznie, nawet dziecka nie oglądając.Ortopeda obejrzał, zbadał -, nakazal
      pieluchowac, pokazal dwa ćwiczonka na bioderka (trochę mu się lewe nie
      podobało) i na wszelki wypadek dal skierowanie na usg (po 4 tygodniach
      ćwiczeń). Usg całe szczeście wykazalo, że wszystko jest w jak najlepszym stanie.
      • enja11 Re: USG stawów biodrowych 12.10.05, 11:53
        u mnie na 6 stronie są "obserwacje w oddziale noworodkowym" i jest napisane, że
        stawy biodrowe są prawidłowe. O USG ani w szpitalu, ani położna, ani pediatra
        nie wspomnieli. Natomiast ortopeda u którego byliśmy (zastępca ordynatora w
        centrum rehabilitacji narządów ruchu) powiedział, że pierwsze USG powinno się
        zrobić jak najszybciej po urodzeniu dziecka, następne po dwóch miesiącach,
        ostatnie przed ukończeniem 6 m-cy. Ja się wkurzam najbardziej o to, że pediatry
        skierowanie dziecka na usg nic nie kosztuje, ode mnie zależy to, czy będę
        czekała na wizytę w ramach NFZ, czy pójdę prywatnie i zapłacę. ńie rozumiem
        jaki interes ma lekarz żeby nie informować o tym.
        Bądź tu człowieku mądry.
        • martiks Re: USG stawów biodrowych 12.10.05, 15:56
          Pewnie, że jakbym nie miała tego wpisanego do książeczki, to nie leciałabym z
          dzieckiem do ortopedy, podobnie jak nie lecę do np. kardiologa, po prostu nie
          przyszloby mi to do glowy. Rzeczywiście można sie wściec. A lekarz nie ma w tym
          żadnego interesu, żeby coś mowić, bądź nie,po prostu mu wisi i tyle. Ile rzeczy
          dowiedzialas się od lekarzy bez pytania? No, przynajmniej u nas w przychodni
          jest niezły taśmociąg. Dobrze, że sama zauważyłaś, że coś może być nie tak,
          trafiliście do dobrego ortopedy i wszystko będzie oki. Pozdrawiamsmile
    • kubona Re: USG stawów biodrowych 12.10.05, 21:21
      mojego pediatre wynosze pod niebiosa!!!! skierowanie na bioderka dostałam jak
      Kuba nmiał 3 tygodnie - "żeby nie chodzić dwa razy" pierwsze usg miał zrobione
      w 6 tygodniu zycia , drugie w 5 miesiącu, jedziemy na trzecie mimo że wszystko
      jest w porządku, i dostaniemy jeszcze termin na czwarte - ortopeda przy każdej
      wizycie robi usg
      poza tym skierowanie do poradni rehabilitacyjnej dostałam na podstawie
      brzydkiego- lekko wypukłego brzuszka z jednej strony- ja nie widziałam nic
      brzydkiego a okazało się że to niewielka asymetria mięśniowa....dziś jeździmy
      juz tylko po to żeby się pochwalic co Kuba juz umie nowego....uwielbiam swojego
      pediatrę
    • magdalena_dem Re: USG stawów biodrowych 13.10.05, 10:59
      my dostaliśmy zalecenie wizyty u ortopedy, gdyż lekarzy w szpitalu zanieokoiło
      strzelanie w stawach. Przy wizycie u darmowego orto, powiedział on że wszystko
      jest ok, fałdy ma równe. Poszliśmy na prywatne usg (dr Sieliwończyk, Gdańsk,
      polecam) i okazało się, że delikatnie nie odwodzi lewej nóżki, co widać po
      fałdach, bo są nie równe!! Zalecone ma proste ćwiczenia
    • jakw Re: USG stawów biodrowych 13.10.05, 11:34
      u ortopedy poszłam jak mała miała jakieś 6 czy 7 tygodni, babka dała skierowanie
      na usg zaznaczając, że ona żadnej dysplazji nie widzi, ale to badanie usg to
      teraz rutyna...Na usg byliśmy jak mała miała ok 2 m-cy
    • pampeliszka Re: USG stawów biodrowych 13.10.05, 11:43
      W Czechach to jest badanie obowiazkowe i bezplatne- Malgol byl na USG majac 1,5
      m-ca i potem po dwoch miesiacach drugi raz.A skierowala nas nasza pani pediatra.
      • enja11 Re: USG stawów biodrowych 13.10.05, 12:31
        Miło, że gdzieś na świecie są pediatrzy, którzy stać na wysiłek wypisania
        skierowania
    • e_dyta71 Re: USG stawów biodrowych 13.10.05, 21:04
      USG stawów biodrowych powinno mieć zrobione każde dziecko. Niestety pediatrzy
      chcą być mądzrejsi od aparatu USG i nie kierują dzieci na to badanie. Oczywiście
      nie wszyscy. Ja jestem na tym punkcie przewrazliwiona, bo moja Zuzanka ma
      dysplazję, i gołym okiem nie było tego widać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka