Dodaj do ulubionych

mam 2 problemy-potraficie mi pomoc?

21.03.06, 18:36
Moja corcia m 5tyg. a ja mam problem z 2 rzeczami,napiszcie prosze jak znacie
odpowiedz... 1. miala 3 krostki na pupci, smarowalam Alantanem, Sudocremem,
Tormentiolem, pudrem, wietrze i nic, zero efektu terazz jest ich strasznie
duzo jakby sie wysuszaja i zlewaja-co to moze byc i jak to zlikwidowac 2.
moja corcia slicznie spi w nocy, po karmieniu nocnym zasypia w miare szybko
ale w dzien to porazka, jak nie spi to sie drze a wlascie sie "zali", widze
ze chce spac a nie moze zasnac... wyciszam ja i wszystkie te metody i cudem
udaje mi sie ja ululac okolo 17.00 na te 2,3h- co jest z Nia, jak mam sie
zachowywac w takich syt. co robie zle??? Na kolki i gazy znalazzlam sposob-
espumisan mi pomogl wiec wiem ze to nnie to...wymiekam, moja corcia to
chudzinek nie nalezy wiec moj kregus jest na wykonczeniuwink bardzo prosze o
jakies rady i z gory za nie dziekuje
Obserwuj wątek
    • wiolkak Re: mam 2 problemy-potraficie mi pomoc? 21.03.06, 18:43
      może ma uczulenie na jakiś środek uzyty do produkcji pieluszki, zmień na inne i
      zobaczysz, co do drugiego punktu to ciężko coś powiedzieć, tak naprawdę to
      trzeba by widzieć jak zachowuje się dziecko, zeby zawyrokować co mu jest.
      moja Kaska tez marnie zasypiała jako noworodek i wczesne niemowlę, udawało sie
      w wózku i tak przez kilka ładnych miesiecy drałowałam z wózkiem cały dzien,
      wracałam do domu na karmienie, przewijanie, chwilkę odsapnęłam i znowu w kurs,
      później sie zawzięłam i nauczyłam ją spać w domu, przy czym tego snu już mniej
      potrzebowała
    • mooh Re: mam 2 problemy-potraficie mi pomoc? 21.03.06, 19:16
      Ad 1. Cokolwiek by się działo, nie używaj Tormentiolu. Zawiera kwas borowy,
      który jest związkiem wysoko toksycznym (używany powszechnie jako składnik
      pestycydów) i nie wolno go stosować u dzieci poniżej 2, a w stężeniu 3% poniże
      11 roku życia. Wiem ,że niektórzy lekarze nadal go polecają, a całe nasze
      pokolenie miało smarowane pupy tą właśnie maścią, ale to było kiedyś.
      Odnotowano przypadki śmiertelnych zatruć boranami, więc nie ma żartów. Spróbuj
      maści (nie kremu) Bepanthen i jak pisała Wiolka, zmienić rodzaj pieluch.
      Ad 2. Być może wyjaśnieniem zachowania jest punkt pierwszy. Takie zmiany na
      pupie to nic przyjemnego. Może marudzenie w dzień skończy się wraz zagojeniem
      pupy.
      • be-ko Re: mam 2 problemy-potraficie mi pomoc? 21.03.06, 21:11
        No nieźle, jeśli chodzi o ten Termentiol. Nawet nie wiedziałam - a gdy moja
        leżała w szpitalu (a ja razem z nią), to piguły wręcz kazały mi smarować
        termentiolem! Mało tego - w tutejszym szpitalu NIC nie ma za darmo (czasami
        bowiem słyszy się o takich oddziałach dziecięcych, na których daja np. pampersy
        lub inne środki higieny) a termentiol piguły wciskały każdej matce z
        noworodkiem/niemowlakiem bez względu na to jak wygladała jego pupa (:-0!)

To i ja dopisze: Ad.1 - faktycznie bephanten najlepszy, ale równiez sparwdza
        się (przynajmniej w naszym przypadku) Linomag
        Ad.2 Tu - niestety cięzko będzie doradzić, bo dziecko może płakać np. z głodu,
        albo faktycznie z powodu tych ognisk na pupie.
        • mooh Tormentiol 21.03.06, 23:01
          Wciskały, bo pewnie zalega w szpitalnej aptece. Jest zarządzenie ministra
          zdrowia sprzed 4 lat o zakazie stosowania u dzieci, sprzedawać nie powinni,
          więc dają za darmo.
          BTW te same wytyczne dotyczą Aphtinu. Równie toksyczny, na dodatek stosowany na
          śluzówki jamy ustnej. W świetle dzisiejszej wiedzy - zgroza!
    • agagaby Re: mam 2 problemy-potraficie mi pomoc? 21.03.06, 21:16

• agagaby Re: mam 2 problemy-potraficie mi pomoc? 21.03.06, 21:19

• kpaxstar Re: mam 2 problemy-potraficie mi pomoc? 21.03.06, 22:04
      Jeśli chodzi o pupę, to po 1sze zbadałabym ph kupy. Kwaśne kupy powodują takie
      podażnienia. Ja wyłączyłam z diety nabiał i ph kupy u Szymusia od razu się
      poprawiło i wygląd pupy również. Używałam Balneum Hermal Plus do kąpieli
      (dostepne w aptece), rano pupa jak nowasmile I miałam tez taką maść witaminową
      robioną w aptece, ale składu nie znam a przydałaby się czasem.
      A co do spania, Szymusia też b.b. ciężko było uśpić, to była wręcz walka o sen.
      Aż wreszcie kupiłam nosidełko, które okazało się zbawienne (nie dla mojego
      biednego kręgosłupa-wtedy 9kg więcej).Niuniś zasypiał w 15min. Czasem też
      korzystałam z huśtawki, brałam Ninia do nosidełka sama siadałam na huśtawce i
      bujałam się lekko-tez działało. Musisz chyba poobserwować co Mała lubi i
      wypracowac swoją metodę, tym bardziej że jest jeszcze zimno na dworzu. Ja
      wyskakiwałam z nosidełkiem w każdej chwili. Powodzenia
      • mmala6 Re: mam 2 problemy-potraficie mi pomoc? 21.03.06, 22:44
        kazda mama ma inne specyfiki sprawdzone do pupska, u nas sprawdza sie Sudokrem i
        maka ziemniaczana (osobno oczywiscie).Byc moze faktycznie potrzebna jest zmiana
        pieluch.Poniewaz masz sporo specyfikow, to nie kupuj juz nic nowego tylko zmien
        pieluszki i smaruj dalej Sudokremem, wietrz i czesto przewijaj.Jak nie bedzie
        przechodzic, to idz do lekarza, przepisze Ci masc robiona w aptece.Jak to nie
        pomoze, to moze na chwile trzeba bedzie przejsc na tetre.Moj chrzesniak przez
        pare pierwszych m-cy mial uczulenie na wszystkie pieluszki jednorazowe, jedna
        wielka rana, wiec kuzynka zawijala go w tetre.Na szczescie to mijasmile
        Ad 2 nie mam pojecia, to moze byc milion przyczyn....
        • mamapauli1 Re: mam 2 problemy-potraficie mi pomoc? 22.03.06, 09:21
          U nas tylko sie sprawdził sudokrem i wietrzenie pupy przed kapielą, a co do
          drugiego pytania to samo przejdzie, moja córka tak miała do 6 tygodnia a później
          jak reką odiął, najważniejsze, ze w nocy śpi.
    • olamatu Re: mam 2 problemy-potraficie mi pomoc? 23.03.06, 22:31
      Jeśli chodzi o pupę, to z moją małą miałam podobny problem. Zaczął się jak
      miała ok. miesiąca. Pomogła zmiana pieluch z pampersów na huggiesy. I niestety
      nie obyło się bez jakichś "mocnych i zakazanych" specyfików. Tormentiolu też
      spróbowała kilka razy (jeszcze nie wiedziałam, że nie można), ale to pogarszało
      i tak. Dodam, że próbowałam tetrę w dzień, a w nocy i na spacer pampersa, ale
      to wystarczała, żeby pampers zrobił swoje. Zmień pieluchy, a lekarz niech Ci
      przepisze maść robioną (najlepiej bez hydrokortizonu, bo też zakazany).
      Co do spania to ta pupa może być powodem. U mnie też zaczął się wtedy problem
      ze spaniem. Tyle że inaczej: zasypiała na 15 minut i budziła się i tak 3 razy
      dziennie. Potem padała ok. 18, budziłam ją na kąpiel, kolację i do spania.
      Potem kilku miesiącach zaczęła spać normalnie, a teraz ma 16 miesięcy i wcale
      nie śpi w dzień od 2 tygodni.
      • magdalena_dem Re: mam 2 problemy-potraficie mi pomoc? 23.03.06, 22:38
        chcę tylko dodać, że do maści robionych lekarze lubią dodawać Acidi Borici,
        czyli kwas borowy o którym pisała Mooh. Trzeba mieć oczy i uszy szeroko otwarte wink
    • pampusia Re: mam 2 problemy-potraficie mi pomoc? 23.03.06, 22:41
      Moja córcia ma 12 tygodni. Do smarowania pupy i wszelkich wyskakujących krostek
      równiez w innych miejscach stosujemy Nivea kream na odparzenia, a na pupke
      dodatkowo jeszcze na warstwe Nivei dajemy linomag i pupa jest superkowa. A
      jeślichodzi o spanie, to niestety trzeba sie pogodzic, że inteligentne dzieci,
      mało śpią w dzień, bo są ciekawe świata. Moja Olka od małego nie chce spać w
      dzień. Spi tylko na spacerze i w nocy. A jeśli Twoja malutka śpi w nocy to
      pewnie jest wszystko w porządku. Ja nawet pytałam lekarki, bo wydawało mi się,
      że coś jest nie tak że takie malutkie dziecko nie chce sypiać w dzień, ale lek
      mnie uspokoiła, że wszytsko jest ok, jeśli je, przybiera i śpi w nocy, nie każdy
      potrzebuje tak dużo snu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka