Dodaj do ulubionych

Dziura w zębie u 1,5roczniaka.Co robić?

10.01.06, 22:57
Myjemy zęby codziennie, co prawda zwykle tylko wieczorem. Szczotka i pasta
neodent. A tu nagle ta dziura i to w 4, która dopiero co wyrosła. Mysle, ze
to przez nocne popijanie cycusia. Co robi w takiej sytuacji dentysta? No
chyba nie boruje, bo najpierw musiałby podac narkoze mojemy szkrabowi.
Jednak trzeba dziure zaleczyc. Moze ktos wie jak to wyglada u takich
maluchów. Dzieki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Dziura w zębie u 1,5roczniaka.Co robić? 10.01.06, 23:36
      Oczywiście,ze dentysta,bo nic innego nie pozostaje.
      Dzieciom normalnie zakłada się plomby.
      Myślę,że narkoza raczej nie będzie potrzebna.
      pzdr.Gosia
    • 5_monika Re: Dziura w zębie u 1,5roczniaka.Co robić? 11.01.06, 08:17
      oczywiście boruje i "zalepia", najlepiej w znieczuleniu miejscowym.
      • ania.76 Re: Dziura w zębie u 1,5roczniaka.Co robić? 11.01.06, 10:39
        Boruje, boruje i niekoniecznie ze znieczuleniem miejscowym jeśli to jest
        powierzchowna próchnica, nie głeboka dziurka. Ja leczyłam tak mojemu wówczas
        1.5 rocznemu dziecku dwie dwójki. Jak to dokłdnie u nas wyglądało, łącznie z
        opisem samego borowania, jak dziecko siedziało na fotelu itd. opisałam w jednym
        z wątków, wyszkukaj przez wyszukiwarkę. Natomiast jedna moja rada: nie zwlekaj
        z wizytą u stomatolaga, im mniejsza dziurka tym krócej trwaja te chwile bądź co
        bądź nieprzyjemne. A jeśli chodzi o wiek dziecka, to 1.5 roczne dziecko nie za
        bardzo kuma o co w tym wszystkim chodzi, przeważnie jest przestraszone na
        fotelu dentystycznym, ostra lampa, dźwięki tych narzędzi... Ale jak synek
        skończył dwa latka z chęcią już chodzi na przeglądy (od tamtej pory ząbki ma
        zdrowe, nie ma nowych ubytków).
        Serdecznie pozdrawiam, Ania
        • mamawiktorka1 Nie trzeba jednak borowac, mozna ozonowac!!!!!! 12.01.06, 20:23
          Powracam do mojego watku, wcale nie jest konieczne borowanie, ktorym mnie tu
          wszyscy strasza. Jest cos takiego jak ozonowanie, bezbolesny i krotkotrwaly
          zabieg bez zadnego wiercenia.
          • malgosiek2 Re: Nie trzeba jednak borowac, mozna ozonowac!!!! 12.01.06, 20:27
            A kto Cię straszył?
            Zostało tylko powiedziane,że dzieciom normalnie plombuje-boruje się zęby i
            próchnicę się leczy.
            Tylko ciekawa jestem na jak długo wystarczy ozonowanie.
            Pzdr.Gosia
            • ania.76 STRASZĄ ???!!! 12.01.06, 21:41
              czy ja Cię straszyłam??? Malgosiek, mam nadzieję, że Ty się nie przestraszyłaś
              tego co ja napisałam smile)) Zniechęcilam Cię do borowania? do stomatologa???...
              jakoś nie łapie, ale może przemęczona jestem
              • ania.76 Re: STRASZĄ ???!!! 12.01.06, 21:47
                a że jest coś takiego jak ozonowanie to ja dobrze wiem, ale świadomie nie
                wybrałam tej metody leczenia. Dlaczego to już Ci nie napiszę, bo i do
                ozonowania Cię zrażę, przestaszysz się i co? Już chyba nie znajdziesz
                alternatywy dla borowania. A jest jeszcze lapisowanie, chyba najmniej
                stresujące, ale też nic nie piszę na ten temat bo jak i to Cię przestraszy to
                będziesz miała już poważny problem
                • mamawiktorka1 Ale czemu ta nagonka???????? 12.01.06, 22:31
                  No dobrze, moralizujcie jeszce, jeszcze jak w Teletubisiach, jaka to głupia
                  matka jestem. Rozmawiałam na ten temat ze stomatologiem piszacym doktorat z
                  ozonawania.
                  W wielu gabinetach dentystycznych zamiast wiertła wykorzystuje się laser lub
                  ozon. Te nowoczesne metody usuwają próchnicę dokładniej niż tradycyjne
                  borowanie. Naświetlanie laserem czy ozonowanie eliminują tylko te części zęba,
                  które zostały zaatakowane przez próchnicę, podczas gdy przy borowaniu ścierane
                  są także zdrowe tkanki. Precyzyjnie oczyszczony ząb ma bardziej chropowatą
                  powierzchnię, dlatego wypełnienie lepiej się trzyma. Obie metody można stosować
                  do każdego rodzaju ubytków, bez względu na ich rozległość.

Laser nie sprawdza się jedynie w przypadku zębów daleko osadzonych: siódemek i
                  ósemek, gdyż trudno tam dotrzeć wiązce światła. Jedynym przeciwwskazaniem do
                  zabiegu jest rozrusznik serca. Za oczyszczanie laserem wraz z wypełnieniem
                  dużego ubytku trzeba zapłacić do 250 zł.

Ozonowanie można stosować w przypadku wszystkich zębów. Ząb otacza się
                  kapturkiem, a następnie podaje pod niego trój-atomowy tlen. Gaz ten likwiduje
                  bakterie niemal w stu procentach, dlatego nie ma obawy, że próchnica powróci.

Przy małych ubytkach, zwłaszcza u dzieci stomatolog często rezygnuje z
                  wypełniania zęba, ponieważ szkliwo odbudowuje się samoistnie, pod wpływem
                  substancji mineralnych zawartych w ślinie. U dorosłych zwykle wypełnienie jest
                  potrzebne.

W celu przyspieszenia regeneracji, smaruje się ząb żelem fluorkowym. Ozonowanie
                  kosztuje od 80 do 150 zł, przy większych ubytkach dochodzi koszt wypełnienia od
                  50 do 200 zł.
              • mamawiktorka1 do ania 76 12.01.06, 22:34
                Chyba jesteś nieco przemęczona, ale na pewno złośliwasmile))
                • ania.76 Re: do ania 76 12.01.06, 22:40
                  sluchaj, zadałaś pytanie, chcialam ci jakoś pomóc,podzielić się doświadczeniem,
                  ale wyszlo na to, że Cię zastraszyłam, choć chyba nic strasznego nie
                  napisałm... po co więc pytasz skoro wszystko wiesz? A może masz problem z
                  czytaniem ze zrozumieniem? Koniec tematu, bo wychodzi na to, że jestem
                  zlośliwą zastraszającą zrzędliwą babą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka