Dodaj do ulubionych

Co zrobić, żeby dłużej spała rano????

21.04.06, 07:21
No właśnie. Witam o poranku i chętnie podam kawę wszystkim niedospanym. Moja
córeczka od pewnego czasu regularnie budzi się punkt 6, czasami nawet
wcześniej. Co robić, żeby dłużej rano pospała? Próbowałam później ją kłaść -
ale to chyba nie ma przełożenia na to jak długo śpi rano. Może ograniczyć
drzemki w ciągu dnia? Może usztywnić pory posiłków? Macie jakieś pomysły?
I zapraszam na tę kawę.
Obserwuj wątek
    • wenus.z.willendorfu Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 07:24
      Ezra, nie można nic zrobić...
      Frutka zawsze budzi się między 6 a 7 i to nizależnie od tego, czy spać pójdzie
      o 20, czy 0 22.30 sad

Poza tym witaj o poranku, Frutka już po śniadniu i porannym sensie z jej
      ulubionym Balamory.
      • ezrapound Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 07:26
        Witaj Wenus! Fajnie, że jesteś! Jejku, żeby to chociaż było między 6 a 7, a nie
        między 5 a 6, może jakoś bym przeżyła... a ile Frutka śpi w ciągu dnia?
        Ale potwierdzasz moją intuicję, że pora położenia do łóżeczka wieczorem nie ma
        z tym wiele wspólnego.
        • wenus.z.willendorfu Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 07:32
          W nocy przeważnie śpi ok. 9 godzin, w dzień do godziny.
          Frutka kiedyś wstawała przed 5 (właśnie tak w okolicy 10 miesiaca i trwało to
          łdnych kilka miesięcy)
          • ezrapound Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 08:02
            Wenus, i jak Ci się udało przetrwać??? Dziesięć godzin na dobę! Toż ja często
            potrzebuję prawie tyle snu, żeby naprawdę wypocząć... I jak sobie w takiej
            sytuacji wyobrazić posiadanie drugiego dziecka?
            • wenus.z.willendorfu Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 08:19
              też potrzebuję tyle snu i dlatego tak często jestem niewyspana. Ale ostatnio
              zaczęłam chodzić spać ok. 22 i jest już odrobinę lepiej
    • pampeliszka Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 08:04
      Czesc, dziewczyny.
      Ezra, ja tez Cie nie pociesze...chociaz-moze troche.
      Malgol mial taki etap niedawno, ze wstawal kolem 5 rano, z miesiac to trwalo
      mniej wiecej, dziewczyny mi wtedy doradzily, zeby ja przestawic na jedna drzemke
      w ciagu dnia i sie poukladalo. Teraz wstaje w okolicy 7 rano, czasem przed
      czasem po, a zasypia o 20.30.
      • ezrapound Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 08:16
        Pam, a jakiej długości jest drzemka Malgola?
        • wiolkak Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 08:26
          Ezra gdybym wiedziała co zrobić, to uwierz nie klęłabym jak szewc w okolicach 6
          rano!wink
          niestety im później wieczorem Kaśka idzie spać, tym wcześniej wstaje.
          Za starych, dobrych czasów, spała od 20 do 8 rano, teraz w porywach do 7,
          chociaż dzisiaj wstała przed 6 zmora mała.
          Pewnie za godzinkę najdalej padnie na pysksmile
        • pampeliszka Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 09:06
          Ezra,Malgol dlugo spi, bo az 2 - 2,5 godz..., a kladzie sie o 13.
    • kama72 Mam to samo 21.04.06, 08:54
      Kurcze, też klnę w żywy kamień. Młody człowiek budzi sie średnio o 5.00, daję
      mu smoka i czasem uda mu się przespać do 6.00. W dzień powszedni - pół biedy i
      tak trzeba wstać do pracy, ale te weekendy i świeta???? Zgroza!!!!
      Młody chodzi spać o 19.30-20.00, bo już pada na pysk, dzienne drzemki są albo 2
      po 2h albo 1 po 3-3,5h.
      • ezrapound Kama, 21.04.06, 09:09
        Ale 4 godziny snu w dzien to baaaardzo dużo! I do tego tak wcześnie chodzi spać
        wieczorem! W sumie to wychodzi naprawdę dużo godzin snu (wyszło mi 13). Może
        nie powinien tyle spać w dzień?
        • kama72 Re: Kama, 21.04.06, 09:18
          No i masz rację, ale niestety nie mam nad nim kontroli w dzień, bo śpi u
          opiekunki, a u niej na wsi kilmat rewelacyjny do spania. U nas w mieszkaniu śpi
          2 razy po 1h, a czasami tylko 1 raz po max 2h. Obojętnie, czy śpi u opiekunki
          długo, czy w domu krótko i tak budzi się zawsze o tej samej porze. Dziś stękał
          już o 5.30 i nic nie pomagało! Trzeba było wstać i basta! Zauważyłam jednak
          jedną prawidłowość: kiedy barometr idzie w dół udaje nam sie czasem przespać do
          7.00, a nawet w porywach do 7.30 (oczywiście budzi się o swojej godzinie, ale
          zatykam mu bębę smokim, bo widzę, że oczy kleją sie marudzi na spanie). Jakież
          to wspaniałe poranki ta 7.30!
          Ale masz pewnie rację - gdyby mu zredukować dzienne drzemki i wyregulować -
          może spałby dłużej... marzenie!
          • wiolkak Re: Kama, 21.04.06, 09:31
            łatwo powiedzieć, gorzej zrobić.
            Kaśka jak wstała dzisiaj przed 6, to teraz juz śpi i nie ma szans, ani sensu
            jej przetrzymywac, bo jest marudna, zmęczona i nie do zniesienia.
            do wieczora też nie dotrzyma o jednej drzemce, a o 20 i tak jest nie do życia,
            bo chce spać
            • zuza08 Re: Kama, 21.04.06, 09:40
              Dołączam do grona niewyspanych. Zuzia poszła spać o 22.00. Obudziła się
              tradycjnie o 5.00. Mam dość. Ja wychodzę do pracy a mała śpi z njianią do
              12.00! Później na spacerze też śpi! Ale to tylko z nianią. Wystarczy, że w domu
              są rodzice to mała śpi w ciągu dnia godzinę. Dziś gdy wychodziłam z domu o 7.30
              już spała. Kazałam niani obudzić małą o 10.00 i iść na spacer. Ciekawe co z
              tego wyjdzie.
    • xemm1 Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 10:09
      Ezra współczuję tej godziny PIĄTEJ!! Ale chyba nie za bardzo pomoge, bo w tym
      wieku mieliśmy problem, ale...z późnym chodzeniem spać, Malunio zasypiał około
      północy i potrafił spać do godziny 10... Teraz po wyregulowaniu południowych
      drzemek - tylko jedna - zasypia ok. 22, ale niestety wczesniej się budzi ok.
      7:30, co przy Twoich pobudkach i tak jestem w komfortowj sytuacji wink
      Ale do grona niewyspanych dzisiaj również się zaliczam, mimo, że Malunio jest u
      dziadków, takze poproszę o kawkę wink
      • ezrapound Kawa dla wszystkich! 21.04.06, 11:04
        A dla mnie już druga. Robię tę kawę i kładę królewnę spać - już całkiem pada na
        nos, cudem udało mi się do tej pory ją przetrzymać!
        • pampeliszka Re: Kawa dla wszystkich! 21.04.06, 11:15
          to ja tez poprosze
          wrocilysmy wlasnie ze spaceru, alez sie zrobil upal, Malgoli musialam wszystko
          pozdejmowac, lacznie ze skarpetkami i czapka, Wenus, juz rozumiem co mialas na
          mysli piszac o roznych spojrzeniach...
      • mamapauli1 Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 11:54
        Odkąd Paula ma tylko jedną drzemkę w ciagu dnia to nasz dzień wygląda tak:
        7-8 pobudka
        9-12 spacer
        12-14 drzemka
        18 spanie do rana - czasami się obudzi w nocy na karmienie
        • ezrapound Mamapauli1 21.04.06, 12:25
          Od 18 wieczorem spi do 7 lub 8 rano???? Nie denerwuj mnie! Skąd masz taki model?
          • mamapauli1 Re: Mamapauli1 21.04.06, 12:47
            Ale za to w dzień śpi tylko godzinkę, dwie raz jej się udało 3,5 h machnąć ale
            wtedy jak tak długo spi to kładę ją o 7. A od 18 do 7 rano to śpi z przerwami
            czasem dwie trzy przerwy.
        • monia.nowak Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 14:14
          Ja też z tych niewyspanych!
          Aśka (ma 6 m-cy) wstaje codziennie miedzy 5 a 6 i ma w nosie to że budzik
          ustawiam na 6.15 i mogłabym jeszcze troche pospać przed pójściem do pracy. A
          ok. 9 znowu idzie spać tak na 1,5 - 2 godz. potem ok. 13 znowu na 1,5 godz. a o
          19 to już na noc zasypia. W nocy jedna pobudka na papu i do 5 śpi.
          A w weekendy, żeby dłużej pospała to biorę ją rano do łóżka - wtedy sie
          przytula i jeszcze tak do 7-7.30 można ją przytrzymać.
          pozdr.
          monia
          • mmala6 Re: Co zrobić, żeby dłużej spała rano???? 21.04.06, 14:20
            u nas akurat pozniejsze kladzenie sie spac dziala, bo Mateusz musi spac ok
            10-11h i jakies 2-3h w dzien.Budze go juz po 2h-2,5h, choc i tak szaleje do
            22giej.On sobie sam taki rytm wypracowal i nic mi do tego.Spi do 8-9 ostatnio,
            wczesniej nawet do 10tej.Bywa, ze sie budzi o 6,30 zeby zjesc a potem mu mniej
            lub bardziej grzecznie przypominam ktora jest godzina i jeszcze spi.
            Wiesz co mi przyszlo do glowy? zebys policzyla ile snu na dobe srednio Jogodka
            potrzebuje.Tak przez pare dni zapisywac.Potem jakos tak poukladac zeby wiecej
            wyszlo na noc....e, nie wiem czy zadziala.Bo u nas jest tak, ze jak Mateusz nie
            dospi w dzien, to odsypia to w nocy ale idac spac wczesniej a nie spiac
            dluzej.Jezeli zbudzi sie za wczesnie z nocy, bo mu sie cos poprzestawia to spi w
            dzien dluzej niz 3h.
            Cos namieszalam...wink
            • ezrapound Mmala, 21.04.06, 14:35
              Dobry pomysł z tym liczeniem - i staram się tak robić. Ale wychodzi mi, że ona
              wogóle bardzo mało snu potrzebuje - jakieś 12 godzin na dobę (max. 13). Z tego
              co piszą dziewczyny to większość dzieciaków ma po prostu większe
              zapotrzebowanie na sen (Frutki nie liczę). Ale spróbuję skrócić dzienne drzemki
              (na razie ma dwie i nie bardzo widzę możliwość przejścia na jedną) i
              zobaczymy... kiedyś się wyśpię, kiedyś się wyśpię
              • mmala6 Re: Mmala, 21.04.06, 14:37
                Ezra, sa takie przypadki niestety co potrzebuja malo snu.Moze niech chociaz 10h
                spi w nocy (np od 21 do 7), a 2h w dzien? Moze stopniowo uda sie ja
                przestawic.Na pewno troche to musi potrwac.
                • sylwiawm . 22.04.06, 21:43
                  Jak zasłonie okna to nawet dłużej śpi. Moja budzi siękoło 6, 7. Dam jej mleko i
                  odkładam spać do łóżeczka. Jak dam jej drugi smoczek do rączki, sama sięcicho
                  kładę i zasypia. U mnie działa. Spi przeważnie do 11 i ja czasami z nią wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka