Dodaj do ulubionych

Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!!

25.03.06, 10:06
Pam, wybacz,ze nie zaczynam od zlozyenia Wam zyczen, zaraz to zrobie.
Kochane, poradzcie!!
Mateusz mial w nocy 39,5, zadnych objawow przeziebienia, nic.Dostala czopa,
teraz ma 38,5.Czy taka niska temp moze byc przy trzydniowce? ze wszystkich
stron slyszalam, ze wtedy jest 40stopni i wyzej.A moze zeby, chyba ida czworki.

Jedzenie.Kupilam mu wczoraj Bebiko HA, wieczorem zjadl jakos (ohyda w smaku),
w nocy i rano juz absolutnie nie chcial.Myslalam, ze to od goraczki ale jak
zrobilam normalna kaszke to zjadl.Probowalam nawet zabic smak HA CUKREM!! ale
nic nie dalo, jes obrzydliwe.
W zwiazku z tym mysle o Sinlacu, tylko czy to jest MLEKO?tzn wiem,ze tam nie
ma bialka krowiego ale czy porcja Sinalcu=porcja mleka?Jakie to jest w
smaku?czy mozna na tym robic kaszke???Help!bo nie mam zielonego pojeciasad
Czy moze lepiej sie wstrzymac z nowymi jedzeniami zanim nie wydobrzeje?

Mateusz teraz wisi na tatusiu, nie dziwie mu sie wcale, biedaczek.

Mooh, kupilam mu Bepathen, jak radzilas, poki co nie widze zmiany.Znowu rano
jest bardzo czerwone.Teraz tym bardziej bo Matus caly jest rozpalony.
Obserwuj wątek
    • izka_74 Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 10:24
      Co do temperatury to Ci nie pomogę, bo w sumie Pawełciu nie ma narazie
      doświadczeń z gorączką. Ale za to dawałam mu Sinlac jak był całkiem mały i z
      tego co pamiętam, to można to stosować zamiennie z mlekiem. W smaku jest
      całkiem ok, dużo bardziej w każdym razie mi smakował niż mleko modyfikowane.

Mam nadzieję, że mały szybko wydobrzeje, trzymam kciuki.
      • wiolkak Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 10:35
        życzymy zdrówka, a co do gorączki to Kaśka miała taki niezidentyfikowane
        niewiadomo co też, gorączka max 39,5, trwało to ze 4 dni, zbijaliśmy ibufenem
        na zmianę z paracetamolem w czopkach i przeszło, żadnej wysypki nie było, a
        szły górne zeby i chyba było to ze sobą powiązane.
        trzymamy kciuki
        aha, smaruj cierpliwie, troszeczkę czasu trwa zanim ta skóra się wygładzi
    • xemm1 Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 10:49
      Oj biedny Matuś sad
      Mmala przy takiej temperaturze, to spokojnie może być trzydniówa, ale to
      wyjaśni się najwcześniej za trzy dni sad U nas przy zębach gorączka trwała
      jedną noc i jeden dzień...
      A Sinlac jak najbardziej możesz podawać, z tego co pamiętam jest on również
      przeznaczony nie tylko dla niemowlaków, ale też dla osób dorosłych, którzy
      nietolerują mleka krowiego i zastępuje posiłek mleczny. A jeśli chodzi o smak
      Malunio za nim przepadał smile podawaliśmy mu nie ze względu na jakieś problemy
      alergiczne, ale dlatego, że przez pewnien czas Maluniowi żadna inna kasza nie
      wchodziła.
      Zdrowiejcie kochani smile
    • pampeliszka Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 11:24
      Biedny Matek. Jak ON nie chce jesc, to musi sie zle czuc...
      Moze faktycznie sie wstrzymaj z tymi zmianami w zywieniu, zeby nie byl juz
      calkiem nieszczesliwy. Trzymam kciuki, zeby jak najszybciej przeszlo.
    • kubona Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 11:39
      gorączka jak najbardziej, może tak spaść i może być to trzydniówka, pilnuj
      tylko żeby pił, jeśc nie musi, nic mu się nie stanie, kuba nie je od trzech dni
      i jakoś żyje

może kup mu nan ha? a na poczatek mieszaj stare mleko z nowym dodawaj po jednej
      miarce lub po dwie, wtedy przyzwyczai się dotego smaku i jakos łagodniej mu to
      przejdzie, co do sinlaku nic nie pomogę, my radziliśmy sobie bez.
      możesz też robić mu to mleko na soku - może przejdzie, ale na czas tej
      temperatury wróciłabym do starego mleka, bo i tak mniej je a szkoda żeby
      przestał zupełnie. a potem stopniowo - 6 miarek stareo mleka, i 1 nowego, do
      następnego karmienia 5 i 2. ja tak wprowadzałam bebilon pepti. polubił.

trzymajcie się jakos,
    • mama_olka Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 11:54
      Mmala, jak Olek goraczkowal to mial wlasnie w okolicach 38,2. Trwalo to dwa dni
      i NIE skonczylo sie wysypka, wiec nie wiem co to wlasciwie bylo.
      Co do Sinlaca to ja osobiscie bardzo go lubilam wink i Olek, mam wrazenie, tez.
      Duzo zdrowka.
      P.S. My mamy za to problem z siusiakiem. Prwdopodobnie bedzie trzeba zrobic
      naciecie jak skonczy dwa latawink
      • mmala6 Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 12:19
        Dziekuje, jestescie kochanesmile
        Mateusz ma caly czas wysoka goraczke i nie schodzi mi z kolan.Teraz tez
        siedziwinkapetyt ma i nawet humorek caliem do rzeczy, teraz sobie siedzi i mruczy
        pod noskiem! zjadl juz normalna kaszke,biszkopty i deserek owocowy.Wyslalam meza
        po ten Sinlac i zobaczymy.Jak mowicie, ze dobry to pewnie Matkowi posmakuje.
        Ja nawet nie wiem czy on ma fakycznie uczulenie na te mleko, wiec nie wiem czy
        jest sens przyzwyczajac go do HA.Dam mu od razu Sinlac i za jakis czas zobaczymy.
        Moze ta goraczka faktycznie od zebow?
        Dlaczego on zawsze (trzeci raz) dostaje goraczke w weekend w srodku nocy?wink
        • izka_74 mmala 25.03.06, 12:31
          Gorączka w weekend to jedno z praw Murphiego dotyczących dzieci smile Nie
          wiedziałaś? smile
        • mooh Mmala 25.03.06, 13:06
          Ty rzeczywiście raczej daj mu spokój z tym Bebiko HA. Jeśłi nie jest uczulony,
          to po kij ma jeść to świństwo, a jeśli jest uczulony, to mu ono nie pomoże, bo
          preparaty HA NIE SĄ przeznaczone dla dzieci z alergią z krowę, a jedynie dla
          tych, u których istnieje ryzyko wystąpienia takiej alergii. Dla dzieci ze
          stwierdzoną skazą są hydlizaty w rodzajy Bebilonu Pepti lub Nutramigenu, ale to
          już w ogóle smakuje jak pokarm dla rybek. Ja bym go potrzymała bez mleka,
          jednynie na Sinlacu i ewentualnie suplementach wapnia przez 2 tygodnie i
          zobaczyła co będzie.
          • mmala6 Re: Mmala 25.03.06, 14:17
            Mooh, tak wlasnie zamierzam zrobic, tylko po cholere kupowalam dwa opakowanie
            Bebiko HA??!!Moj maz i tak nigdzie nie dostal tego Sinlacu, wiec kupil normalne
            Bebiko 3.Moze troche dodam do tego tego HA i jakos zejdzie.
            A w pn poszukamy Sinlacu gdzie indziej.
            Przeczytalam, ze Sinlac ma wiecej wapnia niz Bebiko; Sinlac 264mg w gotowej
            porcji a w Bebiko3 119mg.

Izka, racja! swiete prawo Murphego, a dzieci z goraczka podobno spia caly czas,
            a moj syn to siedzi na kolanach od 9-tej i nie zamierza spac.
            • xemm1 Re: Mmala 25.03.06, 16:38
              Mmala, Sinlac był w Auchan, sprawdzone smile
              • mmala6 Re: Mmala 25.03.06, 16:59
                dziekismilemaz objechal caly ND juz nie mialam sumienia wysylac go do
                Auchon.Pojedzie w poniedzialek.
                Z Matkiem lepiej-wykapalismy go w chlodnej wodzie, zjadl obiad, ma lekka
                goraczke ale juz bawi sie na podlodze.
      • mama_olka Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 21:42
        Oczywiscie mi wcale nie do smiechu, ale to temat na inny wateksad
    • renatka_sz Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 14:19
      Mmala, pamietasz jak pisalam na przelomie lutego i marca, ze Szafka ma biegunke
      i bardzo wysoka temperature? Szly mu wtedy dwie gorne jedynki i lewa gorna
      dwojka. Goraczka byla naprawde wysoka - za wysoka jak na zeby, bo mniej wiecej
      taka jak teraz u Matka. Musielismy mu dawac paracetamol w syropie, bo czopki ze
      wzgledu na biegunke byly bez sensu. Xemm mi sie wtedy nawet zapytala, czy Szafka
      nie ma oprocz zebow jakiejs infekcji, ja odpisalam, ze nie, ale... zeby sie
      przebily w poniedzialek i wtorek, goraczka sie skonczyla chyba we wtorek rano, a
      w srode Szafka mial caly brzuszek w czerwonym kropkach... Czyli trzydniowka. A
      temperatura okolo 39.5 przez caly czas, nie wyzsza. Widac to zalezy od dziecka.
      A co do pytania nr 2 - niestety nie odpowiem, bo nie wiemsad Szafka nie ma
      odpukac takich problemow (przynajmniej narazie)
    • duramgama Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 17:11
      Ja szybko i na temat, bo mi praca po piętach depcze...
      Nie czytałam całego wątku więc wybacz Mmala - moge sie po kimś powtórzyć...

Gorączka - Srajdzinka przy 3-dniówce miała właśnie taką - 39 z kreskami, po
      zbiciu oscylowała wokół 37,6-38. nie chciała jeść - ale wówczas nie specjalnie
      sie tym martwiłam, bo piła jeszcze moje mleko więc ratowałysmy się cycem...
      Po 4 dniach wyszła jej niewielka wysypka na brzuszku i chyba na plecach (nawet
      dokładnie nie pamiętam...)

Sinlac to nie mleko tylko kaszka, do której dodaje się wodę. Rzeczywiście podaje
      się go zamiast posilków mlecznych. Srajdzince smakował (dawałam jej go
      naprzemiennie z innymi kaszkami, choc nie jest alergikiem). Z owocami - całkiem
      zjadliwe. Na bazie Sinlacu mozna robić nalesniki, placuszki, kluseczki i inne
      cuda dla alergików (przepisy znajdziesz na stronie Nestle o ile sie nie mylę -
      wrzuć w wyszukiwarkę jesli masz czas...)

Co do zębów - nic madrego nie napiszę. Srajdzinka wita kolejne bez większych
      problemów.

Trzymaj się Matuś, dzielny chłopaku!
      • mmala6 Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 17:28
        Dziekujesmile
        Mateusz ma apetyty ZAWSZE nawet jak ma 39,5 stopnia, wiec akuart tym nie musze
        sie martwic.Plul mlekiem HA ale ja tez bym plulawink
        Ja nie wierze,ze Matek jest alergikiem.No nie wierze i juz a ten Sinlac jest dla
        spokojnosci mojego sumieniawink)
        • mama_olka Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 21:44
          Mmala, ja TEZ w to nie wierzewink
          • mmala6 Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 22:14
            to jest juz nas troje-my dwie i moj maz (Ich Troje)smile cos w tym musi bycwink)
    • agagaby Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 22:07

• mmala6 Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 22:13
        goraczka wzrosla, jak to wieczorem.Biduleksadale co Wam bede mowic, kazda z Was
        miala goraczkujace dziecko, szkoda ze nie moge mu zabrac tej goraczki i
        przeniesc na siebiesad
        Przeszlismy na Ibufen w syropku, bo rozbieranie do wlozenia czopka rozwcieczalo
        Matka a poza tym telepalo go z zimna.
        Podawnie syropku spiacemuy dziecku rowniez nie jest latwym zadaniem, mogliby
        wymyslic np cos w sprayu....wink
        Ciezka noc przed nami, eh.
        • agagaby Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 22:15

• agagaby Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 22:23

• xemm1 Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 22:27
          Wpadłam na chwilkę, żeby zobaczyć co u Matusia...
          Oj współczuję tej nocki, trzymajcie się!
          Mmala a środki p. gorączkowe dają jakiś rezultat?, bo u nas przy 3-dniówce, w
          zasadzie gorączka obniżała się miniamalnie na chwilę... jedynie chłodna kąpiel
          i okłady pomagały na dłużej, ostatnio w którejś dzieciowej gazecie wyczytałam,
          ze przy wysokiej gorączce dobre są chłodne okłady na brzuszek w okolicy
          wątroby...
        • renatka_sz Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 22:51
          biedny Matus i biedni Wysad Szafka z goraczka spal niespokojnie, co chwila sie
          budzil, pol nocy spedzal na rekach, a drugie pol w naszym lozku lezac w poprzek
          i co chwila budzac sie z placzem. No ale coz, takie uroki rodzicielstwasad
          Duzo zdrowka dla Matusia i cierpliowsci dla Was
          • mmala6 Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 25.03.06, 22:59
            Aga, ja Matka nie opatulam wlasnie bo wiem, ze lepiej spada goraczka jak jest
            lekko ubrany.Jest w body i rajstopkach (nie mialam mocy ubierac go w pajaca).
            Pamietam jak kiedys w srodku lata mialam zapalenie krtani i 40stopni.Myslalam,z
            e zejde.Upal byl z 35 stopni a ja do lekarza w dzinsach, grubych skarpetach,
            zakrytych butach i swetrze goralskim jechalam.I bylo mi zimno.
            Syropek przez sen nie wypije.Tzn wypije ale sie budzi.

Xemm, Matkowi troszke spada temp bo lekach ale tak moze o 0,5 stopnia.Po
            poludniu juz chyba nawet nie mial w ogole, bo bawil sie i prawie
            szalalwinkwieczorem znowu skoczyla do gory.Kiedys oklady u nas sie sprawdzaly
            super, teraz absolutnie.Placze, kopie, odpycha sie.Jedynie kapiel mu pomaga.I
            chyba go zaraz znowu wlozymy do wanny,bo obudzil sie przez ten syropek i nie
            moze zasnac.

Renatko, w takich chwilach zaluje,ze Matek nie umie spac z nami w lozku!winkalbo
            ze ja nie umiem spac z nim w foteluwinkDla niego nasze lozko to miejsce wyglupow
            i robi to nawet z goraczka.
            • kubona Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 26.03.06, 14:43
              mmala jak matek?????????

wsadx go do wody o temp ciała, potem lekko ochładzaj, ale trzymaj go w tej
              wodzie aż mu spadnie temp do tzw "bezpiecznej" potem ubierz go tak jak w domu -
              bo pokąpieli moga byc dreszcze a przed kąpielą daj syrop, lub czopek,, lub
              cokolwiek, możesz tez kłaść chłodne okłady na pachwiny, zawijac łydki chłodną
              pieluszką, albo zrobić okłady z cebuli - kiedyś w mamo to ja był fajny artykuł
              o zbijaniu gorączki,a le teraz jestem w szkole i nie donajdę, chybaże potem.

mam nadzieję że jest już dobrzesmile
              • mmala6 Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 26.03.06, 17:57
                juz w miare oksmilekapiele robilam, zadne oklady nie wchodza w gre, bo Matek sie
                drze.Caly czas ma ok 38 ale obecnie nie przeszkadza mu to w szalenstwachwink
    • xemm1 Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 28.03.06, 17:01
      Mmala skoro byliście na tym skandalicznym spacerku to wnioskuję, że z
      Mateuszkiem wsio OK?? smile I co gorączka ustąpiła? Pojawila się jakaś wysypka?
      Czy to zęby??
      • mmala6 Re: Trzydniowka? zeby? Sinlac? HELP!! 28.03.06, 23:33
        Xemm, ostatnia temp to wczoraj rano 37stopni, zadnej wysypki.Chyba zeby, choc
        spi bez problemow.Za to marudny!!!!jak stado starych bab!!!lazi i jojczy, a jak
        cos nie po jego mysli, to sie drze jak opetany,nie wiem co sie dzieje z tym
        dzieckiem, dojrzewa czy cus?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka