Dodaj do ulubionych

Obcinanie paznokci

05.11.05, 12:45
Synek ma 15 miesiecy. Paznokcie u raczek obcinamy raz na tydzien, a u nozek
raz na 2/3 tygodnie. Uzywam malego obcinaka. Rytual zaczynamy po kapieli.
Sposoby odwrocenia uwagi:
niunio (piers)
melodyjka z telefonu (jak na razie niezawodne)

A jak jest u Was?

Pozdrawiam.
Marta
Obserwuj wątek
    • nataliamackowiak Re: Obcinanie paznokci 05.11.05, 12:46
      Ja tak samo często obcinam mojej rocznej córci, jak Ty. Najlepiej, jak mała
      leży na tapczanie, obok mój mąż, który ją rozśmiesza i zagaduje. Używamy
      zwykłych nożyczek, bo te dla dzieci mnie wkurzają.
      Nataliasmile
      • makoba Re: Obcinanie paznokci 05.11.05, 12:52
        Wiesz Natalia, u nas z tym lezeniem na plecach podczas czegokolwiek to nie
        wychodzi. Michal jest jak sprezynka. ja nawet jak pu pieluche zakladam, to klade
        go sobie na kolanach na jego brzuszku, tak ze nozki i raczki na dol. Tylko tak
        jestem w stanie go przewinac. na plecach nie ulezysmile))
        Pozdrawiam.
        p.s. widzialam Twoja Oliwke, slicznasmile))
    • kontoani Re: Obcinanie paznokci 06.11.05, 18:52
      a my to robimy gdy Hanula śpi (łapki), a nóżki różnie - jak sie uda smile
    • em_em71 Re: Obcinanie paznokci 07.11.05, 13:25
      Ostatnio rączki - w czasie snu, a z reguły pod Teletubisie lub zagadującego
      tatę. Do nożek konieczne są 2 osoby, a najlepsza byłaby chyba narkoza. Młody
      wierzga jak koń i na prawdę muszę bardzo uważać aby nie zrobić mu krzywdy.
      Kiedyś, w jakimś programie (chyba) ortopeda wypowiadał się, ze gdy dziecko ma
      często masowane i dotykane stopy, łatwo sobie daje obciąć paznokcie. Nie wiem
      co znaczyło owo "często", ale u nas chyba ta metoda zawiodła.
      • mimi44 Re: Obcinanie paznokci 07.11.05, 15:31
        ja do tej pory obcinałam pod czas snu,ale stwierdziłam ostatnio ze muszi sie
        przyzwyczajac do obcinania pazurków,początki były kiepskie:
        (krzyk,ryk,wrzask.Trudno.Przecierz nie będe przez sen obcinac do ukończenia
        10lat.
    • misia_75 Re: Obcinanie paznokci 07.11.05, 21:11
      Moja ogląda nemo lub przygląda się co robie.
      • stasia_malina Re: Obcinanie paznokci 09.11.05, 02:10
        moja ma 2 i 3 miesiace, wczesniej obcinalam jej u nozek i raczek bez problemu, i robilam to sama, jak ukonczyla 1,5 roku, to cos w nia wstapila i u nozek to bez pomocy meza nie dam rady jej obciac, a u raczek zawsze robimy wyliczanke i nazywamy paluszki np pierwszy duzy, drugi wskazujacy itd.i jakos sie udaje chociasz sie wierci jak dzdzownica i caly czas mowi boli,chociaj ja jej obcinam tak ze jeszcze troche jej zostaje tych paznokci, a u nozek to jest u niej histeria i ostatnio to jej normalnie na sile obcinalismy, a podczas snu nie daje rady bozaraz sie budzi albo rusza tymi paluszkami.
        pozdrawiam
        • monika121975 Re: Obcinanie paznokci 09.11.05, 13:47
          U nas tak do roczku obcinanie paznokci to był horror - darcie się - nie płacz a
          właśnie darcie się Martusi ("mamo prosze nie obcinaj mi rączekwink"). Po czym
          pewnego pięknego dnia bez problemu dała sobie paznokietki obciąć.
          Chyba "wyrosła" z niemowlęcych humorkówwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka