Dodaj do ulubionych

higiena jamu ustnej

12.08.06, 09:16
Mam problem moja roczna córeczka niechce dac mi umyc zabków,jak przychodzi
czas kapieli nic z tego nie otworzy buzi,kupiłam jej nawet szczoteczke to
tylko sie nia bawi, martwie sie zeby nie było z tego jakis problemów. prosze
pomozcie jak ja przekonac do mycia zabków??!!
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: higiena jamu ustnej 12.08.06, 14:41
      moje dziecko ma cztery lata. Byłam z nią w czwartek na pierwszej wizycie u
      dentysty, poza osadem na jedynkach, próchnicy nie ma. Co do mycia zębów, to
      mimo, że moje dziecko już jest dużo starsze od Twojego, to myje zęby co 2-3 dni,
      lub rzadziej. Zaczęłyśmy z myciem zębów, jak miała własnie ok. roku, ale ona
      zwykle zgryzała kolejne szczoteczki i połykała pastę, zamiast myć zęby, więc i
      tak to były tylko wydatki, szczoteczka za 8 zł co miesiąc, no i dorga pasta
      zjadana przez dziecko. Niestety nadal, trudno mi ją przekonać do mycia zębów,
      mimo bajeranckiej pasty i szczotki i faktu, że ja i mąż myjemy zęby parę razy
      dziennie i ona to widzi.
      Skupiłam się więc na profilaktyce żywieniowej: słodkie napoje tylko ze szklanek,
      żadnych niekapków, żadnych butele,żadnych landryn, cukierków lepiących się do
      zębów, żadnych lizaków. Do picia i tak zwykle woda lub kakao bez cukru.
      Może i u twojej córki ta "profilaktyka żywieniowa" wystarczy?
    • isa2 Re: higiena jamu ustnej 12.08.06, 18:18
      Ja niestety mialam ten stam problem. Mlody nie chcial myc zebow, skonczylo sie
      na tym, ze go zmuszalam a on plakal. Kiedy plakal otwieral buzie i ja mu je
      mylam. Teraz ma prawie 2 latka i uwielbia mycie zebow szczoteczka
      elektryczna smile.
    • darabo Re: higiena jamu ustnej 13.08.06, 21:52
      Mozolnie probuje myc na sile. Zaczelismy myc zeby w wieku okolo dziewieciu
      miesiecy (sama woda, zabki byly dwa, wiec niespecjalnie bylo co myc), okolo
      roczku zaczelismy uzywac pasty (Chicco truskawkowa bez fluoru, zatem polkniecie
      niegrozne). Zdarzaja sie dni, kiedy maly myje sam (ma 20m-cy), rowniez dni,
      kiedy chetnie otwiera buzie, ale bywa rowniez, ze mycie konczy sie wielkim
      placzem. Ale zawsze idzie spac z umytymi zebami.
      Ze sposobow na "przekonanie do mycia" u nas skutkowalo ogolne zaangazowanie
      rodziny, czyli myjemy wszyscy razem, z roznymi wariacjami, np. synek szczotkowal
      moje zeby a ja jego jednoczesniesmile
    • sylwialew Re: higiena jamu ustnej 14.08.06, 13:58
      To chyba zalezy od dziecka moja dostala szczeteczke jak miala roczek teraz ma 19
      miesiecy i sama leci do mycia podstawia sobie miske po zlew i myje zeby po 10
      razy dziennie co gorsza razem z nia 10 razy dziennie musi myc mamasmilePaste
      nakladam jej tylko 1 dzienie a kolejne 9 udaje tylko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka