Dodaj do ulubionych

Nowe wieści

21.04.06, 15:03
Dzisiaj byłyśmy na kontroli w poradni patologii noworodka i mamy kolejne
skierowanie na rehabilitację. Tym razem z powodu przykurczania stópki.
Chwiejna równowaga przy siedzeniu tym razem była ok.
Obserwuj wątek
    • xemm1 Re: Nowe wieści 21.04.06, 15:26
      Az strach zrobić kolejne podejście, bo nie wiadomo,co tym razem niespodoba sie
      lekarzom, przypomina mi się nasza historia, kiedy to po narodzinach Szymcia
      (przedwczesnych) musieliśmy zaliczyć kilku specjalistów i te ich wizje, które
      oczywiście okazały się bzdurą kompletna, ale kilka bezsennych nocy
      zaliczyliśmysad
      Mooh czy coś więcej informowali o tym przykurcu, myslę, że spokojnie musisz to
      skonultować z tą Twoją znajomą od masaży?! Życzę dobrych wieści...
      • duramgama Mooh 21.04.06, 15:30
        Czy ów przykurcz oznacza w praktyce, że Klusia bierze stopę do wewnątrz?
        • mmala6 Re: Mooh 21.04.06, 15:31
          wlasnie, jak wyglada ten 'przykurcz'?
    • kama72 Re: Nowe wieści 21.04.06, 15:46
      Łooo matko!
      Czyżbym cos przegapiła u mojego? kiedy siedzi podkurcza paluchy do środka i
      stópki robią mu się w łuczek? Poza tym chyba wszystko ok. Przez 2 mce był
      rehabilitowany z powodu wnm, ale potem mu przeszło, a przykurcz stópek
      został... To coś poważnego? Zauważyłam to owszem, ale uznałam za urodę. Hę?
    • mooh Przykurcz 21.04.06, 17:40
      Wygląda to tak, że jak się podczas badania "postawi" Klusię na blacie, to jedną
      stópkę opiera na blacie tak jak powinna, a paluszki w drugiej podwija pod spód.
      I to jest właśnie nieprawidłowe.
      • mmala6 Re: Przykurcz 21.04.06, 21:11
        Mateusz tez tak robi w lewej nozce.Jak siedzi i jak chodzi to tez tak jakby
        chcial "chwycic" palcami podloge.Jak stoi to nie, bo by sie tak nie utrzymal bez
        trzymania wiec musi stac na calych stopach.U nas jest to pozostalosc po
        asymetrii, nikt nie uzyl slowa przykurcz ale nikt sie tez do tego nie
        przyczepil.Rehabilitantka powiedziala mi tylko jak masowac stopke i ok.Mysle, ze
        jak Klusia zacznie raczkowac, wstawac, chodzic to bedzie powoli rozkurczac te
        nozke, moze ma tam bardziej napiete miesnie po prostu.Masowanie i rozluznianie
        stopki powinno pomocsmile fajnie tez jakby siedziala (ale jeszcze nie siedzi sama)
        w wannie i masowalabys te stopke w wodzie.Ja tak robie Mateuszowi na ile
        pozwala bo w wannie chodzi a nie siedzi ale ile moge, to masuje.
        • mooh Re: Przykurcz 21.04.06, 21:21
          Wiesz, powtórzyłam w domu to samo i tym razem nie podwijała paluszków. Wydaje
          mi się, że to jakieś pozostałości ułożeniowe jeszcze z życia płodowego i
          stopniowo samo ustąpi. Pomasować nie zaszkodzi, ale nie ma się czym przejmować.
          • mmala6 Re: Przykurcz 21.04.06, 21:42
            no wlasnie.Ja zawsze twierdzilam, ze dziecko u lekarza to sie nie umie
            zachowacwinkJak Matek nie ciagnal glowy do siadu to zawsze u lekarza, nigdy w
            domu.Jak nie podnosil gloy na brzuchu to u lekarza, w domu bylo ok.
            a ja swiecilam oczami 'no ale przeciez on w domu to robi'winka juz szczyt byl jak
            pani neurolog podala mu jakies oblesnego pieska pluszaka (Matek mial z pol roku)
            i Mateusz go olal totalnie, nawet wzroku na nim nie zawiesil, tylko sie
            rozgladal dookola.Widzac niepokoj machajacej dziecku pzred nosem oblesnym
            pieskiem pani neurlog wyjelam naszego pluszaka, do ktorego Matek od razu
            wyciagnal rece.
            Wczoraj u ortopedy to samo.Normalnie Matek chodzi non stop a wczoraj jak byla
            potrzeba aby ortopeda zobaczyl jak on chodzi, to najpierw dluzsza chwile stal i
            sie patrzyl a potem poraczkowal, hehe.
            Dzieckiem i mezem to sie czlowiek nie popiszewink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka