dusiek7 10.03.06, 16:23 witajcie, Julka ma od wczoraj katar, taki cieknący jej z noska, nie może biedactwo normalnie oddychać bo widzę, że jej to przeszkadza. Uzywamy nasivin i smaruje jej pod noskiem maścią majerankową. Co jeszcze można zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalena_dem FRIDA FRIDA FRIDA 10.03.06, 16:28 bardzo polecam zakup tego sprzętu w aptece, kosztuje ok. 25 zł. służy do wyciągania glutków z nosa, świenie oczyszcza. Nawilżaj powietrze w domu, słyszałam też że smaruje się np chusteczki taką maścią mentholową vickvapouroup (nie pamiętam jak to się pisze) i kładzie się ją w pobliżu głowy dziecka (ale nie w zasięgu rąk) Łatwiej jest wtedy oddychać powodzenia w walce Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: FRIDA FRIDA FRIDA 10.03.06, 19:41 Magdalena wszystko pieknie napisala.Ja od siebie jeszcze dodam, ze bez dodatkowych wydatkow w aptece mozesz podniesc wezglowie lozeczka podkladajac cos pod nozki lozeczka, katarek bedzie lepiej splywal.I druga rzecz-czosnek)Wiem, wiem jak ja Matkowi zaserwowalam to pol nocy nie spalam przez ten zapach ale jak wiadomo czosnek jest dobry na wszystko.Ja przekroilam na pol jeden zabek i polozylam na talerzyku na komodzie kolo lozeczka.Matek sobie pieknie przez cala noc wdychal i oczyszczal wszystko co mial do oczyszczenia.Moja mama zrobila jakis czas temu Matkowi korale z czosnku i sobie tak z tym chodzil i wdychal.Tez pomaga, tylko trzeba pilnowac zeby nie zjadl Odpowiedz Link Zgłoś
hipcia5 jest fajne lekarstwo 10.03.06, 19:59 jak moje dziecko miało katar to używałam takiego lekarstwa ( OLBAS) krople, które się nanosi na ubranko dziecka, na wysokości klatki piersiowej- jest rewelacyjny, efekt widać dość szybko było. Tak na piżamkę 2 krople i to miało bardzo intensywny zapach sprzyjający udrożnieniu dróg nosowych - no i oczywiście nie kładź dziecka na płasko bo będzie cierpiało.Moja córeczka jak miała miesiąc i miała katar to on jej spływał do gardła że nie mogła nawet jeść a ja głupia kładłam ją normalnie- no i nabawiła się zapalenia płuc bo śluz przeniknął do płuc. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: jest fajne lekarstwo 10.03.06, 20:04 te kropelki tez mam, tylko ze to nie jest dla niemowlat.Wg ulotki.Ja dalam wiec nie dwie kropelki ale jedna (Matek byl wtedy niemowlakiem) i nie na ubranko tylko na pieluszke, a pieluszke na krzesle z metr od lozeczka.Zapach jest tak intensywny,ze az nas draznil w nosie.Ale Mlodemu pomogl (to bylo przed czosnkiem) Odpowiedz Link Zgłoś
z1mka Olbas 10.03.06, 20:17 wiecie co na ulotce faktycznie jest napisane powyżej 3 roku, ale ja stosowałam. Dawałam tylko jedną kropeleczkę na ubranko, które przebierałam i tak po jakimś czasie, żeby Misia nie wdychała za długo. Poza tym rewelacyjnie sprawdził się w nawilżaczu - taki inhalator nawilżacz - dałam dwie kropelki i naprawdę pomogło na oddychanie. "Przeżarło" nam wszystkim te nosy A w ogóle Olbas poleciła mi szwagierka - mama 6 dzieci w tym czworaczków. Mówi, że używała olbas od urodzenia przy każdym dziecku i nic się nikomu nie stało. To samo zadanie spełnia ten wick, o którym już ktoś tu pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Olbas 10.03.06, 21:13 ja mysle, ze to dlatego od 3rz bo ten zapach jest baaardzo mocny i intensywny i pewnie wielu niemowlaczkom by za bardzo podraznil sluzowke podany wg instrukcji.Ja po tej jednej kropelce na pieluszce cala noc i caly nastepny dzien mialam z glowy.Dlatego nastepnym razem dalam czosnek, sama nie wiem, ktory zapach lepszy)to byly cale dwa razy jak Matek mial katar. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_dem sprostowanie 10.03.06, 20:18 Ale pomieszałam, ale dziewczyny mnie oświeciły. To vick coś tam, to jest do smarowania klatki, chodziło mi o krople olbas Odpowiedz Link Zgłoś
dusiek7 Re: katarek u niemowlaczka 10.03.06, 23:48 Dziękuję Wam bardzo dziewczyny! Wezgłowie mała ma podniesione o 30 stopni od urodzenia, bo wiadomo że jak się maleństwom ulewa to jest wtedy mniejsze prawdopodobieństwo zachłyśnięcia. Ale te kropelki zakupie jutro z samego rana, choć już jest lepiej.. ale tak na wszelki wypadek. Dobranocka! Odpowiedz Link Zgłoś
kpaxstar Re: katarek u niemowlaczka 11.03.06, 22:49 Dziewczyny wyczerpały temat niemal do końca, ale ja dodam jescze coś od siebie. Też używałam olejku olbas 2 krople na piżamkę i dodatkowo 1 kroplę do nawilżacza na kaloryferze. Też zwróciłam uwagę ze jest od 3r.ż. ale pani w aptece powiedziała ze spokojnie można używać u małych dzieci w rozsądnych dawkach. Poza tym rewelcyjnie zadziałały u nas homeopatyczne krople w aerozolu Euphorbium i maść Pulmex Baby. Odpowiedz Link Zgłoś