Dodaj do ulubionych

21 miesięcy - kupki

06.10.06, 19:49
Może ktoś mi powie, ile właściwie kupek powinno robić dziecko w tym wieku.
Nasz chłopak od niepamiętnych czasów robi 4-5, a czasem nawet 6 kupek
dziennie i ani myśli przestać. Dzisiaj pani w żłobku powiedziała, że to nie
jest normalne i może być to jakiś problem z przemianą materii. Oczywiście w
przyszłym tygodniu pójdziemy do lekarza, ale może napiszecie mi, jak to jest
u Waszych dzieci.
Obserwuj wątek
    • karina126 Re: 21 miesięcy - kupki 07.10.06, 09:04
      Hej
      Nasz Szymek, teraz 2 latka, od pół roku robi jedną dziennie, czasem zdażą się
      dwie. Jeśli robi więcej to wiem, że ma jakieś kłopoty żołądkowe. Tak jest u nas.
      Pozdrawiam
      • ivvette Re: 21 miesięcy - kupki 07.10.06, 11:39
        Moja córka ma 22mies .Do niedawna robiła okolo 4-5 dziennie. Od jakiegoś mies
        robi 2-3 dziennie.
        Nie martw sie - wszystko jest ok - Twój syn ma dobrą przemianę materii ;lepsze
        to ,niż zaparcia.
    • matkamichala Re: 21 miesięcy - kupki 07.10.06, 21:06
      myślę że jeśli kupa jest w miarę stała, a nie rozwolniona i bez śluzu, to jest
      ok. moje dzieciatko zasadniczo robi kupsko raz dziennie, ale sporadycznie
      zdarza się i cztery małe na dzień.
      • katklos Re: 21 miesięcy - kupki 07.10.06, 22:44
        Nasza lekarka kilkakrotnie upewniała się co do ilosci kupek, myślę, ze nie jest
        to bez znaczenia.
      • ramka2 Re: 21 miesięcy - kupki 11.10.06, 22:08
        mój synek - 3 latka robi jedną, ale zdarza się, że trzy i wszystko jest dobrze
    • galela Re: 21 miesięcy - kupki 08.10.06, 00:02
      Może za dużo soków?
      • doros1 Re: 21 miesięcy - kupki 08.10.06, 00:23
        • doros1 Re: 21 miesięcy - kupki 08.10.06, 00:28
          Ważne jest jak dziecko przybiera na masie, czy waży/mierzy stosownie do wieku, w
          którym centylu się znajduje.
          No i wypadałoby przyjrzeć się tym stolcom, czy nie ma śluzu, krwi czy nie są
          tłuszczowe.Czy nie ma innych objawów(bóle brzucha,nudności, wysypki).
          Życzę ,żeby wszystko było ok.
    • mama_misi Re: 21 miesięcy - kupki 08.10.06, 10:13
      Zdrowe dziecko nie powinno sie tak często wypróżniać. Po pierwsze przyjzyj sie
      kupką, czy są prawidłowe, uformaowane, nie maja śluzu, tłuszczu etc.
      Potem przyjrzyj sie diecie dziecka, może za dużo soków? Może nie toleruje mleka
      albo jakiegos innego często spożywanego produktu.
      Zbyt częste wypróżnianie z nieprawidłowym stolcem, może byc spowodowane np źle
      pracująca trzustką. Radzę udac się do DOBREGO lekarza. Nam przez 1,5 roku tez
      wciskano, ze częste wypróżnianie corki jest spowodowane dobrą przemiana
      materii, dziecko miało dobre przyrosty masy i wzrostu więc uznano, że wszystko
      jest ok a niestety nie było. Sprawdź to dokładnie. Pozdrawiam
      • pawel_zet Re: 21 miesięcy - kupki 09.10.06, 09:42
        Jeśli chodzi o lekarzy, to uważam, że nieufność jest uzasadniona. Nie wiem
        jednak, w jaki sposób trafić na dobrego. Mogę tylko mieć nadzieję, że mój
        lekarz rodzinny postawi prawidłową diagnozę.
        Kupki są dość rzadkie, ale nie biegunkowe, tzn. nie są śluzowe, nie wyglądają
        na tłuszczowe. Chłopak faktycznie dużo pije, ale nie dajemy mu czystych soków,
        tylko dodajemy trochę soku do wody. Je natomiast ogromne ilości owoców.
        Przyrasta zgodnie z normą, chociaż należy raczej do tych mniejszych dzieci.
        • asia_grzes Re: 21 miesięcy - kupki 11.10.06, 10:45
          na przykładzie naszego synka(dieta bezglutenowa,mleko tylko przetworzone)
          wiemy,że czeste kupki,zwłascza te papkowate sygnalizuja,ze cos moze byc nie
          tak.radzę udać sie do gastroentrologa.lekarz ten po wywiadzie zrobi odpowiednie
          badania.moze nawet jak w naszym przypadku zleci badania genetyczne,zrobi testy
          na krwi.ustalicie tez plan diety eliminacyjnej a na podstawie obserwacji i
          wynikow zapadną ostateczne decyzje.jest to bardzo wazne dla rozwoju dziecka.

zycze powodzenia.nam się udało znależc przyczyne i dieta rozwiązała
          problem.mały zaczał nam jeszcze szybciej rosnąc.
        • bri Re: 21 miesięcy - kupki 11.10.06, 13:17
          Nasza córka (17 miesięcy) robi 3-4 kupki dziennie. Jak dla mnie to jest objaw
          zdrowia. Jeśli oprócz tych kup nie ma innych objawów "chorobowych" to na pewno
          nie dałabym lekarzowi dziecka z tego leczyć.
    • bea-ta Re: dieta!!! 11.10.06, 12:01
      Przy zjadaniu dużej ilości owoców, do tego sok, herbatki slodkie, inne slodycze,
      kaszki słodzone itp mamy do czynienia z przewaga cukrów prosrtych nad tłuszczen
      w diecie, a to powoduje tzw. biegunkę pędraków - duża ilośc wypróznień, dziecko
      ma kupy prawidłowe, przybiera, ale wypróznia sie wiele razy w ciągu dnia o kilka
      za duzo.
      Nalezy zadbać o podaż tłuszczów- do zupy- nie gotować na chudym mięsie, kości, a
      jesli tak to dodac dziecku na talerzu łyżeczkę masełka czy do zupy 1-2 łyżeczki
      oliwy dobrego gatunki, nie ograniczamy jaj, masła, bo cholesterol do 3 lat jest
      b. wazny i sluzy budowaniu sterydów, sprzyja rozwojowi OUN.
      Trzeba ograniczyc cukry proste- soki pól na pól z woda, herbatke gorzka, woda do
      picia najlepiej, owoce wystarczy filiżanka dziennie i tez jak więcej maluch zje
      owoców to nie sok- tzreba wyśrodkować i powinno byc wszytsko ok.
      Geberalnie rodzice bojąc się tłuszczu dają go bradzo malo w diecie a
      niepotrzebnie, bo taki maluch spokojnie może zjeśc chlebek ze smalcem własnej
      roboty, choć najlepsze sa masło 82% tłuszczu- zwrócic uwage, bo duzo jest
      chrzczonych- dolewany olej kiekskiej jakości i ma mniejsza zaw. tłuszczu, oliwa
      z pestek winogron do sałatek do 2 dania, inne oleje do zup itp.
      Cukier jest wszędobylski- począwszy od mleka z nr 3- bebiko- , NAN 3- mają duzo
      cukru w swoim składzie nie wiem dlaczego, kaszki dziecięce, a jeszcze jak maluch
      obok owocówje slodycze.
      Zmienić proporcje i bedzie ok. Nie szukajcie chorób i nie trzeba biegac do
      lekarzasmile))))Beata
      • mamaivcia Re: dieta!!! 12.10.06, 16:29
        Beatko, bardzo Ci dziękuję, że jesteś na tym forum, bo Twoje rady pomogły
        mojemu synkowi!!!! Problem był jak wyżej smile)) A teraz jest jedna uformowana
        super kupka dziennie smile))))))
    • katarzynazmij Re: 21 miesięcy - kupki 11.10.06, 20:56
      cześć
      Jestem mamą 22- miesięcznego Kuby. Mój Mały robi przeważnie 1 kupkę dziennie i wtedy jest ok. Jakiś czas temu było innaczej robił kilka dziennie i takie nieciekawe. Poszliśmy do lekarza i zalecenie było mniej soków. Kuba pił dziennie 2-3 soki bobovita ( cóż było lato smile ) a to dla takiego Malucha o wiele za dużo. Ma pic najwyżej pół takiego soku i to jeszcze rozwodnione i teraz jest ok. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka