Dodaj do ulubionych

A propos siusiania

20.06.06, 11:38
Witamsmile)
Mam takie pytanie: mój syn ma dwa lata. Rozpoczęliśmy naukę nocnikowania. Mam
mały problem i zarazem pytanie do rodziców. Mje dziecko pije wieczorem 2-3
butle kaszy w nocy też pije wodę (jest to jedyny sposób na podtrzymanie i tak
marnego snu). Stąd też w nocy strasznie dużo sika. Przeważnie przesikuje się.
Piszecie, że jak dzieci uczą się nocnikowania to po nocy zwykle pielucha jest
sucha. Mam pytanie- czy zanim to nastąpi też Wasze dzieci tak dużo sikały w
nocy, czy zawsze było to trochę i stopniowo coraz mniej. Mam wrażenie że
dopóki nie przestanie jeść kaszy i pić to nici z rezygnacji pieluchy. Moje
dziecko bardzo mało je (oczywiście za wyjątkiem kaszy) i pozbawianie go tego
posiłku.. chciałabym jeszcze żeby tą kaszę jadł. Powiedzcie proszę mamy dużo
pijących dzieci jak radzicie sobie z tym nocnym sikaniem i czy z czasem
również takie dzieci przestają stopniowo w nocy sikać, jak długo to trwa.
Pozdrawiam wszystkich.
Asia i Alek.
Obserwuj wątek
    • benitaa2 Re: A propos siusiania 20.06.06, 12:52
      Moj synek zaczął chodzić w dzień bez pieluchy przed ukończeniem 2 lat.Teraz ma
      2 i 3miesiące i czesto budzi sie z mokra pieluchą mimo,że wieczorem do kolacji
      pije 100ml mleka wiec to nie zawsze zależy od ilości spozywanych płynów.
      Nie rezygnuj z kaszy ani nie ograniczaj,ale może namówilabys synka na kasze z
      miseczki,gęstszą,może dzięki temu nie musialabyś dopajac go w nocy.
      Łatwo mi o tym pisac bo mój syn nigdy nie pił z butelki-nie umiał,ale spróbuj.
      • 76kitka Re: A propos siusiania 20.06.06, 14:54

mój synek zjada wieczorem 200 ml kaszki z miseczki, robię Mu gęstą tak, że nie wylewa się z łyczeki, potem wszystko popija wodą. Przed snem dajemy Mu napic się wody, w nocy nie budzi się z prośbą o picie. Rano pieluszka jest przeważnie sucha. Ale nie martw się sikaniem w nocy, na tę naukę ma jeszcze duzo czasu, zresztą nie wiesz, czy dziecko sika raz dużo, czy kilka razy po troszeczku. Może gdy zacznie się kontrolować wszystko się zmieni. Jeśli chodzi o odżywianie, Mój mały był strasznie kapryśny, tego nie tamtego nie, zupka się nie podoba, kotlecik jest be, przestaliśmy dawać słodycze i fundujemy Mu dużą porcję ruchu na świeżym powietrzu. Może powodem kiepskiego snu u dziecka jest to, że jest takie opite, poza tym kaszka jest słodka, jak się nałyka tej słodkości to pewnie rano nie ma ochoty na śniadanie. Może jest coś co lubi, a też jest sycące, np banan do tego miseczka kaszki i może nasyci taka kolacja małego ssaczka. Wiem jak trudno nakłonić dzieciaka do zmiany przyzwyczajeń, ale warto spróbować.
        • anetina Re: A propos siusiania 20.06.06, 15:06
          Mały zasypia czasami (częśćiej !!!) z butelką picia
          więc siłą rzeczy do spania na noc używamy pieluch
          na razie go nie chcę odzwyczajać
          ze wszystkiego (ze smoka - 15 miesięcy, z pieluch w ciągu dnia - 18 miesięcy)
          sam rezygnował
          liczę na to, że tak samo będzie z piciem na noc
    • weronikarb Re: A propos siusiania 21.06.06, 07:57
      ja poprostu w nocy ściągnełam pieluszke w 2 tyg. po nauczeniu w dzień. Nie
      ograniczałam mleka, ani picia. Zdarza mu się baaaardzo sporadycznie zrobić siku
      w nocy smile
    • blamblam Re: A propos siusiania 22.06.06, 13:55
      mój synek juz od prawie roku robi siusiu do sedesu. ale pieluchę zakładam caly
      czas na noc i też sie nieraz zdarza ze rano pielucha pełna a syncio jest
      zasiusiany. ale zdarza sie tez ze pielucha jest sucha. to zapewne zalezy od
      ilosci plynów wypitych w ciagu dnia. myśle ze sygnałem gotowości do
      nocnikowania jest sucha pielucha w dzień przez np 2 godz ale w nocy to chyba
      niekoniecznie. z czasem zapewne organizm bedzie gotowy wytrzyamc całą noc bez
      siusiania ale ew z jedna pobudka na załatwienie sie ale każde dziecko musi do
      tego dojrzec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka