Dodaj do ulubionych

Prosba do Wenus i ....Owieczki

30.01.06, 09:22
czy "porady PSYCHOLOZKI" mozna zmienic na "porady PSYCHOLOGA"??smile
Jakos kole to moje oczy za kazdym razem jak wchodze na forumwink
Owca, poprzyj mnie!!
Obserwuj wątek
    • schaapje ja nie cierpie slowa PSYCHOLOZKA 30.01.06, 09:34
      moim zdaniem jest sztuczne sad
      dla mnie istniej pan i pani psycholog i juz!!!!!
      • mmala6 Re: ja nie cierpie slowa PSYCHOLOZKA 30.01.06, 09:41
        tak jak pani i pan doktor! no chyba ze w jakies reklamie bedzie "doktorka" to
        wtedy wejdzie plynnie do mowy uzytkowejwink
    • joa8 Re: Prosba do Wenus i ....Owieczki 30.01.06, 09:49
      a ja jestem za żeńskim odmianami smile
      i zawsze używam właśnie żeńskich nazw. Już przestało mnie to dziwić, bo w moim
      języku weszło do normalnego użytku. Na poczatku dziwiło, nie powiem, ale to
      kwestia używania i przyzwyczajenia.
      ja jestem za niezmienianiem smile)
    • viviene12 hehe psycholozka, biolozka :-) 30.01.06, 10:42
      W n. tak sie wlasnie mowi - jest PsychologIN, KanzlerIN... (ok, mowi sie Frau
      DOKTOR, nie DoktoRIN). Ale po polsku brzmi to dla mnie tak troche niepowaznie...
      jakby to bylo - pani PREZYDENTKA?? MINISTERKA??
      • joa8 Re: hehe psycholozka, biolozka :-) 30.01.06, 10:45
        ale to brzmi niepoważnie, bo to użytkownicy języka nadają znaczenie słowom. I
        to od nas zależy, czy coś jest uzywane i poważne, czy nie. To kwestia uzusu i
        uzanania.
        Ja nie umiem o sobie powiedzieć polonista i dziennikarz wink
        • joa8 dla zainteresowanych :-) 30.01.06, 10:49
          cała akcja na temat płci w języku
          www.feminoteka.pl/articles.php?cat_id=5
          • viviene12 joa8 30.01.06, 10:52
            zgadzam sie, tylko o ile bez trudu rozrozniam pielegniarke i nauczycielke, ba -
            nawet lekarke, to nie mam pojecia jak sie mowi na pania prezydent? pania minister?
            • joa8 Re: joa8 30.01.06, 10:56
              no bo jeszcze żadnej nie było, prezydentki wink, to dlatego jest nam tak trudno
              to wymawiać. I prawdą jest, że większość żeńskich nazw zawowdów jest jakby
              zdrobnieniem, umniejszeniem i oznacza rzeczy (np: pilotka). Ale język żyje i
              zawsze to może się zmienić. Jak mówię, to kwestia używalności i uznania.
              A we włoszek mówią: magistra, ministra i to ładnie brzmi smile) (zamiast
              ministerka)
              • schaapje a dla mnie psycholozka 30.01.06, 10:58
                i tak brzmi glupio smile

moze dlatego, ze dotyczy mnie bezposrednio.... i nie mam kompleksow zwiazanych
                z rodzajami w naszym jezyku
                i ja wole byc Pani Psycholog a nie Psycholozka.... smile
                • joa8 Re: a dla mnie psycholozka 30.01.06, 11:08
                  ale dlaczego żeńska odmiana słowa brzmi bardziej głupio niż męska?
                  • mmala6 Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 11:55
                    nie wlaczam sie w dyskusje na temat poprawnosci jezykowej bo nie jestem
                    polonistka tylko psycholoGIEMwink ja mam wrazenie, ze to slowko zaczeto uzywac
                    odkad pojawila sie reklama serka Hohland ale byc moze sie myle.Nie podoba mi
                    sie, wg mnie jest to sztuczny twor.U mnie na studiach przez 5 lat nie uslyszalam
                    takiej nazwy naszego zawodu.
                    Poza tym uwazam, ze mniej osob mowi 'psycholozka' niz 'psycholog', wobec czego
                    tym bardziej uzasadnione jest pozostanie przy 'meskiej' wersji.
                    • pampeliszka Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 12:05
                      Mnie tez psycholozka kłuje w ucho. Nie wiem dlaczego. Nie sadze, zeby z jakichś
                      feministycznych powodow.
                    • joa8 Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 12:07
                      mój feminizm mocny jest wink i uważam, że sztuczne jest używanie męskiej nazwy
                      do kobiety, nieprawdziwe po prostu. Do głowy by nikomu nie przyszło nazwac
                      mężczyznę uczącego w szkole "nauczycielką".
                      ale dawno mam za sobą okres "nawracania", dla mnie okej jest, że używacie
                      takich nazw, jakie wydaja się Wam najlepsze. Ciekawam po prostu byłam waszych
                      poglądów smile
                      • mmala6 Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 12:44
                        ale kto powiedzial, ze 'psycholog' to nazwa meska? tak jak stomatolog, onkolog,
                        ginekolog etc?.Nie wydaje mi sie aby koncowka -og byla zarezerwowana dla rodzaju
                        meskiego jak np -ski.Dla mnie tak samo brzmi 'pani psycholog' jak 'pan
                        psycholog', 'Pani doktor onkolo' i 'Pan doktor onkolog'.Bez roznicy.Skoro
                        zaznaczamy forme zenska 'psycholoZKA', to powinnismy zaznaczyc tez forme meska
                        np 'psycholoZEK'.
                        Kobieta zatrudniona w hucie bedzie miala stanowisko 'hutnik' a nie 'hutniczka'.
                        Ale to sa moje luzne malo profesjonalne rozwazaniawink
                        • joa8 Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 12:47
                          męska, męska, psycholog to wyraz rodzaju męskiego smile
                          • mmala6 Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 13:06
                            no coz, Ty sie lepiej na tym znasz, wiec pewnie tak jestsmile
                            • kubona Re: Dziekuje Wenus:-) 30.01.06, 15:20
                              mmala popieram Cię w całej rozciągłości. uszy mi puchną jak słyszę słowo
                              psycholożkka
    • xemm1 Re: Prosba do Wenus i ....Owieczki 30.01.06, 15:19
      swego czasu oglądałam programy na TVN Style dla Młodych Mam i oni bardzo
      promowali psycholożki, ginekolozki....etc...
      Osobiście mnie to drażniło...

Hmmm a jak nazwać pana przedszkolankę wink))
      • duramgama Re: Prosba do Wenus i ....Owieczki 30.01.06, 15:21
        Przedszkolanek..?wink
        • joa8 Re: Prosba do Wenus i ....Owieczki 30.01.06, 15:33
          przedszkolanek dziwnie brzmi, nie?
          Ale jak jest Marianka, to jest i Marianek, czyli przedszkolanek jest
          poprawnie smile
          szukam jakiś innych męskich końcówek -ak, no ale przedszkolak już jest, -arz,
          przedszkolarz (hehehe)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka