Dodaj do ulubionych

KolorPokoju Dziecka

26.05.06, 12:24
Jestem przed remontem mieszkania. Zupełnie nie wiem, na jaki kolor maznąć pokój moich dzieci. Myśleliśmy z mężem o jakimś fajnym zielonym, ale sie ostatnio naczytałam, że to niezbyt dobry (seledyn i oliwka odpada, a bardziej intensywne mi się nie widzą, bo pokój jest nieduży). Poradźcie coś! Jakie Wy zrobiliście dzieciom kolory ścian? Dodam, że meble będą jasne: brzoza/wybarwiona sosna. Będę bardzo wdzięczna za pomysły/odpowiedzi. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 12:30
      jeszcze niedawno pokój był w odcieni ciepłej zólci
      dodatki zielone i pomaranczowe

teraz królują roże smile

ile lat ma dziecko? jaka płec?
      na jak długo ma "starczyc" ten pokój

zerknij sobie tu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=38010403&a=38269762
    • antonina_74 Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 12:42
      U nas jest żółta tapeta w małe zwierzaki. Żółty taki dość nasycony cytrynowy.
      Do tego żółte zasłony i meble - sosna z elementami ciemnoniebieskimi. Jest
      kolorowo i wesoło.
      • jacha5 Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 12:47
        Kiedyś słyszałam opinię eksperta od kolorów, że:
        żóły, pomarańczony - dobrze wpływają na pracę umysłową, intelekt
        błękit, delikatny fiolet - najlepsze na sen
        zielony - jak wiadomo relaksuje
        intensywne róże, czerwone - odpadają, bo zanadto pobudzają (taką nożesz zrobić
        sobie najwyżej sypialnę wink

Ja osobiście zrobiłam córce pokój w delikatnym odcieniu zółtego + trochę
        błękitu. Co tam płeć, grunt, żeby dobrze się dziecku tam mieszkało.
        Pozdrawiam
    • joanna_poz Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 12:44
      a my mamy własnie zielony, dość zywy.
      Wygląda piękniesmile
      • nchyb Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 13:11
        u nas jest góra jasnozielona, a dół w beżach - tapeta z motywami z Zakochanego
        kundla...
        Całość ładnie wygląda, ale już się chłopcom znudziła, i za poważni sa na taką...
        Niedługo przeprowadzka, ciekawe co wymyślą sobie na ściany...

A przy okazji - a dlaczego zielony ma być zły? Pomijając już, że jest kolorem
        nadziei - przy tym jest łagodzącym kolorem, wyciszającym, uspokajającym. Dla
        dzieci podobno znakomity...
    • malgra Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 13:17
      moja córa ma pokój podzielony na dwie części. Bawialnia w żółtą tapetę ze
      zwierzaczkami a sypialnia w ciemnoniebieskią tapetę z żóltymi gwazdkami i
      misiami.
    • kajka04 Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 13:29
      trzy odcienie niebieskiego: sufit bb jasny, trzy ściany ciemniejsze od sufitu,
      jedna ściana jeszcze ciemniejsza ; czasem zasłonki w kolorze
      niebiesko-żółto-pomaranczowym; dodatki drewno sosna + niewielkie ozdoby na
      ścianach (malowane) w kolorach pomaranczu, niebieskiego intensywnego , b mocnego
      różu; łózeczko niebieskie; synek ma prawie 23 mies.
      Może , gdy pójdzie do przedszkola - zółty będzie preważał.
    • justyna9926 Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 13:37
      Moj syn ma tez bardzo jasne mebelki - cis.
      Sciany ma błękitne, a sufit biały. Wygląda to naprawde fajnie
    • alua_mm Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 13:49
      Pokój mojego synka jest wymalowany w dwóch kolorach - dół do wys. ok. 1,20m -
      zielony (o nazwie morska trawa), góra - "lodowy błękit". Meble jasne-brzoza z
      błękitem, dodatki w zieleni, niebieskim i żółtym. Tylko jego pokój jest bardzo
      duży, w mniejszym zdecydowałabym sie na jeden kolor na ścianach.
      • chmurka_257 Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 14:25
        MY mamy maly pokoj dla corki i niedawno zrobilismy remont wiec u nas wyglada to tak:
        caly pokoj na blekit nawet sufit,na jednej calej scianie jest namalowany recznie
        (musi to zrobic ktos kto super rysuje)kubus puchatek i jego przyjaciele ,obrazek
        naprawde jest bardzo duzy wiec robi wrazenie , na pozostaluch scianach i suficie
        sa namalowane biale obloki,krzaczki i kwiatki i do komplatu firanki tez z
        kubusiem puchatkiem no i oczywiscie posciel.
        efekt koncowy: BAJECZNIE!!!!!!
        • w_ania Re: KolorPokoju Dziecka 29.05.06, 11:45
          Hej taki sam pomysła jak mój. Tylko z tą róznica że cały pokój w błekicie
          oprocz jednej sciany (jasny róż).Na suficie białe chmurki i przyklejone
          fluorescsencyjne gwiazdy do tego błekitna lampa z księzycem.
          Na scianie namalowałam 3 ksiezniczki z bajek Disney'a i zawiesiłam kilka
          dodatków z ksiezniczkami (obrazki) na różowej scinie i nokoło księzniczek
          zrobiłam ciemnorózowe serduszka. Do tego dostałwm wykadzine dywanowa z
          ksiezniczkami firanki i posciel a nawet koc wieszak i miarkę wzrostu.
          Córka jest zachwycona i wszyskim pokazuje swoje księżniczki.
          Muszę przyznać że wyszło nieźle.Malunki na ścianie robiłam emulsją bo od
          plakatówki schodzi.
          Ania
    • kin2 Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 14:30
      zielony, bardzo jasny, taki właśnie bardziej seledynowy, taki był, bo była to
      nasza sypualnia, a potem wprowadził się tam młody, a gdziś wyczytałam, że
      zielony pomaga na baloesne ząbkowanie, pewnie ze względu na swój uspokajający
      charakter
    • 76kitka Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 15:15

Mieszkamy za miastem wiec jedno malowanie wystarcza na ładnych parę lat, wszystkie pomieszczenia mamy pomalowane na biało, jak czyms się sciana ubrudzi, a młodemu człowiekowi dośc często zdarza się potraktować ściane ręką czy nogą, nie zawsze się da usunąć plamę myciem, czasem trzeba zamalować. Kolor troche płowieje od słońca i trudno potem zamalować plamę tak by retusz był niewidoczny, a przy białym nie ma problemu. Kolorek można wprowadzić dodatkami: zasłonki, roletki, obrazki, pościel, narzuta, dekoracja ścian, napewno nie jest smutno.
    • gemmavera Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 22:16
      U nas jest ciepły, nasycony żółty. Do tego dodatki w odcieniach granatu, czasem
      błękitu, tak dla zrównoważenia. smile Dzięki tej żółci pokój wygląda na słoneczny,
      mimo że jest od północnego zachodu.
    • aneta76 Re: KolorPokoju Dziecka 26.05.06, 22:35
      U nas żółty piaskowo-słoneczny. Dodatki ciemno niebieskie i żółte + drewno bukowe.
      • iwles Re: KolorPokoju Dziecka 29.05.06, 15:05
        Uwielbiam połączenie granat - żółty (w różnych odcieniach). Własnie w wakacje
        szykuje się malowanie, do tej pory ściany były białe.

I widze, że będzie podobnie jak u Ciebie: mebelki są bukowe, na ścianie chcę
        żółty piaskowy, albo jakiś inny ciepły, przytulny, wykładzina granatowa i takie
        też dodatki smile
    • olaj Re: KolorPokoju Dziecka 27.05.06, 16:04
      U nas odcienie błękitu w jednym pokoju, w drugim białe ściany i
      zielone "filary" w katach. Fotki w wątku:
      tu jeden pokój:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=41451217&a=42019904
      a tu drugi:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=41451217&a=41531173Pozdr
      OLa
      • anisr Re: KolorPokoju Dziecka 27.05.06, 18:42
        U nas w pokoju przedszkolaczki-jasnozółty, ana suficie niebieski+ sosnowe
        meble, w pokoju uczennicy(własnie urządzamy) fiołkowy, sufit biały i dębowe
        meble ozywione kwiatowymi ormnamentamismile
    • mamand Re: KolorPokoju Dziecka 28.05.06, 14:58
      moje dzieci mają niebieski pokuj - ściany jasno niebieskie (bławatek) sufit
      granatowy

troszką o kolorach:

fiolet:
      Pokoje pomalowane na fioletowo oddają kreatywność i artystyczną duszę
      zamieszkujących je osób, jest ulubionym kolorem artystów, często używa się go w
      pomieszczeniach przeznaczonych do modlitwy i medytacji.

zielony:
      Przeprowadzone badania wpływu kolorów na naszą psychikę wykazują, że zieleń ma
      kojący wpływ na układ nerwowy działa relaksacyjnie i odstresowuje, poprawia
      pracę płuc i krążenie krwi. Niektóre badania wykazują nawet związek zieleni z
      pogłębieniem oddechu.
      Ciekawostka - w pokoju urządzonym na zielono odnosi się wrażenie, że czas
      płynie szybciej! Nadmiar zieleni może jednak spowodować, że staniemy się
      ociężali, powolni i leniwi, co może doprowadzić do depresji. Jej niedobór z
      kolei wywołuje lęk przed odrzuceniem i apatię.

niebieski:
      Ciemny niebieski i granatowy to kolory króli, kojarzą się z władzą,
      inteligencją, opanowaniem, prawdą i szczerością, czasem z wyższością. Użyty w
      zdobieniu pomieszczeń pomaga zasnąć, kojarzy się z głębokim i pełnym
      odpoczynkiem. Nie należy jednak go używać w pokojach, w których spędzasz czas
      za dnia - jego działanie "usypiające" jest bardzo silne.
      Jasny niebieski symbolizuje kreatywność, dynamizm i świeżość, jest idealnym
      kolorem do pomalowania biur i miejsc pracy umysłowej. Powinien być łączony z
      żółtym, który również pomaga zwiększyć sprawność umysłową i kreatywność. Jasny
      niebieski ma właściwości "prospołeczne" - ludzie otaczający się tym kolorem
      mają mniejsze od innych trudności z nawiązywaniem kontaktów oraz stają się
      lepszymi organizatorami.
    • papilotta Re: KolorPokoju Dziecka 29.05.06, 11:39
      Jejku, dzięki za odzew! Choć przyznam szczerze - mam teraz jeszcze większy mętlikzw głowie..smile chyba najbardziej skłaniam się jednak ku ciepłej żółci lub jakiemuś spokojnemu, ciepłemu pomarańczowi... Choć zastanawiam sie jeszcze na zielonym, ale duży pokój mamy w tym kolorze i tam tez są jasne meble, więc nie wiem czy dubel to dobry pomysł...Pozdrawiam!!!
      • marghe_72 Re: KolorPokoju Dziecka 29.05.06, 12:24
        papilotta napisała:

Choć zastanawiam sie jeszcze na zielo
        > nym, ale duży pokój mamy w tym kolorze i tam tez są jasne meble, więc nie
        wiem
        > czy dubel to dobry pomysł...Pozdrawiam!!!

ja bym sie tym nie przejmowała
        odcieni zieleni jest mnóstwo smile
        a zieleń jest kojąca
    • lolinka2 Re: KolorPokoju Dziecka 29.05.06, 17:17
      Duża ma taki kolor mebli (Mała zresztą też) i u Dużej ściany są w połowie różowe
      w połowie niebieskie (naprzeciwległe w tym samym kolorze), do tego różowy sufit,
      tęczowe firanki i border z księżniczkami Disneya na 2/3 wysokości ściany. To
      było na prywatne zamówienie Dużej, która poza różowym swiata nie widzi i
      księżniczki kocha nad zycie.
      Mała ma morelowy i firankę z takowym wzorkiem. Generalnie u Małej w pokoju
      panuje minimalizm, a Duza ma naciućkane czego się da - jak to przedszkolak.
    • mama007 Re: KolorPokoju Dziecka 29.05.06, 17:28
      a dlaczego niedobry? u mnie jest groszkowy z greinplastu i jest bomba.
      najfajniejszy pokoj chyba z calego mieszkania wyszedl smile
      • mama007 i jeszcze cos 29.05.06, 17:32
        polecali mi tak te farbe, wpychali niemalze, ale naprawde byla tego warta.
        scieram wsio na mokro, kolory sa dosc jasne (groszkowy, a salono-kuchnio-
        przedpokoj zolty) i naprawde wszystko sie sciera, mozna szorowac, nie odbarwia
        sie smile Mlodej zdarza sie grac w pilke w meiszkaniu, a nawet jezdzic na rowerze
        i nie mialam jeszcze problemu ze scieraniem ze scian pozostalosci po takich
        wybrykach smile
        pozdrawiam
        Aga
    • bozenka74 Re: KolorPokoju Dziecka 31.05.06, 21:30
      Naszemu maluszkowi pomalowaliśmy pokoik na jasnozielony i wygląda bardzo
      przyjemnie z białymi meblami.
      to link do zdjęć gdy jeszcze czekaliśmy na naszego chłopca, pokoik nie
      wykończony w pełni ale kolor ściany widać:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=28219346&a=38749830Bożena
      • bozenka74 Powtórka linku 31.05.06, 21:32
        źle się wkleił link powtarzam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=28219346&a=38749830
        • bozenka74 Re: Powtórka linku 31.05.06, 21:34
          i jeszcze tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=28219346&a=38751092
    • izabela_741 Re: KolorPokoju Dziecka 01.06.06, 13:14
      Proponuje Ci jasna zielen (mietowa), blekitny (jasniutki), fioletowy, delikatny
      pomarancz (albo grejfrut czerwony). W zaleznosci od dodatkow (dywany, narzuta -
      chyba, ze zamierzasz zmienic).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka