Dodaj do ulubionych

16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie

17.01.06, 22:11
dziś wieczorem Mateusz pierwszy raz wymiotował ma temperatyrę 39 daję mu
rumianek do picia jak jeszcze mogę pomóc i co z tą temperaturą

słyszałam jeszcze ze po wymiotach często pojawia sie biegunka jak sobie z nią
poradzić czy będę mołgła podac węgiel jeśli tak to ile??
dzięki z góry za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • katklos Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 17.01.06, 22:17
      Na temperaturę powyzej 39 podaje poł czopka Pyralginy - świetnie zbija gorączkę.
      Niech duzo pije, no a rano to chyba najlepiej do lekarza..
      • maliniaq Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 17.01.06, 22:42
        Nie czekałabym z konsultacją lekarską, choćby telefoniczną. 16 miesięcy to
        jeszcze maleńkie dziecko, bałabym się eksperymentować z węglem i innymi
        lekami.PS. Kiedy mój Adaś w wieku 17 miesięcy czymś się podtruł, to lekarka
        dała nifuroksazyd w syropku, tak więc wiem, że to na pewno można, tylko to
        chyba na receptę. Życzę zdrówka Mateuszkowi. Agnieszka.
    • kokolores Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 17.01.06, 22:42
      Czy twoj synek raz wymiotwal czy kilka razy??To duza roznica.
      Goraczke koniecznie zbijaj i nie dawaj wegla!!!!!!!
      Dawaj duzo do picia , najlepiej wody lub herbaty bez cukru!!
      :o)
      Koko
      • maliniaq Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 17.01.06, 22:44
        aha, na zbicie temperatury dostałam czopki calpol (chyba nie pomyliłam nazwy).
        To są specjalne czopki z panadolem dla dzieci. Świetnie zbijają gorączke.
    • mama.na.lato Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 17.01.06, 22:49
      Uwaga to moze byc rotawirus. Koniecznie idz do lekarza jesli bedzie mial
      biegunke bo moze sie odwodnic. Moja coreczka chorowala na to paskudztwo.
      Lekarka (nie mieszkamy w polsce) zalecila diete - zero tluszczu i cukru, slone
      paluszki, suchy makaron, biale pieczywo, ryz i kartofle tez suche no i
      specjalne mleko bo normelnego nie mozna podawac przy biegunce.Owoce i warzywa
      takie ktore reguluja badz utwardzaja kupe. Jablko, marchewka. No i duzo picia.
      U nas niestety doszlo do odwodnienia i wyladowalysmy w szpitalu. Wiec obserwuj
      ile dziecko plynow traci a ile wypija.
      • kokolores Bez paniki:)) 17.01.06, 23:02
        mama.na.lato napisała:

> Uwaga to moze byc rotawirus.

Narazie to on RAZ wymiotowal! Przynajmniej ja to tak zrozumialam.Biegunki
        jeszcze nie ma!!
        Pewnie ,ze moze byc Rotawirus ,a takze Enterowirus, Adenowirus ,Salmonella ..
        .........i tak dalej.Oby nie!!
        Czy musimy od razu tak panikowac.
        Pozdrawiam.
        Koko
    • mama.na.lato Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 17.01.06, 23:08
      Moze i panikuje ale ty bys na moim miejscu tez panikowala!Nie wyobrazasz sobie
      przez co przeszlam. Nie zycze tego nikomu! Nasza coreczka po dwoch dniach
      biegunki i wymiotow stracila przytomnosc i przestala oddychac. O maly wlos jej
      nie stracilismy. I wiele dzieci na calym swiecie umiera przez ten wirus.
      Rodzice nie zdaja sobie sprawy z tego jak szybko moze sie dziecko odwodnic. Ja
      tez sobie nie zdawalam sprawy.
      • kokolores Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 17.01.06, 23:14
        Dla informacji :moja corka lezala juz w szpitalu 3 tygodnie na Rotawirusa(majac
        20 miesiecy) i miala tez salmonele(2,5 roku) . Nie raz miala biegunke czy
        wymioty , wiem o czym mowie!
        Panika nic nie pomaga, wrecz przeciwnie. Powtarzam , narazie to dziecko RAZ
        wymiotowalo ,wiec o czym tu mowa??Nie ma biegunki nie ma Rotawirusa!
        Pozdrawiam.
    • lola211 Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 17.01.06, 23:36
      POdalabym czopek, a rano do lekarza.U mojej córki wymiotami i goraczka
      objawialo sie zapalenie dróg moczowych.
    • renata28 Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 18.01.06, 01:36
      U mojej małej to był początek trzydniówki. Raz zwymiotowała, a potem tylko
      wysoka gorączka.
      • ania800 Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 18.01.06, 10:02
        dzięki dziewczyny!!!

wymiotował tylko raz wieczorem ale widać było że coś mu lezało na żoładeczku

pije bardzo dużo rumianek nie słodzony dziś już chyba lepiej temperatura 38,1
        dałam mu kaszkę na wodzie nie zwymiotował tylko za szybko dałam pić i trochę tym
        rumiankiem mu się ulało

do lekarza dzwoniłam powidxziałą że jest jakiś wirus który wląśnie powoduje
        wymioty i jeszcze biegunkę(mój narazie nie ma ale w razie czego kazała podawać
        smektę nawet nie wiem jak to się piszesmile i lakcid)

Jeszcze raz wielkie dziękismile
        • abajerek Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 18.01.06, 10:25
          my to mielismy jakies 3 tyg temu, wymioty, stan podgoraczkowy, rzeczywiscie po
          wymiotach doszla biegunka, nie nadazalam pampkow zmieniacsad bylismy u lekarza i
          po 3 dniach przeszlo, powiedziala ze to jakis wirus, dostalismy na biegunke
          nifuroksazyd, smekte i ochronnie na jelitka enteriol, jadla kaszke ryzowa i
          kupowalam deserki marchewkowe,
          mam nadzieje ze juz wszytsko oksmile
          • ania800 Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 18.01.06, 10:59
            Mateusz śpi sobie smacznie smile
            będę pisala co i jak czy jest lepiej czy nie
            mama nadzieję że przejdzie mu szybkowink
            • vatum Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 19.01.06, 11:22
              Rada na przyszłość: nigdy nie dziel czopka dla osoby dorosłej żeby podać dziecku, tylo kup czopki w mniejszych dawkach, do wyboru masz mnóstwo firm.
              Nie dawaj tak małemu dziecku węgla. Kiedyś przy okazji poproś lekarza żeby ci przepisał lek w saszetkach na odwodnienie. Jest tani, dosypujesz do herbatki, z tym że ohydny w smaku.
              No i wymioty różnią się od siebie także najlepiej jakby lekarz obejrzał dziecko, bo może to być infekcja, zatrucie czy nawet niedrożność jelit, które jest tak poważne jak zatrucie.
              Powodzenia i szybkiego powrotu do zdrowia smile
              • ania800 Re: 16 miesięcy wymioty i temperatura =pomóżcie 19.01.06, 12:52
                Dzięki sedreczn za rady

mały już czuje się duzo lepiej temperatura spada (nie wiem czy to nie trzydniówka)

czopki daję tylko takie dla dzieci dokładnie paracetamol 125mg
                węgla też nie podawałam bo raz że nie było takiej potrzeby a dwa zadzwonilam to
                lakarza i w razie czego kazała podawać smekte a nie wegiel
                jeszcze raz wielkie dziękismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka