Dodaj do ulubionych

dziwne zachowanie 2 latka

26.10.06, 10:55
Drogie Mamy,
pomozcie bo nie wiem co sie dzieje. od kilku dni moj dwuletni synek dziwnie
sie zachowuje. przez caly dzien jest wyjatkowo rozdrazniony, placze o byle
co, zlosci sie itp.ale to moglabym zlozyc na karb buntwu dwulatka gdyby nie
to co dzieje sie wieczorem.
okolo 21 idzie spac. usypia dosyc szybko, najczesciej samodzielnie w swoim
lozeczku. ale gdzies po okolo godzienie do dwoch snu zaczyna nagle plakac,
rzucac sie , kopac. nie pomaga zadne uspokajanie, noszenie na rekach,
tulenie. potrafi tak plakac nawet do 30 min. pozniej jak juz sie uspokoi do
spi spokojnie do rana.
na wszelki wypadek daje mu Ibufen ( mysle, ze moze cos go boli, ale co? i
czemu tylko wieczorem)
Prosze o rady,
prosze o podzielenie sie podobnymi doswiadczeniami
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • adaspy Re: dziwne zachowanie 2 latka 26.10.06, 11:22
      U mnie bylo tak samo w tym wieku ale moze to zabki a moze brzuszek go boli na
      pewno to szybko minie bo u mnie tez szybko minelo.
    • iwpal Re: dziwne zachowanie 2 latka 26.10.06, 11:35
      Albo uszy. zapalenie ucha największe dolegliwości bólowe daje właśnie w nocy.
    • abajerek Re: dziwne zachowanie 2 latka 26.10.06, 11:39
      a ma wszytskie ząbki? u nas tez bylo kilka nieprzespanych nocy i okazalo sie ze
      idzie "5" na górze, przebiła sie i jest spokoj, ale czekaja na nas jeszcze 3
      ząbki trzonowesmile
    • tunia30 Re: dziwne zachowanie 2 latka 26.10.06, 11:46
      Też stawiałabym na ząbki. Sprawdź, jak wyglądają dziąsła, bo mogą mu iść piątki.
      U mojego synka szły trzy jednocześnie i objawy podobne do objawów u Twojego
      dziecka, ale u nas budził się jeszcze kilka razy w nocy.
      Pozdrawiam
      Tunia
    • masumi2006 Re: dziwne zachowanie 2 latka 26.10.06, 22:09
      Ibufen na wszelki wypadek?!!!jestem w szoku.Przecież to lekarstwo.@ latek nie
      jest już maleńki i powie,ewentualnie pokaże gdzie go boli.Uszko można sprawdzić
      dociskająć lekko małżowinę(tę małą część od strony policzka )do środka ucha,tak
      jakbyś chciała zamknąć ucho.Jak uszko boli,wtedy dziecko płacze bardziej.Może
      to koszmary nocne?Nam też się to zdarza,chociaż rzadko.Wtedy świecimy
      lampkę,pytam co mu się śniło,przytulam i opowiadam ulubioną bajeczkę.|Nie
      podawaj leku na wszelki wypadek,bo każdy lek,nawet ten najłagodnieszy nie jest
      obojętny dla organizmu.Przemyśl to proszę i życzę spokojnych nocek i dnismile
      • mamadzikija Re: dziwne zachowanie 2 latka 26.10.06, 22:29
        dzieki za porade odnosnie ucha. ale odnośnie Ibufenu zle mnie zrozumialas. nie
        daje go przed spanie ale wtedy gdy budzi sie z placzem, po prostu zakladam ze
        cos go boli. a ze wszystko dzieje sie gdy placze, czasami nawet przez sen to
        ciezko od niego wyciagnac co go boli zwlaszcza ze nie mowi za duzo.
        ale jeszcze raz dzieki za rade
        • myelegans Re: dziwne zachowanie 2 latka 27.10.06, 03:30
          W tym wieku typowe sa "nightmares" and "night horrors" (przepraszam, nie znam
          polskich odpowiednikow) dzieci maja lepsza pamiec i lepsza yobraznie, ale mozg
          w dalszym ciagu jest niedojrzaly i nei wiedza jak to procesowac. Spowodowane to
          byc moze: stresem, zmiana w zyciu, zbyt duzo pobudzenie przed spaniem, zbyt
          pozne polozenie sie do lozka. To wszystko powoduje, ze dziecko przezywa
          wydarzenia z dnia noca i pewnych rzeczy po prostu sie boi, sa to czasami strachy
          irracjonalne. Przy "night horrors" dziecko spiac potrafi wrzeszczec, rzucac sie
          po lozeczku, machac rekami, wolac mame, mowic, stac, siedziec, chodzic i miec
          otwarte oczy, wykrzywiona twarz, pocic sie i przy tym caly czas spi. Nie nalezy
          wtedy dziecka budzic,bo wtedy przedluza sie epizod, ktory trwa od 10 do 30
          minut, niewiele mozna wtedy zrobic, nie jest to grozne i z czasem mija. POdobno
          na EEK wyglada to jak stan padaczkowy. Dziecko rano nie pamieta nocnych
          wydarzen. Night terrors zdarzaja sie czesciej u dzieci przemeczonych, ktore
          pozno zasypiaja.

Przy nightmares dziecko budzi sie spanikowane, przestraszone, ale placze dopiero
          obudzone, zwykle pozniej w nocy.

Specjalisci od snu radza przestrzegac wieczornej rutyny, nie pobudzac dziecka
          przed snem, klasc spac wczesnie 19-20, nie ogladac TV przed snem, nawet bajek.

To mija, ale moze byc uciazliwe dla rodzicow. Nie radzilabym dawac srodkow
          przeciwbolowych, dziecko przeciez juz jest w stanie powiedziec, czy go cos boli.
          Moj dwulatek mowi, ze boli go brzuszek, albo glowa, albo w buzi.
          • luska1973 Re: dziwne zachowanie 2 latka 27.10.06, 08:47
            Też myślę, ze mogą to być jakieś "nocne mary". Moje bliźniaki (19 m-cy) też
            mają czasami takie dziwne noce, ale zazwyczaj szukałam wynowajcy w jedzeniu z
            poprzedniego dnia. Ale kiedy wczoraj synek zaczynając płakać
            powiedział "zasiecić siatełko", to stwierdziłam, ze po prostu czegoś się
            przestraszył.
            Ponieważ w TV ogląda tylko misia Uszatka (nic innego go nie interesuje),
            zakładam, ze to po prostu wyobraźnia dziecka zaczyna intensywniej pracować.
            Może w waszym przypadku to coś podobnego???
            Ja też radzę nie dawać leków nie upewniwszy się, że to faktycznie ból, bo nawet
            jeśli łagodny - to zawsze to jednak lek. pozdrawiam i życzę spokojnych nocy dla
            was wszystkich
            • magdapol75 Re: dziwne zachowanie 2 latka 27.10.06, 11:48
              Moja corka tez tak miala majac jakies 2 latka,budzila sie w srodku nocy i strasznie plakala nawet godzine i nic nie pomagalo,a dotykanie jej,przytulanie,zdawalo sie pogorszac.
              Przeszlo jej samo,nie mam pojecia co to bylo(?)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka