malgra Re: Damaris 11.03.06, 10:58 tak ma na imię córeczka mojego szwagra.Ja mam Oliwię a moja siostra Sarę.Mam tez w rodzinie Igora, Bartosza, Patryka. Odpowiedz Link Zgłoś
grzanka23 Wandzia 10.09.06, 01:20 Jedyna chyba na tym forum 3,5 latka o tym imieniu .jesli mialby byc chlopiec to bylby Tadeusz,Wladek,Edward,Fredek,Waclaw.Wszystkie juz zapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wandzia 23.09.06, 13:02 > Jedyna chyba na tym forum 3,5 latka o tym imieniu Jest jeszcze Wandziunia na forum Styczeń 2006 . Odpowiedz Link Zgłoś
martanana Re: oryginalne imiona? 11.03.06, 14:47 Moje córu to Amelia i Zuzanna. Pieszczotliwie: Amelka, Amelcia, Melia, Melka, Melunia, ( w szkole Milka) i Zuza, Zuzka, Zuzia. W szkole prócz nich nie ma ani jednej Zuzi i Amelki. Marta- mama Amelki - 7 lat i Zuzi - 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
kubiaczka007 Re: oryginalne imiona? 23.09.06, 12:46 Moja córeczka ma 9 tygodni i ma na imię ISMENA. Miała być Julia, ale za dużo ich jest, nie chcę żeby córka czuła się tak jak ja w szkole, gdy w klasie było 5 Agnieszek. W przyszłości, gdy będe miała synka to chcę nazważ go MAURYCY, choć mąz woli IGORA, ale zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: oryginalne imiona? 11.03.06, 17:05 Blanka fajnie. Mój syn ma na imię Natan. Odpowiedz Link Zgłoś
mychajg Re: oryginalne imiona? 12.03.06, 16:04 Mam 11 miesięczną Konstancję. Rewelacja ) połowa rodziny nie może sobie przypomnieć bez podpowiedzi jak ma mała na imię )) Bardzo wesołe i żywe dziecko a miała być Kinga. Dzień przed narodzinami zmieniliśmy i jest super. Gwidon dla chłopca nieżle co? A tak oryginalnie to: Dobromiła Felicyta Amfibia) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzimama Re: oryginalne imiona? 12.03.06, 16:54 moja corcia ma na imie zuzanna daria. Dla chłopca może być Igor , Marceli (Marcyś)Klaudiusz. Odpowiedz Link Zgłoś
aginda Re: oryginalne imiona? 13.03.06, 10:47 mój synuś ma na imię Gerard (zdrobniale Geruś), gdyby była to dziewczynka miałaby na imię Dąbrówka, może kiedyś jeszcze będzie Odpowiedz Link Zgłoś
shiraze Re: oryginalne imiona? 06.08.06, 01:27 nie wiem czy było bo czytać mi się wszystkiego nie chce. Lea, Malina, Nela Odpowiedz Link Zgłoś
porto.sa Re: oryginalne imiona? 06.08.06, 15:39 Ja mam Paulinę ale wołam Polka,Polcia, Pola i każdy się ogląda a czasem zapyta co to za imię. Drugą córkę chciałam nazwać India lub Anielka ale protest rodziny i głównie męża mnie usadził, ale natura zadecydowała i urodził się synek - Robert obecnie niezbyt popularny wśród maluszków jednak imię dość znane mówię na niego Busiek, Bunio- bo jakoś na Robercika dreszczy dostaję. Odpowiedz Link Zgłoś
aga25d Re: oryginalne imiona? 10.08.06, 09:52 moja corcia ma na imie Klara i bardzo podoba mi sie to ze jeszcze nie jest ono tak baredzo popularne i ze nie ma duzo Klar.Pewnie nie wszystkim sie to imie podoba,ale wiekszosc osob mowi,ze bardzo ladne Odpowiedz Link Zgłoś
mamaliv Re: oryginalne imiona? 16.03.06, 22:19 Moj synek ma na imie Krzysiu Gdybym miala corke bylaby to madzia Choc ostatnio bardzo podoba mi sie imie Miranda to nie nazwalabym tak corki Odpowiedz Link Zgłoś
ata0904 Re: oryginalne imiona? 17.03.06, 08:01 Robert Jakub. A jeśli kiedyś będę miała córkę, to dam jej na imię Kalina Maryla. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.igora Re: oryginalne imiona? 24.07.06, 15:54 hehe, mój brat to krzysiu, jest po 30tce, ja jestem magda, mam prawie 30. Odpowiedz Link Zgłoś
polcia_m Re: oryginalne imiona? 17.03.06, 10:16 Mój synek ma na imię Nataniel. Jak zapisywaliśmy go w urzędzie był pierwszym dzieciaczkiem o takim imieniu. Pozdrawiam Polcia z Natanielkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ameleczki Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 09:42 Witam! Dawno tu nikt nic nie wypisywał. Moja córcia ma na imie Amelia Elzbieta- ale ktos napisał że to nie jest orginalne imie.Jak dawałam je córci to myslałam,że jest. Mój brat ma na imię Petroniusz, a mój kuzyn Arnold.Ja jestem Maja- ale teraz to tez jest już chyba normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
shady27 Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 10:44 moj synek na ma imie Alan Oscar, myslalam ze Alan to oryginalne imie ale nawet w naszej przychodni jest juz 3 Alanow ) Odpowiedz Link Zgłoś
mada06 Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 13:32 mój dwuletni synek ma na imię MIŁOSZ. tata woła na niego Miłek. gdyby był dziewczynką miałby na imię Matylda albo Milena. bardzo mi się podobają imiona na literę M Odpowiedz Link Zgłoś
agawamala Re: oryginalne imiona czy pretensjonalne? 06.07.06, 14:49 Imię w jakiś sposób określa człowieka. W dokumentach istnieje ponad 100 lat ( bo przecież wnuki wpisują do stosownych rubryk imiona naszych dzieci jako imiona rodziców). Amelki - to córki miłośniczek "Na dobre i złe" ( podobnie jak Julki czy Zosie) Isaury ( czy też Izaury) mają dziś naście lat, mamy oglądały serial Niewolnica Isaura itd, itp. Moda przemija, imię pozostaje. Może warto się zastanowić nad Donaldem, Gracjanną, Zanettą itp - dla dobra dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: oryginalne imiona czy pretensjonalne? 07.07.06, 20:44 > Amelki - to córki miłośniczek "Na dobre i złe" ( podobnie jak Julki czy Zosie) > Isaury ( czy też Izaury) mają dziś naście lat, mamy oglądały serial Niewolnica > Isaura itd, itp. Ot i pomyłka. Gdy 16 lat temu urodziła się moja córka Klaudia, wszyscy dookoła twierdzili, że to efekt nowego serialu "Dynastia". Problem w tym, że wtedy kiedy zaczynał się telewizyjny serial, ja od kilku tygodni leżałam w szpitalu na patologii ciąży z którego to nie wychodziłam aż do urodzenia. Patologia ciąży 16 lat temu w Inowrocławskim szpitalu, była oddziałem zamkniętym - bez wstępu odwiedzających, bez telewizora, z jednym telefonem i zaplombowanymi oknami. Młoda w książeczce zdrowia dziecka przy wyjściu ze szpitala już to imię miała wpisane [a o serialu jeszcze nawet nie słyszałam]. Ktoś taki jak Ty, przykleił jej jednak łatkę - serialowa moda. Tycjan 2002 r.- imię mojego przyjaciela, któremu obiecałam, że jeśli kiedyś urodzę syna, to dam mu jego piękne imię. Pech chciał, że tego samego lata [kilka tygodni później] na listy przebojów wszedł jakiś Tiziano coś tam. Znowu łatka - mamusi się piosenkarz spodobał. Oliwer 2004r.- imię uzyskane drogą kompromisu i mojego wq..., że rodzina niemęża i on sam nie chcą zaakceptować imienia Eliasz. Wq.... oglądam jakiś amerykański film, film się kończy i w napisach końcowych mój wzrok kieruje się na jakiegoś Oliviera a ja wściekła rzucam wszystkim w twarz "nie podobał wam się biblijny Eliasz, to będzie Oliwer". Oczywiście wszyscy wiedzą lepiej - to po Janiaku. Odpowiedz Link Zgłoś
agawamala Re: oryginalne imiona czy pretensjonalne? 09.07.06, 09:02 Ot pomyłka. Być może na jakimś tam oddziale patologii ciąży 16 lat temu nie byo telewizora. Sama ponad dwa lata wcześniej ( jeszcze za tzw. komuny) leżałam na patologii ciązy i były telewizory, kiosk z gazetami i odwiedziny. Na położnictwie - a to inny oddział nie było wizyt, był utrudniony dostęp do gazet, ale były chyba ze 3 telewizory. Co nie znaczy, że imię dziecka wybrałaś po długich przemyśleniach. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: oryginalne imiona czy pretensjonalne? 09.07.06, 10:58 Proponuję zapytać na forum Inowrocław, jak wyglądała 16 lat temu patologia ciąży w Inowrocławiu w Bizielu za ordynatora Wójcika, zamiast poddawać w wątpliwość moje słowa. A co do Klaudii - Klaudiami, Karolinkami i Weronikami nazywałam wszystkie moje lalki jako dziewczynka - tak bardzo podobały mi się te imiona. Do wyboru była wtedy Klaudia i Weronika. Wybrałam Klaudię, bo w okolicy była już jedna Weronika, a ja nie cierpię dublowania. Nic na to nie poradzę, że to imię zrobiło się obrzydliwie popularne. Skoro twierdzisz, że moda na "pretensjonalne" imiona to moda z seriali, to proszę o tytuł popularnego serialu w 1971 roku, bo ja mam na imię Angela [jak dla mnie, zawsze piękne imię]. Odpowiedz Link Zgłoś
agawamala Re: oryginalne imiona czy pretensjonalne? 09.07.06, 12:37 W 1971 roku byłam w wieku, w którym raczej nie oglądało się seriali. Nie sądzę także , żeby oglądali je starsi, TV nadawała wtedy raczej inny repertuar. Tym nie mniej gros imion ponadawano dzieciom pod wpływem Tv, książek, idoli. Nie dyskutujmy o gustach - jednemu podobają się imiona takie, drugiemu inne i nie jest w tym nic dziwnego ( ani złego). Czy imiona pretensjonalne muszą być brzydkie? Niekoniecznie. Twoje imię Angela jest po prostu węgierską Anielą ( za Księgą Imion Książki i Wiedzy z 1975 roku). Brzmi dla jednych ładnie dla innych pretensjonalnie bo nieco obco. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_ameleczki Moje dziecko nie ma imienia z serialu!!!!!!! 26.09.06, 15:28 Wybrałam imie dla córki kiedy tam miła juz kilka dni, ponieważ nie mogłam sie zdecydować jakie imie do niej pasuje. Pewnego dnia lerzałam z nia na łóżku, patzyłam na jej słodką i niewinna buźkę i tak mi przyszło do głowoy- ze to jest taka śliczna, delikatna dziewczynka, Amelka. Do agawamala: widze ze dobrze jestes zorietowana w serialach. a druga sprawa to nie wydaje mi sie, ze imiona Donalde,Gracjanna,Zanetta miały by byc lepsze "dla dobra dziecka" Jezeli juz to gorsze bo są poprostu okropne. Odpowiedz Link Zgłoś
pacieja Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 15:09 Mój syn ma na imię Jolan.Niedawno odkryłam ze francuskie. Odpowiedz Link Zgłoś
cichaiza Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 15:14 Moj syn ma na imie Mateusz,nic nowego ale zato ja mam na imie IZOLDA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 17:30 Marcin. Nie Marcel, Marcjan itp. Marcin. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 03:30 Mam Annę.Nie znamy w realu żadnej dziewczynki noszącej to imię.Gdzie nie spojrzę trafiam na Zuzę,Julię,Wiktorię i Oliwię.Moja koleżanka ma córeczki o bardzo oryginalnych imionachorota i Teresa. Uważam,ze imię dziecka nie powinno byc fanaberią rodziców.Powinno się dobrze nosić w każdej sytuacji i być bezpretensjonalne.To osobowosc człowieka decyduje o jego atrakcyjnosci i o tym,jak sie wyróżnia spośród innych a nie pracowicie wydumane przez mamuśkę "oryginalne" imię. Odpowiedz Link Zgłoś
melefretete Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 07:31 maria anna i natasza julia...... w sumie tylko natasza oryginalne Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 08:42 Mialam bardzo duzy problem z wyborem imienia dla synka. Zalezalo mi na takim imieniu, ktorego nie nosi zadna z osob, ktore znam. Zeby na dzwiek tego imienia nie odwracalo sie pol piaskownicy, zeby imie bylo jak "biala karta" do wypelnienia wlasnie osobowoscia mojego synka. Oczywiscie nie mowie tu o postaciach historycznych - bo chyba ciezko byloby znalezc takie imie (no chyba, ze wymyslilabym je, he he). Chodzilo o to, zeby imie nie bylo juz wlasnoscia jakiejs znanej mi "twarzy". Ojjj, ciezko bylo. Podobal mi sie Borys - ale tak juz nazywal sie kolega z pracy. Podobal mi sie Dymitr - ale jedno ze zdrobnien to Dima, a tak nazywal sie znajomy piesek. W koncu stanelo na Aleksym. Jak na razie nie spotkalam jego imiennika - nie liczac, oczywiscie, Aleksego Tolstoja albo carewicza Aleksego Romanowa Kazdy ma swoje kryteria, a moje byly wlasnie takie. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_26 Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 09:39 Moja córka ma na imie Agata i ciesze sie ze tak mało Agatek jest obecnie wszyscy sie dziwia że ma takie zwyczajne imie w dobie Emilek Julek Wiktorii i Oliwek Odpowiedz Link Zgłoś
jacha5 Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 11:10 Co do oryginalnych imion mam mieszane uczucia. Uważam, że trzeba mieć super nazwisko, żeby pasowało do oryginalnego imienia. W przypadku dziewczynek sprawa się komplikuje - nigdy nie wiadomo czy nie trafi im się mąż o nazwisku np Kiełbasa (przepraszam wszystkich, którzy się tak nazwyaj.ą za ten przykład) i wtedy zetawienie typu np Gloria Kiełbasa będzie brzmiało ciut śmiesznie. Poza tym uważam, że dawanie dwóch imiom jest nieco pretensjonalne, a z całą pewnością niewygodne dla użytkownika. Ale to sprawa indywidualna, trzeba jednak myśleć, żeby fantazja rodziców nie odbiła się na dziecku, to ono będzie sie potem wstydziło swojego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 16:22 nasza córeczka nazywa się ROZALIA Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: oryginalne imiona? 08.07.06, 00:30 mój synek ma na imię Zbyszko(nie Zbyszek) ja jestem Agnieszka i było nas w klasie cztery kiedyś nie lubiłam swojego imienia ale teraz lubię mąż mówi do mnie Gusia i mnie tym rozczula Odpowiedz Link Zgłoś
onlymama Re: oryginalne imiona? 10.07.06, 18:25 Moj syn jest Edgar Wilhelm po dziadkach z obu stron a teraz czekamy na dziewczynke i po babciach z obu stron bedzie Nina Monica. Tak sie zlozylo, ze w obu rodzinach praktykowane jest nadawanie imion po dziadkach i babciach. Mnie sie ten zwyczaj bardzo podoba, bo scala obie strony jeszcze bardziej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: oryginalne imiona? 24.07.06, 18:30 onlymama napisała: > Moj syn jest Edgar Wilhelm po dziadkach z obu stron a teraz czekamy na > dziewczynke i po babciach z obu stron bedzie Nina Monica. Tak sie zlozylo, ze w > > obu rodzinach praktykowane jest nadawanie imion po dziadkach i babciach. Mnie > sie ten zwyczaj bardzo podoba, bo scala obie strony jeszcze bardziej. > Pozdrawiam. Zwyczaj bardzo fajny. Ale czy strona od drugiego imienia sie nie obraza? Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: oryginalne imiona? 10.07.06, 20:21 Moja córcia ma na imię Kiara Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
anisr Re: oryginalne imiona? 10.07.06, 21:38 A moje panny to Olga i DagmaraNiezbyt oryginalne, ale za to rzadko spotykane (zwłaszcza Dagmara), w przeciwieństwie do tych "oryginalnych"-miałam w grupie przedszkolnej na 12 dzieci 3 denisów i 2 Nicole Odpowiedz Link Zgłoś
vidy Re: oryginalne imiona? 12.07.06, 11:57 Blanka jest bardzo ladnym i oryginalnym imieniem. Lubie tez Gwenna i Alba oraz Tulia. Biruta jest sliczne, ale niestety w slangu francuskim to penis, a my mieszkamy w romanskiej czesci Szwajcarii. Dla coreczki wybralismy imie, ktore brzmi dla nas jak niebieski kwiatuszek - Clelia. I dla naszego malenstwa o niebieskich oczach i slowianskiej czuprynce pasuje jak ulal. Powodzenia w poszukiwaniach Odpowiedz Link Zgłoś
mamatoomaszka Re: oryginalne imiona?tak tak 12.07.06, 23:00 A ja bardzo lubie imie Jagna, szczegolnie jego zdrobnienia Jagienka, Jagusia. Dla chlopca podoba mi sie Mieszko i Roch. Wszystkie te 3 imiona ostatnio sie zdarzaja, ale rzadko, sa polskie, bezpretensjonalne, dobrze sie kojarza. Sama mam Tomasza. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: oryginalne imiona?tak tak 13.07.06, 22:36 Ja też bardzo lubię imię Jagienka ale to była by już chyba przesada jakbym nazwała tak córeczkę(jeśli kiedyś będzie).Zbyszko i Jagienka.hihi super Odpowiedz Link Zgłoś
kulini77 Re: oryginalne imiona?tak tak 23.09.06, 04:33 Mam synka o imieniu Roch, wołamy na niego Roszek lub Rosio. Odpowiedz Link Zgłoś
corny_asia Re: oryginalne imiona? 13.07.06, 14:36 Ja nie wiem jak nazwę moje dziecko. Mam wiele pomysłów.Dla dziewczynki:Magda,Zuzia,Kasia,Ania,Kinga,Wioleta,Ewa,Julita,Marysia,Angelika,Julia,Ada.Dla chłopca...nie wiem.Muszę poszukać jakiegoś ładnego.A jeszcze z tych wszystkich imion wybrać jedno...To będzie praca! Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: oryginalne imiona? 17.07.06, 21:27 Taki długi wątek, a nikt nie ma synka o imieniu Emil. Z wyjątkiem mnie, oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
endzi11 Re: oryginalne imiona? 17.07.06, 23:53 A jak się Wam podoba imię Lucyna? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: oryginalne imiona? 23.09.06, 13:14 > A jak się Wam podoba imię Lucyna? Podoba mi się. Odbieram je jako bardzo kobiece. Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka_lena Re: oryginalne imiona? 18.07.06, 18:22 synek nazywa sie Hugo Mikolaj, slicznie, mowimy na niego hugus hugaszek lub gucio Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: oryginalne imiona? 18.07.06, 23:05 A ja mam Juliusza. A sama jestem pospolita Kasią, czego nigdy nie lubiłam. Podobaja mi sie jeszcze Miłosz, Tymoteusz, Łucja, Konstancja... Odpowiedz Link Zgłoś
mama.igora Re: oryginalne imiona? 24.07.06, 15:52 mam koleżankę o imieniu Romualda. Wszyscy mówią Roma. Nie ma w kalendarzu. Jest też Ariel, Brajan, Natan- okropność. ja mam Igora. Mnie się podoba. Dziewunia miała być Nina. Odpowiedz Link Zgłoś
agi-it Re: oryginalne imiona? 24.07.06, 17:18 A moja 5 m-czna córcia to Patrizia Veronica. Może nie jest zbyt oryginalne, ale nam się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
mama.igora Re: oryginalne imiona? 28.07.06, 16:06 amel11 napisała: > a co powiesz na Mercedes bęc powiem! Odpowiedz Link Zgłoś
letica Re: oryginalne imiona? 28.07.06, 19:17 Mój syn ma na imię Oliwier,córka miała być Stella. Odpowiedz Link Zgłoś
kwirynia Re: oryginalne imiona? 30.07.06, 21:24 Mercedes to przecież bardzo ładnie imię i to właśnie od tego imienia samochód wziął nazwę. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kwirynia Re: oryginalne imiona? 28.07.06, 21:18 W ostatnim dodatku do sobotniej Gazety Wyborczej zobaczyłam zdjęcia bliźniaków, które miały imiona -LEW i ŻYRAF !!!! Co wy na to? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
emilka74 Re: oryginalne imiona? 28.07.06, 21:57 A ja własnie urodziłam Gabriela mama Emilki i Gabrielka Odpowiedz Link Zgłoś