Dodaj do ulubionych

oryginalne imiona?

• malgra Re: Damaris 11.03.06, 10:58
      tak ma na imię córeczka mojego szwagra.Ja mam Oliwię a moja siostra Sarę.Mam
      tez w rodzinie Igora, Bartosza, Patryka.
      • grzanka23 Wandzia 10.09.06, 01:20
        Jedyna chyba na tym forum 3,5 latka o tym imieniu .jesli mialby byc chlopiec
        to bylby Tadeusz,Wladek,Edward,Fredek,Waclaw.Wszystkie juz zapomniane.
        • koza_w_rajtuzach Re: Wandzia 23.09.06, 13:02
          > Jedyna chyba na tym forum 3,5 latka o tym imieniu

Jest jeszcze Wandziunia na forum Styczeń 2006 smile.
    • martanana Re: oryginalne imiona? 11.03.06, 14:47
      Moje córu to Amelia i Zuzanna. Pieszczotliwie: Amelka, Amelcia, Melia, Melka,
      Melunia, ( w szkole Milka) i Zuza, Zuzka, Zuzia. W szkole prócz nich nie ma ani
      jednej Zuzi i Amelki.

wink

Marta- mama Amelki - 7 lat i Zuzi - 10 lat
      • kubiaczka007 Re: oryginalne imiona? 23.09.06, 12:46
        Moja córeczka ma 9 tygodni i ma na imię ISMENA. Miała być Julia, ale za dużo ich
        jest, nie chcę żeby córka czuła się tak jak ja w szkole, gdy w klasie było 5
        Agnieszek.
        W przyszłości, gdy będe miała synka to chcę nazważ go MAURYCY, choć mąz woli
        IGORA, ale zobaczymy.
    • koleandra Re: oryginalne imiona? 11.03.06, 17:05
      Blanka fajnie. Mój syn ma na imię Natan.
      • sandrus4 Re: oryginalne imiona? 11.03.06, 21:17
        a moze sandra nikola
    • mychajg Re: oryginalne imiona? 12.03.06, 16:04
      Mam 11 miesięczną Konstancję. Rewelacja smile) połowa rodziny nie może sobie
      przypomnieć bez podpowiedzi jak ma mała na imię smile)) Bardzo wesołe i żywe
      dziecko a miała być Kinga. Dzień przed narodzinami zmieniliśmy i jest super.
      Gwidon dla chłopca nieżle co?
      A tak oryginalnie to: Dobromiła Felicyta Amfibiasmile) pozdrawiam
      • zuzimama Re: oryginalne imiona? 12.03.06, 16:54
        moja corcia ma na imie zuzanna daria. Dla chłopca może być Igor , Marceli
        (Marcyś)Klaudiusz.
        • aginda Re: oryginalne imiona? 13.03.06, 10:47
          mój synuś ma na imię Gerard (zdrobniale Geruś), gdyby była to dziewczynka
          miałaby na imię Dąbrówka, może kiedyś jeszcze będzie smile
        • shiraze Re: oryginalne imiona? 06.08.06, 01:27
          nie wiem czy było bo czytać mi się wszystkiego nie chce.
          Lea, Malina, Nela
      • porto.sa Re: oryginalne imiona? 06.08.06, 15:39
        Ja mam Paulinę ale wołam Polka,Polcia, Pola i każdy się ogląda a czasem zapyta
        co to za imię. Drugą córkę chciałam nazwać India lub Anielka ale protest rodziny
        i głównie męża mnie usadził, ale natura zadecydowała i urodził się synek -
        Robert obecnie niezbyt popularny wśród maluszków jednak imię dość znane mówię na
        niego Busiek, Bunio- bo jakoś na Robercika dreszczy dostaję.
        • aga25d Re: oryginalne imiona? 10.08.06, 09:52
          moja corcia ma na imie Klara i bardzo podoba mi sie to ze jeszcze nie jest ono
          tak baredzo popularne i ze nie ma duzo Klar.Pewnie nie wszystkim sie to imie
          podoba,ale wiekszosc osob mowi,ze bardzo ladne
    • stefa801 Re: oryginalne imiona? 15.03.06, 15:39
      moja mala ma na imie giulia
      • mamaliv Re: oryginalne imiona? 16.03.06, 22:19
        Moj synek ma na imie Krzysiu Gdybym miala corke bylaby to madzia Choc ostatnio
        bardzo podoba mi sie imie Miranda to nie nazwalabym tak corki
        • ata0904 Re: oryginalne imiona? 17.03.06, 08:01
          Robert Jakub. A jeśli kiedyś będę miała córkę, to dam jej na imię Kalina Maryla.
        • mama.igora Re: oryginalne imiona? 24.07.06, 15:54
          hehe, mój brat to krzysiu, jest po 30tce, ja jestem magda, mam prawie 30. smile
    • polcia_m Re: oryginalne imiona? 17.03.06, 10:16
      Mój synek ma na imię Nataniel. Jak zapisywaliśmy go w urzędzie był pierwszym
      dzieciaczkiem o takim imieniu.

Pozdrawiam Polcia z Natanielkiem
      • mama_ameleczki Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 09:42
        Witam! Dawno tu nikt nic nie wypisywał. Moja córcia ma na imie Amelia Elzbieta-
        ale ktos napisał że to nie jest orginalne imie.Jak dawałam je córci to
        myslałam,że jest. Mój brat ma na imię Petroniusz, a mój kuzyn Arnold.Ja jestem
        Maja- ale teraz to tez jest już chyba normalne.
    • shady27 Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 10:44
      moj synek na ma imie Alan Oscar, myslalam ze Alan to oryginalne imie ale nawet w naszej przychodni jest juz 3 Alanow smile)
      • mada06 Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 13:32
        mój dwuletni synek ma na imię MIŁOSZ. tata woła na niego Miłek. gdyby był
        dziewczynką miałby na imię Matylda albo Milena. bardzo mi się podobają imiona
        na literę M
    • agawamala Re: oryginalne imiona czy pretensjonalne? 06.07.06, 14:49
      Imię w jakiś sposób określa człowieka. W dokumentach istnieje ponad 100 lat (
      bo przecież wnuki wpisują do stosownych rubryk imiona naszych dzieci jako
      imiona rodziców).
      Amelki - to córki miłośniczek "Na dobre i złe" ( podobnie jak Julki czy Zosie)
      Isaury ( czy też Izaury) mają dziś naście lat, mamy oglądały serial Niewolnica
      Isaura itd, itp.
      Moda przemija, imię pozostaje. Może warto się zastanowić nad Donaldem,
      Gracjanną, Zanettą itp - dla dobra dziecka.
      • figrut Re: oryginalne imiona czy pretensjonalne? 07.07.06, 20:44
        > Amelki - to córki miłośniczek "Na dobre i złe" ( podobnie jak Julki czy Zosie)
        > Isaury ( czy też Izaury) mają dziś naście lat, mamy oglądały serial Niewolnica
        > Isaura itd, itp.
        Ot i pomyłka. Gdy 16 lat temu urodziła się moja córka Klaudia,
        wszyscy dookoła twierdzili, że to efekt nowego serialu "Dynastia". Problem w
        tym, że wtedy kiedy zaczynał się telewizyjny serial, ja od kilku tygodni leżałam
        w szpitalu na patologii ciąży z którego to nie wychodziłam aż do urodzenia.
        Patologia ciąży 16 lat temu w Inowrocławskim szpitalu, była oddziałem zamkniętym
        - bez wstępu odwiedzających, bez telewizora, z jednym telefonem i zaplombowanymi
        oknami. Młoda w książeczce zdrowia dziecka przy wyjściu ze szpitala już to imię
        miała wpisane [a o serialu jeszcze nawet nie słyszałam]. Ktoś taki jak Ty,
        przykleił jej jednak łatkę - serialowa moda.
        Tycjan 2002 r.- imię mojego przyjaciela, któremu obiecałam, że jeśli
        kiedyś urodzę syna, to dam mu jego piękne imię. Pech chciał, że tego samego lata
        [kilka tygodni później] na listy przebojów wszedł jakiś Tiziano coś tam. Znowu
        łatka - mamusi się piosenkarz spodobał.
        Oliwer 2004r.- imię uzyskane drogą kompromisu i mojego wq...,
        że rodzina niemęża i on sam nie chcą zaakceptować imienia Eliasz. Wq.... oglądam
        jakiś amerykański film, film się kończy i w napisach końcowych mój wzrok kieruje
        się na jakiegoś Oliviera a ja wściekła rzucam wszystkim w twarz "nie podobał wam
        się biblijny Eliasz, to będzie Oliwer". Oczywiście wszyscy wiedzą lepiej - to po
        Janiaku.
        • agawamala Re: oryginalne imiona czy pretensjonalne? 09.07.06, 09:02
          Ot pomyłka. Być może na jakimś tam oddziale patologii ciąży 16 lat temu nie byo
          telewizora. Sama ponad dwa lata wcześniej ( jeszcze za tzw. komuny) leżałam na
          patologii ciązy i były telewizory, kiosk z gazetami i odwiedziny. Na
          położnictwie - a to inny oddział nie było wizyt, był utrudniony dostęp do
          gazet, ale były chyba ze 3 telewizory. Co nie znaczy, że imię dziecka wybrałaś
          po długich przemyśleniach.
          • figrut Re: oryginalne imiona czy pretensjonalne? 09.07.06, 10:58
            Proponuję zapytać na forum Inowrocław, jak wyglądała 16 lat temu patologia ciąży
            w Inowrocławiu w Bizielu za ordynatora Wójcika, zamiast poddawać w wątpliwość
            moje słowa. A co do Klaudii - Klaudiami, Karolinkami i Weronikami nazywałam
            wszystkie moje lalki jako dziewczynka - tak bardzo podobały mi się te imiona. Do
            wyboru była wtedy Klaudia i Weronika. Wybrałam Klaudię, bo w okolicy była już
            jedna Weronika, a ja nie cierpię dublowania. Nic na to nie poradzę, że to imię
            zrobiło się obrzydliwie popularne. Skoro twierdzisz, że moda na "pretensjonalne"
            imiona to moda z seriali, to proszę o tytuł popularnego serialu w 1971 roku, bo
            ja mam na imię Angela [jak dla mnie, zawsze piękne imię].
            • agawamala Re: oryginalne imiona czy pretensjonalne? 09.07.06, 12:37
              W 1971 roku byłam w wieku, w którym raczej nie oglądało się seriali. Nie sądzę
              także , żeby oglądali je starsi, TV nadawała wtedy raczej inny repertuar.
              Tym nie mniej gros imion ponadawano dzieciom pod wpływem Tv, książek, idoli.
              Nie dyskutujmy o gustach - jednemu podobają się imiona takie, drugiemu inne i
              nie jest w tym nic dziwnego ( ani złego).
              Czy imiona pretensjonalne muszą być brzydkie? Niekoniecznie.
              Twoje imię Angela jest po prostu węgierską Anielą ( za Księgą Imion Książki i
              Wiedzy z 1975 roku). Brzmi dla jednych ładnie dla innych pretensjonalnie bo
              nieco obco.
      • mama_ameleczki Moje dziecko nie ma imienia z serialu!!!!!!! 26.09.06, 15:28
        Wybrałam imie dla córki kiedy tam miła juz kilka dni, ponieważ nie mogłam sie
        zdecydować jakie imie do niej pasuje. Pewnego dnia lerzałam z nia na łóżku,
        patzyłam na jej słodką i niewinna buźkę i tak mi przyszło do głowoy- ze to jest
        taka śliczna, delikatna dziewczynka, Amelka.
        Do agawamala:
        widze ze dobrze jestes zorietowana w serialach. a druga sprawa to nie wydaje mi
        sie, ze imiona Donalde,Gracjanna,Zanetta miały by byc lepsze "dla dobra
        dziecka" Jezeli juz to gorsze bo są poprostu okropne.
    • pacieja Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 15:09
      Mój syn ma na imię Jolan.Niedawno odkryłam ze francuskie.
      • cichaiza Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 15:14
        Moj syn ma na imie Mateusz,nic nowego ale zato ja mam na imie IZOLDA!!! smile
        • leigh4 Re: oryginalne imiona? 06.07.06, 17:30
          Marcin. Nie Marcel, Marcjan itp. Marcin.
          • agnieszkas72 Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 03:30
            Mam Annę.Nie znamy w realu żadnej dziewczynki noszącej to imię.Gdzie nie spojrzę
            trafiam na Zuzę,Julię,Wiktorię i Oliwię.Moja koleżanka ma córeczki o bardzo
            oryginalnych imionachbig_grinorota i Teresa.
            Uważam,ze imię dziecka nie powinno byc fanaberią rodziców.Powinno się dobrze
            nosić w każdej sytuacji i być bezpretensjonalne.To osobowosc człowieka decyduje
            o jego atrakcyjnosci i o tym,jak sie wyróżnia spośród innych a nie pracowicie
            wydumane przez mamuśkę "oryginalne" imię.
    • melefretete Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 07:31
      maria anna i natasza julia...... w sumie tylko natasza oryginalne
    • karanissa Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 08:42
      Mialam bardzo duzy problem z wyborem imienia dla synka. Zalezalo mi na takim
      imieniu, ktorego nie nosi zadna z osob, ktore znam. Zeby na dzwiek tego imienia
      nie odwracalo sie pol piaskownicy, zeby imie bylo jak "biala karta" do
      wypelnienia wlasnie osobowoscia mojego synka. Oczywiscie nie mowie tu o
      postaciach historycznych - bo chyba ciezko byloby znalezc takie imie (no chyba,
      ze wymyslilabym je, he he). Chodzilo o to, zeby imie nie bylo juz wlasnoscia
      jakiejs znanej mi "twarzy".

Ojjj, ciezko bylo. Podobal mi sie Borys - ale tak juz nazywal sie kolega z
      pracy. Podobal mi sie Dymitr - ale jedno ze zdrobnien to Dima, a tak nazywal
      sie znajomy piesek. W koncu stanelo na Aleksym. Jak na razie nie spotkalam jego
      imiennika - nie liczac, oczywiscie, Aleksego Tolstoja albo carewicza Aleksego
      Romanowa smile

Kazdy ma swoje kryteria, a moje byly wlasnie takie.
    • monia_26 Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 09:39
      Moja córka ma na imie Agata i ciesze sie ze tak mało Agatek jest obecnie wszyscy
      sie dziwia że ma takie zwyczajne imie w dobie Emilek Julek Wiktorii i Oliwek
      • agawamala Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 21:03
        Ja też mam na imię Agata
    • jacha5 Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 11:10
      Co do oryginalnych imion mam mieszane uczucia. Uważam, że trzeba mieć super
      nazwisko, żeby pasowało do oryginalnego imienia. W przypadku dziewczynek sprawa
      się komplikuje - nigdy nie wiadomo czy nie trafi im się mąż o nazwisku np
      Kiełbasa (przepraszam wszystkich, którzy się tak nazwyaj.ą za ten przykład) i
      wtedy zetawienie typu np Gloria Kiełbasa będzie brzmiało ciut śmiesznie.
      Poza tym uważam, że dawanie dwóch imiom jest nieco pretensjonalne, a z całą
      pewnością niewygodne dla użytkownika.
      Ale to sprawa indywidualna, trzeba jednak myśleć, żeby fantazja rodziców nie
      odbiła się na dziecku, to ono będzie sie potem wstydziło swojego imienia.
      • capribb Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 14:02

Jak Wam sie podba imie Hieronim?
        • anita.anita80 Re: oryginalne imiona? 07.07.06, 16:22
          nasza córeczka nazywa się ROZALIA
          • gusia210 Re: oryginalne imiona? 08.07.06, 00:30
            mój synek ma na imię Zbyszko(nie Zbyszek)
            ja jestem Agnieszka i było nas w klasie cztery
            kiedyś nie lubiłam swojego imienia ale teraz lubię
            mąż mówi do mnie Gusia i mnie tym rozczulasmile
        • leigh4 Re: oryginalne imiona? 10.07.06, 16:38
          Podoba mi sięsmile
          • onlymama Re: oryginalne imiona? 10.07.06, 18:25
            Moj syn jest Edgar Wilhelm po dziadkach z obu stron a teraz czekamy na
            dziewczynke i po babciach z obu stron bedzie Nina Monica. Tak sie zlozylo, ze w
            obu rodzinach praktykowane jest nadawanie imion po dziadkach i babciach. Mnie
            sie ten zwyczaj bardzo podoba, bo scala obie strony jeszcze bardziej.
            Pozdrawiam.
            • kayah73 Re: oryginalne imiona? 24.07.06, 18:30

onlymama napisała:

> Moj syn jest Edgar Wilhelm po dziadkach z obu stron a teraz czekamy na
              > dziewczynke i po babciach z obu stron bedzie Nina Monica. Tak sie zlozylo, ze
              w
              >
              > obu rodzinach praktykowane jest nadawanie imion po dziadkach i babciach. Mnie
              > sie ten zwyczaj bardzo podoba, bo scala obie strony jeszcze bardziej.
              > Pozdrawiam.

Zwyczaj bardzo fajny. Ale czy strona od drugiego imienia sie nie obraza? wink
    • izabellaz1 Re: oryginalne imiona? 10.07.06, 20:21
      Moja córcia ma na imię Kiarasmile

Pozdrawiam
      Iza
      • anisr Re: oryginalne imiona? 10.07.06, 21:38
        A moje panny to Olga i DagmarasmileNiezbyt oryginalne, ale za to rzadko spotykane
        (zwłaszcza Dagmara), w przeciwieństwie do tych "oryginalnych"-miałam w grupie
        przedszkolnej na 12 dzieci 3 denisów i 2 Nicolesmile
    • vidy Re: oryginalne imiona? 12.07.06, 11:57
      Blanka jest bardzo ladnym i oryginalnym imieniem. Lubie tez Gwenna i Alba oraz
      Tulia. Biruta jest sliczne, ale niestety w slangu francuskim to penis, a my
      mieszkamy w romanskiej czesci Szwajcarii.
      Dla coreczki wybralismy imie, ktore brzmi dla nas jak niebieski kwiatuszek -
      Clelia. I dla naszego malenstwa o niebieskich oczach i slowianskiej czuprynce
      pasuje jak ulal.
      Powodzenia w poszukiwaniach
    • nela35 Re: oryginalne imiona?tak tak 12.07.06, 14:43
      moja córeczka to nela
      • mamatoomaszka Re: oryginalne imiona?tak tak 12.07.06, 23:00
        A ja bardzo lubie imie Jagna, szczegolnie jego zdrobnienia Jagienka, Jagusia.
        Dla chlopca podoba mi sie Mieszko i Roch. Wszystkie te 3 imiona ostatnio sie
        zdarzaja, ale rzadko, sa polskie, bezpretensjonalne, dobrze sie kojarza.

Sama mam Tomasza.
        • gusia210 Re: oryginalne imiona?tak tak 13.07.06, 22:36
          Ja też bardzo lubię imię Jagienka ale to była by już chyba przesada jakbym
          nazwała tak córeczkę(jeśli kiedyś będzie).Zbyszko i Jagienka.smilehihi
          super
        • kulini77 Re: oryginalne imiona?tak tak 23.09.06, 04:33
          Mam synka o imieniu Roch, wołamy na niego Roszek lub Rosio.
    • corny_asia Re: oryginalne imiona? 13.07.06, 14:36
      Ja nie wiem jak nazwę moje dziecko. Mam wiele pomysłów.Dla dziewczynki:Magda,Zuzia,Kasia,Ania,Kinga,Wioleta,Ewa,Julita,Marysia,Angelika,Julia,Ada.Dla chłopca...nie wiem.Muszę poszukać jakiegoś ładnego.A jeszcze z tych wszystkich imion wybrać jedno...To będzie praca!
    • bonkreta Re: oryginalne imiona? 17.07.06, 21:27
      Taki długi wątek, a nikt nie ma synka o imieniu Emil. Z wyjątkiem mnie,
      oczywiście smile
    • endzi11 Re: oryginalne imiona? 17.07.06, 23:53
      A jak się Wam podoba imię Lucyna?
      • koza_w_rajtuzach Re: oryginalne imiona? 23.09.06, 13:14

> A jak się Wam podoba imię Lucyna?

Podoba mi się. Odbieram je jako bardzo kobiece.
    • jovanka_lena Re: oryginalne imiona? 18.07.06, 18:22
      synek nazywa sie Hugo Mikolaj, slicznie, mowimy na niego hugus hugaszek lub
      gucio
      • gyokuro Re: oryginalne imiona? 18.07.06, 23:05
        A ja mam Juliusza.
        A sama jestem pospolita Kasią, czego nigdy nie lubiłam.
        Podobaja mi sie jeszcze Miłosz, Tymoteusz, Łucja, Konstancja...
    • mama.igora Re: oryginalne imiona? 24.07.06, 15:52
      mam koleżankę o imieniu Romualda. Wszyscy mówią Roma. Nie ma w kalendarzu.
      Jest też Ariel, Brajan, Natan- okropność. ja mam Igora. Mnie się podoba.
      Dziewunia miała być Nina.
    • agi-it Re: oryginalne imiona? 24.07.06, 17:18
      A moja 5 m-czna córcia to Patrizia Veronica. Może nie jest zbyt oryginalne, ale
      nam się podoba...
    • amel11 Re: oryginalne imiona? 28.07.06, 07:21
      a co powiesz na Mercedes
      • mama.igora Re: oryginalne imiona? 28.07.06, 16:06
        amel11 napisała:

> a co powiesz na Mercedes
        bęc powiem!

• letica Re: oryginalne imiona? 28.07.06, 19:17
          Mój syn ma na imię Oliwier,córka miała być Stella.

• clelia Re: oryginalne imiona? 29.07.06, 21:48
        brum brum
      • kwirynia Re: oryginalne imiona? 30.07.06, 21:24
        Mercedes to przecież bardzo ładnie imię i to właśnie od tego imienia samochód
        wziął nazwę.
        Pozdrawiam
        Ania
    • kwirynia Re: oryginalne imiona? 28.07.06, 21:18
      W ostatnim dodatku do sobotniej Gazety Wyborczej zobaczyłam zdjęcia bliźniaków,
      które miały imiona -LEW i ŻYRAF !!!!
      Co wy na to?
      Ania
      • emilka74 Re: oryginalne imiona? 28.07.06, 21:57
        A ja własnie urodziłam Gabrielawink
        mama Emilki i Gabrielkawink
      • endzi11 Re: oryginalne imiona? 31.07.06, 00:27
        NIE!!! to chyba zart?
    • konnifal Re: oryginalne imiona? 06.08.06, 15:53

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka