Dodaj do ulubionych

przemoc wobec dzieci

IP: *.* 07.04.01, 10:56
Prawie codziennie telewizja i prasa donoszą o aktach przemocy względem dzieci.Ciekawa jestem skąd Waszym zdaniem bierze się tyle okrucieństwa?Kim jest rodzic, który potrafi zamęczyć własne dziecko np. rzucając nim o ścianę?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: przemoc wobec dzieci IP: *.* 07.04.01, 12:33
      Droga Maszo, przypuszczam,że to rodzic, którego nikt nie kochał, gdy był dzieckiem. To ktoś, kogo nie przytulano, nie śpiewano mu piosenek, nie pokazywano piękna tego świata. To ktoś, dla kogo nikt nie miał czasu. Nieważne, czy wychowywał się w biednej, czy bogatej rodzinie. Myślę, że on się właśnie nie wychowywał, on po prostu rósł. Kochajmy nasze dzieci, aby i one kochały swoje ... Pozdrawiam Cię srdecznie, Kasia
    • Gość: guest Re: przemoc wobec dzieci IP: *.* 07.04.01, 17:21
      Wiecie, co myślę na ten temat?Takie przypadki spowodowane są patologicznymi i nieodwracalnymi zmianami w psychice tych ludzi- o ile można ich w ogóle tak nazwać..Powinno się ich eliminować ze społeczeństwa jak i seryjnych morderców . To jest jak nowotwór z przerzutami...Przepraszam za dosadność wypowiedzi , ale samo się na język nasuwa...! Trzeba wyplenić zanim się rozrośnie.....
      • Gość: guest Re: przemoc wobec dzieci IP: *.* 07.04.01, 20:24
        popieram w 100%. Ja nie moge czytac lub sluchac takich "wiadomosci"..zle sie potem czuje przez wiele dni, zlosc mnie ogarnia i wlasnie wtedy mam ochote sam wymierzyc sparwiedliwosc. wprawdzie od tego jest prawo ale prawo powinno nas chronic a nie uniemozliwiac adekwatna kare.Mam nadzieje, ze bedzie coraz mniej takich wiadomosci czego sobie i wszystkim ludziom na swicie zycze.
    • Gość: guest Re: przemoc wobec dzieci IP: *.* 07.04.01, 18:49
      Mysle maszo, ze przemocy nie nalezy ograniczac do przypadkow ekstremalnych. Od razu dzieckiem sie o sciane nie rzuca. Ale jak juz sie zacznie stosowac kary fizyczne, to trudno przestac. Ja bylam bita kablem ale jakos sobie z tym poradzilam, nie jestem chyba agresywna wobec dzieci, ale sa ludzie ktorym mocniejsze lanie reka moze zaszkodzic nie mowic o przemocy psychicznej.
      • Gość: guest Re: przemoc wobec dzieci IP: *.* 08.04.01, 19:38
        Dlaczego napisałam o rzucaniu dzieckiem o ścianę?Bo o tym usłyszałam ostatnio i do dzisiaj nie mieści mi się to w głowie.Sama czasami dostałam klapsa i nie uważam tego za karygodne.Natomiast bicie dzieci kablami, wyganianie na mróz na balkon, gaszenie na nich papierosów itp.to czyste bestialstwo!Uważam, że prawo powinno być dużo surowsze.
    • Gość: guest Re: przemoc wobec dzieci IP: *.* 09.04.01, 08:30
      Oczywiście, że najłatwiej jest powiedzieć, że tych ludzi, którzy stosują przemoc wobec dzieci powinno się zlikwidować, odizolować, wyeliminować ze społeczeństwa. Ale uważam, że większe wyzwanie dla społeczeństw stanowi wypracowanie takiego modelu wychowania, aby takich ludzi po prostu nie było (lub było jak najmniej). Zgadzam się z Kasią, że zazwyczaj są to ludzie, którzy sami w dzieciństwie doświadczyli braku miłości, doświadczyli przemocy. Uważam, że super trafiona jest obecna akcja skierowana przeciwko domowej przemocy wobec dzieci. Zwłaszcza spoty radiowe: padają nasycone złością zdania, wyzwiska, przekleństwa, a potem zdanie: Uważaj, dziecko uczy się życia od ciebie. I drugi spot: Kochaj, abym umiał kochać, słuchaj mnie, abym umiała słuchać, nie bij mnie, abym nie biła. W tym jest sedno sprawy. Tymczasem przerażające jest, jak wielu rodziców traktuje przemoc wobec dzieci (tak, przemoc!) jako najskuteczniejszy środek wychowawczy. I jeszcze wmawiają sobie i innym, że to dla dobra dziecka. Nie dochodzi może do tragicznego finału, ale dla tych dzieci to jest często ich domowa gehenna. Wiem, co mówię, zapewniam Was. Yoda, ty chyba uczestniczyłaś w dyskusji na forum Sekretów Kobiet na ten temat? Grubo ponad setka postów i przerażająca ilość tatusiów i mam bijących swoje dzieci w imię jakichś "wyższych racji". Opamiętajmy się!
    • Gość: guest Re: przemoc wobec dzieci IP: *.* 23.04.01, 13:49
      zgadzam sie w zupelnosci z Yoda - przemoc wobec dzieci to nie tylko bicie fizyczne ale rowniez znecanie sie psychiczne i szczerze mowiac nie wiem z czym w perspektywie wielu lat trudniej sie uporac.Ja o tyle o ile gdzies zepchnelam w niepamiec bicie, to nadal czasami nie moge dac sobie rady ze wszystkimi kompleksami, niskim poczuciem wlasnej wartosci etc. etc.Wiec chyba mowiac o przemocy nie sprawadzajmy tego tylko do przyslowiowego "paska" ale rowniez pamietajmy, ze nasze bambelki nie sa odpowiedzialne za frustracje ktore nas spotykaja w zyciu ...... (troche sentencjonalnie i pompatycznie ale trudny temat .... )
      • Gość: guest Re: przemoc wobec dzieci IP: *.* 23.04.01, 15:56
        Moje drogieostatnio uczestniczylam w warsztatach o przemocy seksualnej wobec dzieci a w czerwcu bede uczestniczyc w drugiej czesci o przemocy fizycznej i psychicznej wobec dzieci z Fundacji Dzieci Niczyje. Bardzo poelcam taka forme doskonalenia nei tylko dla psychologow i nauczycieli ale i dla rodzicow. Wynioslam bardzo duzo wiadomosci z tych dni i uwazam ze nie stracilam tam ani czasu ani pieniedzy. Goraco polecam. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego jak bardzo przezycia z okresu dzieciecego (przemoc psychiczna, fizyczna i seksualna) ociskaja swoje pietno na dalszym zyciu i zawsze sie odezwa ... chocazby sie je spychalo w najdalsze zakamarki umyslu.... one sie ujawnia. Osoby ktore stosuja przemoc wobec swoich pociech same kiedys jej doswiadczyly.
        • Gość: guest Re: przemoc wobec dzieci IP: *.* 23.04.01, 15:57
          przepraszam za przestawione litery w wyrazach za szybko nacisnelam "wyslij"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka